E-commerce is een belangrijke opkomende branche waarin grote successen worden behaald met een lage tijdsinvestering. Waarom zetten we deze principes niet in voor recruitment marketing? Met weinig tijd, geld en moeite de juiste kandidaten binnen halen en plaatsen bij de juiste opdrachtgever: een droom! Een droom die uitkomt, want het kan wanneer je data analytics, automation en marketing met elkaar combineert. Hoe? Lees verder!

Analytics voor recruitment marketing

Zo cliché, maar zo waar: meten is weten! Stel jouw analytics tool zo in dat je weet, wie er op welke blog, landingspagina, vacature, sollicitatieformulier en bedankpagina is geweest. Ga aan de slag met marketing termen als ROI, CTR en CPL.

Dit zijn de belangrijkste:

ROI = Return On Investment
Bereken of de investering het waard was. Neem niet alleen de advertentiekosten mee in deze berekening, maar ook de uren die jij als consultant maakt.

CTR = Click Through Rate
Hoeveel personen hebben er doorgeklikt naar de vacature vanuit LinkedIn? En hebben ze ook echt tijd gespendeerd op de vacaturepagina of zijn ze gebounced? Waarom zijn ze gebounced? Heeft de juiste doelgroep wel doorgeklikt? Belangrijk om te weten!

CPL = Cost Per Lead
Een lead is iemand die gesolliciteerd heeft. Was dit een dure of een goedkope? En als deze duur was, is hij of zij ook geplaatst?

SQL = Sales Qualified Lead
Iedereen kan solliciteren, maar dat betekent niet dat iedereen geschikt is voor de baan. CPL kan dus verraderlijk zijn: veel goedkope CPL’s die geen match zijn, is uiteindelijk een duur geintje. Ook moet je veel afwijzen wat een beetje ten koste gaat van jouw reputatie als werkgever.
Daartegenover kan een dure CPL die wel een match is op de lange termijn rendabel zijn en dus uiteindelijk goedkoper.

CPM = Cost Per Mille
Wanneer je gaat adverteren koop je views in. Op de meeste advertentie platformen koop je per 1000 views in.

Uiteraard zijn er nog veel meer termen, maar hier kun je al veel verbeterslagen mee maken. Door dit te meten en mee te nemen in jouw online recruitmentstrategie, kun je beter inspelen op de behoefte van de kandidaat.

Inbound recruitment marketing

Uiteraard produceren we met zijn alle veel content, maar even eerlijk: we produceren vaker op onderbuikgevoel dan dat we echt kijken naar wat de doelgroep nodig heeft aan informatie. Blogs schrijven over onderwerpen binnen jouw vakgebied die aanslaan bij de doelgroep leveren meer op dan pushen op solliciteren.
Aan het sourcen voor een marketing vacature? Deel een aantal blogs met marketingkennis die vereist is voor de baan.
Denk daarnaast aan:

  • De juiste Tone Of Voice
  • Persoonlijk aanspreken van de kandidaat in e-mails, sms’jes, maar ook op blogs (het kan en het werkt!)
  • SEO
  • Timing, stuur geen e-mail om 04:00 ’s nachts (bij geautomatiseerde e-mails)

Loop door je huidige content heen en neem deze tips mee voor verbetering. Lees hier meer over op onze opleidingspagina Leergang Arbeidsmarktcommunicatie.

Automatiseer je sollicitatie proces

Met de hand een sollicitatiebevestiging of afwijzing sturen is in deze tijd a waste of your time! Je kunt dit automatiseren met bijvoorbeeld MailChimp. Je kunt niet alleen de naam personaliseren, maar ook andere gegevens die de kandidaat in het sollicitatieformulier heeft opgegeven. Dat geeft toch die persoonlijke touch!

Bij geavanceerdere CRM’s als HubSpot kun je instellen dat de geautomatiseerde e-mails niet om 04:00 ’s nachts gestuurd worden, dat voelt toch wat menselijker aan.

Ook kunnen systemen automatisch taken aanmaken en sollicitaties inplannen (en ook gelijk geautomatiseerd een Teams link aanmaken). Dit scheelt zoveel tijd en repetitief werk, dat jij je als consultant kunt focussen op het echte werk: mensenwerk!

In onze Tweedaagse Recruitment Marketing Automation leren we al deze beginselen, zodat jij tijd bespaart en kan focussen op het echte werk. Je kunt je aanmelden via deze button: