Storytelling is een belangrijk onderdeel van het overbrengen van een boodschap. Er zitten verborgen krachten achter storytelling. Verhalen verbinden, verhalen verduidelijken en verhalen committeren. Wijnand van Oene neemt je in deze blog mee in een van zijn ervaringen met storytelling. 

Leergang Strategisch Recruitment

Het zal de meeste recruiters wel bekend voorkomen; je hebt de perfecte kandidaat voor een bepaalde vacature gevonden maar je weet dat ‘ie niet geschikt is. Niet omdat je twijfelt aan de capaciteit van de kandidaat en zelfs niet omdat je twijfel hebt bij de sociale vaardigheden. Nee vaak ligt het aan de ‘knock-out’ criteria die de vacaturehouder heeft opgesteld en waarvan hij of zij denkt dat die criteria onoverkomelijk zijn. Voorbeeld? Relevante sector ervaring.

Bijna perfecte kandidaat

Zo had een van mijn opdrachtgevers een keer voor een interim vacature de volgende harde eis gesteld: ervaring bij een woningcorporatie. Niet vanwege de systemen, methodieken of iets dergelijks maar vanwege het sociale aspect van het werken bij een woningcorporatie. Op dat moment waren er geen kandidaten te vinden die volledig voldeden. Eeuwig zonde natuurlijk, zeker als er wel degelijk een bijna perfecte kandidaat beschikbaar is. Maar wel zonder de ervaring in die specifieke sector.

Maar zijn de sociale aspecten van het werken bij een woningcorporatie niet ergens anders ook te vinden? Natuurlijk wel; kandidaat in kwestie had bij een hulporganisatie gewerkt. Op mijn verzoek schreef hij een klein verhaal over zijn ervaring en passie van het werken bij een hulporganisatie. Het verhaal prikkelde de verbeelding van de opdrachtgever zodanig dat hij werd uitgenodigd en uiteindelijk de baan kreeg.

Alhoewel ik toen niet bewust met verhalen werkte en hoe ik verhalen kan inzetten bleek het verhaal wel de manier geweest te zijn om resultaat te boeken. Verhalen prikkelen de verbeelding. Ik help jou om door middel van verhalen resultaat te boeken. Naar je kandidaat, naar de vacaturehouder en naar andere in- en externe stakeholders. Verhalen verbinden, verhalen verduidelijken en verhalen committeren.

Meer weten?

Wijnand van Oene is een van de docenten van de Leergang Strategisch Recruitment. Wijnand vertelt je tijdens deze leergang alles over storytelling. Ben jij een senior recruiter en wil jij je graag meer weten op het gebied van Storytelling, Krachtenveldanalyse en Projectmanagement, Wervingsadvies, Recruitment Technologie, Recruitment Marketing en Candidate Experience? Dan is de Leergang Strategisch Recruitment echt iets voor jou!

Wijnand van Oene

Wijnand van Oene

Mede-eigenaar InsideStory en CareerStories

Wijnand is mede-eigenaar van business storytelling bureau InsideStory en oprichter en mede-eigenaar van CareerStories. Wijnand traint, adviseert en begeleidt teams en individuen bij uitdagingen in veranderprocessen, HRM en strategische arbeidsmarktcommunicatie.