Natuurlijk was AI er al decennia, maar na de introductie van ChatGPT in december 2022 is AI echt ‘hot’ geworden. 18 maanden na dit moment is AI nog steeds ‘hot’. Iedereen heeft het erover, velen hebben het ooit geprobeerd of gebruiken het wekelijks. Maar weinigen hebben een betaald abonnement of het echt geïncorporeerd in hun dagelijkse werkzaamheden. Dat neemt niet weg dat AI, LLM’s en ChatGPT een nieuwe technologie is die nog nooit zo snel is ontdekt en gebruikt. Maar de fase van een structurele adoptie bij het brede publiek, daar is in de verste verte nog geen sprake. Of anders gezegd; wij mensen veranderen niet zo snel mee c.q. zijn misschien nog niet helemaal overtuigd van de meerwaarde.  Een persoonlijk AI-budget van bijv. 100 euro per maand dat mensen kunnen declareren voor de AI’s die ze gebruiken om productiever te worden, zou drempel verlagend kunnen zijn. Hierover meer aan het einde van het artikel. 

De status van AI anno juni 2024

Richard Fletcher en Rasmus Kleis Nielsen (Oxford en Reuters) hebben een uitgebreid onderzoek gedaan in 6 landen (Argentinië, Denemarken, Frankrijk, Japan, Engeland, en Amerika) naar de adoptie van o.a. ChatGPT, Gemini en CoPilot en ook het effect dat AI heeft op ‘het nieuws’ en onze perceptie van datgenen dat we lezen. Hieronder heb ik een aantal van de meest interessante bevindingen opgesomd:

  • Nog steeds heeft zo’n kwart van de mensen in de onderzochte landen nog nooit gehoord van ChatGPT of één van de andere veel genoemde AI’s in de media, zoals Gemini, Claude, CoPilot of Perplexity
    Figure 1 - blog
  • AI wordt het meeste gebruikt door jongere generaties én voor zaken als het verkrijgen van informatie (24%) en voor het creëren van verschillende soorten media, waaronder tekst, maar ook audio, code, afbeeldingen en video (28%). Maar 5% gebruikt het om ‘het laatste nieuws’ te vinden
  • Mensen voelen zich meer comfortabel bij ‘nieuws’ dat is geschreven door mensen (zoals dit verhaal!). Maar het is ook afhankelijk van het onderwerp. Bij onderwerpen als sport en mode mag AI meer in de lead zijn, maar absoluut niet bij politiek of internationale onderwerpen.
    Figure 2 - blog

We overschatten het effect op korte termijn, maar onderschatten het effect op lange termijn

Deze cijfers laten vooral zien dat voor de brede bekendheid en adoptie van AI er nog een lange weg te gaan is. Een mooi gezegde daarin is dat we het effect op korte termijn overschatten, en onderschatten op lange termijn. Een ander gezegde is ook ‘It is like teenage sex: everyone talks about it, nobody knows how to do it, everyone thinks everyone else is doing it, so everyone claims the are doing it'. Daarmee zou de indruk kunnen ontstaan dat ChatGPT en alle andere AI’s misschien een hype zijn, maar niets is minder waar. De huidige impact op het bedrijfsleven is al gigantisch en daarin staan we slechts aan de verdere vooravond van wat er gaat gebeuren qua transitie en reorganisaties. De adoptie bij mensen komt in mijn optiek wanneer we in de gaten krijgen dat Gemini en ChatGPT ons de antwoorden op vragen geven, inclusief de bijbehorende verwijzingen. En dat dat heel veel sneller en prettiger is dan de antwoorden die Bing of Google ons nu geven. Het goede nieuws is dat ook Google en Bing aan het verbeteren zijn door de implementatie van respectievelijk OpenAI en Gemini. Heerlijk als je niet meer door alle advertenties heen moet, en daarna alle linkjes moet openen met geoptimaliseerde antwoorden voor Google (en niet zozeer voor de zoeker). Het search 3.0 principe van Steven van Belleghem is de versneller van wat er gebeurt in de AI-revolutie bij het grote publiek.

Search-blog

AI als aanjager van productiviteit en innovativiteit

AI gaat jouw werk niet overnemen, althans niet al jouw werk overnemen. Maar de persoon die AI beheerst gaat dat wel doen. Een software developer die AI gebruikt in zijn development activiteiten, is gemiddeld 2,3 keer zo productief. Als er een reorganisatie komt, weet ik wel wie zijn baan behoudt. Dat geldt natuurlijk ook voor recruiters. Zij die met AI werken, zoals ReruitAgent.ai, ChatGPT, In2Dialog, Carv etc. of zij die vasthouden aan hun oude werkwijzen.

Gelukkig zijn recruiters altijd nieuwsgierig, als zijn ze niet persé de innovators. Die laatste groep zijn veel meer de (recruitment) marketeers. Maar goed, recruiters en ook heel veel andere beroepsgroepen gebruiken ChatGPT of een andere AI. Maar tussen (incidenteel) gebruiken en structureel de ware potentie van AI gebruiken zit een groot verschil, namelijk $20 per maand. Nu is $20 per maand misschien niet veel, maar toch wordt dit geld niet uitgegeven. In veel gevallen omdat ze vinden dat de organisatie waarvoor ze werken dit moet betalen. In dat geval is $20 dollar per maand de drempel waarom ze het niet doen. Het is een combinatie van ‘principieel verzet’ en ook een ‘verantwoordelijkheidskwestie’ waarbij mensen vinden dat het aanjagen van productiviteit en innovatie geïnitieerd moet worden vanuit de werkgever. Deels te vergelijken met opleidingsmogelijkheden die mensen wel willen, maar vooral als ze worden aangedragen door de werkgever. Een raar fenomeen (er is ook niet echt een naam voor en ik heb het voorgelegd aan ChatGPT), maar iets waar ook een eenvoudig oplossing voor is.

Geef iedereen binnen de organisatie de vrijheid om tot 100 euro of dollar per maand vrij te besteden aan (veilige) AI en dat zij dit zonder dat er vragen gesteld worden mogen declareren. Hierdoor wordt de financiële drempel geslecht en weet je als organisatie ook meteen wie tot de innovators binnen het bedrijf behoren. Zij zullen niet alleen degenen zijn die hopelijk qua productiviteit groeien, maar ook kunnen duiden hoe je als organisatie succesvol kunt zijn binnen de veranderende dynamiek op de markt, o.a. wat de implicaties van search 3.0 zullen zijn.

Meer leren en weten over HR, Recruitment, Loopbaan en AI? Bekijk dan onderstaande trainingen en events:Auteur van deze blog

Geert-Jan Waasdorp

Geert-Jan Waasdorp

Oprichter Intelligence Group

Geert-Jan Waasdorp is oprichter van Intelligence Group, het data- en techbureau gespecialiseerd in Nederlandse en internationale recruitment-, employability en arbeidsmarktinformatie.

Met een nuchtere, onaf­hankelijke, praktische en feitelijke kijk op de arbeids­markt adviseert Geert-Jan werkgevers, variërend van doel­groep­gerichte werving, employability tot en met inter­nationale recruitment­vraagstukken. Altijd vanuit feiten, en geïnspireerd vanuit honderden succesvolle praktijk­voorbeelden. Hierdoor zijn werkgevers in staat om een wervings­aanpak te kiezen die het dichtste bij hen staat en tegelijker­tijd zorgt dat zij effectiever en efficiënter in staat zijn om hun Instroom, doorstroom en uitstroom te organiseren.

In 2006 richtte hij samen met Martijn Hemminga de Academie voor Arbeids­markt­communicatie op. Hij is een veel gevraagd (inter)nationaal spreker, uitgever van werf-en.nl, totalent.eu, Loopbaanpro.nl en auteur van o.a. ‘Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand’, ‘Recruitment­kengetallen’, ‘Zo vindt u een baan’ en ‘Schaarste bestaat niet’. Geert-Jan is een fervent blogger, ambassadeur voor een eerlijke en transparante arbeidsmarkt o.a. door zijn betrokkenheid bij SkillsCV en de recruitercode.nl en ondernemer/investeerder in diverse start-ups. Hij leeft de arbeids­markt in al haar facetten.

Andere interessante blogs

Testimonial LSR

‘Hiring managers meekrijgen lukt nu veel makkelijker’

/
Ook voor een doorgewinterd recruiter is het zinnig om zich af en toe te laten bijscholen. Drie van hen blikken terug op wat ze leerden bij de Leergang Strategisch Recruitment.
Blog: leidinggevenden

Van draaikonten in een rat race naar leidinggevenden met overzicht

/
De mens is niet zo maakbaar, vindt leiderschapstrainer Coen Ploegmakers. Maar zet je als manager in zijn leerlaboratorium toch een aantal kleine stapjes vooruit? Dan ligt aanzienlijke vooruitgang opeens voor het oprapen.
Header boekentips

Boekentips voor HR-professionals, recruiters en loopbaanprofessionals

/
In dit artikel deelt Diana van Asten-Kooij haar 5 boektips voor deze zomer.

NIS 2 a.k.a. de Cyberbeveiligswet gaat stevige impact hebben op (IT-)recruitment

/
Er is werk aan de winkel voor de Nederlandse en Europese recruitmentleiders als het gaat om cybersecurity. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header persoonlijk AI-budget

AI is hot or not? Geef iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget

/
Iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget? Geert-Jan Waasdorp vindt van wel. Waarom? Dat lees je in deze blog.
_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.
Blog afwijzing - header

Kandidaten afwijzen hoeft geen pijn te doen

/
Het is ontzettend belangrijk om kandidaten beleefd af te wijzen. Waarom en hoe je dat doet lees je in deze blog.