Docent Dorien Waasdorp

Dorien Waasdorp-Slotboom is werkzaam als trainer, interim HR Adviseur, spreker en trouwambtenaar. Dorien is haar loopbaan gestart als intercedent en heeft daarna altijd gewerkt binnen HR. Haar (praktijk)ervaringen vanuit het verleden neemt ze mee in haar trainingen en adviezen, gecombineerd met haar positieve instelling. Met haar enthousiasme zorgt ze dat cursisten zich op hun gemak voelen en aan het einde van de training met nieuwe, praktische, informatie naar huis gaan. Zo ook in de Leergang Recruitment, waarin je alles leert om kandidaten te vinden en in beweging te brengen, uitgaande van je eigen recruitmentkracht. Wij spraken Dorien over deze leergang.

> In maart ga jij alweer met de vijfde Leergang Recruitment van start. Wat maakt deze leergang tot een succes?

“Als je kijkt na de intensieve periode van vier dagen (2 x 2 trainingsdagen) waarin de deelnemers over heel veel onderwerpen veel praktische, up to date informatie ontvangen, zijn de deelnemers zelfverzekerder, proactiever, meer bij de tijd, inhoudelijk getraind en enthousiaster over het recruitmentvak. Het mooiste compliment als docent is dat de deelnemers direct het geleerde in de praktijk willen brengen en niet tot ‘morgen’ willen wachten.”

"HET MOOISTE COMPLIMENT ALS DOCENT IS DAT DE DEELNEMERS DIRECT HET GELEERDE IN DE PRAKTIJK WILLEN BRENGEN"


> Hoe ziet de eerste dag van zo’n leergang er dan uit?  

Docent Mariska Smits

“In de leergang zetten we de mensen aan het werk, maar vergeten we ook zeker niet de theorie. De eerste dag starten we met een grondige kennismaking (vaak tussen de 14 en 18 deelnemers per groep). Dit is immers je nieuwe netwerk. Deze kennismaking komt na de voorbereidingsopdrachten die je vóór de training al doet. Na de koffie starten we met een belangrijk onderdeel van het recruitmentproces: de vacature intake, die wordt gedoceerd door Mariska Smits. We behandelen de theorie (belangrijke stappen bij deze intake, do’s and don’ts en waarom dit überhaupt een belangrijke stap is). Daarna gaan we oefenen, zoals je dat later bij jouw vacaturehouders zou gaan doen. In de tussentijd lunchen we gezamenlijk en worden de eerste grappen al gemaakt. Het onwennige en elkaar nog niet echt kennen is dan voorbij.

Na de middagpauze gaan we doelgroepgerichte vacatureteksten schrijven. Ook behandelen we hierbij de theoretische aspecten en gaan we daarna de zelf meegenomen vacatureteksten verbeteren en versterken. Hierbij maken we gebruik van het DoelgroepenDashboard van Intelligence Group en Jobdigger. En als je nu denkt dat de intensieve dag voorbij is, heb je het mis. Na het diner hebben we een avondprogramma met onder andere het recruitment 30seconds-spel met een borrel.”

> Een pittige maar leuke eerste dag. Is de tweede dag net zo intensief?   

“Op dag twee is Sandor Lokenberg de gehele dag de docent en de deelnemers gaan dan Sourcen: laptop open en zoeken naar de juiste kandidaten die jij zoekt voor jouw organisatie. Of je nou corporate recruiter of bureaurecruiter bent, dat maakt niet uit. Op het einde van de tweede dag zal ik het ‘huiswerk’ voor dag drie en vier nader toelichten en worden er groepjes gemaakt voor de groepsopdracht voor dag vier. De appgroepjes worden daar gemaakt.

"OF JE NOU CORPORATE RECRUITER OF BUREAURECRUITER BENT, DAT MAAKT NIET UIT"

In de tussentijd worden de eerste geleerde lessen in de praktijk gebracht en worden er via de app successen gedeeld. Zo deelde een oud-deelnemer: “Een vacaturehouder gaf mij een compliment voor de professionele aanpak, de teksten die beter worden gelezen en de sollicitanten die meer passen bij de vacature. Maar ook de searchtechnieken die zijn verbeterd en dit resulteert in meer gesprekken met potentiële kandidaten.”

> Er zit een tijdje tussen de opvolgende dagen. Hoe gaat dat in zijn werk?    

Docent Babs Bloemsaat

“We starten dag drie met een terugblik op de eerste twee dagen en de tussenliggende periode. Daarna gaan we snel verder met het verleiden van kandidaten. Als je de kandidaten via een search hebt gevonden, willen we ze verleiden. Dat doet docent Babs Bloemsaat als geen ander. Zij leert jou jezelf te onderscheiden van andere recruiters, waardoor je wél succes hebt met je kandidaten. In de middag ga ik verder met Interviewen van kandidaten (Starr), communicatietheorie en feedback. Het theoretische gedeelte combineren we met veel oefenen. Het is een zeer interactieve dag met verschillende werkvormen. Na het gezamenlijke diner is er tijd om je persoonlijke presentatie voor je eindopdracht verder af te maken, alsmede de groepsopdracht verder te verfijnen.

Op dag vier gaat Heleen Stoevelaar aan de slag met Candidate Experience. Na een dagdeel hebben de deelnemers een concreet plan gemaakt die ze kunnen inzetten bij hun eigen organisatie (of hun collega’s, want die profiteren ook van deze nieuwe kennis). De middag staat in het teken van de twee presentaties die we kritisch beoordelen als jury. En bij een goed gevolg sluiten we trots af met het uitdelen van de welverdiende certificaten. De leergang is afgerond en het was geweldig!”

Dit zeggen oud-deelnemers erover:

"Echt een top ervaring! Een opleiding die ik iedereen kan aanraden, of je nou ervaren of nog maar startend bent in de Wereld der Recruitment."

"Een leerzame en gezellige leergang. Tijdens de leergang ben ik meer te weten gekomen over de verschillende aspecten binnen recruitment en hoe je deze met balans kunt inzetten. Verder zijn de trainers beschikbaar voor het stellen van vragen, verdieping opzoeken en tips. Het heeft mij inzicht gegeven in waar ik sta als recruiter. Tot slot heb ik nu een leuk netwerk opgedaan (ook veel van de deelnemers zelf geleerd) in vier gezellige dagen."


Ook deelnemen?

Na vier succesvolle opleidingen, start op maandag 11 maart 2019 alweer de vijfde Leergang Recruitment. In deze praktische opleiding recruitment van 2 x 2 dagen leer je wat recruitment is, hoe je succesvol kunt searchen, verleiden en interviewen. Dat leer je van de beste docenten en trainers uit de recruitmentpraktijk. Alles voor een vliegende start om kandidaten te vinden en in beweging te brengen naar hun volgende stap in hun loopbaan.
Lees meer informatie over de Leergang Recruitment, download de factsheet of schrijf je direct in »