Flexibel en hybride werken; door COVID niet alleen meer een ding voor jong talent, maar ook voor bestaand talent in organisaties. Het is tegenwoordig meer en meer in trek bij alle generaties op de werkvloer, maar voor de jongere generatie is de wens om flexibel te kunnen werken het sterkst.

Als werkgever moet je, juist om talent aan te trekken en te behouden, beleid maken hoe om te gaan met de verschillende generatiewensen binnen je bedrijf. De jongeren van nu zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en bijvoorbeeld online werken is voor deze generatie veel normaler. Ik aanschouw dit bij mijn dochter van 12. Zij zit net op de middelbare school en van speelafspraken is nu zeker geen sprake meer. Er wordt online met elkaar gecommuniceerd en als ik aangeef hoe wij vroeger zonder mobiele telefoon langs huizen van vriendjes gingen, kijkt ze me verbaasd aan. Want dan ga je dus soms voor niets bij iemand langs?!

Verschillende generaties

Een generatie bestaat uit leeftijdsgenoten die met elkaar zijn verbonden door een gedeelde levensgeschiedenis, omstandigheden en beleving van de tijdsgeest. Ongeveer elke 15 jaar ontstaat er een nieuwe generatie. Deze groep mensen doen eenzelfde maatschappelijke ervaring op, waardoor zij overeenkomsten vertonen in houding en gedrag.

Op dit moment kennen we de volgende generaties:

Generaties

Generatiemanagement op de werkvloer

Er zullen altijd verschillende generaties op een werkvloer aanwezig zijn. Niet iedereen bevindt zich in dezelfde leeftijdsfase en heeft dezelfde opvattingen over werk. Zo kan een jonge twintiger liever vanuit de koffietent werken en heeft de jonge moeder behoefte aan flexibele werktijden om de werk-privé balans te bewaken. Daarom is generatiemanagement (beleid en leiderschap toegespitst op de generatie en levensfase van de medewerkers) zo belangrijk.

Als je als werkgever aantrekkelijk wilt zijn (en blijven) zul je je aan de verschillende generaties en levensfases in je bedrijf moeten aanpassen.

  1. Bepaal welk leiderschap er nodig is, zowel passend bij de cultuur en doelen van je bedrijf als bij de verschillende generaties die je hebt werken
  2. Maak beleid hoe om te gaan met flexibel en hybride werken
  3. Werk aan het onderling vertrouwen; want als er geen vertrouwen is, kan nooit worden samengewerkt aan groei en het behalen van resultaten. En zolang er vertrouwen is, maakt het niet uit waar je werkt; als je het werk maar gedaan krijgt. Dit moet uiteraard wel mogelijk zijn en passen bij de aard van de werkzaamheden.
  4. Bespreek de verschillende behoeften openlijk in het team. Hierdoor is er openheid en transparantie en creëer je begrip.

Voordelen generatiemanagement

Als je als werkgever generatiemanagement goed inricht, pluk je daar zeker de vruchten van. Medewerkers krijgen het gevoel dat er goed naar hun behoefte wordt geluisterd, je zorgt voor een inclusieve cultuur, je wordt een meer aantrekkelijke werkgever, het verbetert de communicatie en samenwerking.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten (36), HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

5 redenen waarom jij topkandidaten verliest

/
In deze blog 5 redenen waarom jij goede kandidaten verliest en hoe je dit kan tegengaan.

Computer vs. Recruiter - wie wint deze battle?

/
De voor- en nadelen van de computer en recruiter behandelen we in dit artikel. Wie gaat deze battle winnen?

Efficiënter werven met agile recruitment

/
Wil jij efficiënter werven? Dat kan met Agile Recruitment. In deze blog staan we stil bij de oorsprong en voordelen.
Header - lerend de zomer in

Lerend de zomer in!

/
Profiteer tot en met 31 augustus van onz e-learning actie en ga lerend de zomer in. Volg twee e-learnings voor de prijs van een.

Podcasts luisteren en zelf maken

/
Steeds vaker zetten recruiters en amc-specialisten de stap van alleen luisteren naar het inzetten van een podcast als recruitment en amc-tool.

Festival Recruitment in de Zon!

/
Na de zomer weer met nieuwe energie van start op het Festival Recruitment in de Zon? Vrijdag 16 september gaat een heerlijke dag worden met verschillende informatieve, interactieve en inspirerende sessies over uiteenlopende onderwerpen die voor jou relevant zijn.
Header- STAP

Replay webinar 'Alles wat jij als recruiter wilt weten over het STAP-budget'

/
Bekijk hier de replay van het webinar 'Alles wat jij als recruiter wilt weten over het STAP-budget'
Header - gen z

5 verrassende inzichten voor iedereen die generatie Z wil werven

/
De generatie die nu de arbeidsmarkt op komt is compleet anders dan de vorige generatie. In deze blog delen wij een aantal inzichten. 
Header - recruitmentvideo's

3 types recruitment video die jij kunt inzetten

/
Er zijn veel mogelijkheden om video in te zetten voor jouw recruitment. In deze blog noemen we drie types, waaronder een werkgeversvideo.