Het verschil tussen corporates en bureaus in de wervingsbranche wordt steeds groter, blijkt uit de Stand van Werven 2023. Natuurlijk, de krappe arbeidsmarkt is iets waar beiden mee moeten dealen. Maar er bestaan de nodige verschillen tussen de aanpak en doelen van corporates en bureaus. In dit artikel zetten wij ze op een rij.

Strategie versus snelheid

Als het aan corporate recruitmentprofessionals had gelegen, dan praten we meer over een tal van lange termijn onderwerpen: strategische personeelsplanning, diversiteit en inclusiviteit en vergrijzing. HR-topics die een veel bredere agenda dekken en meer neigen naar een soort total talent management, de inrichting van één centraal recruitmentloket die de gehele arbeidsmarkt integraal benadert, zowel voor vaste als voor tijdelijke posities. “Je kunt stellen dat corporate professionals minder gedreven zijn door actualiteit en de focus meer leggen op een duurzaam talentsbeheer”, zo stelt het onderzoek.

Daarentegen richten bureaus zich hoofdzakelijk op het vinden van nieuwe manieren om mensen sneller en efficiënter aan te nemen. Ze leggen de nadruk op het verbeteren van het proces voor het aantrekken van personeel. De invloeden van ChatGPT, automatisering, digitalisering en tools zijn overheersend in de wereld van recruitmentbureaus. Omdat bureaus zich hoofdzakelijk concentreren op het vervullen van vacatures, blijft hun belang significant voor zowel kandidaten als bedrijven.

Bureaus lopen voor in digital-first arbeidsmarkt

Wanneer we vervolgens inzoomen op de prioriteiten voor zowel bureaus als corporates, blijkt hetzelfde sentiment waar: ze lijken steeds minder op elkaar. “En misschien kunnen we wel stellen: wanneer we het hebben over alle vraagstukken bij een digital-first arbeidsmarkt, lopen bureaus voor op corporates”, zeggen de onderzoekers. “Maar dat kan misschien wel zorgen voor een mooie samenwerking: bureaus zijn zich namelijk breder aan het profileren.”

Omdat alleen vacatures vullen steeds lastiger is in deze krappe arbeidsmarkt, staat dat rendabele businessmodel onder druk. Daarom bewegen bureaus zich meer richting employer branding, constateert het rapport. Het invullen van vacatures is aan bureauzijde nog steeds prioriteit nummer één (62%), maar employer branding (59%) rukt op als tweede belangrijke prioriteit. Optimaliseren van het recruitmentproces (56%) rondt de top 3 af.

Bij corporates draait het om de werkgeversidentiteit 

In tegenstelling tot de dynamiek van bureaus, zijn corporates opnieuw wat stabieler in hun prioriteiten voor 2023. Het vervullen van vacatures blijkt, hoe vreemd het ook mag klinken, níet de hoogste prioriteit te zijn voor corporates, net zoals in voorgaande jaren van de Stand van Werven.

Hun focus ligt in eerste instantie op het opbouwen van een sterke werkgeversidentiteit (74%) en het voeren van effectieve arbeidsmarktcommunicatie (67%). Met andere woorden: in plaats van zich te richten op het verbeteren van het wervingsproces met behulp van Artificial Intelligence-tools, is het laden van het werkgeversmerk de eerste stap.

Bureaus meer, corporates amper bezig met skills

Het is al jaren een buzzword op de Europese arbeidsmarkt: we gaan toe naar een recruitmentwereld die kandidaten beoordeelt op basis van skills. Oftewel: geen eindeloze focus op werkervaring en andere non-predicators van werksucces, maar een nadruk op wat een kandidaat écht kan. Toch blijkt die realiteit verder dan gedacht. De Stand van Werven 2023 illustreert een somber beeld van de stand van skills op de Nederlandse arbeidsmarkt. 38% van bureaus ziet ‘skills’ als een prioriteit voor 2023, tegenover slechts 18% aan corporatezijde.

Grote verschillen in retentie en mobiliteit

Tenslotte constateert het rapport de nodige (verrassende) verschillen op gebied van twee hoofdonderwerpen binnen HR- en recruitment. Interne mobiliteit wordt door 38% van corporates als invloedrijk onderwerp beschouwd, tegenover slechts 10% van bureaus, die dus duidelijk écht alleen focussen op het verleiden en werven. Terwijl corporates het beter doen qua interne mobiliteit, wordt retentie nog amper (16%) als relevant onderwerp beschouwd. Opvallend genoeg zijn corporates véél meer (31%) bezig met het behouden van talent.

Wil je meer weten?

De Stand van Werven is een rapport dat de basis kan vormen van elk arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentplan. Wat doen andere bureaus of corporates? Tegen welke problemen lopen ze aan? Welke kanalen zijn nu effectief om snel mensen te werven? Hoever zijn anderen met digitalisering en automatisering? Download de hele Stand van Werven 2023 via deze link.

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.