De vacaturetekst vormt een essentieel onderdeel van recruitment. Toch wordt er nog niet het maximale uit vacatureteksten gehaald en valt er nog verbetering te halen. Met behulp van de Kennisportal Vacatureteksten, zetten wij in deze blog 5 tips op een rij. 

Nederlandse vacatureteksten scoren nog steeds een onvoldoende

De afgelopen twee jaar zijn vacatureteksten steeds beter op de doelgroep geschreven. Recruitmentbureaus schrijven gemiddeld ook betere vacatureteksten dan corporates en deze tedens groeit ook harder, met andere woorden het niveauverschil tussen bureaus en corporates komt steeds verder uit elkaar te liggen. De gemiddelde score voor een vacaturetekst is 26 punten. Waar het verschil in februari 2017 tussen corporates en bureaus iets minder dan 1 punt was, is het verschil in mei 2019 nu bijna 2,5 punten, blijkt uit de analyses van de VacatureVerbeteraar. Al met al scoort de gemiddelde vacaturetekst in Nederland nog steeds een onvoldoende en spreekt de doelgroep niet effectief aan. Tijd voor tips!

Schrijven van vacatureteksten oktober

5 tips om jouw vacaturetekst te verbeteren

Hoe schrijf je dan een creatievere, betere vacaturetekst? Met behulp van het Kennisportal Vacatureteksten, een online-trainingsprogramma van de Academie voor Arbeidscommunicatie, zetten we 5 tips voor je op een rij. 

1. Ken je doelgroep

Hierin is het belangrijk om te onthouden dat niet jij als werkgever, maar de kandidaat centraal staat in de inhoud. Een bepaalde kennis van jouw kandidaat is essentieel en vang je af met een VIF. en een kleinschalig onderzoek in jouw beschikbare data. Kies geen creatieve functietitel omdat hij leuk klinkt, maar denk na over de titels waar de doelgroep ook op zoekt: hoe noemen mensen zich in een soortgelijke functie op LinkedIn? Waar Googlen kandidaten op als ze op zoek zijn naar jouw vacature?

2. Cut the bullshit

Een hoop vacatureteksten staan bomvol cliches en overdreven moeilijke woorden. Flexibele instelling? Pro-actieve houding? Dynamisch? Vertel wat je bedoelt: schrijf vacatureteksten zoals er binnen jouw organisatie over wordt gesproken. Vermijd moeilijke woorden, jargon en (interne) afkortingen en wees duidelijke met wat je bedoelt.

3. Maak de vacature zoekmachinevriendelijk

Vaak wordt de SEO vergeten bij het schrijven van vacatureteksten. SEO staat voor Search Engine Optimization en draait om het gebruik van de juiste zoekwoorden. Wanneer een kandidaat op zoek is naar een vacature, welke woorden typt hij of ij in in Google? Verwerk veelgebruikte zoekwoorden in de tekst en vermijd duplicate content. Voor een zoekmachinevriendelijke tekst, kijk eens op Google Keyword Planner en maak een lijstje van zoekwoorden die je in ieder geval in de tekst moet verwerken. 

4. Wees inclusief

Sluit niet uit, maar sluit in. Schrijf doelgroepgerichte vacatureteksten door mensen aan te spreken je wel wilt hebben, in plaats van te focussen op wie je niet wilt hebben. Naast het feit dat het wettelijk verboden is om te discrimineren in vacatureteksten, kan inclusiviteit juíst goed uitpakken voor een werkgever. 

5. Sluit actief af

Een actieve afsluiting is een goede manier om een talent pool op te bouwen. Aan de hand van bijvoorbeeld open sollicitaties en job alerts, bouw je al aan een relatie met kandidaten voor eventuele toekomstige functies. Licht tevens nog kort de procedure toe om zo de verwachtingen van de kandidaat te managen. Probeer de kandidaat ook aan te zetten tot reageren of tot het stellen van een vraag per e-mail, chat of telefoon. Kortom: call to action!

Wil je alles weten over het schrijven van dé vacaturetekst?

Meld je dan aan voor de gratis proeftraining Schrijven van Vacatureteksten. Je ontvangt in 30 minuten nog meer tips en advies voor het verbeteren van jouw vacatureteksten en een blik op wat je kan verwachten van de Kennisportal Vacatureteksten.