57x57 Recruitment PRPublic relations maakt een vast onderdeel uit van de gemiddelde communicatiestrategie. Maar binnen arbeidsmarktcommunicatie is PR sterk onderbelicht. Uit het onderzoek De Stand van Werven 2014 blijkt dat slechts 15% van de werkgevers iets doet met recruitment PR. Terwijl het veel kansen biedt voor werkgevers om zichtbaar te zijn op de arbeidsmarkt. In dit artikel leest u wat recruitment PR is en wat de 5 belangrijkste voordelen zijn.

Wat is recruitment PR?

Met recruitment PR creëert u zichtbaarheid voor uw organisatie en/of vacatures met nieuwswaardige informatie of acties. De media-aandacht moet u verdienen doordat het interessant is voor de media en hun doelgroep. Anders gaan media het niet overnemen en plaatsen. De meest voorkomende vorm van recruitment PR is het versturen van een persbericht, bijvoorbeeld over de lancering van een nieuwe recruitmentsite of de ranking in een werkgeversranking. Maar ook interviews in vakbladen, initieren van onderzoek en guerilla recruitment zijn vormen van recruitment PR.

5 Voordelen van recruitment PR

Recruitment PR heeft een groot aantal voordelen. De belangrijkste 5 voordelen van recruitment PR zijn:

 1. Hoge geloofwaardigheid
  Geloofwaardiger dan betaalde media omdat een intermediair zoals de pers en/of het publiek uw boodschap oppakt en (door)plaatst wanneer men het gelooft.
 2. Goedkoper
  Over het algemeen goedkoper dan betaalde media inschakelen.
 3. Bereik
  Wanneer iets echt wordt opgepakt door pers en publiek kan het heel snel gaan met het bereik, met name door sociale media. Ook bereikt u eerder latente doelgroepen.
 4. Innovatief
  Er zijn maar weinig werkgevers die echt iets doen met het structureel creëren van zichtbaarheid met PR.
 5. Traffic genereren
  Een bericht dat goed wordt opgepikt creëert traffic naar uw recruitmentsite. Ook is het goed voor de vindbaarheid in zoekmachines doordat er media naar u linken (linkbuilding).

Bronnen: Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand | De Stand van Werven 2014 | amcexpert.nl