Interactief en kandidaat gericht. Zo noemt docent Mariska Smits de masterclass doelgroepanalyse en persona’s. Mariska is al ruim 4 jaar docent bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en is betrokken bij de workshop schrijven van vacatureteksten, de leergang recruitment en de E-learning Vacatureteksten. Daarnaast zal Mariska op 25 november de masterclass doelgroepanalyse en persona’s gaan verzorgen. Wij hebben Mariska alles gevraagd wat jij wilt weten over deze masterclass. Je leest het in deze blog.

MC-DAEP

Hoe vind je het om in tijden van corona training te geven?

''Ik vind het fijn dat mensen zich ondanks de coronasituatie toch kunnen blijven ontwikkelen in het vakgebied. Mijn drijfveer is recruitment op de kaart zetten en mijn kennis delen met (nieuwe) vakgenoten. Ik ben dankbaar dat we hier gewoon verder mee kunnen gaan en ik hier een bijdrage in kan leveren. De trainingen die ik heb gegeven zijn fysiek doorgegaan, maar er zijn ook trainingen volledig online gegaan of hybride verzorgd.''

Waarom is het opstellen van een doelgroepanalyse en persona’s zo belangrijk?

Het is belangrijk om de beste kandidaat uit de markt te krijgen. Wanneer je dat doet op basis van een doelgroepanalyse en persona’s zul je na een tijd merken dat er kandidaten reageren op jouw vacature die het meest passend zijn voor de functie.

Hoe komt dat?

Op basis van de doelgroepanalyse maak je een persona. Dit is jouw perfecte kandidaat. Je stemt de vacaturetekst af op deze persona. Als jouw perfecte kandidaat de vacaturetekst leest dan moet hij of zij zich gelijk herkennen in het profiel.

Wat kunnen deelnemers verwachten van de masterclass Doelgroepanalyse en persona’s?
We beginnen tijdens deze masterclass met de doelgroepanalyse. Waar kan je informatie over de specifieke doelgroep(en) van jouw organisatie vandaan halen en hoe kan je deze data lezen? Zodra deze vragen zijn beantwoord gaan we aan de slag met het opstellen van persona’s. Zo wordt het eenvoudiger om  arbeidsmarktcommunicatie te ontwikkelen die gericht is op jouw specifieke doelgroep(en)

Daarnaast gaan we leren denken vanuit de kandidaat. Niet alleen op basis van onderbuik gevoel, maar dus ook op basis van data. We gaan onszelf vragen stellen die relevant zijn als kandidaat zijnde. Wat vind ik belangrijk? Wat drijft mij? Waarom zou ik solliciteren?

We kijken dus echt naar ‘what is in for the candidate’

"We gaan leren denken vanuit de kandidaat. Niet alleen op basis van onderbuik gevoel, maar ook op basis van data."

Wat kan een deelnemer na de masterclass?

Na de masterclass is de deelnemer in staat om op basis van data doelgroepgerichter zijn/ haar arbeidsmarktcommunicatie in te richten en te werven. Zo wordt er gekeken door de bril van de kandidaat.

Voor wie is deze masterclass geschikt?

Deze masterclass is geschikt voor mensen in het vakgebied recruitment, maar zeker ook voor arbeidsmarktcommunicatiespecialisten en HR-professionals.

Hoe zou jij de training in drie woorden omschrijven?

Interactief, kandidaat gericht en de basis van een goede vacaturetekst

Is de masterclass doelgroepanalyse en persona’s jouw volgende stap?

Neem dan een kijkje op de trainingspagina van de Masterclass doelgroepanalyse en persona’s. Deze masterclass leert je inzicht te krijgen in de doelgroep(en) van jouw organisatie. Deze inzichten kan je vervolgens gebruiken om persona’s op te stellen.