Flexibel en hybride werken; door COVID niet alleen meer een ding voor jong talent, maar ook voor bestaand talent in organisaties. Het is tegenwoordig meer en meer in trek bij alle generaties op de werkvloer, maar voor de jongere generatie is de wens om flexibel te kunnen werken het sterkst.

Als werkgever moet je, juist om talent aan te trekken en te behouden, beleid maken hoe om te gaan met de verschillende generatiewensen binnen je bedrijf. De jongeren van nu zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en bijvoorbeeld online werken is voor deze generatie veel normaler. Ik aanschouw dit bij mijn dochter van 12. Zij zit net op de middelbare school en van speelafspraken is nu zeker geen sprake meer. Er wordt online met elkaar gecommuniceerd en als ik aangeef hoe wij vroeger zonder mobiele telefoon langs huizen van vriendjes gingen, kijkt ze me verbaasd aan. Want dan ga je dus soms voor niets bij iemand langs?!

Verschillende generaties

Een generatie bestaat uit leeftijdsgenoten die met elkaar zijn verbonden door een gedeelde levensgeschiedenis, omstandigheden en beleving van de tijdsgeest. Ongeveer elke 15 jaar ontstaat er een nieuwe generatie. Deze groep mensen doen eenzelfde maatschappelijke ervaring op, waardoor zij overeenkomsten vertonen in houding en gedrag.

Op dit moment kennen we de volgende generaties:

Generaties

Generatiemanagement op de werkvloer

Er zullen altijd verschillende generaties op een werkvloer aanwezig zijn. Niet iedereen bevindt zich in dezelfde leeftijdsfase en heeft dezelfde opvattingen over werk. Zo kan een jonge twintiger liever vanuit de koffietent werken en heeft de jonge moeder behoefte aan flexibele werktijden om de werk-privé balans te bewaken. Daarom is generatiemanagement (beleid en leiderschap toegespitst op de generatie en levensfase van de medewerkers) zo belangrijk.

Als je als werkgever aantrekkelijk wilt zijn (en blijven) zul je je aan de verschillende generaties en levensfases in je bedrijf moeten aanpassen.

  1. Bepaal welk leiderschap er nodig is, zowel passend bij de cultuur en doelen van je bedrijf als bij de verschillende generaties die je hebt werken
  2. Maak beleid hoe om te gaan met flexibel en hybride werken
  3. Werk aan het onderling vertrouwen; want als er geen vertrouwen is, kan nooit worden samengewerkt aan groei en het behalen van resultaten. En zolang er vertrouwen is, maakt het niet uit waar je werkt; als je het werk maar gedaan krijgt. Dit moet uiteraard wel mogelijk zijn en passen bij de aard van de werkzaamheden.
  4. Bespreek de verschillende behoeften openlijk in het team. Hierdoor is er openheid en transparantie en creëer je begrip.

Voordelen generatiemanagement

Als je als werkgever generatiemanagement goed inricht, pluk je daar zeker de vruchten van. Medewerkers krijgen het gevoel dat er goed naar hun behoefte wordt geluisterd, je zorgt voor een inclusieve cultuur, je wordt een meer aantrekkelijke werkgever, het verbetert de communicatie en samenwerking.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten (36), HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

Header - overtuigen manager opleiding volgen

Zo overtuig je jouw leidinggevende te investeren in persoonlijke ontwikkeling

/
Hoe overtuig je je leidinggevende over het nut van die opleiding die jij graag wilt doen? Dat lees je in dit artikel.

Dit zijn de 5 meest gelezen berichten van het jaar 2021

/
Het jaar 2021 zit er weer op. Tijd voor een terugblik naar onze meest gelezen artikelen van dit jaar.
Header BAMC

Waarom de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie nuttig is voor arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentprofessionals

/
Er zijn zoveel arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentopleidingen die je kunt volgen waardoor het lastig is om een keuze te maken. In deze blog vertellen we je waarom onze Bootcamp ideaal is voor jou als arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentprofessional.
Header- lb aankondiging

Deelnemer aan het woord: Leergang Loopbaanprofessional

/
Praktisch, informatief en een goede interactie met deelnemers en docenten. Zo omschrijft Rose-Marie de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional. Meer weten over haar ervaring? Je leest het in deze blog.
Storytelling

Storytelling in recruitment en employer branding

/
Verhalen helpen ons om informatie over te brengen en te onthouden. Ook in recruitment wordt de kracht van het verhaal steeds meer onderkend.
Banner Sinterklaasblog

Een opleiding voor twee? Doe samen met je collega mee!

/
Wil jij samen met een collega deelnemen aan een opleiding? Profiteer dan van de combikorting.
Header - voor wie

Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk?

/
Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk? In deze blog gaan we in op jouw doelgroep en wat daadwerkelijk relevant is voor hen.
Header- AMT

Wat heeft de arbeidsmarkt van 2022 in petto?

/
Wat heeft de arbeidsmarkt van 2022 in petto? Een interview met Aad van der Werf en Geert-Jan Waasdorp, aan de hand van 7 thema’s. 
Header - Q en A over Leergang Loopbaanprofessional

Q&A over de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional

/
Wij hebben docent Larissa Lodewijk vragen gesteld over de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional waar jij graag antwoord op wilt krijgen.