Arbeidsmarktcommunicatie beslaat een groot deel van recruitment, HR en eigenlijk de hele organisatie. Zowel bewust als onbewust. Maar, hoe belangrijk is het nou eigenlijk? Nou, ontzettend belangrijk! En in deze blog leggen wij jou uit waarom. 

Arbeidsmarktcommunicatie grootste post binnen het recruitment budget

Uit het Recruitment Kengetallen Onderzoek blijkt dat arbeidsmarktcommunicatie met 37% de grootste kostenpost is binnen het recruitment budget. Dit geeft aan dat organisaties het belang inzien van arbeidsmarktcommunicatie. Goede arbeidsmarktcommunicatie bespaart tijd, geld en verhoogt de performance. Recruiters gaan aan de slag met meer gekwalificeerde kandidaten en hebben minder sollicitaties om af te handelen. Maar toch wordt het niet structureel gedaan en weten organisaties niet wat exact de hoogte is van het budget. Hoog tijd om hier professioneler mee aan de slag te gaan en dit goed neer te zetten.

Leergang Arbeidsmarktcommunicatie-algemeen

Hoe is jouw candidate en employee experience?

De candidate experience

De candidate experience omvat de beleving van een kandidaat tijdens het sollicitatieproces. Denk hierbij aan de communicatie met de recruiters, de beleving op de werkenbij website en de time to hire. Time to hire is een belangrijke factor in de candidate experience: outperformers vullen gemiddeld 3 weken sneller een vacature op dan gemiddelde performers.

Maar minder dan een derde van de organisaties meet de candidate experience, hier ligt dus nog een kans om steviger te positioneren en dit onderdeel te maken van de arbeidsmarktcommunicatiestrategie.

De employee experience

De employee experience is de ervaring van het zittende team. Zijn ze gelukkig, wordt er goed met het team gecommuniceerd vanuit management en is er budget dat vrijgemaakt kan worden voor ontwikkeling? Dit zorgt ervoor dat het zittende team positief over jou als organisatie praat, wat voor een positieve 'mond-tot-mondreclame' zorgt. Belangrijk voor jouw arbeidsmarktcommunicatie!

Hoe goed is jouw employer brand?

Je moet je als organistie sterk neerzetten in de ogen van de buitenwereld. Daarvoor is het belangrijk dat je eerst bepaalt hóe je naar buiten wilt treden. Welk imago wil je aannemen? Welke positie neem je in binnen de arbeidsmarkt? Outperformers verschillen ten opzichte van gemiddelde en underperformers op het gebied van tijd die zij meer besteden aan arbeidsmarktcommunicatie en employer branding. Hierdoor vindt er meer zelfselectie plaats aan de kandidaat kant, waardoor recruiters met kleinere funnels werken. Kleinere funnels zorgen er weer voor dat de time to hire korter wordt en voor minder 'waste' in het recruitment proces.

Heb jij de werkenbij website al in je strategie opgenomen?

De laatste jaren is er volop geïnvesteerd in werkenbij websites en met als verlengstuk data en tooling. Jouw visie en missie verwerken als employer brand in de werkenbij website is een must! Ook is het belangrijk dat je de kandidaat centraal zet op de vacaturesite en niet jouw organisatie met de bijbehorende eisen. Omschrijf de functie en de werkcultuur die heerst bij jou op kantoor.

Daarnaast is de user experience van de website belangrijk. Is je werkenbij website responsive, met andere woorden goed uitgelijnd op een mobiele telefoon, staan de buttons op logische plaatsen en is de laadtijd van de werkenbij webiste naar behoren? Dit zijn voor de hand liggende factoren die weinig gecontroleerd worden. Als laatste is het belangrijk dat in het sollicitatieformulier de harde eisen worden opgevraagd op een vriendelijke manier en zo compact mogelijk. Vergeet je dit? Dan verhoog je de kans op waste of loop je goede kandidaten mis door de harde tone of voice.

Arbeidsmarktcommunicatiestrategie

Er moet een arbeidsmarktcommunicatiestrategie komen waarin je alles organisatiebreed kunt terugvinden. Begin met de visie en missie van jouw organisatie en stel harde doelen op. Met welke KPI's worden deze doelen gemeten? KPI's hoeven niet altijd cijfers te zijn, mate van positiviteit (goed, matig of slecht) onder het huidige team kan ook als prima KPI fungeren, zeker als het om de employee experience gaat. Zolang het duidelijk is wat er wordt verstaan onder 'het resultaat van de arbeidsmarktcommunicatie van de organisatie'.

Verwerk ook SMART hoe jij de arbeidsmarktcommunicatie van de organisatie gaat uitvoeren, wie er voor welke werkzaamheden verantwoordelijk zijn en wanneer wat wordt opgeleverd. Doe je dit niet? Dan blijven werkzaamheden tussen wal en schip liggen en dus ook jouw arbeidsmarktcommunicatie!