Arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessionals geven hun cliënten grotere kans op werk, én zijn de oplossing voor de huidige krapte. Dat zeggen onze docenten Larissa Lodewijk en Maaike Kooter  – zij ontwierpen de E-learning Introductie Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional waarmee loopbaancoaches de dynamiek op de arbeidsmarkt leren verstaan.

Stel je voor: je draait aan een paar kleine knopjes, en opeens zijn de arbeidsmarktkansen van je cliënt een stuk groter. Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Maar vraag je het aan Larissa Lodewijk en Maaike Kooter, beiden docent bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, dan is het dat allesbehalve. “Het is precies hoe loopbaancoaches die verstand hebben van de arbeidsmarkt werken”, vertellen ze in koor.

Grotere kans op werk

Hoe dat precies zit, met die knopjes? “Nou, heel simpel eigenlijk”, begint Lodewijk uit te leggen. “Als je toegang hebt tot arbeidsmarktdata, en de cijfers op de juiste manier weet te interpreteren, weet je precies waar werkgevers behoefte aan hebben. En omdat jij als loopbaancoach precies weet wat jouw cliënt kan en wil, weet je ook hoe zijn of haar aanbod eruitziet. Merk je in dat proces dat vraag en aanbod niet overeenkomen? Dan kun je met jouw kennis nu aan die knopjes gaan draaien. Je laat je cliënt bijvoorbeeld die extra cursus doen, waardoor zijn vaardigheden opeens wel aansluiten op de vraag vanuit de markt. Zie daar: zijn kansen om op korte termijn een goede baan te vinden zijn opeens een stuk groter.”

“Door arbeidsmarktkennis op te doen, ben je als loopbaancoach ook meteen deel van de oplossing voor de huidige krapte”

“Door arbeidsmarktkennis op te doen, ben je als loopbaancoach ook meteen deel van de oplossing voor de huidige krapte”, voegt Kooter toe. “Want personeelsschaarste komt niet alleen omdat er geen mensen zijn – werkgevers denken nog vaak dat de mensen die er wél zijn, niet de juiste kwaliteiten hebben. Draai jij als loopbaancoach aan dat knopje, waardoor je cliënt opeens op de vraag uit de arbeidsmarkt aansluit?
Dan gaan werkgevers een ideale kandidaat zien in iemand die ze hiervoor niet eens zouden overwegen.”

E-learning ‘Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional’

Luister je naar het verhaal van de docenten? Dan wordt opeens duidelijk wat een coach met verstand van de arbeidsmarkt kan toevoegen aan een loopbaantraject. Het liefst zouden de twee dan ook in een wereld leven waarin elke coach arbeidsmarktgedreven is. En om dichter bij die utopie te komen, ontwikkelden ze een e-learning: eentje waarmee professionals in hun arbeidsmarktkennis kunnen investeren.

“Het liefst zouden we in een wereld leven waarin elke coach arbeidsmarktgedreven is”

Over hoe die e-learning er precies uitziet, willen de arbeidsmarktexperts graag iets vertellen. “Zo lang het maar geen verkooppraatje wordt”, benadrukken ze allereerst. Daarna vertelt Lodewijk: “We laten coaches in de cursus zien wat ze met arbeidsmarktdata kunnen. Daarna reiken we hen bronnen aan waarin ze die data vinden – vaak zijn die platforms nog gratis te gebruiken ook. Veel belangrijker misschien: we leren ze de data kritisch te bekijken. Want cijfers zijn leuk, maar hoe ontdek je wat ze écht betekenen?”

“Onze studenten komen er in de e-learning ook achter wat een Arbeidsmarktschets is, en hoe je hem in je praktijk inzet”, voegt Kooter toe. Desgevraagd – en na kort overleg met haar collega – wil ze best een tipje van de sluier geven. “Het is eigenlijk een 0-punt: het laat zien waar je cliënt op dit moment op de arbeidsmarkt staat. Je maakt ermee visueel welke stappen hij of zij kan zetten, om zijn arbeidsmarktkansen te vergroten. Het klinkt misschien een beetje vaag nu, maar geloof mij: als je hem ziet, begrijp je hem.”

Maaike Kooter

E-LP

Juist waardering voor cliëntgedreven coach

Het is inmiddels duidelijk: beide docenten zijn groot fan van arbeidsmarktdata. Hou je dat in het achterhoofd? Dan kun je je voorstellen dat werken in de loopbaansector soms een beetje lastig voor hen is. Die branche bestaat immers nog grotendeels uit professionals die eerst op zoek gaan naar de drijfveren, hobby’s en competenties van hun cliënten. Of het werk dat zij graag willen doen ook door de markt gevraagd wordt, lijkt bij sommige begeleiders op een tweede plaats te komen.

Die houding stoort Lodewijk en Kooter echter niet, vertellen ze. “Ik heb juist erg veel waardering voor coaches met die aanpak”, aldus laatstgenoemde. “Ze motiveren werkzoekers om de regie over hun loopbaan te pakken, en niet ‘ja’ te zeggen tegen de eerste job die voorbijkomt. En dat is belangrijk, hoor! Want doe je dat wel, dan eindig je waarschijnlijk op een plek waar je je niet prettig voelt. Daarmee vergroot je je kans op burn-outs en andere malaise, en daar is vanzelfsprekend niemand bij gebaat.”

Van een beetje arbeidsmarktdata wordt iedereen beter

“We zeggen dus absoluut niet: die coaches moeten minder naar hun cliënt, en meer naar de arbeidsmarkt gaan kijken”, voegt Lodewijk toe. “Maar we denken wel dat iedere coach – dus ook zij die nu nog niets met arbeidsmarktdata doen – beter wordt als hij of zij wél van die data gebruikmaakt.”

“En ja: wat dat betreft is er in deze sector nog veel voor ons te winnen”, sluit ze af. “Maar de ontwikkeling van afgelopen jaren biedt hoop, loopbaancoaches stappen steeds vaker over op een arbeidsmarktgedreven aanpak. Logisch ook, eigenlijk. Want welke begeleider wil nu niet nog beter ontdekken aan welk knopje ze kunnen draaien om z’n cliënten te helpen?”

Meer lezen?

Wil jij ook een arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessional worden? Lees hier alles over de E-learning Introductie Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional. 
Je kunt de e-learning helemaal gratis volgen met het STAP-budget! 


Larissa Lodewijk

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.