Hoe maak je een goede candidate persona? En wanneer deze af is, hoe verspreid je hem door jouw organisatie? Met onze candidate persona template! Download hem in deze blog en maak jouw eigen candidate persona.

Banner- Masterclass doelgroepanalyse en persona’s

Voordat je begint met een candidate persona

Er zijn geen standaard sets uit candidate persona's waaruit je kan kiezen, omdat elke organisatie uniek is en andere behoeften heeft. Wel is het slim om stil te staan bij welke type candidate persona's je gaat creëren en niet meer dan 5 te gaan maken. Gemiddeld hebben bedrijven 3 persona's en bij uitzondering 5, afhankelijk van hoe er geworven wordt. Waarom je een candidate persona moet gebruiken lees je hier.

Candidate persona's creëer je niet aan de hand van onderbuik gevoel of het geheugen van recruiters. Als je niets anders voor handen hebt dan is het wijs om eerst aan een ATS of CRM systeem te bouwen, voordat je met persona's begint. Goede candidate persona's worden gecreëerd aan de hand van onderzoek, vragenlijsten, interviews, maar vooral data uit het ATS en CRM systemen. Daarmee bedoelen we niet alleen de demografische cijfers, maar ook de bel logs van recruiters. Wat wordt er besproken? Wat vinden kandidaten belangrijk? Waarop haken ze af of beslissen ze door te gaan in het sollicitatieproces? Cruciale informatie voor een candidate persona.

Daarnaast is het slim om te kijken wie wat download op de website. Zo zie je naar welke content er behoefte is en ook dat kun je meenemen in de candidate persona.

Hoe maak je een candidate persona?

Wanneer je alle input op een rijtje hebt, kun je beginnen met het maken van je candidate persona's. Gebruik onze template voor een goede candidate persona en deel deze slides met de rest van je organisatie. Zo staan de neuzen dezelfde kant op en weet iedereen naar wat voor kandidaat er gezocht wordt:

Hieronder beschrijven we per onderdeel hoe je de template het beste kan invullen en een dijk van een candidate persona kan neerzetten. Het is aan jou om ervoor te kiezen of je alle delen van de template gebruikt of bepaalde onderdelen.

1. Vul de standaard demografische kenmerken in

Voor sommige vacatures kan de medewerker niet verder dan een uur van de werklocatie af zitten. Denk aan vacatures voor Schiphol of medewerkers op de IC van een ziekenhuis. Ook kan het zijn dat er een bepaalde leeftijd gewenst is, mits je niet discrimineert. Na 35 jaar is bijvoorbeeld de kans groter om hoogtevrees te vormen dan voor 35 jaar. Dat maakt het werken op een hoogwerker ingewikkelder. Ook op sommige functies bij de politie en landmacht zit een minimale leeftijd. Het is bij een persona zaak om voor 1 leeftijd te kiezen, 1 geslacht en 1 locatie. Maak je daar een range van, dan ben je een doelgroep aan het omschrijven en niet een persona.

2. Drijfveren van de persona

Uit de bel logs van de recruiters kun je halen wat een kandidaat 's nachts bezig houdt. Waarom solliciteert de kandidaat voor deze vacature en waarom niet? Wie willen ze zijn en wat hoort daarbij? Door dit samen te vatten in de candidate persona en te koppelen aan hoe jij als recruiter de kandidaat kan helpen, creëer je een goede mindset om de kandidaat te bellen.

3. Deel echte data

Deel quotes uit de bel logs van kandidaten. Waar maken ze zich zorgen over? Hoe omschrijven ze zichzelf en wat willen ze? Kopieer dit letterlijk uit het ATS en CRM voor een goede beeldvorming. Zet ook in de candidate persona neer wat kandidaten tegenhoudt. Welke argumenten gebruiken ze daarvoor?

4. Vorm de communicatie met de kandidaten

Zet in de candidate persona neer hoe je het beste met de kandidaat kan communiceren en waarover. Gebruikt de kandidaat moderne taal of is de kandidaat meer conservatief? Welke middelen zet de kandidaat in om zijn of haar doel te bereiken?

5. Geef het beestje een naam

Vergeet niet je candidate persona een naam te geven, anders is het meer een doelgroep dan een fictief persoon. Het beste is om de naam te laten rijmen of te laten allitereren (met dezelfde letter laten beginnen): Marketing Manager Margeet. Dit zorgt er ook voor dat iedereen refereert naar dezelfde persona en iedereen dus op 1 lijn zit.

Klaar voor de start?

Maak candidate persona's voor een dieper begrip van de juiste kandidaat en gebruik het om het team op 1 lijn te krijgen betreft de beste target, support en communicatie. Dit helpt om jouw bereik te vergroten in de juiste doelgroep.