Goede kandidaten wil je aannemen en niet zien weglopen. Toch gebeurt dit te vaak. Waar ligt dat aan? En, hoe kan jij dit als recruiter oplossen? In deze blog 5 redenen waarom jij goede kandidaten verliest en hoe je dit kan tegengaan.

Ze liggen erg voor de hand: de valkuilen van het recruitmentproces. Toch zie je ze snel over het hoofd. Wij hebben de 5 redenen op een rijtje gezet om jou te behoeden voor deze valkuilen.

1. Te lange sollicitatieprocedure

We willen een kandidaat goed screenen. Hiervoor gebruiken we IQ-testen, assessments, persoonlijkheidstesten en soms allemaal tegelijkertijd. Ook lijkt het soms alsof de kandidaat eerst op gesprek moet met de hele organisatie voordat hij of zij naar de volgende ronde mag. Assessments en gesprekken zijn belangrijk, maar kies maximaal 2 testen (die online in eigen tijd gemaakt kunnen worden) en het liefst 1 contactpersoon waarmee de kandidaat door de sollicitatieprocedure gaat. Anders wordt het sollicitatieproces te lang en haakt de topkandidaat af. Uit onderzoek wat recent is gepubliceerd op Werf& blijkt dat de tijd tussen het insturen van een cv tot het begin van de eerste werkdag al 10 dagen korter is dan vorig jaar.

2. Onvoorbereid sollicitatiegesprekken ingaan

Veel goede kandidaten hebben vrij gevraagd van hun huidige werk om op sollicitatiegesprek te komen. Te laat komen, zonder iemands LinkedIn te hebben door genomen is not done. Ook het gesprek niet voorbereiden en zonder een agenda het sollicitatiegesprek ingaan, vraagt om een slecht sollicitatiegesprek. Maak een agenda en deel deze van te voren met de kandidaat, zodat iedereen weet wat hij of zij moet voorbereiden voor een goed sollicitatiegesprek.

3. Vragen om werk te doen voor jouw organisatie

Het vragen om een opdracht te maken die je vervolgens inzet voor jouw organisatie, zonder de kandidaat daar iets voor terug te geven is onethisch. Ook als je deze niet inzet, kan dit té tijdrovend zijn voor het doel dat het dient. Je kunt beter het portfolio opvragen of het werk wat de kandidaat al gedaan heeft. Dit is goed materiaal om een beeld te krijgen van de skillset van de kandidaat.

4. Zomaar bellen

Op veel werkvloeren is het niet toegestaan om privé telefoontjes op te nemen. In privé situaties kan het ook ongelegen komen (iemand staat op een begrafenis en denkt een gerelateerd telefoontje te krijgen). Het is prettig om via de mail een aantal tijden en data voor te leggen om telefonisch contact te hebben. Dit zorgt er ook voor dat je niet eindeloos voicemails inspreekt.

5. Alleen bezig zijn met de vacature

In het sollicitatiegesprek kun je zo opgaan in de vacature dat je bijna vergeet dat de kandidaat voor jouw organisatie komt werken. Toch is het verhaal, achtergrond en kernwaarden van de organisatie één van de hoofdredenen waarom de kandidaat gesolliciteerd heeft. Vergeet dit niet mee te nemen in de voorbereiding van het sollicitatiegesprek.

Dit onder de knie krijgen?

In het najaar organiseren wij de Leergang Recruitment. In deze leergang leren wij jou valkuilen te vermijden en je goed voor te bereiden op het recruitment proces. Cruciale kennis die je in huis moet hebben als recruiter. Meer informatie over deze leergang?

Andere interessante blogs

Header BF

25% korting op alle e-learnings

/
Consuminder & leer meer: profiteer van 25% korting op al onze e-learnings. Deze actie is geldig van 25 november tot en met 28 november.
Header - Roos

Maak kennis met Roos Lavrijsen, onze nieuwe docent

/
Wij hebben vakexpert Roos Lavrijsen bij het docententeam mogen verwelkomen. Wij stellen haar in deze blog graag voor.
Header - Q&A

Q&A met docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie

/
Wij hebben de docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie vragen gesteld waar jij graag een antwoord op wil krijgen.
Header- belang amc

Hoe belangrijk is goede arbeidsmarktcommunicatie?

/
Arbeidsmarktcommunicatie beslaat een groot deel van recruitment, HR en eigenlijk de hele organisatie. Zowel bewust als onbewust. Maar, hoe belangrijk is het nou eigenlijk? Nou, ontzettend belangrijk! En in deze blog leggen wij jou uit waarom. 
Header webinar EB icm RMA

Replay webinar 'De kracht van employer branding in combinatie met Recruitment Marketing Automation'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'De kracht van employer branding in combinatie met Recruitment Marketing Automation'
header ce

Candidate experience: deze fouten wil jij als recruiter niet maken

/
In deze blog lees je welke fouten jij als recruiter niet wilt maken als het gaat om de candidate experience.
header waardevast

Van 'waardeloos' naar 'waardevast' werven!

/
In deze blog beschrijft een deelnemer zijn ervaring met de Tweedaagse Recruitment Marketing & Automation opleiding.
header recruitmentmanager

Hoe onderbouwen recruitment managers hun recruitment jaarplan succesvol?

/
Als recruitment manager ben je bezig met onderbouwingen, KPI’s en een goed recruitment jaarplan. Hoe zet je dit goed neer? Lees het in deze blog!
Header - Alles over een strategisch recruitment plan

Jouw sleutel naar een snellere, betere en goedkopere werving

/
Download het document 'Alles over een strategisch recruitmentplan' waarin we je vertellen hoe je sneller, beter en goedkoper werft.