Goede kandidaten wil je aannemen en niet zien weglopen. Toch gebeurt dit te vaak. Waar ligt dat aan? En, hoe kan jij dit als recruiter oplossen? In deze blog 5 redenen waarom jij goede kandidaten verliest en hoe je dit kan tegengaan.

Banner - Leergang Recruitment

Ze liggen erg voor de hand: de valkuilen van het recruitmentproces. Toch zie je ze snel over het hoofd. Wij hebben de 5 redenen op een rijtje gezet om jou te behoeden voor deze valkuilen.

1. Te lange sollicitatieprocedure

We willen een kandidaat goed screenen. Hiervoor gebruiken we IQ-testen, assessments, persoonlijkheidstesten en soms allemaal tegelijkertijd. Ook lijkt het soms alsof de kandidaat eerst op gesprek moet met de hele organisatie voordat hij of zij naar de volgende ronde mag. Assessments en gesprekken zijn belangrijk, maar kies maximaal 2 testen (die online in eigen tijd gemaakt kunnen worden) en het liefst 1 contactpersoon waarmee de kandidaat door de sollicitatieprocedure gaat. Anders wordt het sollicitatieproces te lang en haakt de topkandidaat af.

2. Onvoorbereid sollicitatiegesprekken ingaan

Veel goede kandidaten hebben vrij gevraagd van hun huidige werk om op sollicitatiegesprek te komen. Te laat komen, zonder iemands LinkedIn te hebben door genomen is not done. Ook het gesprek niet voorbereiden en zonder een agenda het sollicitatiegesprek ingaan, vraagt om een slecht sollicitatiegesprek. Maak een agenda en deel deze van te voren met de kandidaat, zodat iedereen weet wat hij of zij moet voorbereiden voor een goed sollicitatiegesprek.

3. Vragen om werk te doen voor jouw organisatie

Het vragen om een opdracht te maken die je vervolgens inzet voor jouw organisatie, zonder de kandidaat daar iets voor terug te geven is onethisch. Ook als je deze niet inzet, kan dit té tijdrovend zijn voor het doel dat het dient. Je kunt beter het portfolio opvragen of het werk wat de kandidaat al gedaan heeft. Dit is goed materiaal om een beeld te krijgen van de skillset van de kandidaat.

4. Zomaar bellen

Op veel werkvloeren is het niet toegestaan om privé telefoontjes op te nemen. In privé situaties kan het ook ongelegen komen (iemand staat op een begrafenis en denkt een gerelateerd telefoontje te krijgen). Het is prettig om via de mail een aantal tijden en data voor te leggen om telefonisch contact te hebben. Dit zorgt er ook voor dat je niet eindeloos voicemails inspreekt.

5. Alleen bezig zijn met de vacature

In het sollicitatiegesprek kun je zo opgaan in de vacature dat je bijna vergeet dat de kandidaat voor jouw organisatie komt werken. Toch is het verhaal, achtergrond en kernwaarden van de organisatie één van de hoofdredenen waarom de kandidaat gesolliciteerd heeft. Vergeet dit niet mee te nemen in de voorbereiding van het sollicitatiegesprek.

Dit onder de knie krijgen?

Op 22 maart organiseren wij de Leergang Recruitment. In deze leergang leren wij jou valkuilen te vermijden en je goed voor te bereiden op het recruitment proces. Cruciale kennis die je in huis moet hebben als recruiter. Meer informatie over deze leergang?

Andere interessante blogs

Header WordPress - 4 tips voor een goede vacaturetekst

4 tips voor een goede vacaturetekst

/
Waar moet je nou allemaal rekening mee houden bij het schrijven van een zo goed mogelijke vacaturetekst? In deze blog geven we je alvast 4 tips om mee te beginnen!
Header - Waarover onderhandelen kandidaten met hun beoogd werkgever

Waarover onderhandelen kandidaten met hun beoogd werkgever?

/
Net als onderhandelen bij aankoop of verkoop van een auto of huis, onderhandelen we ook over de waarde van het arbeidscontract.
Webinar

Webinar 'Thuiswerk sourcing basics'

/
vrijdag 5 maart geeft docent Sandor Lokenberg het webinar met 10 Sourcing & Search tips voor jouw recruitment afdeling
Header - Wat kan je verwachten bij het seminar beter werven in de zorg

Wat kan je verwachten tijdens het seminar beter werven in de zorg?

/
Benieuwd wat je kan verwachten tijdens Beter werven in de Zorg? Lees dat snel verder!
Header - Doorlooptijd, verwacht aantal gesprekken en benodigd aantal sollicitaties

Doorlooptijd, verwacht aantal gesprekken en benodigd aantal sollicitaties

/
In een serie van drie artikelen gaan we in op de door kandidaten gewenste sollicitatiesituatie. In dit tweede artikel staan de doorlooptijd, verwacht aantal gesprekken en benodigd aantal sollicitaties centraal.
Header - CE Blog 1

De 10 belangrijkste aspecten van de sollicitatieprocedure volgens kandidaten

/
In een serie van drie artikelen gaan we in op de door kandidaten gewenste sollicitatiesituatie. In dit eerste artikel staat de candidate experience top-10 centraal. Wat zijn de verwachtingen en ervaringen van mensen die een baan zoeken met de organisatie waar ze solliciteren?
Header - De verschillen tussen een sourcer en een searcher

De verschillen tussen een sourcer en een searcher

/
Op internet lees je veel over sourcing & searchen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee termen? Je leest het in deze blog.
recruitment marketing

Maak verschil met recruitment marketing

/
Recruitment marketing is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. Zet jij recruitment marketing al in? Nog niet? In deze blog vertellen we je waarom je hier, vooral in deze tijd, in moet investeren.
Blog - valkuilen

5 redenen waarom jij topkandidaten verliest

/
In deze blog 5 redenen waarom jij goede kandidaten verliest en hoe je dit kan tegengaan.