Een goede vacaturetekst is online vindbaar, spreekt de doelgroep aan, pre selecteert en zet aan tot solliciteren. Alleen, waar moet je nou allemaal rekening mee houden bij het schrijven van een zo goed mogelijke vacaturetekst? In deze blog geven we je alvast 4 tips om mee te beginnen!

Schrijven van Vacatureteksten

4 tips voor een goede vacaturetekst

Er komt een heleboel bij kijken bij  het schrijven van vacatureteksten. Wij hebben alvast 4 punten voor je opgesomd waar je alvast mee aan de slag kunt:

 1. Onderzoek je doelgroep

Bij het schrijven van een vacaturetekst wil jij de juiste doelgroep bereiken. Door je schrijfstijl aan te passen op deze doelgroep zullen zij bij het lezen van de vacaturetekst zich eerder geroepen voelen om op de vacature te reageren. De eerste stap is dus om te onderzoeken hoe jouw doelgroep er nou precies uit ziet. Een handige manier om dit te doen is door een candidate persona op te stellen. Hierbij omschrijf je eigenlijk jouw ideale kandidaat. Het opstellen van een candidate persona hoeft helemaal niet lastig te zijn! Wij hebben namelijk een template opgesteld die jij gemakkelijk kunt gebruiken, download hier onze candidate persona template.

 1. SEO optimalisatie

Search Engine Optimisation (SEO) zorgt er voor dat jouw vacatures online beter zichtbaar is. Hierbij zul je bijvoorbeeld goed moeten nadenken over de zoektermen die jouw potentiële kandidaten intypen om bij een vacature te komen. Als jij deze zoekwoorden in je vacaturetekst verwerkt zal jouw vacature hoger aan de zoekpagina in Google staan en wordt je zichtbaarder. Maar welke termen gebruiken kandidaten? Dat kun je met de Google Zoekwoordplanner gelukkig makkelijk achterhalen. Daar kun je namelijk zien wat de zoekfrequentie op elk zoekwoord is. Dit is vooral handig om te gebruiken voor het vinden van de juiste functietitel aangezien men hierop zal zoeken naar een vacature!

 1. Vermijd clichés

Woorden zoals proactief, spin in het web, flexibel en gemotiveerd kun je beter weg laten in je vacaturetekst! Dit zijn clichés waar men van af haakt bij het lezen in een vacaturetekst. Daarnaast nemen ze eigenlijk alleen maar onnodig ruimte in.

 1. Benoem het salaris

Bij het vinden van een nieuwe baan is het salaris natuurlijk een van de belangrijkste punten. Laat deze dan ook zeker niet weg in je vacature, sommige kandidaten zullen daardoor namelijk afhaken en niet reageren op de vacature. Daarnaast kun je met een salarisindicatie ook aangeven of het een junior/medior/enior functie is. Op een functie met een hoog salaris zal een net afgestudeerde kandidaat niet reageren. Door het salaris toe te voegen zorg je er dus ook voor dat de juiste kandidaten zullen reageren.

Trendwebinar Vacatureteksten

Op 22 juni 2020 gaf Martijn Hemminga het Trendwebinar Vacatureteksten. In het Trendwebinar Vacatureteksten neemt Martijn je mee in de trends en actualiteiten rondom vacatures en geeft hij tips om jouw vacaturetekst te verbeteren rekening houdend met de huidige periode.

Replay Trendwebinar Vacatureteksten bekijken?

Training: Schrijven van Vacatureteksten

Op 20 september organiseren wij de training ‘Schrijven van Vacatureteksten’ en vertelt Martijn Hemminga jou de ins & outs van een sterke vacaturetekst. Ben jij recruiter, P&O-medewerker, arbeidsmarktcommunicatiemedewerkers of werving & selectie consultant? Dan zal deze opleiding jou helpen om jouw vacatureteksten te verbeteren.

Na het volgen van deze opleiding:

 • Beschik je over concrete verbeterpunten voor jouw vacatureteksten
 • Kun je doelgroepgerichte vacatureteksten schrijven
 • Weet je hoe jouw vacatureteksten gevonden worden door zoekmachines
 • Haal je meer rendement uit je print en online personeelsadvertenties
 • Weet je wat de randvoorwaarden zijn voor goede vacatureteksten
 • Heb je je netwerk met vakgenoten vergroot

Maak je vacatures vindbaar

Het vindbaar maken van jouw vacaturetekst is belangrijk om sollicitanten te kunnen bereikenTijdens de training ‘Schrijven van Vacatureteksten’ zal er daarom veel aandacht besteed worden aan SEO optimalisatie.

Deze training is een blended workshop en bestaat uit 3 onderdelen:

 1. e-Learning Vacatureteksten
 2. Klassikale workshop Vacatureteksten
 3. Een-op-een feedback van de docent op jouw vacaturetekst

Dus wil jij leren om goede, vindbare en aansporende vacatureteksten te schrijven? Meld je dan aan via deze link.

Samen nog voordeliger!

De training leent zich ideaal om samen met jouw collega van HR of Recruitment te volgen. Bij gezamenlijke inschrijving ontvangt de tweede persoon 25% korting met de code combi-svv *

Andere interessante blogs

Header - replay webinar 10 meest gestelde vragen over amc

Webinar '10 meest gestelde vragen over arbeidsmarktcommunicatie'

/
Bekijk hier de replay van het webinar ' De 10 meest gestelde vragen over arbeidsmarktcommunicatie'
Header-SVW-BE-2

Kies voor effectieve wervingskanalen

/
In de praktijk blijkt er een mismatch te bestaan tussen de meest ingezette kanalen en de meest effectieve kanalen. Tijd voor een evaluatie.
Header Wat is RMA?

Wat is Recruitment Marketing Automation?

/
Recruitment Marketing Automation is de toekomst van werving. Maar wat is het nu eigenlijk? Je leest het in deze blog.
Header-SVW-BE-1

De Stand van Werven in België en Nederland - Wat zijn de verschillen?

/
In deze blog staan we stil bij de verschillen en overeenkomsten in de Stand van Werven België en Nederland.
Header- and the winner is

And the winner is...

/
In deze blog lees je wie er met de felbegeerde titel 'Aanstormend Spreektalent' naar huis is gegaan op 23 september.
header-svw5

In tijden van schaarste wordt de korte termijn weer belangrijker

/
Nu de arbeidsmarkt snel krapper is geworden, gaat het in de boardrooms…

Interview met Martijn Hemminga over de Masterclass Werven met Video

/
We vroegen hoe je werft via video in een interview met Martijn. Het interview is uiteraard opgenomen op video. Bekijk hem in deze blog!
Header - svw 4

Waarom de beste kandidaten nog niet via sociale media komen

/
Sociale media worden steeds belangrijker als wervingskanaal. Maar ze leveren niet de beste kandidaten op. Waar vind je de toppers dan wel?
Header - anoniem cv

Solliciteren met een anoniem cv?

/
We zien steeds meer vraag naar anonieme cv’s. De kenmerken en voor- en nadelen van een anoniem cv lees je in deze blog.