Lopen nieuwe collega’s bij jouw bedrijf vaak na een paar maanden de deur uit? Onboardingsspecialist Ardiënne Verhoeven weet waar het aan ligt. In oktober geeft ze er aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie een training over.

Wist je dat 60% van de mensen die aan een nieuwe baan begint, dat werk na een poosje vindt tegenvallen? Ardiënne Verhoeven, expert en auteur op het gebied van onboarding, schudt die statistiek zo uit haar mouw. “Dat is natuurlijk zonde voor organisaties, zij zien hun kersverse collega’s op die manier gedemotiveerd raken”, vertelt ze. “En het is ook helemaal niet nodig: zolang je de juiste verwachtingen schept tijdens je selectieproces, en die verwachtingen vervolgens waarmaakt in je onboarding, kun je het cijfer flink terugdringen.”

Extrinsieke motivaties worden gezien, intrinsieke niet

Verhoeven zegt het makkelijk, maar het gedaan krijgen is een tweede. Want wil je de verwachtingen van je nieuwe collega’s laten materialiseren, dan zul je eerst moeten ontdekken wat hen motiveert. Extrinsieke factoren spelen daarin een rol - Verhoeven noemt een goed salaris en een leuke vrijdagmiddagborrel als voorbeelden. Maar over die zaken struikelen organisaties niet vaak: een goede werkgever betaalt immers fair, en zorgt voor een leuke sfeer. En dus krijgen nieuwe werknemers op dat vlak meestal gewoon wat ze hadden verwacht.

Intrinsieke motivaties blijken daarentegen wél regelmatig hordes, vooral omdat ze voor elk individu anders zijn, vertelt Verhoeven. “De één is op zoek naar autonomie, terwijl de ander verbinding wil. En dan is er nog een derde, voor wie het vooral belangrijk is dat-ie z’n competenties kwijt kan in z’n nieuwe baan. Als na een poos blijkt dat hij die behoeften bij jou niet waar kan maken, raakt hij gefrustreerd, met alle gevolgen van dien. Zaak dus, om tijdens een goede onboarding op motivatie in te zoomen, en ervoor te zorgen dat je de verwachtingen van jouw nieuwe mensen waar mogelijk inlost.”

Workshop ‘Management van verwachtingen: succesvolle onboarding start bij werving’

Om organisaties daarmee op weg te helpen, geeft Verhoeven door heel het land cursussen op het gebied van onboarding - op 30 oktober aanstaande doet ze dat aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Grappig genoeg is ze zelf niet dol op het woord onboarding, dat meer zou impliceren dat je iemand als passagier aan boord haalt, en minder dat je hem onderdeel maakt van je crew, maar dat geheel terzijde. Wat wel relevant is, is dat ze haar cursus een mooie toevoeging aan het huidige trainingsaanbod van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie vindt.

Waarom? “Recruiters besteden veel tijd en aandacht aan het vinden en enthousiasmeren van nieuwe medewerkers”, vertelt ze. “Maar het is belangrijk dat de opvolging vervolgens met net zo veel aandacht wordt opgepakt - in die fase zit immers een groot afbreukrisico door teleurstellingen. Het is voor recruiters en hr kortom belangrijk om te weten hoe ze het traject van nadat de kandidaat ‘ja’ heeft gezegd het beste kunnen inrichten.”

Expert door ervaring

Dat de materie waar Verhoeven in haar training over vertelt voor organisaties van levensbelang is, staat buiten kijf. Een bedrijf waar werknemers na een paar maanden dienstverband nog net zo enthousiast naartoe gaan als op hun eerste dag, heeft immers meer dan zomaar een streepje voor op bedrijven waar iedereen met spijt achter z’n bureau zit. Of Verhoeven ook de juiste persoon is om de boodschap over te brengen, laat ze in het midden: ze houdt niet zo van zelfpromotie. Maar kijken we naar haar cv? Dan krijg je het vermoeden dat er weinig mensen geschikter zijn.

De aanstaande docent van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie kwam, inmiddels bijna een decennium geleden, namelijk niet zomaar in het onboardingsniche terecht. Jarenlang werkte ze bij wereldspelers als KPN, Unilever en NXP, én voor organisaties in overheid, onderwijs en zorg. Daar zag ze dat er veel energie en tijd in recruitment werd gestoken, maar ook dat de aandacht voor nieuwe medewerkers daarna op een laag pitje kwam te staan. Dat leverde veel frustratie op bij die nieuwelingen - frustratie die ze graag wilde helpen voorkomen. Een goed onboardingsproces bleek het medicijn.

Inclusieve arbeidsmarkt ook doel

Met haar boodschap hoopt Verhoeven mensen beter tot hun recht te laten komen in hun werk, en organisaties te helpen bij het opkrikken van hun retentie. Daarmee is haar missie overigens nog niet af: wanneer mogelijk gebruikt ze haar platform namelijk ook om onze arbeidsmarkt een stukje inclusiever te maken.

“Ik ben anders naar werk gaan kijken, omdat ik een zoon met een arbeidsbeperking heb”, vertelt ze daarover. “Als hij straks aan de slag wil, zal hij daar hulp bij nodig hebben - ik hoop natuurlijk dat hij ondanks die behoefte werk vindt dat hem gelukkig maakt. Voordat mensen zoals hij een eerlijke kans krijgen, zullen veel organisaties echter nog stappen moeten zetten. Door werkgevers te helpen met hun onboardings-processen, hoop ik een bijdrage aan die transitie te kunnen leveren.”

Meer lezen?

Benieuwd geraakt naar de onboardingstraining?  Klik op onderstaande button om er meer over te ontdekken, of om je direct in te schrijven! Wie weet ziet jouw organisatie straks veel hogere retentiecijfers voor nieuwe hires: wel zo fijn op deze krappe markt!

Ardiënne Verhoeven

Ardienne Verhoeven

Ardiënne Verhoeven is een expert op het gebied van instroom van medewerkers bij organisaties.

Andere interessante blogs

Waarom een moderne recruiter vooral een adviseur moet zijn

/
“Een echte professional zorgt voor een strategie waarmee hun organisatie zich op lange termijn van talent verzekert - Susanne Freriks-Zeeuw”
Kennismaking Sandra Hartemink

Maak kennis met de nieuwe hoofddocent van de Leergang Recruitment

/
“De docenten uit de praktijk, verdiepende lesstof en deelnemers die van elkaar leren maken de Leergang Recruitment speciaal.”
Header - intrinsieke motivatie

Do's en dont's van onboarding: 'het belang van intrinsieke motivatie is gigantisch'

/
Lopen nieuwe collega’s bij jouw organisatie vaak na een paar maanden de deur uit? Onboardingsspecialist Ardiënne Verhoeven weet waar het aan ligt. Je leest het in deze blog.
Blogheader - sollicitatievragen

5 sollicitatievragen die recruiters nooit meer mogen stellen

/
In dit artikel zetten we een aantal veelvoorkomende sollicitatiegesprekvragen op een rijtje, en leggen we uit waarom je ze vanaf nu beter kunt vermijden.
Recruitmentstrategie

4 tips om je recruitmentstrategie te optimaliseren

/
In dit artikel delen wij 4 tips om jouw recruitmentstrategie te optimaliseren, waardoor jij slimmer kunt werven.
Blog- belang van goede onboarding

Het belang van een goede on-boarding

/
In dit artikel lees je tips hoe je jouw pre-boarding en on-boarding proces kunt inrichten voor een goede start van jouw nieuwe medewerker.
Header-Wervingssucces

Wervingssucces vergroten? Gebruik deze kanalen

/
De Stand van Werven 2023 illustreert welke kanalen door recruiters gebruikt worden als meest belangrijke bronnen voor wervingssucces.

Feitjes over het onboarding proces

/
Download hier een infographic met interessante feitjes en tips over onboarding
Header - Voordelen AI

De 5 belangrijkste voordelen van Artificial intelligence (AI) voor recruitment

/
De AI-tools vliegen je inmiddels om de oren, maar wat kun je er nu écht mee? In dit artikel: de 5 belangrijkste voordelen van AI.