Recruitmentprofessionals in Nederland ervaren in 2023 een aantal grote veranderingen in hun werk. Zo is ChatGPT uit het niets het vijfde belangrijkste onderwerp geworden, zo blijkt uit de Stand van Werven 2023. ‘Het laat precies zien hoe snel het kan gaan in de digitale revolutie van de 21ste eeuw.’

Arbeidsmarkt wéér een stukje krapper

We kunnen er ook in de Stand van Werven niet omheen: de arbeidsmarkt is in 2023 wéér een stukje krapper. Terwijl 70% van de recruitmentprofessionals in 2021 de krappe arbeidsmarkt en de bijbehorende schaarste als meest invloedrijke onderwerp zag, is de krapte nóg explosiever geworden in 2023. Nu ziet 84% van de professionals de krapte als het nummer één onderwerp.

ChatGPT zet de wereld op zijn kop

Terwijl de krapte wéér domineert, is ook recruitment als industrie getroffen door een nieuwe pandemie genaamd Artificial intelligence. Als alle achterliggende Stand van Werven-enquêtes enkele maanden eerder hadden plaatsgevonden, was de uitkomst waarschijnlijk ietsje anders geweest. Toen wisten we niks over prompts. We hadden geen idee dat er een apparatus zou zijn dat zelf boolean strings kon produceren als warme broodjes.

Je had menig professional kunnen aanspreken over een Generative Pre-trained Transformer in de vroege herfst van 2022 — en je had waarschijnlijk eenzelfde antwoord gekregen: ‘is dat een nieuwe Marvel-film?’ De opkomst van ChatGPT laat precies zien hoe snel het kan gaan in de digitale revolutie van de 21ste eeuw. Het is, uit het niets, het vijfde belangrijkste onderwerp geworden voor recruitmentprofessionals in 2023.

Meest invloedrijke onderwerpen voor 2023

Bureauprofessionals nóg meer bezig met ChatGPT

We zien echter wel een belangrijk strategisch verschil bij bureaus en corporates. Bureaus zijn vooral bezig met het zoeken naar een manier om sneller en efficiënter mensen te werven, terwijl corporate recruitmentprofessionals zich vooral bezighouden met lange termijn- onderwerpen: strategische personeelsplanning, diversiteit en inclusiviteit en vergrijzing. HR-topics die een veel bredere agenda dekken en meer neigen naar een soort total talent management.

Corporate professionals zijn dus minder gedreven door actualiteit en de leggen de focus meer op een duurzaam talentsbeheer. Terwijl de invloeden achter ChatGPT, automatisering, digitalisering en tooling de bureaukant van wervingsland domineren. The proof is in the numbers: 68% van bureauprofessionals ziet ChatGPT als het meest invloedrijke onderwerp, terwijl dat percentage op slechts 36% ligt voor corporate-professionals.

Gebruik vooral nog praktisch

90% van de Nederlandse recruitmentprofessionals is bekend met AI-technologieën zoals ChatGPT. Van deze groep denkt bijna de helft (49%) het in te zetten als hulpmiddel voor werving in 2023, terwijl 37% nog twijfelt en 13% dit niet van plan is. Als we naar het verwachte gebruik kijken, zien we dat de meeste professionals die ChatGPT inzetten, het voornamelijk gebruiken voor het schrijven van vacatureteksten (73%), gevolgd door gebruik voor sociale media campagnes (42%) en het opstellen van persona’s (40%). Het stellen van (slimme) interviewvragen (32%) en gebruik voor sourcing (23%) ronden de top vijf af.

ChatGPT gebruik

Matching (8%), een concreter punt waar veel AI-technologie op focust, scoort daarentegen erg laag. We kunnen dus stellen dat het initiële gebruik van ChatGPT bovenal praktisch zal zijn. Daarmee wordt ChatGPT vooral gezien als een handige tool, maar zijn er geen échte verbanden tussen de belangrijkste prioriteiten voor zowel bureaus en corporates en het gebruik van ChatGPT. Ongeveer 16% van wervingsprofessionals geeft aan nog niet te weten hoe ze ChatGPT zullen gebruiken.

Dat sluit aan bij wat bijvoorbeeld recruitmentgoeroe Kevin Wheeler hier Tijdens 'The Future of Talent' over zei, tijdens een exclusief evenement voor Nederlandse recruitmentmanagers. Hij verwees naar SHRM-onderzoek waaruit bleek dat Amerikaanse recruiters nu ChatGPT al voor van alles inzetten, van het communiceren met kandidaten (69%) tot het automatiseren van het zoeken van kandidaten (52%) en het screenen van de cv’s van sollicitanten (64%).

Download de Stand van Werven 2023

De Stand van Werven is een rapport dat de basis kan vormen van elk arbeids- marktcommunicatie- en recruitmentplan. Wat doen andere bureaus of corporates? Tegen welke problemen lopen ze aan? Welke kanalen zijn nu effectief om snel mensen te werven? Hoever zijn anderen met digitalisering en automatisering? Download de hele Stand van Werven 2023 via onderstaande button:

Andere interessante blogs

Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.