Het is de laatste jaren een trend in de online wereld: illustraties. De illustraties van Dropbox, Facebook en de super bekende Chimp van Mailchimp zijn niet meer weg te denken uit hun branding. Wat is de kracht van platte en abstracte illustraties? Wat moet je kunnen om illustraties in te zetten en waar zijn gratis illustraties te downloaden voor jouw vacatures? Je leest het in deze blog.  

Wat is de kracht van illustraties?

Zoals je al weet kent het sollicitatieproces vele stappen, stakeholders, locaties, administratie, etc. Hierdoor wordt het sollicitatieproces al snel onoverzichtelijk voor de sollicitant. De sollicitant weet niet waar zij of hij in het proces zit, wat zij of hij moet doen en welke formulieren zij of hij moet moet inleveren op welk moment. Kortom: chaos. Ook kan een functie veel omvattend zijn en de eisen gecompliceerd. Dit wordt vaak opgelost met veel tekst, foto's en video's. De combinatie hiervan (en vaak met afbeeldingen van slechte kwaliteit) maakt het niet veel duidelijker, sterker nog misschien wel onduidelijker. Werken met illustraties kan hier een oplossing voor zijn. Met icoontjes kun je overzichtelijk, speels en verfrissend aanduiden wat de vereisten zijn, maar ook what's in it voor de sollicitant. Laten we een vergelijking maken.

Een sollicitatieproces zonder icoontjes

Voorbeeld - sollicitatieproces 2

Dit zie je veel in vacatureteksten: opsommingen. Een opsomming maakt een vacaturetekst al wat overzichtelijker, maar oogt een beetje saai en bij vele opsommingen in de vacaturetekst kan het niet meer opvallen in de tekst. Zonde!

Een sollicitatieproces met icoontjes

Voorbeeld - sollicitatieproces 1

Dit spreekt meer aan, maakt het visueler en duidelijker. Uiteraard moeten de kleuren, vormgeving en illustraties bij jouw employer brand passen en het doel van de vacaturetekst.

Naast het verduidelijken van het sollicitatieproces, het overzichtelijker maken van de functie-eisen en inhoud van de vacature, hebben illustraties nog meer voordelen:

  • Je employer brand valt veel meer op
  • Het maakt de vacaturetekst toegankelijker en creëert een positieve vibe
  • Illustraties zijn makkelijk aan te passen en naar je hand te zetten (en dus voor alles in te zetten)
  • Je maakt je employer brand erg herkenbaar
  • Illustraties zijn minder zwaar in de MB's (en daarom goed voor de laadtijd van jouw website)
  • Makkelijk te schalen zonder kwaliteitsverlies

Waaruit bestaat een online illustratie?

Online illustraties bestaan uit vectors. Vectors zijn punten, lijnen, bochten en vormen die gebaseerd zijn op mathematische formules. Wanneer je een vector afbeelding aan het schalen bent (groter of kleiner maakt)  dan verliest het geen kwaliteit, omdat het niet gebonden is aan resolutie. Met deze reden kan je het zo klein maken als 1 pixel of ter grootte van een billboard in haarscherp beeld.

Ter vergelijking, rasters (ook wel bitmaps en raster afbeeldingen) gebruiken gekleurde pixels. Wanneer je deze schaalt, verliest het zijn kwaliteit en de randen van de afbeelding worden vaag. Dit herken je misschien wel wanneer je afbeeldingen of foto's schaalt, dit zijn namelijk rasters.

Wat heb je nodig om illustraties in te zetten?

Ten eerste heb je een vector applicatie nodig om vector bestanden te kunnen lezen en/of bewerken. De bekendste is Illustrator van Adobe. Dit is wel professionele software dus een kleine online training is nodig om hiermee overweg te kunnen komen. Er zijn namelijk vele opties om een bestand te bewerken in deze software. In Illustrator kun je bestanden lezen én bewerken. Als je de illustratie niet wilt aanpassen of bewerken, maar alleen wil opmaken in een afbeelding (bijvoorbeeld voor het maken van een infographic), dan is Canva een betere oplossing. Dit is een gratis online platform waarin je afbeeldingen kunt opmaken. Let op, je kunt hierin de illustratie niet aanpassen, alleen gebruiken voor het opmaken van je afbeelding. Voor het aanleveren van illustraties heb je in dit geval wel een professionele designer nodig.

Blog - illustraties afbeelding 2

Waar kun je illustraties gratis donwloaden?

Heb je geen budget om illustraties te laten opmaken? Dan is het downloaden van gratis illustraties een optie. Je kunt deze zelf bewerken, in de kleuren van de huisstijl van jouw organisatie zetten en net even naar jouw hand tweaken. Als je geen kennis hebt van Illustrator, kun je ze ook gewoon gebruiken als afbeelding. Nadeel is dan wel dat het niet bij de huisstijl van jouw organisatie past en je moet oppassen niet allemaal verschillende illustratie stijlen te gebruiken. Daarnaast verliest het kwaliteit bij het schalen, omdat je niet met een vector bestand werkt. Onderstaand een aantal websites waar je gratis illustraties kunt downloaden:

Er zijn er zeker meer! Google "Free Illustration" en zoek welke illustraties bij jouw organisatie passen.

Mooie voorbeelden van gebruik van illustraties in vacatures

Veel bedrijven hebben illustraties al in hun branding zitten en ook in hun carrière pagina's, vacatureteksten en werken-bij website. Onderstaand delen wij een aantal voorbeelden:

Carrière pagina Headspace

Ook Headspace, een meditatie app, staat bekend om zijn geïllustreerde video's en advertenties. Zo mag hun carrière pagina niet uitblijven. De waarden en voordelen van werken bij Headspace zijn opgemaakt in sprekende illustraties die naadloos bij de brand Headspace aansluiten.

Vacature overzicht Casper

Casper, een organisatie voor bedden uit de VS, gebruikt in het vacatureoverzicht iconen om vacatures en voordelen van werken bij Casper kracht bij te zetten. Dit maakt het duidelijk en overzichtelijk. Weer eens wat anders dan alleen maar tekst en bulletpoints. Leuke kanttekening, als je op de pagina kijkt bij "Benefits from A to Zzz" zijn alle benefits en Tone of Voice in lijn met de branding van de organisatie. "Dream big and prepare for the future", "Get paid to go to the gym and sleep (yes, you read that right)." en meer. Leuk om inspiratie uit op te halen.

Career path bij Salesforce

Met grafieken, staafdiagrammen, geïllustreerde achtergronden en icoontjes geeft Salesforce de career path van een developer op een leuke manier weer. Grappig is dat de tijd op de klok icoontjes bij "A Day in the Life of a Salesforce Developer" ook echt kloppen met de aangegeven dagdelen.

Ga aan de slag met illustraties

Het gebruiken van illustraties in jouw vacatureteksten of werken-bij website laat jouw organisatie als employer brand opvallen. Naast dat illustraties opvallen, maken ze lange stukken tekst en opsommingen duidelijker. Hierdoor wordt de vacature voor de sollicitant helder en zijn de verwachtingen beter gemanaged, want goed begrijpen van een vacature voorkomt misverstanden en teleurstellingen! Zijn illustraties nog net een stap te ver? Begin dan met het inzetten van simpele icoontjes om bijvoorbeeld salaris, locatie of branche aan te geven in de hoofdkleur van jouw organisatie. Mooie opstap naar illustraties!

LREC algemeen

Andere interessante blogs

Header BF

25% korting op alle e-learnings

/
Consuminder & leer meer: profiteer van 25% korting op al onze e-learnings. Deze actie is geldig van 25 november tot en met 28 november.
Header - Roos

Maak kennis met Roos Lavrijsen, onze nieuwe docent

/
Wij hebben vakexpert Roos Lavrijsen bij het docententeam mogen verwelkomen. Wij stellen haar in deze blog graag voor.
Header - Q&A

Q&A met docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie

/
Wij hebben de docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie vragen gesteld waar jij graag een antwoord op wil krijgen.
Header- belang amc

Hoe belangrijk is goede arbeidsmarktcommunicatie?

/
Arbeidsmarktcommunicatie beslaat een groot deel van recruitment, HR en eigenlijk de hele organisatie. Zowel bewust als onbewust. Maar, hoe belangrijk is het nou eigenlijk? Nou, ontzettend belangrijk! En in deze blog leggen wij jou uit waarom. 
Header webinar EB icm RMA

Replay webinar 'De kracht van employer branding in combinatie met Recruitment Marketing Automation'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'De kracht van employer branding in combinatie met Recruitment Marketing Automation'
header ce

Candidate experience: deze fouten wil jij als recruiter niet maken

/
In deze blog lees je welke fouten jij als recruiter niet wilt maken als het gaat om de candidate experience.
header waardevast

Van 'waardeloos' naar 'waardevast' werven!

/
In deze blog beschrijft een deelnemer zijn ervaring met de Tweedaagse Recruitment Marketing & Automation opleiding.
header recruitmentmanager

Hoe onderbouwen recruitment managers hun recruitment jaarplan succesvol?

/
Als recruitment manager ben je bezig met onderbouwingen, KPI’s en een goed recruitment jaarplan. Hoe zet je dit goed neer? Lees het in deze blog!
Header - Alles over een strategisch recruitment plan

Jouw sleutel naar een snellere, betere en goedkopere werving

/
Download het document 'Alles over een strategisch recruitmentplan' waarin we je vertellen hoe je sneller, beter en goedkoper werft.