Een goede vacaturetekst is online vindbaar, spreekt de doelgroep aan, pre selecteert en zet aan tot solliciteren. Alleen, waar moet je nou allemaal rekening mee houden bij het schrijven van een zo goed mogelijke vacaturetekst? In deze blog geven we je alvast 4 tips om mee te beginnen!

Banner - Schrijven van Vacatureteksten

4 tips voor een goede vacaturetekst

Er komt een heleboel bij kijken bij  het schrijven van vacatureteksten. Wij hebben alvast 4 punten voor je opgesomd waar je alvast mee aan de slag kunt:

 1. Onderzoek je doelgroep

Bij het schrijven van een vacaturetekst wil jij de juiste doelgroep bereiken. Door je schrijfstijl aan te passen op deze doelgroep zullen zij bij het lezen van de vacaturetekst zich eerder geroepen voelen om op de vacature te reageren. De eerste stap is dus om te onderzoeken hoe jouw doelgroep er nou precies uit ziet. Een handige manier om dit te doen is door een candidate persona op te stellen. Hierbij omschrijf je eigenlijk jouw ideale kandidaat. Het opstellen van een candidate persona hoeft helemaal niet lastig te zijn! Wij hebben namelijk een template opgesteld die jij gemakkelijk kunt gebruiken, download hier onze candidate persona template.

 1. SEO optimalisatie

Search Engine Optimisation (SEO) zorgt er voor dat jouw vacatures online beter zichtbaar is. Hierbij zul je bijvoorbeeld goed moeten nadenken over de zoektermen die jouw potentiële kandidaten intypen om bij een vacature te komen. Als jij deze zoekwoorden in je vacaturetekst verwerkt zal jouw vacature hoger aan de zoekpagina in Google staan en wordt je zichtbaarder. Maar welke termen gebruiken kandidaten? Dat kun je met de Google Zoekwoordplanner gelukkig makkelijk achterhalen. Daar kun je namelijk zien wat de zoekfrequentie op elk zoekwoord is. Dit is vooral handig om te gebruiken voor het vinden van de juiste functietitel aangezien men hierop zal zoeken naar een vacature!

 1. Vermijd clichés

Woorden zoals proactief, spin in het web, flexibel en gemotiveerd kun je beter weg laten in je vacaturetekst! Dit zijn clichés waar men van af haakt bij het lezen in een vacaturetekst. Daarnaast nemen ze eigenlijk alleen maar onnodig ruimte in.

 1. Benoem het salaris

Bij het vinden van een nieuwe baan is het salaris natuurlijk een van de belangrijkste punten. Laat deze dan ook zeker niet weg in je vacature, sommige kandidaten zullen daardoor namelijk afhaken en niet reageren op de vacature. Daarnaast kun je met een salarisindicatie ook aangeven of het een junior/medior/enior functie is. Op een functie met een hoog salaris zal een net afgestudeerde kandidaat niet reageren. Door het salaris toe te voegen zorg je er dus ook voor dat de juiste kandidaten zullen reageren.

Tendwebinar Vacatureteksten

Op 22 juni 2020 gaf Martijn Hemminga het Trendwebinar Vacatureteksten. In het Trendwebinar Vacatureteksten neemt Martijn je mee in de trends en actualiteiten rondom vacatures en geeft hij tips om jouw vacaturetekst te verbeteren rekening houdend met de huidige periode.

Replay Trendwebinar Vacatureteksten bekijken?

Training: Schrijven van Vacatureteksten

Op 8 maart organiseren wij de training ‘Schrijven van Vacatureteksten’ en zullen Mariska Smits en Martijn Hemminga jou de ins & outs van een sterke vacaturetekst vertellen. Ben jij recruiter, P&O-medewerker, arbeidsmarktcommunicatiemedewerkers of werving & selectie consultant? Dan zal deze opleiding jou helpen om jouw vacatureteksten te verbeteren.

Na het volgen van deze opleiding:

 • Beschik je over concrete verbeterpunten voor jouw vacatureteksten
 • Kun je doelgroepgerichte vacatureteksten schrijven
 • Weet je hoe jouw vacatureteksten gevonden worden door zoekmachines
 • Haal je meer rendement uit je print en online personeelsadvertenties
 • Weet je wat de randvoorwaarden zijn voor goede vacatureteksten
 • Heb je je netwerk met vakgenoten vergroot

Maak je vacatures vindbaar

Het vindbaar maken van jouw vacaturetekst is belangrijk om sollicitanten te kunnen bereikenTijdens de training ‘Schrijven van Vacatureteksten’ zal er daarom veel aandacht besteed worden aan SEO optimalisatie.

Deze training is een blended workshop en bestaat uit 3 onderdelen:

 1. e-Learning Vacatureteksten
 2. Klassikale workshop Vacatureteksten
 3. Een-op-een feedback van de docenten op jouw vacaturetekst

Dus wil jij leren om goede, vindbare en aansporende vacatureteksten te schrijven? Meld je dan aan via deze link.

Samen nog voordeliger!

De training leent zich ideaal om samen met jouw collega van HR of Recruitment te volgen. Bij gezamenlijke inschrijving ontvangt de tweede persoon 25% korting met de code combi-svv *

Andere interessante blogs

Header- boekentips LP

Boekentips voor loopbaanprofessionals

/
De zomer is een perfect moment om bij te lezen op je vakgebied. WIj hebben de 5 leukste boeken voor loopbaanprofessionals op een rij gezet.
Header-pdf

Vacatureteksten wel of niet publiceren als PDF?

/
Publiceer jij je vacatures als PDF? Wij hebben in deze blog de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
Header- verbinding

''Je bent succesvol als je in verbinding staat met anderen'' - Marieke van Heek

/
In deze blog lees je alles over het eerste event van docent Marieke van Heek en haar tips voor nieuwe en beginnende sprekers.
Header- rec tips

5 recruitment tips waarmee je morgen al aan de slag kan

/
Hoe word je een goede wervingsprofessional? Wij hebben 5 recruitment tips op een rijtje gezet waar je morgen al mee aan de slag kunt.
Header-svw

Recruitment in cijfers: De Stand van Werven 2021

/
Voor de zevende keer brengen wij de Stand van Werven uit. In deze blog zoomen we in op de belangrijkste ontwikkelingen.
Header- event

Heb jij altijd al willen spreken op een event? Dit is jouw kans!

/
Op 23 september organiseren wij het event voor aanstormend spreektalent. Altijd al willen spreken op een event? Grijp jouw kans!

De toekomst van werven met video

/
Video is een veelzijdig medium om met kandidaten in contact te komen. Wij zetten op een rijtje hoe je als recruiter video zoal kunt inzetten.
Header- blog Jesse

Van 'waardeloos' naar 'waardevast' werven!

/
In deze blog beschrijft een deelnemer zijn ervaring met de Tweedaagse Recruitment Marketing & Automation opleiding.
Header- AR

Efficiënter werven met agile recruitment

/
Wil jij efficiënter werven? Dat kan met Agile Recruitment. In deze blog staan we stil bij de oorsprong en voordelen.