Veel professionals die met arbeidsmarktcommunicatie bezig zijn, hebben hun handen vol aan de dagelijkse operatie. Laat staan dat ze tijd hebben om een jaar of meer vooruit te kijken. Het schrijven van een plan kost tenslotte tijd. Tijd die je niet kunt besteden aan zaken die niet direct iets opleveren. Maar het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, stelt Martijn Hemminga, mede-oprichter Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en hoofddocent van de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie

Banner Leergang AMC

Wat is een arbeidsmarktcommunicatieplan?

Een arbeidsmarktcommunicatieplan is een plan waarin wordt beschreven vanuit welke motieven, wensen, achtergronden en problemen een organisatie (of organisatieonderdeel) opzettelijk tracht bepaalde arbeidsmarktdoelgroepen te beïnvloeden wat betreft kennis, houding en/of gedrag. Het schrijven van een arbeidsmarktcommunicatieplan is niet eenvoudig. Je moet er niet alleen tijd voor vrij maken, maar veel benodigde informatie moet je letterlijk uit alle hoeken van de organisatie verzamelen. En dan ook nog eens vanaf huis, nu bijna iedereen door corona thuis werkt. Waarom zou je dan al die moeite doen?  Wij geven je graag 10 redenen waarom je aan de slag moet met jouw arbeidsmarktcommunicatieplan voor 2021.

10 redenen om aan de slag te gaan met jouw arbeidsmarktcommunicatieplan in 2021

  1. Doelgericht te werk gaan

In het arbeidsmarktcommunicatieplan stel je doelstellingen op basis van concrete problematiek. Wat wil je na 1 of 2 jaar bereikt hebben? Kwalitatief én kwantitatief. Door doelen te hebben, kun je ook keuzes maken door zaken niet te doen als ze niet bijdragen aan het behalen van die doelen.

  1. Routebeschrijving

Het arbeidsmarktcommunicatieplan bevat de wijze waarop je de doelstellingen wilt behalen. Met andere woorden de strategie. De strategie is als de route die je gaat nemen om vanaf het beginpunt het eindpunt te behalen. Veelal is dit een veelvoud aan acties en middelen die je inzet om uiteindelijk tot jouw doelen te komen.

  1. Planmatig i.p.v. ad-hoc

Onderdelen van arbeidsmarktcommunicatie zijn employer branding en employee relationship management, doelstellingen voor de middellange en lange termijn. Daar een groot deel van arbeidsmarktproblematiek op te lossen is door hier op tijd aan te beginnen, een arbeidsmarktcommunicatieplan biedt dit inzicht. Wanneer moet je met wat beginnen om tijdig het juiste resultaat te behalen?

  1. Verkrijgen van draagvlak

Een arbeidsmarktcommunicatieplan laat zien dat je als arbeidsmarktcommunicatieprofessional op een onderbouwde manier de problematiek te lijf gaat. Een goed gefundeerd document geeft het management vertrouwen zodat je veranderingen kunt realiseren.

  1. Verkrijgen budget

Het arbeidsmarktcommunicatieplan is een soort businessplan waarin je de doelstellingen zet, de strategie om deze te behalen en de investering die hiermee gemoeid is. Het plan is hierdoor perfect te gebruiken ter onderbouwing van een budgetaanvraag.

  1. Verkrijgen van medewerking

Arbeidsmarktcommunicatie doe je nooit alleen. Je hebt hiervoor medewerking nodig van veel afdelingen en medewerkers. Met een gedegen plan krijg je sneller medewerking. Zeker wanneer je deze afdelingen en functionarissen vroegtijdig betrekt en laat meewerken aan de totstandkoming van het plan.

  1. Inrichting van de organisatie

Wanneer je weet wat de doelstellingen zijn en hoe je deze wilt bereiken, kun je vervolgens de inrichting van arbeidsmarktcommunicatie bepalen. Dit gaat een stap verder dan 6. Waarin het ging om medewerking. De inrichting gaat over fundamentele zaken zoals het aantal uur dat er aan arbeidsmarktcommunicatie besteed kan worden per week, of er een nieuwe functie gecreëerd moet worden of je externe partijen gaat inschakelen en wie eindverantwoordelijk is.

  1. Biedt reflectie

Een arbeidsmarktcommunicatieplan geeft je de mogelijkheid tot zelfreflectie gedurende de looptijd van het plan. Daar veel arbeidsmarktcommunicatieprofessionals in een solofunctie zitten, is het fijn om een spiegel te kunnen voorhouden. Leg de praktijk en het arbeidsmarktcommunicatieplan geregeld naast elkaar of deze nog voldoende op elkaar aansluiten.

  1. Accountability

Door te weten wat jouw doelstellingen zijn en de wijze waarop je deze wilt behalen, kun je jouw werk ook meetbaar (accountable) maken doormiddel van ken- en stuurgetallen (ook wel KPI’s: Key Performance Indicators). Door aan iedere doelstelling een of meer KPI’s te hangen weet je of je een doelstelling ook echt haalt.

  1. Keuze en focus

Een arbeidsmarktcommunicatieplan helpt je om keuzes te maken. Wat doen we wel en wat doen we niet? Binnen deze keuzes zijn er weer prioriteiten waar de meeste focus naar uit gaat. Met een arbeidsmarktcommunicatieplan wat is goedgekeurd, kun je makkelijker nee zeggen tegen zaken die niet bijdragen aan dat wat in het plan staat. Zo kun je je focussen op datgene wat wordt beloofd in jouw arbeidsmarktcommunicatieplan.

Auteur van deze blog

Martijn Hemminga

Martijn Hemminga

Docent Het Arbeidsmarktcommunicatieplan

Martijn Hemminga is adviseur, docent, spreker, auteur en ondernemer op het gebied van arbeids­markt­communicatie, employer branding en recruitment­technologie. Vanuit zijn bedrijf Nr29 adviseert, begeleidt en helpt hij werkgevers op het gebied van employer branding en strategische arbeids­markt­communicatie. Hij opereert hierbij op het snijvlak van organisatie, communicatie en human resources.

Andere interessante blogs

Header - anoniem cv

Solliciteren met een anoniem cv?

/
We zien steeds meer vraag naar anonieme cv’s. De kenmerken en voor- en nadelen van een anoniem cv lees je in deze blog.
10 inhoudelijke tips voor startende recruiters

Webinar '10 inhoudelijke tips voor startende recruiters'

/
Meld je aan voor het webinar '10 inhoudelijke tips voor startende recruiters' op 14 oktober van 11:15 uur tot 12:00 uur.

Werven in coronatijd: hoe moeilijk was het nu echt?

/
Werving in coronatijd: is er nu wel echt iets structureel veranderd? Of is het momenteel weer helemaal business as usual?
Event voor spreektalent

Zo zag de trainingsdag voor 'Het event voor aanstormend spreektalent' eruit

/
De deelnemers van 'Het event voor aanstormend spreektalent' zijn op 9 september klaargestoomd voor hun presentaties op 23 september.
Header-svw2

Het gaat niet héél hard, toch automatiseert recruitment steeds verder

/
Het gaat niet héél hard, maar toch schrijdt de automatisering in recruitment in steeds verder voort, zo blijkt uit De Stand van Werven 2021.

Van arbeidsmarktkennis naar arbeidsmarktperspectief

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.
uwv en werk.nl

Waarom recruiters weinig vertrouwen hebben in UWV en werk.nl

/
Nederlandse recruiters blijken niet veel vertrouwen te hebben…
Header - Doelgroepanalyse en persona's

De 8 dingen die jij wilt weten over de masterclass doelgroepanalyse en persona’s

/
Interactief en kandidaat gericht. Zo noemt docent Mariska Smits de masterclass doelgroepanalyse en persona’s. Q&A met docent Mariska Smits!
Blog - Inbound recruitment is een business prioriteit

Inbound recruitment is een business prioriteit

/
Werven is geen HR prioriteit, maar een business prioriteit. Recruiters moeten meer denken als marketeers om dit business doel te halen.