Door je kandidaten een positieve ervaring te geven tijdens het wervingsproces, verhoog je meteen je aantrekkelijkheid als werkgever. Maar hoe geef je jouw kandidaten nou een positieve ervaring? In deze blog lees je de drie leukste voorbeelden van de candidate experience.

Banner - Masterclass Candidate Experience

#1: Rituals

Alle sollicitanten bij cosmeticabedrijf Rituals krijgen een kaartje met een persoonlijk bericht en twee kleine cadeautjes. Op deze manier komen mensen in aanraking met de producten. Er is gebleken dat sollicitanten deze persoonlijke berichten van Rituals op social media zetten. Rituals probeert zo van elke sollicitant een merkambassadeur te maken. Zelfs als die wordt afgewezen.

Een leuk weetje: Rituals geeft elke sollicitant die op gesprek komt twee cadeautjes, met de vraag er eentje weg te geven. Zo ervaar je meteen The power of giving, een kracht die bij Rituals hoog in het vaandel staat. Zeg nou zelf.. hoe leuk is het als je iemand kan verrassen?

#2: Reinier de Graaf

In 2018 waren zij de winnaar van de Werf& awards: Het Reinier de Graaf ziekenhuis uit Delft. Het ziekenhuis is van mening dat een sollicitant die je nu afwijst in de toekomst alsnog een nieuwe collega kan worden. Daarom organiseert het ziekenhuis één keer per maand een spreekuur voor afgewezen sollicitanten. Hier kunnen zij feedback krijgen op hun CV, motivatiebrief en op de eerste indruk die zij hebben gegeven.

Het is niet alleen bij dit initiatief gebleven. Bij het Reinier de Graaf ziekenhuis bieden ze ook een kinderopvang aan voor solliciterende moeders en je kan ‘wandelend solliciteren’. Zo maken ze van het sollicitatiegesprek minder een verhoor, maar juist een prettig gesprek.

#3: Hunkemöller

Hunkemöller hoort om diverse redenen in dit rijtje thuis. De candidate experience begint al bij de sollicitatie. Hoe krijg je de bezoeker op jouw werken-bij pagina ook zover dat hij of zij een sollicitatie verstuurt? Vaak is dat een behoorlijke drempel voor een kandidaat. En die drempel kun je dus maar beter zo laag mogelijk maken. Hoe? Door een sollicitatie die de kandidaat ‘hooguit 10 seconden’ kost. Oftewel: voornaam, achternaam, e-mail, telefoonnummer en CV of LinkedIn pagina, meer niet. Hunkemöller had hiervoor een vier pagina’s tellend sollicitatieformulier, wat je buiten de site moest invullen. Dit is flink ingekort. Met succes: de conversie steeg, zonder dat de kwaliteit van de reacties afnam.

Maar dit is niet alles. Hunkemöller is zich ervan bewust dat medewerker ervaring en klantervaring nauw met elkaar samen hangen. Klanten zijn dezelfde doelgroep als de sollicitanten. Omdat ze hun klanten niet willen verliezen bij een afwijzing tijdens het sollicitatieproces sturen ze de afgewezen kandidaat een cadeaubon voor de winkel.

Wil jij ook aan de slag met jouw candidate Experience?

Ook jouw aantrekkelijkheid als werkgever verhogen? Maar heb je hier nog geen plan voor? Tijdens de Masterclass Candidate Experience leer je hoe alle interacties met je kandidaten gedurende het hele proces invloed hebben op hoe je kandidaten over jouw organisatie denken. Aan de hand van de MOT Theorie behandelen we elke stap, van informatie inwinnen tot het besluit.

Afbeelding - Hunkemöller solliciteren