Bij de meeste vacatures worden meer kandidaten afgewezen dan aangenomen. Al je aandacht richten op kandidaten die het tot collega schoppen is de eerste fout die je als recruiter niet wilt maken. Een goede ‘experience’ voor alle kandidaten draagt immers positief bij aan de perceptie van jouw organisatie als potentiële werkgever én als (zaken)partner of leverancier.

Wat is candidate experience?

Candidate experience staat voor de ervaring van kandidaten tijdens alle fasen van het sollicitatieproces die ze doorlopen. Van het eerste moment van oriëntatie tot aan een eventuele on-boarding. Met name de communicatie tussen werkgever en kandidaat is van grote invloed op de candidate experience. Mede op basis van die ervaringen vormen kandidaten verwachtingen die dienen als een soort benchmark voor toekomstige sollicitaties. Organisaties die een goede ervaring bieden leggen dus indirect de lat hoger voor hun minder presterende concurrenten.

Wat vinden kandidaten belangrijk in een sollicitatie?

Intelligence Group heeft onderzoek gedaan naar wat kandidaten belangrijk vinden tijdens een sollicitatieprocedure. Persoonlijke feedback staat bovenaan, gevolgd door gelegenheid om zichzelf te presenteren, een gelijkwaardige gesprekspartner zijn en een korte doorlooptijd.

Reageer altijd, het liefst persoonlijk

Nu kan het natuurlijk altijd nog erger dan een standaard afwijzingsmailtje, namelijk door helemaal niet te reageren. Dan kun je er zeker van zijn dat je werkgeversreputatie een deuk krijgt. Bij grote aantallen sollicitanten zal persoonlijke feedback wellicht niet haalbaar zijn. Maar het is een kleine moeite om je reactie in elk geval te personaliseren. Hoe verder een kandidaat komt in de procedure, des te minder is een standaard afwijzing nog acceptabel.

Laat zoveel mogelijk kandidaten zichzelf presenteren

Ook voor gelegenheid bieden aan kandidaten om zichzelf te presenteren zal gelden dat dit in veel gevallen niet haalbaar is. Wat wel haalbaar zou moeten zijn, is om er in je afwijzing iets over te melden. Net-niet-kandidaten kun je wellicht aanbieden om zich aan te melden voor een talentpool of een vacatureservice.

Neem kandidaten serieus als gesprekspartner

De gelukkigen die wel op gesprek mogen komen zullen niet naar een monoloog van een recruiter of manager willen luisteren en al evenmin aan een kruisverhoor willen onderworpen. Neem de kandidaat serieus als gesprekspartner. Je hebt hem of haar niet voor niets uitgenodigd.

Laat kandidaten niet onnodig wachten

Het is een slecht teken als een kandidaat zich de sollicitatie niet meer kan herinneren. Zo bont zullen de meeste recruitmentafdelingen het niet maken, maar een sollicitatieproces duurt al snel lang voor het gevoel van een kandidaat. Dat wordt nog versterkt als er tussen de verschillende stappen weinig of geen contact is. Houd er rekening mee dat kandidaten meerdere ijzers in het vuur kunnen hebben en mogelijk afhaken als de procedure lang in beslag neemt of dat gevoel ontstaat door een gebrek aan communicatie.

De ROI van Candidate Experience

Kandidaten een goede ervaring bieden tijdens de sollicitatie moet je zien als een investering die bijdraagt aan je werkgeversreputatie/employer brand. Door een goede ervaring te bieden verhoog je de kans dat toptalent zich aan je bindt. Kandidaten (en nieuwe medewerkers) zullen ook eerder positief over je praten en je organisatie aanbevelen. Nieuwe medewerkers zullen zich na een positieve candidate experience bovendien sneller thuis voelen in je organisatie en een hogere betrokkenheid tonen. Dat werkt door in hun prestaties en in retentie.

Amerikaans onderzoek laat zien dat kandidaten met een positieve candidate experience 38% meer geneigd zijn om de baan te accepteren, een negatieve ervaring 69% ervan weerhoudt opnieuw bij je organisatie te solliciteren, terwijl maar liefst 72% aangeeft hun negatieve ervaring met anderen te delen.

Als werkgever kun je je positief onderscheiden door rond elke stap in het proces te communiceren wat de kandidaat mag verwachten en wat de tijdlijn is. Probeer zoveel mogelijk persoonlijk te communiceren (zeker na de eerste schiftingen) en stel je open voor vragen en feedback. Kandidaten die de eerste schifting hebben overleefd zullen ook feedback van de werkgever verwachten als ze alsnog worden afgewezen. Tot slot is het goed om kandidaten naar hun ervaringen te vragen, bijvoorbeeld in de vorm van een korte vragenlijst.

LREC algemeen

Andere interessante blogs

_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.
Blog afwijzing - header

Kandidaten afwijzen hoeft geen pijn te doen

/
Het is ontzettend belangrijk om kandidaten beleefd af te wijzen. Waarom en hoe je dat doet lees je in deze blog.
Blog feedback

De ROI van feedback is indrukwekkend

/
Het geven van feedback tijdens sollicitatieprocedures is voor zowel kandidaten als recruiters een win-winsituatie. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header samenwerking recruiter en hiring manager

Prettige samenwerking tussen recruiter en hiring manager zorgt voor betere wervingsresultaten

/
Samen met docent Marit van den Broek leggen we de samenwerking tussen recruiter en hiring manager onder de loep.
Noloc-leden

Vanaf heden PE-punten en 10% korting voor Noloc-leden

Noloc-leden ontvangen niet alleen PE-punten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, maar ook 10% korting!

12 uitdagingen voor recruiters in 2024

/
Benieuwd naar de twaalf grootste interne- en externe uitdagingen voor recruiters in 2024? Je leest het in deze blog.

7 tips om jouw kandidaat optimaal voor te bereiden

/
In deze blog geven we 7 tips over hoe je jouw kandidaat optimaal voorbereidt op het gesprek met de hiring manager