Een goede vacaturetekst is online vindbaar, spreekt de doelgroep aan, pre selecteert en zet aan tot solliciteren. Alleen, waar moet je nou allemaal rekening mee houden bij het schrijven van een zo goed mogelijke vacaturetekst? In deze blog geven we je alvast 4 tips om mee te beginnen!

Banner - Schrijven van Vacatureteksten

4 tips voor een goede vacaturetekst

Er komt een heleboel bij kijken bij  het schrijven van vacatureteksten. Wij hebben alvast 4 punten voor je opgesomd waar je alvast mee aan de slag kunt:

 1. Onderzoek je doelgroep

Bij het schrijven van een vacaturetekst wil jij de juiste doelgroep bereiken. Door je schrijfstijl aan te passen op deze doelgroep zullen zij bij het lezen van de vacaturetekst zich eerder geroepen voelen om op de vacature te reageren. De eerste stap is dus om te onderzoeken hoe jouw doelgroep er nou precies uit ziet. Een handige manier om dit te doen is door een candidate persona op te stellen. Hierbij omschrijf je eigenlijk jouw ideale kandidaat. Het opstellen van een candidate persona hoeft helemaal niet lastig te zijn! Wij hebben namelijk een template opgesteld die jij gemakkelijk kunt gebruiken, download hier onze candidate persona template.

 1. SEO optimalisatie

Search Engine Optimisation (SEO) zorgt er voor dat jouw vacatures online beter zichtbaar is. Hierbij zul je bijvoorbeeld goed moeten nadenken over de zoektermen die jouw potentiële kandidaten intypen om bij een vacature te komen. Als jij deze zoekwoorden in je vacaturetekst verwerkt zal jouw vacature hoger aan de zoekpagina in Google staan en wordt je zichtbaarder. Maar welke termen gebruiken kandidaten? Dat kun je met de Google Zoekwoordplanner gelukkig makkelijk achterhalen. Daar kun je namelijk zien wat de zoekfrequentie op elk zoekwoord is. Dit is vooral handig om te gebruiken voor het vinden van de juiste functietitel aangezien men hierop zal zoeken naar een vacature!

 1. Vermijd clichés

Woorden zoals proactief, spin in het web, flexibel en gemotiveerd kun je beter weg laten in je vacaturetekst! Dit zijn clichés waar men van af haakt bij het lezen in een vacaturetekst. Daarnaast nemen ze eigenlijk alleen maar onnodig ruimte in.

 1. Benoem het salaris

Bij het vinden van een nieuwe baan is het salaris natuurlijk een van de belangrijkste punten. Laat deze dan ook zeker niet weg in je vacature, sommige kandidaten zullen daardoor namelijk afhaken en niet reageren op de vacature. Daarnaast kun je met een salarisindicatie ook aangeven of het een junior/medior/enior functie is. Op een functie met een hoog salaris zal een net afgestudeerde kandidaat niet reageren. Door het salaris toe te voegen zorg je er dus ook voor dat de juiste kandidaten zullen reageren.

Tendwebinar Vacatureteksten

Op 22 juni 2020 gaf Martijn Hemminga het Trendwebinar Vacatureteksten. In het Trendwebinar Vacatureteksten neemt Martijn je mee in de trends en actualiteiten rondom vacatures en geeft hij tips om jouw vacaturetekst te verbeteren rekening houdend met de huidige periode.

Replay Trendwebinar Vacatureteksten bekijken?

Training: Schrijven van Vacatureteksten

Op 8 maart organiseren wij de training ‘Schrijven van Vacatureteksten’ en zullen Mariska Smits en Martijn Hemminga jou de ins & outs van een sterke vacaturetekst vertellen. Ben jij recruiter, P&O-medewerker, arbeidsmarktcommunicatiemedewerkers of werving & selectie consultant? Dan zal deze opleiding jou helpen om jouw vacatureteksten te verbeteren.

Na het volgen van deze opleiding:

 • Beschik je over concrete verbeterpunten voor jouw vacatureteksten
 • Kun je doelgroepgerichte vacatureteksten schrijven
 • Weet je hoe jouw vacatureteksten gevonden worden door zoekmachines
 • Haal je meer rendement uit je print en online personeelsadvertenties
 • Weet je wat de randvoorwaarden zijn voor goede vacatureteksten
 • Heb je je netwerk met vakgenoten vergroot

Maak je vacatures vindbaar

Het vindbaar maken van jouw vacaturetekst is belangrijk om sollicitanten te kunnen bereikenTijdens de training ‘Schrijven van Vacatureteksten’ zal er daarom veel aandacht besteed worden aan SEO optimalisatie.

Deze training is een blended workshop en bestaat uit 3 onderdelen:

 1. e-Learning Vacatureteksten
 2. Klassikale workshop Vacatureteksten
 3. Een-op-een feedback van de docenten op jouw vacaturetekst

Dus wil jij leren om goede, vindbare en aansporende vacatureteksten te schrijven? Meld je dan aan via deze link.

Samen nog voordeliger!

De training leent zich ideaal om samen met jouw collega van HR of Recruitment te volgen. Bij gezamenlijke inschrijving ontvangt de tweede persoon 25% korting met de code combi-svv *

Andere interessante blogs

Header WordPress - 4 tips voor een goede vacaturetekst

4 tips voor een goede vacaturetekst

/
Waar moet je nou allemaal rekening mee houden bij het schrijven van een zo goed mogelijke vacaturetekst? In deze blog geven we je alvast 4 tips om mee te beginnen!
Header - Waarover onderhandelen kandidaten met hun beoogd werkgever

Waarover onderhandelen kandidaten met hun beoogd werkgever?

/
Net als onderhandelen bij aankoop of verkoop van een auto of huis, onderhandelen we ook over de waarde van het arbeidscontract.
Webinar

Webinar 'Thuiswerk sourcing basics'

/
vrijdag 5 maart geeft docent Sandor Lokenberg het webinar met 10 Sourcing & Search tips voor jouw recruitment afdeling
Header - Wat kan je verwachten bij het seminar beter werven in de zorg

Wat kan je verwachten tijdens het seminar beter werven in de zorg?

/
Benieuwd wat je kan verwachten tijdens Beter werven in de Zorg? Lees dat snel verder!
Header - Doorlooptijd, verwacht aantal gesprekken en benodigd aantal sollicitaties

Doorlooptijd, verwacht aantal gesprekken en benodigd aantal sollicitaties

/
In een serie van drie artikelen gaan we in op de door kandidaten gewenste sollicitatiesituatie. In dit tweede artikel staan de doorlooptijd, verwacht aantal gesprekken en benodigd aantal sollicitaties centraal.
Header - CE Blog 1

De 10 belangrijkste aspecten van de sollicitatieprocedure volgens kandidaten

/
In een serie van drie artikelen gaan we in op de door kandidaten gewenste sollicitatiesituatie. In dit eerste artikel staat de candidate experience top-10 centraal. Wat zijn de verwachtingen en ervaringen van mensen die een baan zoeken met de organisatie waar ze solliciteren?
Header - De verschillen tussen een sourcer en een searcher

De verschillen tussen een sourcer en een searcher

/
Op internet lees je veel over sourcing & searchen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee termen? Je leest het in deze blog.
recruitment marketing

Maak verschil met recruitment marketing

/
Recruitment marketing is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. Zet jij recruitment marketing al in? Nog niet? In deze blog vertellen we je waarom je hier, vooral in deze tijd, in moet investeren.
Blog - valkuilen

5 redenen waarom jij topkandidaten verliest

/
In deze blog 5 redenen waarom jij goede kandidaten verliest en hoe je dit kan tegengaan.