Hoe werven we toch die schaarse doelgroepen? Hoe zorgen we dat mensen graag bij ons willen komen werken? Hoe geven we een kijkje in de keuken van ons werk? Hoe schrijf ik een goede vacaturetekst? Veel organisaties zijn er maar druk mee: arbeidsmarktcommunicatie! Toch ontbreekt het wonderbaarlijk genoeg in veel organisaties aan iemand met diepgaandere kennis van dit vak. Want ja, dat is het: een vak. Vaak wordt arbeidsmarktcommunicatie door recruiters, P&O- of communicatieadviseurs ‘erbij’ gedaan. In deze blog geeft docent Anne-Britt Petri-Arends je 5 redenen waarom arbeidsmarktcommunicatie zeker een masterclass waard is voor iedereen die ermee aan de slag is of gaat.

MC AMC NB banner 600x100

Reden 1: arbeidsmarktcommunicatie is veel meer dan een wervingscampagne

In de dagelijkse praktijk van veel organisaties krijgt arbeidsmarktcommunicatie pas aandacht als er veel vacatures zijn of als vacatures moeilijk invulbaar zijn. Kortom: als er een directe wervingsvraag is. En ja, natuurlijk ga je dan direct aan de slag met een wervingscampagne… althans… We verklappen je nu alvast het geheim: arbeidsmarktcommunicatie gaat verder dan vacatures ‘de arbeidsmarkt op slingeren’ en mooie reclamecampagnes maken. Wat het dan wel precies is en hoe het écht bijdraagt aan je werving? Dat weet je na de masterclass. Sterker nog: na de masterclass weet jij het in jouw organisatie zelf feilloos uit te leggen en zorg je dat arbeidsmarktcommunicatie de aandacht krijgt die het verdient.

Reden 2: arbeidsmarktcommunicatie kan het vliegwiel van je werving worden

Arbeidsmarktcommunicatie brengt én houdt wel degelijk je werving in beweging als je het goed aanpakt. En dat is (als we heel eerlijk zijn) toch vaak de primaire doelstelling in organisaties: de juiste kandidaten werven en vacatures invullen: nu en in de toekomst. De vraag is waarom veel organisaties dan toch zo weinig tijd en aandacht steken in het goed voorbereiden van hun werving… Geloof het of niet, nog steeds worden stokoude functieprofielen uit de kast getrokken en simpelweg online ‘geknald’. Dat ontkennen we natuurlijk allemaal keihard, maar durf jij stellig te zeggen dat jouw organisatie altijd braaf de 6 W’s van werving doorloopt… De 6 W’s? Precies, begin daar maar eens mee.

Reden 3: ‘relatiemanagement’ vormt een effectief onderdeel van je arbeidsmarktcommunicatie-strategie

Het is een hele mond vol: 'employee relationship management'. Het is een relatief nieuwe vorm van arbeidsmarktcommunicatie die gaat over het aangaan en bouwen van relaties met nieuwe, huidige en oud-medewerkers. “ERM” heeft verschillende uitingsvormen: van social media, referral recruitment tot talentpools. Veel mensen zien deze strategie als de oplossing voor al hun (wervings)problemen. Effectief kan het zeker zijn, maar weet je ook wat je je op de hals haalt? In de masterclass laten we je de potentiële kracht van ERM zien, maar ook de valkuilen.

Reden 4: je wilt kunnen uitleggen wat employer branding écht is en hoe je het aanpakt

Employer branding, een thema waar nogal wat misverstanden over bestaan… Want wat is het nu eigenlijk? Wat hoort er wel en niet bij? Wie doet het? Wat doe je? Waar begin je? Toch lijkt iedere organisatie employer branding hoog op het wensenlijstje te hebben. Terecht hoor, maar hoe fijn is het dan als jij kunt uitleggen hoe de vork in de steel zit en de organisatie over het juiste pad kunt leiden? Tipje van de sluier: ook employer branding is geen campagne 😉

Reden 5: je wilt leren hoe je arbeidsmarktcommunicatie intern op de kaart zet en er planmatig mee aan de slag gaat

Als je iets op de agenda wilt krijgen in je organisatie, moet je goed beslagen ten ijs komen. Dat weten we allemaal. Dat betekent ook dat je kennis van het vakgebied op orde moet zijn en je een stevig plan van aanpak kunt presenteren. En oh ja, ook erg handig als je weet hoe je arbeidsmarktcommunicatie organiseert: met wie, welke middelen en van welk geld?

Anne-Britt Petri

Anne-Britt Petri

Adviseur en Projectmanager Arbeidsmarktcommunicatie

Met haar uitgebreide theoretische en praktische kennis is Anne-Britt sinds 2008 ook trainer aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. De visie van Anne-Britt op arbeidsmarktcommunicatie kenmerkt zich door een altijd kritische blik, onderbouwing, resultaatgerichtheid en doelgroep denken.

Arbeidsmarktcommunicatie: je weet niet wat je mist

In essentie is er maar één hele goede reden om te investeren in een masterclass arbeidsmarktcommunicatie en die reden luidt: Het is een vak. Ja, echt!
Een typisch gevalletje van “je weet nog niet wat je mist”. Geloof ons, er gaat een wereld voor je open als je de breedte van het vakgebied arbeidsmarktcommunicatie ontdekt. Na deze masterclass ga je zeker weg met de inspiratie om de arbeidsmarktcommunicatie van jouw organisatie naar een hoger plan te tillen en misschien zelfs met de ambitie om je te ontwikkelen tot een expert in dit vakgebied. Want dat vergaten we trouwens nog te vertellen hierboven. Arbeidsmarktcommunicatie, dat is me toch een partij leuk!