Dorien Waasdorp, hoofddocent van de Leergang Recruitment, leidt al decennialang hiring-processen van grote multinationals. Voor startende recruiters heeft ze talloze tips die je absoluut niet mag missen. In dit artikel geven we er 3 weg.

Hoe schrijf je een killer vacaturetekst? Wie voeg je toe op LinkedIn, en wie juist niet? En hoe maak je ruimte voor jouw creativiteit, binnen de bewezen formule van de organisatie waarvoor je werkt?

Als jij een beginnend recruiter bent, of overweegt om het vak in te gaan, dan zijn dit vragen die jou bezighouden! Voor de beste antwoorden op die vragen, moet je bij Dorien Waasdorp zijn. Als interim hr-manager en adviseur leidt Dorien het hiring-proces van vele organisaties in goede banen. Daar heeft ze inmiddels een paar decennia ervaring mee.

Er is goed nieuws: om je vragen te stellen, hoef je haar niet in levende lijven op te zoeken. Want wil jij weten hoe je een sterke start als recruiter maakt? Vraag dan de replay van het webinar '10 inhoudelijke tips voor startende recruiters' aan dat Dorien eerder heeft gegeven.

De webinar titel belooft 10 tips, maar stiekem krijg je er veel meer.

Een paar interessante tips uit het webinar zetten we hieronder voor je op een rij:

Tip 1: Vergroot de voorspellende waarde van een sollicitatiegesprek

Dorien: “Ben jij een recruiter? Dan is het jouw taak om goede kandidaten voor te stellen; in sommige gevallen mag je hen zelfs aannemen. Ontdekken of een kandidaat bij jouw opdrachtgever en diens vacature past, doe je tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe hoger de voorspellende waarde van dat gesprek – dus hoe meer het gesprek zegt over de fit van een kandidaat – hoe groter de kans dat jij de perfecte kandidaten vindt.”

“Er zijn 3 manieren om de voorspellende waarde van je gesprek te verhogen. Allereerst moet je goed naar je kandidaat luisteren, dat is evident. Luister je goed? Dan hoor je tussen de regels door. Je ontdekt zo de behoeften van een kandidaat, waardoor je weet waar je op kunt inspelen.”

“Ten tweede is een goede gespreksstructuur belangrijk. Het is prima om over koetjes en kalfjes te beginnen, je wilt een kandidaat immers op z’n gemak stellen. Maar het is ook jouw taak om de regie over het gesprek te nemen. Stel jezelf bijvoorbeeld eerst voor, heb het daarna over iemands persoonlijkheid en vraag dan door over de vaardigheden van je kandidaat.”

“Ten derde kun je je kandidaat het best z’n verhaal laten doen aan de hand van de STAR-methode, die staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Zegt een kandidaat bijvoorbeeld dat-ie goed kan samenwerken? Laat hem of haar dan aan de hand van de STAR-methode daar voorbeelden van geven. Voorbeelden uit het verleden van een kandidaat zijn namelijk de beste voorspellers voor diens toekomst.”

Leergang Recruitment

Tip 2: Houd arbeidsmarktdata in de gaten

“Zonder arbeidsmarktdata sta je met 1-0 achter. Want gebruik je die data wel? Dan weet je waar een kandidaat zit, én wat hij belangrijk vindt. Je kunt hem of haar dan gerichter benaderen, en makkelijker overtuigen.”

“Uit arbeidsmarktdata maak je ook op hoelang het duurt om iemand voor een bepaalde functie aan te nemen, en welke kosten daarmee gepaard gaan. Op die manier schep je een realistisch verwachtingspatroon bij je opdrachtgever: dat maakt jouw werk een stuk makkelijker.”

“Via bijvoorbeeld het Doelgroependashboard van Jobdigger en Intelligence Group zorg jij dat je met een voorsprong aan je recruitment begint! Maar het is ook slim of af en toe de websites van het UWV en het CBS te bekijken.”

Tip 3: Maak wekelijks tijd vrij voor vakverdieping

“Heb jij interesse in het recruitmentvak? Maak daar dan ook tijd voor vrij! Je kunt naar leuke podcasts luisteren, boeken lezen en het nieuws in de gaten houden, bijvoorbeeld via Werf&, een nieuws en verdiepingsplatform voor de beroepsgroep. Houd ook in de gaten wat je concullega’s doen, daarvoor kun je een Google Alert instellen.”

“Waarom je dat moet doen? Simpel! Als jij je best doet om op de hoogte te blijven, dan word je beter in je vak.”

Wil jij meer tips?

Smaken deze tips van Dorien naar meer? Bekijk dan snel haar webinar: ’10 inhoudelijke tips voor beginnend recruiters’! We verklapten het eerder al: stiekem zijn het er meer!

Andere interessante blogs

Header - gen z

5 verrassende inzichten voor iedereen die generatie Z wil werven

/
De generatie die nu de arbeidsmarkt op komt is compleet anders dan de vorige generatie. In deze blog delen wij een aantal inzichten. 
Header - recruitmentvideo's

3 types recruitment video die jij kunt inzetten

/
Er zijn veel mogelijkheden om video in te zetten voor jouw recruitment. In deze blog noemen we drie types, waaronder een werkgeversvideo.
blog-schaarste

Recruiters blijven extreem schaars

/
Recruiters blijken enorm schaars te zijn, meldt recent onderzoek. Is er nog wel hoop voor wie op zoek is naar recruiters?
Header Referral

Hoe zet je een referral programma op?

/
Het is verstandig om goed na te denken over de opzet van je referral programma. Waarom en hoe? Dat lees je in deze blog.
Header-WhatsApp

5 voordelen van WhatsApp gebruiken in je werving

/
Bellen vinden kandidaten tegenwoordig al snel een struikelblok. WhatsApp kan dan een oplossing zijn. Maar wat zijn precies de voordelen van WhatsApp in je werving en selectie? In dit artikel benoemen we er 5. 

Win een gratis e-learning!

/
Win een gratis e-learning tijdens Demo_Day op donderdag 9 juni.
Header - werkgeluk

De relatie tussen werkgeluk en employer branding

/
Dit artikel beschrijft de relatie tussen werkgelukkige medewerkers en de kracht van het werkgeversmerk. Beiden worden door elkaar versterkt.
Header- STAP

Mbo’ers, dertigers en zorgmedewerkers staan vooraan in de rij bij STAP-budget

/
Tijdens de tweede aanvraagperiode voor het STAP-budget was, net als tijdens de eerste ronde, het budget binnen een mum van tijd op.
Header BAMC of LAMC

Bootcamp of Leergang Arbeidsmarktcommunicatie?

/
Twijfel je tussen de bootcamp- of leergang arbeidsmarktcommunicatie? In deze blog hebben wij de verschillen voor je op een rijtje gezet.