Goede kandidaten wil je aannemen en niet zien weglopen. Toch gebeurt dit te vaak. Waar ligt dat aan? En, hoe kan jij dit als recruiter oplossen? In deze blog 5 redenen waarom jij goede kandidaten verliest en hoe je dit kan tegengaan.

Ze liggen erg voor de hand: de valkuilen van het recruitmentproces. Toch zie je ze snel over het hoofd. Wij hebben de 5 redenen op een rijtje gezet om jou te behoeden voor deze valkuilen.

1. Te lange sollicitatieprocedure

We willen een kandidaat goed screenen. Hiervoor gebruiken we IQ-testen, assessments, persoonlijkheidstesten en soms allemaal tegelijkertijd. Ook lijkt het soms alsof de kandidaat eerst op gesprek moet met de hele organisatie voordat hij of zij naar de volgende ronde mag. Assessments en gesprekken zijn belangrijk, maar kies maximaal 2 testen (die online in eigen tijd gemaakt kunnen worden) en het liefst 1 contactpersoon waarmee de kandidaat door de sollicitatieprocedure gaat. Anders wordt het sollicitatieproces te lang en haakt de topkandidaat af. Uit onderzoek wat recent is gepubliceerd op Werf& blijkt dat de tijd tussen het insturen van een cv tot het begin van de eerste werkdag al 10 dagen korter is dan vorig jaar.

2. Onvoorbereid sollicitatiegesprekken ingaan

Veel goede kandidaten hebben vrij gevraagd van hun huidige werk om op sollicitatiegesprek te komen. Te laat komen, zonder iemands LinkedIn te hebben door genomen is not done. Ook het gesprek niet voorbereiden en zonder een agenda het sollicitatiegesprek ingaan, vraagt om een slecht sollicitatiegesprek. Maak een agenda en deel deze van te voren met de kandidaat, zodat iedereen weet wat hij of zij moet voorbereiden voor een goed sollicitatiegesprek.

3. Vragen om werk te doen voor jouw organisatie

Het vragen om een opdracht te maken die je vervolgens inzet voor jouw organisatie, zonder de kandidaat daar iets voor terug te geven is onethisch. Ook als je deze niet inzet, kan dit té tijdrovend zijn voor het doel dat het dient. Je kunt beter het portfolio opvragen of het werk wat de kandidaat al gedaan heeft. Dit is goed materiaal om een beeld te krijgen van de skillset van de kandidaat.

4. Zomaar bellen

Op veel werkvloeren is het niet toegestaan om privé telefoontjes op te nemen. In privé situaties kan het ook ongelegen komen (iemand staat op een begrafenis en denkt een gerelateerd telefoontje te krijgen). Het is prettig om via de mail een aantal tijden en data voor te leggen om telefonisch contact te hebben. Dit zorgt er ook voor dat je niet eindeloos voicemails inspreekt.

5. Alleen bezig zijn met de vacature

In het sollicitatiegesprek kun je zo opgaan in de vacature dat je bijna vergeet dat de kandidaat voor jouw organisatie komt werken. Toch is het verhaal, achtergrond en kernwaarden van de organisatie één van de hoofdredenen waarom de kandidaat gesolliciteerd heeft. Vergeet dit niet mee te nemen in de voorbereiding van het sollicitatiegesprek.

Dit onder de knie krijgen?

In het najaar organiseren wij de Leergang Recruitment. In deze leergang leren wij jou valkuilen te vermijden en je goed voor te bereiden op het recruitment proces. Cruciale kennis die je in huis moet hebben als recruiter. Meer informatie over deze leergang?

Andere interessante blogs

Waarom een moderne recruiter vooral een adviseur moet zijn

/
“Een echte professional zorgt voor een strategie waarmee hun organisatie zich op lange termijn van talent verzekert - Susanne Freriks-Zeeuw”
Kennismaking Sandra Hartemink

Maak kennis met de nieuwe hoofddocent van de Leergang Recruitment

/
“De docenten uit de praktijk, verdiepende lesstof en deelnemers die van elkaar leren maken de Leergang Recruitment speciaal.”
Header - intrinsieke motivatie

Do's en dont's van onboarding: 'het belang van intrinsieke motivatie is gigantisch'

/
Lopen nieuwe collega’s bij jouw organisatie vaak na een paar maanden de deur uit? Onboardingsspecialist Ardiënne Verhoeven weet waar het aan ligt. Je leest het in deze blog.
Blogheader - sollicitatievragen

5 sollicitatievragen die recruiters nooit meer mogen stellen

/
In dit artikel zetten we een aantal veelvoorkomende sollicitatiegesprekvragen op een rijtje, en leggen we uit waarom je ze vanaf nu beter kunt vermijden.
Recruitmentstrategie

4 tips om je recruitmentstrategie te optimaliseren

/
In dit artikel delen wij 4 tips om jouw recruitmentstrategie te optimaliseren, waardoor jij slimmer kunt werven.
Blog- belang van goede onboarding

Het belang van een goede on-boarding

/
In dit artikel lees je tips hoe je jouw pre-boarding en on-boarding proces kunt inrichten voor een goede start van jouw nieuwe medewerker.
Header-Wervingssucces

Wervingssucces vergroten? Gebruik deze kanalen

/
De Stand van Werven 2023 illustreert welke kanalen door recruiters gebruikt worden als meest belangrijke bronnen voor wervingssucces.

Feitjes over het onboarding proces

/
Download hier een infographic met interessante feitjes en tips over onboarding
Header - Voordelen AI

De 5 belangrijkste voordelen van Artificial intelligence (AI) voor recruitment

/
De AI-tools vliegen je inmiddels om de oren, maar wat kun je er nu écht mee? In dit artikel: de 5 belangrijkste voordelen van AI.