Goede kandidaten wil je aannemen en niet zien weglopen. Toch gebeurt dit te vaak. Waar ligt dat aan? En, hoe kan jij dit als recruiter oplossen? In deze blog 5 redenen waarom jij goede kandidaten verliest en hoe je dit kan tegengaan.

Ze liggen erg voor de hand: de valkuilen van het recruitmentproces. Toch zie je ze snel over het hoofd. Wij hebben de 5 redenen op een rijtje gezet om jou te behoeden voor deze valkuilen.

1. Te lange sollicitatieprocedure

We willen een kandidaat goed screenen. Hiervoor gebruiken we IQ-testen, assessments, persoonlijkheidstesten en soms allemaal tegelijkertijd. Ook lijkt het soms alsof de kandidaat eerst op gesprek moet met de hele organisatie voordat hij of zij naar de volgende ronde mag. Assessments en gesprekken zijn belangrijk, maar kies maximaal 2 testen (die online in eigen tijd gemaakt kunnen worden) en het liefst 1 contactpersoon waarmee de kandidaat door de sollicitatieprocedure gaat. Anders wordt het sollicitatieproces te lang en haakt de topkandidaat af. Uit onderzoek wat recent is gepubliceerd op Werf& blijkt dat de tijd tussen het insturen van een cv tot het begin van de eerste werkdag al 10 dagen korter is dan vorig jaar.

2. Onvoorbereid sollicitatiegesprekken ingaan

Veel goede kandidaten hebben vrij gevraagd van hun huidige werk om op sollicitatiegesprek te komen. Te laat komen, zonder iemands LinkedIn te hebben door genomen is not done. Ook het gesprek niet voorbereiden en zonder een agenda het sollicitatiegesprek ingaan, vraagt om een slecht sollicitatiegesprek. Maak een agenda en deel deze van te voren met de kandidaat, zodat iedereen weet wat hij of zij moet voorbereiden voor een goed sollicitatiegesprek.

3. Vragen om werk te doen voor jouw organisatie

Het vragen om een opdracht te maken die je vervolgens inzet voor jouw organisatie, zonder de kandidaat daar iets voor terug te geven is onethisch. Ook als je deze niet inzet, kan dit té tijdrovend zijn voor het doel dat het dient. Je kunt beter het portfolio opvragen of het werk wat de kandidaat al gedaan heeft. Dit is goed materiaal om een beeld te krijgen van de skillset van de kandidaat.

4. Zomaar bellen

Op veel werkvloeren is het niet toegestaan om privé telefoontjes op te nemen. In privé situaties kan het ook ongelegen komen (iemand staat op een begrafenis en denkt een gerelateerd telefoontje te krijgen). Het is prettig om via de mail een aantal tijden en data voor te leggen om telefonisch contact te hebben. Dit zorgt er ook voor dat je niet eindeloos voicemails inspreekt.

5. Alleen bezig zijn met de vacature

In het sollicitatiegesprek kun je zo opgaan in de vacature dat je bijna vergeet dat de kandidaat voor jouw organisatie komt werken. Toch is het verhaal, achtergrond en kernwaarden van de organisatie één van de hoofdredenen waarom de kandidaat gesolliciteerd heeft. Vergeet dit niet mee te nemen in de voorbereiding van het sollicitatiegesprek.

Dit onder de knie krijgen?

In het najaar organiseren wij de Leergang Recruitment. In deze leergang leren wij jou valkuilen te vermijden en je goed voor te bereiden op het recruitment proces. Cruciale kennis die je in huis moet hebben als recruiter. Meer informatie over deze leergang?

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.