Een abonnement op LinkedIn Recruiter verandert je niet direct in een ervaren sourcer. Bij het benaderen van kandidaten komt meer kijken dan een InMail naar een zorgvuldig geselecteerde kandidaat. Maar het kan wel een mooi begin zijn van je relatie met een potentiële kandidaat. De digitalisering van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment heeft het wezen van source & search dan misschien niet veranderd, het brengt sourcing wel onder bereik van een grotere groep recruiters. Met voorspellingen over een steeds krapper wordende arbeidsmarkt zullen meer wervingsprofessionals de stap moeten zetten naar direct contact en relatiemanagement.

Voorkant SVW België

Uit het rapport ‘De Stand van Werven 2021 - België’ blijkt – net als in de eerder dit jaar uitgekomen editie voor Nederland – dat vooral bureaus op het gebied van werving en selectie inzetten op middelen waarmee direct contact gelegd wordt met potentiële kandidaten. Dat sluit aan bij hun ontstaansgeschiedenis waarin vaardigheden als relaties bouwen en onderhouden en zoeken binnen het eigen netwerk een belangrijke rol spelen. Wanneer we specifiek kijken naar wat wervingsprofessionals verstaan onder ‘source & search’ blijkt er tussen professionals bij bureaus en andere werkgevers maar weinig verschil te bestaan, met respectievelijk 17% en 16% die het middel inzet. Grotere verschillen zien we als we kijken naar de inzet van LinkedIn betaald en het gebruik van CV-databases, kandidaten in het eigen ATS en talentpools. Bij die middelen lopen bureaus duidelijk voorop. Al deze middelen hebben een nauwe relatie met source & search. Toch is er ook bij bureaus nog volop ruimte voor het vaker inzetten van deze middelen. Voor andere werkgevers geldt dat uiteraard in nog veel sterkere mate. Al zijn er altijd typen vacatures waarvoor andere middelen geschikter zijn (bijvoorbeeld voor kandidaten die slecht vertegenwoordigd zijn in je sourcing-kanalen).

Wanneer spreken we over sourcen en wanneer over searchen?

Searchen wordt in het Nederlands taalgebied vooral gebruikt voor het zoeken naar kandidaten in databases en vergelijkbare digitale systemen. Dat kan ook het eigen ATS zijn of een talentpool. Sourcen gaat een stapje verder, al begint sourcen ook vaak met searchen. Bij sourcen selecteer je potentiële kandidaten die je vervolgens actief benadert en verleidt om een relatie met je aan te gaan die uiteindelijk moet leiden tot een sollicitatie. Sourcen kan zich zowel op de korte als op de (middel)lange termijn richten. Steeds meer organisaties onderhouden relaties met kandidaten van de toekomst. Dat kan zijn:

  • een ex-stagiair of -werknemer zijn die nu elders ervaring opdoet, maar jouw organisatie hoog heeft zitten als werkgever
  • iemand die je ontmoet hebt op een beurs of congres
  • iemand die zich op de site heeft aangemeld voor een vacature-alert of een nieuwsbrief

Maar je kunt natuurlijk ook via LinkedIn Recruiter of CV-databases actief op zoek gaan naar geschikte kandidaten voor toekomstige vacatures en je sourcingstrategie inzetten om een relatie met ze op te bouwen. Om sourcen makkelijker te maken zijn er ook tools ontwikkeld die het zoekproces vergemakkelijken door de inzet van algoritmen die vaak meerdere bronnen kunnen onderzoeken en de resultaten ordenen.

Hoe ziet een sourcingstrategie eruit?

Een sourcingstrategie kun je opdelen in de volgende stappen:

  • Analyseren (functie, organisatie, concurrentie, arbeidsmarkt, doelgroep);
  • Plannen (resources, proces);
  • Sourcen (zoeken, selecteren, benaderen, verleiden);
  • Beoordelen (kandidaten: geschiktheid, interesse, beschikbaarheid);
  • Warmhouden (van kandidaten die niet beschikbaar zijn, maar wel interesse tonen);
  • Recruiten (van geschikte en beschikbare kandidaten).

Een sourcingstrategie omvat dus veel meer dan alleen maar het sourcen. Een grondige analyse van zowel de vraagzijde als de aanbodzijde verhoogt de kans op succes aanzienlijk. Je brengt niet alleen in kaart waar je je kandidaten kunt vinden, maar ook waarmee je ze kunt verleiden. Het is lastig sourcen (en werven in het algemeen) als je niet kunt bieden waar tenminste een deel van de kandidaten naar op zoek is of als aanbod op alle fronten onder doet voor je directe concurrenten. Bij sourcen gaat het veelal om latent geïnteresseerden. Om die latente interesse om te zetten in actieve interesse zul je iets extra’s moeten bieden.

Zijn sourcing en search altijd inzetbaar?

Sourcen is geen tovermiddel. Een persoonlijke benadering is relatief tijdrovend en voor sommige functies zul je misschien niet veel kandidaten aantreffen in je sourcing-kanalen. Met name voor posities die moeilijk in te vullen zijn kan een uitgekiende combinatie van sourcen of searchen en inbound marketing het verschil zijn tussen succesvol recruiten en steeds achter de feiten aan lopen. De digitalisering van recruitment heeft de mogelijkheid geschapen source & search te embedden in een geautomatiseerde communicatiestrategie, waarbij source & search mede zorgt voor de input van potentiële kandidaten (‘de pijplijn vullen’) maar de opvolging zich grotendeels afspeelt via geautomatiseerde processen. Zorg er wel voor dat je taal van de kandidaat spreekt en de juiste info aanbiedt op het juiste moment. En spreek kandidaten op een persoonlijke manier aan. Zowel voor de meeste bureaus als voor andere werkgevers zijn er op het terrein van marketing automation nog vele onontgonnen mogelijkheden.

Maar ook de ‘ouderwetse’ manier van sourcing kan uitstekende resultaten opleveren. Als je het voorwerk goed aanpakt (analyse, preselectie) en de beschikbare sourcing tools goed benut houd je een beperkt aantal potentiële kandidaten over die je op een écht persoonlijke manier kunt benaderen.

Andere interessante blogs

Header - overtuigen manager opleiding volgen

Zo overtuig je jouw leidinggevende te investeren in persoonlijke ontwikkeling

/
Hoe overtuig je je leidinggevende over het nut van die opleiding die jij graag wilt doen? Dat lees je in dit artikel.

Dit zijn de 5 meest gelezen berichten van het jaar 2021

/
Het jaar 2021 zit er weer op. Tijd voor een terugblik naar onze meest gelezen artikelen van dit jaar.
Header BAMC

Waarom de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie nuttig is voor arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentprofessionals

/
Er zijn zoveel arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentopleidingen die je kunt volgen waardoor het lastig is om een keuze te maken. In deze blog vertellen we je waarom onze Bootcamp ideaal is voor jou als arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentprofessional.
Header- lb aankondiging

Deelnemer aan het woord: Leergang Loopbaanprofessional

/
Praktisch, informatief en een goede interactie met deelnemers en docenten. Zo omschrijft Rose-Marie de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional. Meer weten over haar ervaring? Je leest het in deze blog.
Storytelling

Storytelling in recruitment en employer branding

/
Verhalen helpen ons om informatie over te brengen en te onthouden. Ook in recruitment wordt de kracht van het verhaal steeds meer onderkend.
Banner Sinterklaasblog

Een opleiding voor twee? Doe samen met je collega mee!

/
Wil jij samen met een collega deelnemen aan een opleiding? Profiteer dan van de combikorting.
Header - voor wie

Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk?

/
Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk? In deze blog gaan we in op jouw doelgroep en wat daadwerkelijk relevant is voor hen.
Header- AMT

Wat heeft de arbeidsmarkt van 2022 in petto?

/
Wat heeft de arbeidsmarkt van 2022 in petto? Een interview met Aad van der Werf en Geert-Jan Waasdorp, aan de hand van 7 thema’s. 
Header - Q en A over Leergang Loopbaanprofessional

Q&A over de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional

/
Wij hebben docent Larissa Lodewijk vragen gesteld over de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional waar jij graag antwoord op wilt krijgen.