Geert-Jan Waasdorp, o.a. docent bij het seminar Arbeidsmarkttrends 2015, is gevraagd een artikel te schrijven voor de special van Aan de Slag. Dit met betrekking tot het onderzoek 'De stand van het Werven'. Aan de slag is een platform voor arbeidsmobiliteit. Natuurlijk willen wij dit artikel graag met u delen.

LinkedIn domineert het onderzoek

Uit het onderzoek blijk o.a. dat er een kanaal is dat er voor recruiters boven alle andere zoekkanalen uitsteekt; LinkedIn. Acht op de tien ondervraagden (79%) noemt LinkedIn van belang voor het realiseren van hun wervingsdoelstellingen. Hierbij is niet gedifferentieerd naar doelgroep en sector. LinkedIn is ook het meest gebruikte kanaal en procentueel gezien worden ook de meeste aannames gemaakt met LinkedIn bij de gemiddelde Nederlandse werkgever. Wanneer we alleen zouden kijken naar de werkgevers die LinkedIn hebben genoemd (de eerder genoemde 79%), wordt zelfs zestien procent van de aannames op deze manier gerealiseerd.

Perceptie en realiteit

Overigens is het wel goed om op twee manieren naar de cijfers te kijken. Kanalen die weinig gebruikt worden, scoren vanzelfsprekend ook laag in het percentage meeste aannames. Echter hoeft dit nog niets te zeggen over de effectiviteit van dit kanaal ‘an sich’. Wanneer we alleen zouden kijken naar het procentuele aantal aannames binnen een gebruikt kanaal, dan ziet de top-5 er als volgt uit:

  1. Kandidaten in uw ATS/recruitmentsysteem (18,3%)
  2. Uitzendbureaus (18,2%)
  3. Sourcing (actief benaderen van kandidaten) (17,6%)
  4. Social media: LinkedIn (16,4%)
  5. Huis-aan-huisbladen (16,1%)

Lees hier het gehele verslag.

Ook in 2015 op de hoogte van de arbeidsmarkttrends?

De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie heeft het onderzoek 'Stand van het Werven 2014' in januari 2014 uitgevoerd onder 213 werkgevers. Wilt u ook voor 2015 op de hoogte zijn van de arbeidsmarkttrends? Schrijf u dan in voor het seminar Arbeidsmarkttrends 2015 op dinsdag 18 november a.s. Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.