In deze blog worden drie inspirerende cases op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie besproken. Of je nu werkgever bent en op zoek bent naar manieren om talent aan te trekken of juist werkzoekende bent en benieuwd bent naar hoe bedrijven zichzelf op de arbeidsmarkt profileren, deze cases bieden interessante inzichten en ideeën. Van een vernieuwende wervingscampagne tot een employer branding strategie gericht op diversiteit en inclusie, met deze blog laten we zien hoe effectieve arbeidsmarktcommunicatie kan bijdragen aan het succes van een organisatie.

#1 AIVD - De Dienst: Operatie POSITRON

Vorig jaar creëerde de Algemene Inlichtingen- & Veiligheidsdienst een succesvolle podcast die werd beluisterd door meer dan 26.000 volgers met 466.000 streams alleen al op Spotify. Deze podcast draaide om een (fictief) onderzoek naar een cyberdreiging. Als aanvulling op deze podcast bracht de AIVD een uitdagende challenge die luisteraars in staat stelt om deel te nemen aan het onderzoek. Via de website konden luisteraars per aflevering een zipfile downloaden met een uitdagend spel. Degenen die de oplossingen insturen, worden uitgenodigd voor een memorabele middag op het kantoor van de AIVD. Dit is een mooie manier om luisteraars te betrekken en te laten solliciteren, zelfs als ze geen diepe technische kennis hebben. De afleveringen zijn meer dan 300.000 keer gedownload, de uitdagingen zijn minstens 1.400 keer gedownload en er kwamen maar liefst 25 relevante kandidaten uit dit initiatief. Daarmee was Operatie POISTRON zeker een succes.

#2  Jumbo – Good Vibes voor Eindexamers

De 'Good Vibes'-campagne was een groot succes en trok eindexamenkandidaten aan die tijdens hun extra lange zomervakantie wat extra geld wilden verdienen. Naast de gratis Sportlife-kauwgum en eindexamentraining, viel de speciale track van TopNotch-artiest Bente en de samenwerking met de populaire podcast 'Het Tussenuurtje' in de smaak bij deze eindexamenkandidaten. Ook deze campagne was een daverend success en resulteerde in een stijging van 26% in het aantal vacatureviews en een toename van hires met maar liefst 56%. De actie heeft niet alleen bijgedragen aan het binnenhalen van nieuwe medewerkers maar heeft ook bijgedragen aan de unieke employer branding positie van Jumbo.

#3  Abdij Onze Lieve Vrouw - eNovice: multimediaal platform om monniken te Werven

De Trappistenabdij OLV van Koningshoeven in Berkel-Enschot ontvangt regelmatig mails van mensen die interesse hebben om monnik te worden. Echter, de kennis van het kloosterleven bij deze kandidaten is vaak beperkt. De algemene website van de abdij biedt bovendien te weinig informatie voor deze specifieke doelgroep. Daarom heeft de abdij eNovice opgericht, een multimediaal platform om mensen meer inzicht te geven in het leven als monnik. Het doel is niet alleen om meer kandidaten te werven, maar ook om hen beter voor te bereiden op hun kennismaking met het kloosterleven. Dit digitale platform is daarom een waardevolle aanvulling op de bestaande communicatie voor deze doelgroep. De introductie van eNovice werd wereldwijd opgepikt in de media. Dit online recruitmentkanaal voor potentiële monniken is echt een primeur in de kloosterwereld. Momenteel hebben zich 85 mensen aangemeld als 'eNovice'. Met het initiatief van eNovice tonen de monniken aan dat zij begrijpen dat zij ook op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie met hun tijd moeten meegaan.

Awards

Wist je dat deze 3 cases zó inspirerend waren dat ze zelfs een award hiervoor hebben gewonnen?

Ook dit jaar reikt ons zusterbedrijf Werf& weer awards uit voor Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment cases. Dat doen ze tijdens Werf& Live 2023.  Benieuwd naar de cases die dit jaar in aanmerking komen voor de awards? Bekijk hier de inzendingen van de Werf& Awards 2023. Nog leuker is om er natuurlijk zelf bij te zijn als deze awards uitgereikt worden. Lees hier meer over Werf& Live.

BAMC