In het verleden was recruitment iets wat er even bij gedaan werd door de afdeling HR. Tegenwoordig is recruitment een vak, waar een tekort aan goede wervingsprofessionals dreigt. Maar hoe word je een goede wervingsprofessional? Wij hebben 5 tips voor jou op een rijtje gezet waarmee je morgen al aan de slag kunt. 

Leergang recruitment

#1 Een goed begin is het halve werk

Om het recruiten tot een goed einde te brengen is het belangrijk om vooral goed van start te gaan. Daarom is een goede vacature-intake cruciaal in jouw werving. Recruiters die in staat zijn om een goede vacature-intake te doen, zijn ook een betere businesspartner voor de opdrachtgever, vacaturehouder, klant of hiring manager. In de praktijk gaat dit nog vaak mis en daarom is het van belang om hier zeker de tijd voor te nemen. Deze tijd win je in het latere traject ook zeker weer terug. Je kan deze fase ook automatiseren. Uiteindelijk is een goede vacature-intake de basis voor betere vacatureteksten, goed kunnen searchen en het maken van de juiste afspraken met je opdrachtgever of hiring manager.

#2 Doelgroepgerichte en wervende vacatureteksten

Als je de basis hebt gelegd met een goede intake, kom je bij de volgende belangrijke stap, namelijk het schrijven van een doelgroepgerichte en wervende vacaturetekst. Belangrijke vragen daarbij zijn onder andere:

  • Wat moet er in een goede vacaturetekst staan?
  • Wat moet er juist niet in staan?
  • Waarmee krijg ik mijn doelgroep in beweging?
  • En hoe zorg ik dat mijn online vacature ook goed vindbaar is voor mijn doelgroep?

Uit de Stand van Werven 2021 blijkt dat nog niet iedereen het belang van een goede vacaturetekst onderkent. Dit jaar blijken minder bureaurecruiters het verbeteren van de vacatureteksten als prioriteit op de agenda te hebben staan. Wat opvallend is, aangezien de vacaturetekst cruciaal is voor de werving. Deze tekst is de eerste indruk die een kandidaat van jouw organisatie krijgt en is ook hét begin om het gesprek aan te gaan. Met een goede vacaturetekst kan je de juiste kandidaat overhalen om te solliciteren. Dit onderschrijft waarom een goede doelgroepgerichte en wervende vacaturetekst van groot belang is in de candidate journey.

#3 De juiste kandidaat online weten te vinden en benaderen

Het is belangrijk om kandidaten online goed te kunnen vinden en benaderen. Als je daarin een professional bent, kun je ook meerdere kandidaten voorstellen bij jouw vacaturehouder of klant. Het is belangrijk om een juiste mindset te hebben die nodig is om online met sourcing aan de slag te kunnen. Sourcen en searchen is steeds meer een apart vak. Toch is het voor iedere recruiter belangrijk om in ieder geval de basis te beheersen. De tijd van alleen maar zenden op de arbeidsmarkt, en dan maar te hopen op reacties, is echt voorbij. Het wordt nu ook tijd om echt in gesprek te gaan, en zo de juiste mensen te verleiden bij jou te komen werken.

#4 Verleiden en verbinden

Zorg dat je je doelgroep goed kent. Dan kan je deze doelgroep ook op de juiste wijze aan jouw organisatie binden. Oftewel professioneel verleiden. In de huidige veranderende arbeidsmarkt krijgen kandidaten het steeds meer voor het zeggen en wordt het verleiden, verrassen en verbinden van kandidaten steeds belangrijker. Het is van groot belang voor recruiters en werkgevers om exact te weten wat dat betekent.

#5 Kandidaten verrassen

Als laatste tip maar daarmee niet minder onbelangrijk: een goede kandidaat ervaring. In de prakijk blijkt het vaak lastig om vanuit de kandidaat te denken in plaats vanuit de processen van de eigen organisatie. Dit gaat ten koste van de resultaten. Stel jezelf de volgende vragen als je jouw candidate experience wilt optimaliseren:

  • Op welk moment kan jij de kandidaat echt verrassen?
  • Wanneer kun je echt het verschil maken?

Nieuwsgierig naar nog meer recruitment tips?

Wil jij als recruiter een professionaliseringsslag maken en nog veel meer recruitment tips krijgen? Kom dan naar de Leergang Recruitment. Deze leergang wordt op 8 november al voor de elfde keer georganiseerd. Deelname is met name interessant voor aankomende, beginnende, startende en maximaal 3 jaar ervaring hebbende recruiters, intercedenten en werving- & selectieconsultants en HR-professionals in alle leeftijden. Tijdens deze leergang leer je in 2 x 2 dagen wat recruitment is, hoe je succesvol kunt searchen, verleiden,  interviewen en hoe je de candidate experience kunt optimaliseren. Dit leer je van Dorien Waasdorp, Mariska Smits, Sandor Lokenberg, Babs Bloemsaat en Heleen Stoevelaar. Wil jij meer weten of direct inschrijven? Klik dan op onderstaande button:

Andere interessante blogs

NIS 2 a.k.a. de Cyberbeveiligswet gaat stevige impact hebben op (IT-)recruitment

/
Er is werk aan de winkel voor de Nederlandse en Europese recruitmentleiders als het gaat om cybersecurity. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header persoonlijk AI-budget

AI is hot or not? Geef iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget

/
Iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget? Geert-Jan Waasdorp vindt van wel. Waarom? Dat lees je in deze blog.
_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.
Blog afwijzing - header

Kandidaten afwijzen hoeft geen pijn te doen

/
Het is ontzettend belangrijk om kandidaten beleefd af te wijzen. Waarom en hoe je dat doet lees je in deze blog.
Blog feedback

De ROI van feedback is indrukwekkend

/
Het geven van feedback tijdens sollicitatieprocedures is voor zowel kandidaten als recruiters een win-winsituatie. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header samenwerking recruiter en hiring manager

Prettige samenwerking tussen recruiter en hiring manager zorgt voor betere wervingsresultaten

/
Samen met docent Marit van den Broek leggen we de samenwerking tussen recruiter en hiring manager onder de loep.
Noloc-leden

Vanaf heden PE-punten en 10% korting voor Noloc-leden

Noloc-leden ontvangen niet alleen PE-punten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, maar ook 10% korting!