Het jaar 2022 zit er weer op. Tijd voor een terugblik naar onze meest gelezen artikelen van dit jaar.

#1 Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

Dit artikel was het meest bezocht in 2022. We zullen maar meteen met de deur in huis vallen en antwoord geven op deze vraag:

Arbeidsmarktcommunicatie is structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen en hun beïnvloeders met als doel het werven van nieuwe medewerkers, het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk en/of het contact onderhouden met huidige, potentiële en oud-medewerkers.

Lees het volledige artikel: Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

#2 Wat is Diversity, Inclusion, Equity en Belonging nou echt?

Ook de nummer 2 op onze lijst gaat over definitie. Diversity, inclusion, equity en belonging zijn termen die veel voorbij komen in het recruitment vak én ook steeds vaker!

Diversiteit en inclusiviteit zijn ook termen die met elkaar worden verward, door elkaar gehaald of zelfs door elkaar worden gebruikt. Gelukkig hebben wij de juiste definities van deze termen voor je op een rijtje gezet.

Diversity = het bereik van menselijke verschillen, inclusief maar niet beperkt tot ras, etniciteit, geslacht, genderidentiteit, seksuele geaardheid, leeftijd, sociale klasse, fysieke capaciteiten of attributen, religieus of ethisch waardensysteem, nationale afkomst en politieke overtuigingen.

Inclusion = betrokkenheid en empowerment, waarbij de inherente waarde en waardigheid van alle mensen worden erkend. Een inclusieve universiteit bevordert en houdt een gevoel van verbondenheid in stand; het waardeert en beoefent respect voor de talenten, overtuigingen, achtergronden en manieren van leven van haar leden.

Equity = gelijke behandeling.

Belonging = het gevoel van veiligheid, gevoel van acceptatie, inclusion en eigen identiteit en (h)erkenning.

Lees het volledige artikel: Wat is Diversity, Inclusion, Equity en Belonging nou echt?

#3 Wat is referral recruitment?

En ook artikel nummer 3 op deze lijst licht een belangrijke vakterm toe. Referral Recruiment is het werven via-via. Denk aan via-via netwerken als je eigen netwerk, netwerk huidige medewerkers, netwerk van oud-medewerkers, netwerk leveranciers.

Referral recruitment is ook één van de beste en goedkoopste wervingsmethoden om te gebruiken. Steeds meer organisaties zetten referral recruitment in om via-via personeel te werven. Referrals is een bewezen manier om effectief personeel te werven en ook nog eens goedkoop.

Lees het volledige artikel: Wat is referral recruitment?

#4 Zelf een arbeidsmarktcommunicatieplan opstellen

Op internet lees je veel over het schrijven van een arbeidsmarktcommunicatieplan. Zodra je organisatie een zekere omvang bereikt wordt recruitment een vast en essentieel deel van je bedrijfsvoering. Zelfs als je organisatie niet meer groeit, zullen er af en toe vacatures ontstaan door natuurlijk verloop. In een arbeidsmarkt met weinig aanbod van actief werkzoekenden, moet je goed beslagen ten ijs komen. Het opstellen van een arbeidsmarktcommunicatieplan is dan een forse stap in de goede richting.

Lees het volledige artikel: Zelf een arbeidsmarktcommunicatieplan opstellen

#5 Waarom jij in 2022 stappen moet zetten met Employer Branding

Employer branding is een term die je vast vaak voorbij ziet komen. Employer Branding is een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun beïnvloeders met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.

Er is niet voor niets een duidelijk link te zien tussen Employer Branding en de Quality of Hire.

Lees het volledige artikel: Waarom jij in 2022 stappen moet zetten met Employer Branding

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.