Leergang Arbeidsmarktcommunicatie

Bereiken, prikkelen en enthousiasmeren van talent om juist voor uw werkgeversmerk te kiezen vraagt om een gedegen aanpak. Een arbeidsmarktcommunicatie experience. Deze vernieuwde leergang sluit daar perfect op aan. 

Start 18 mei 2017
5 bijeenkomsten + 4 E-Trainingen
11.00 – 18.00 uur in Amersfoort
€ 3.150,- excl. BTW 

Arbeidsmarktcommunicatie experience

Donderdag 18 mei 2017 start alweer de 21e editie van de succesvolle Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Arbeidsmarktcommunicatie wordt steeds minder middelen en meer beleving. Vanaf 2017 komt dit ook terug in de vorm van de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. De grootste wijzigingen zijn:

 • Nog praktischer, praktijkgerichter en interactiever
 • Meer cases (ook van de deelnemers)
 • Meer persoonlijke aandacht
 • Nadruk op leren & fun

De leergang bestaat uit 4 masterclasses en een eindpresentatie op dag 5. Voorafgaand aan elke masterclass volgt u een e-training waarin de belangrijkste theorie wordt besproken. Hierdoor kan het geleerde meteen in de praktijk worden gebracht en worden getoetst aan de theorie en de expertise van collega’s.

Tot slot wordt de leergang succesvol afgesloten met een eindopdracht. Dit kan een individuele of een groepsopdracht zijn al naar gelang de eigen leerdoelen die vooraf zijn opgesteld. Deze nieuwe opzet maakt het mogelijk dat niet alleen de theorie wordt beheerst door oefening, maar dat aan het einde van de opleiding de theorie ook vertaald is naar concrete oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld werving, employer branding, candidate experience, strategie of het opzetten een talentpool.

Beoordeeld met een 8,3

De Leergang Arbeidsmarktcommunicatie wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,3 op de onafhankelijke vergelijkingssite Springest.nl.

Welke Arbeidsmarktcommunicatie opleiding sluit het beste aan op mijn wensen?

Vindt u het lastig te bepalen welke van de drie arbeidsmarktcommunicatie opleidingen die wij aanbieden, het beste aansluit op uw wensen? Wij  hebben van de leergang, bootcamp en het seminar de verschillen in een tabel gezet om u hierbij te helpen. Deze kunt u hier bekijken. Bij vragen kunt u natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Vroegboekactie

Bij inschrijving uiterlijk vrijdag 31 maart 2017 voor de Leergang Arbeidsmarkcommunicatie ontvangt u gratis deelname aan Werf& Live op 11 mei 2017.

Replay Proef e-Training Leergang Arbeidsmarktcommunicatie

Dinsdag 7 februari verzorgde docent Martijn Hemminga een Proef e-Training die vanaf dit jaar voorafgaat aan iedere opleidingsdag. Door in de e-Trainingen de theorie te behandelen kan tijdens de opleidingsdagen nog meer worden stilgestaan bij de praktijk in het algemeen en die van deelnemers in het bijzonder.

In deze Proef e-Training stond Martijn stil bij wat arbeidsmarktcommunicatie is en wat de trends zijn voor 2017. Tevens komt u meer te weten over de vernieuwde Leergang Arbeidsmarktcommunicatie.

Schrijf u in via het formulier en u krijgt een e-mail met daarin de link naar de replay.

Programma

De eerstvolgende Leergang Arbeidsmarktcommunicatie staat gepland op de volgende data:

Leergang Arbeidsmarktcommunicatie
Telefonische intake Voorafgaand aan de leergang
E-training Doelgroepgericht werven Dinsdag 9 mei 2017 – 16.00 – 17.00 uur
Masterclass Doelgroepgericht werven Donderdag 18 mei 2017 – 11.00 – 18.00 uur
E-training Employee relationship management Dinsdag 23 mei 2017 – 16.00 – 17.00 uur
Masterclass Employee relationship management Donderdag 1 juni 2017 – 11.00 – 18.00 uur
E-training Employer branding en positionering Dinsdag 6 juni 2017 – 16.00 – 17.00 uur
Masterclass Employer branding en positionering Donderdag 15 juni 2017 – 11.00 – 18.00 uur
E-training Arbeidsmarktcommunicatiestrategie Donderdag 22 juni 2017 – 16.00 – 17.00 uur
Masterclass Arbeidsmarktcommunicatiestrategie Donderdag 29 juni 2017 – 11.00 – 18.00 uur
Eindpresentatie en diner Donderdag 28 september 2017 – 14.00 – 21.00 uur

 

De leergang arbeidsmarktcommunicatie bestaat uit de volgende stappen:

Telefonische intake
Elke deelnemer krijgt een persoonlijke telefonische (of via Skype) intake met één van de experts verbonden aan de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. In de intake staan uw professionele en persoonlijke uitdagingen en drivers op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie centraal. Wanneer maakt u impact met uw werk? En wat wilt u op het eind van de opleiding gerealiseerd hebben?

Kennismaking met de groep in Whatsapp
Tussen de e-trainingen en opleidingsdagen door wordt onderling kennis gedeeld via de Whatsapp-groep die wordt aangemaakt. Ook handig voor na de opleiding om verbonden te blijven en gebruik te maken van elkaars expertise.

E-training: de theorie achter arbeidsmarktcommunicatie

In een webinar van een uur, wordt u  meegenomen in de theorie van arbeidsmarktcommunicatie, werving, candidate journey en een aantal andere belangrijke basis principes van (directe) werving. De e-traning eindigt in een kleine voorbereidende opdracht voor opleidingsdag 1.

Dag 1: Doelgroepgericht werven
Wie de doelgroep kent en weet hoe zij haar kan bewegen, bereiken en behagen is de winnaar in de ‘war for talent’. Hoe komt u achter dat speciale haakje van uw doelgroep en hoe overtuigt u daarna managers en hiringmanagers om het net iets anders te doen. We gaan concreet aan de slag met Persona’s, de candidate journey en alles waardoor het hart van uw doelgroep sneller gaat kloppen.

E-training: de theorie achter employee relationship management (ERM)
Ter voorbereiding van dag 2, wordt in deze e-training van een uur stil gestaan bij de theorie van Employee Relationship Managment. Dan gaat het van het opzetten van talentpools, campus recruitment tot en met ambassadeurs in de eigen organisaties. Welke interne en externe instrumenten zijn er om te werken aan Employee Relationship Managment en wat is de rol bijvoorbeeld van social media hierin?

Dag 2: Employee Relationship Management
Wat gebeurt er als u 20% van al uw recruitmenttijd en middelen zou investeren in een referral programma? Of juist met onboarding zorgt voor een gemotiveerde landing binnen de organisatie? Employee Relationship Managment is een krachtig wapen om verloop tegen te gaan en werknemers te activeren om samen met u te gaan werven. Tijdens deze dag gaan we leren over en concreet werken aan Employee Relationship Managment cases.

E-training: de theorie achter Employer Branding en werkgeverspositionering
Tijdens dit uur wordt ingegaan op de definities van employer branding, EVP’s en hoe een werkgeverspositionering tot stand komt. Wat heeft u nodig aan informatie? Wie moet u spreken en wie zijn de belangrijkste stakeholders. De werkgever onderscheidend en impactvol neerzetten zorgt voor het aantrekken van de top van de markt

Dag 3: Employer Branding en werkgeverspositionering
Tijdens deze inspirerende en interactieve dag wordt gewerkt aan het bouwen van een werkgeversmerk. Intern beginnen is extern winnen? Of zijn de spelregels voor uw organisatie toch net anders. Hoe zet u uzelf sterk neer. Hoe vertaalt u dat door in een positionering, pay-off, in de communicatie en alles wat u doet richting de arbeidsmarkt. Intern en extern. Er komt veel bij kijken….

E-training: de theorie achter arbeidsmarktcommunicatiestrategie
Het maken van een arbeidsmarktcommunicatieplan bestaat uit 14 stappen. Dit uur lopen we al deze stappen gedetailleerd door. Welke informatie heeft u wanneer nodig? En wat vooral niet? De beste plannen zijn vaak maar 1 sheet of een filmpje van 2 minuten groot. Achter zo’n succes verhaal zit veelal een gedegen onderbouwing.

Dag 4: arbeidsmarktcommunicatiestrategie
De resultante van een onderbouwde arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentstrategie is dat u geen wervingsprobleem of lastige doelgroep heeft. U heeft immers grip op uw markt en uw doelgroep. Dat klinkt stoer, maar na dag 4 weet u ook dat het zo is. Eigenlijk bent u daar al een beetje achtergekomen na de eerdere opleidingsdagen….

Eindopdracht
Tijdens dag 4 stelt u uw eigen eindopdracht op. Dit kan een individuele opdracht zijn of een opdracht die u samen met een aantal andere deelnemers oppakt. Dat is geheel afhankelijk van uw persoonlijke leerdoelen en wensen en ambities. In alle gevallen moet het leuk, leerzaal en zinvol zijn.

Dag 5: eindpresentatie
Op deze laatste dag komen we bij elkaar op een andere locatie om te luisteren naar de eindpresentaties en elkaar te voorzien van complimenten en feedback. Waar liggen de kansen die we hebben gegrepen of die we hebben gemist. Wat kunnen we nog van elkaar leren. Op het einde van deze dag zijn er certificaten en een afsluitend diner.

Resultaat

U gaat tijdens deze leergang echt met een eigen groep (uw ‘klasje’) het leerproces in van arbeidsmarktcommunicatie. De andere deelnemers worden dan ook uw ‘peers’ om tijdens en na de opleiding mee te blijven sparren op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. U vergroot uw netwerk tijdens en na de opleiding. Andere belangrijke voordelen zijn:

 • De belangrijkste en meest actuele theorie op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie
 • Beste experts in het vak zijn uw docenten en sparringpartners
 • Relevante en actuele cases
 • Veel aandacht voor praktijk en individuele vraagstukken
 • Interactie
 • Theorie voorafgaand aan de opleidingsdag
 • Direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk
 • Individuele aandacht door 2 experts per opleidingsdag
 • Toegang tot de community van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
 • Netwerk verstevigd door uw contact met deelnemers en docenten

Deze leergang is in het bijzonder geschikt voor:

 • (Arbeidsmarkt)communicatiemedewerkers, -adviseurs en managers
 • Bureaurecruiters en intercedenten
 • Marketing-, communicatie- en PR medewerkers/managers
 • P&O/HR-medewerkers, -adviseurs en -managers
 • Recruiters en werving & selectie consultants
 • Recruitmentmanagers, P&O- managers en -adviseurs

Werkwijze

Met een vaste groep van minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers, wordt interactief aan de slag gegaan met arbeidsmarktcommunicatie. Deze leergang:

 • Is praktisch en praktijkgericht
 • Is interactief
 • Is voorzien van veel cases; van best practices en deelnemers
 • Geeft veel persoonlijke aandacht voor uw case
 • Legt de nadruk op leren & fun

De leergang bestaat uit 4 dagen en een eindopdracht (dag 5). Elke opleidingsdag wordt voorafgegaan door een e-training van een uur waarin de belangrijkste theorie wordt besproken. Tijdens de opleidingsdagen staat de praktijk meer centraal met onder meer:

 • Best practices
 • Opdrachten en oefeningen
 • Vertalen van cases van deelnemers
 • Discussie en interactie

Studieduur

De leergang bestaat uit 4 masterclasses en een eindpresentatie op dag 5. Voorafgaand aan elke masterclass volgt u een e-training waarin de belangrijkste theorie wordt besproken. Hierdoor kan het geleerde meteen in de praktijk worden gebracht en worden getoetst aan de theorie en de expertise van collega’s. Tot slot wordt de leergang succesvol afgesloten met een eindopdracht. Dit kan een individuele of een groepsopdracht zijn al naar gelang de eigen leerdoelen die vooraf zijn opgesteld. U gaat tijdens de leergang dus aan de slag met concrete onderdelen en cases uit uw eigen situatie, waardoor u direct profijt heeft van de opleiding.

Tijdsduur
Telefonische intake Ongeveer 30 minuten
Masterclasses 4x 1 dag van 11:00 tot 18:00 uur
E-trainingen 4x ongeveer 45 tot 60 minuten
Voorbereiding per masterclass 4x ongeveer 30 tot 60 minuten
Voorbereiding presentatie 5 Ongeveer 1 à 2 uur
Presentatiedag en afsluiting 1x 1 dag van 14:00 tot 21:00 uur

 

Docenten

Elke klas heeft een vaste groep van minimaal drie experts die meerdere opleidingsdagen aanwezig zijn en zo ook het groeiproces van de groep en de individuele deelnemers kunnen volgen en sturen. De experts zijn:

Martijn HemmingaMartijn Hemminga is adviseur, docent, spreker, auteur en ondernemer op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en recruitmenttechnologie. Vanuit zijn bedrijf Nr29 adviseert, begeleidt en helpt hij werkgevers op het gebied van employer branding en strategische arbeidsmarktcommunicatie. Hij opereert hierbij op het snijvlak van organisatie, communicatie en human resources. Op afstand helpt hij werkgevers via de in 2013 gelanceerde kennisbank en adviesdesk amcexpert.nl. In 2012 verscheen het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand waarvan hij een van de auteurs is.

Met initiatieven als Recruitmentsystemen.nl, Recruitmenttech.nl en het jaarlijkse Recruitment Tech Event en de Recruitment Tech Awards maakt hij de markt van recruitmenttechnologie inzichtelijk.

Martijn Hemminga heeft samen met Geert-Jan Waasdorp eind 2006 de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie opgericht. Samen stonden zij begin 2008 aan de wieg van vakblad en -site Werf&, vakmagazine over arbeidsmarktcommunicatie.

Marion de VriesMarion de Vries is oprichter van The Reputationals, dat zich onder andere bezighoudt met de reputatie van organisaties (zoals NS, Ordina, Het Rijk, Schiphol, Triodos Bank) op de arbeidsmarkt. Activiteiten varieren van reputatie-onderzoek, (strategische) marktbewerkingsplannen, campagnemanagement en interim management.

Zij was 14 jaar directeur van TBWA\Job Company (nu onderdeel van ACA/Jes) en in die periode voorzitter van SJP en de VEA vakgroep arbeidsmarktcommunicatie. Na de reclamebureaukant werkt ze nu veel aan opdrachtgeverskant en probeert die werelden bij elkaar te brengen. Want goede communicatie kan immers een verschil maken!

Laura BaselaarLaura Baselaar is een Recruitment en Employer Branding specialist met meer dan 15 jaar ervaring als adviseur, (project) manager of trainer (gecertificeerd). Laura staat bekend als een (creatieve) bouwer, een aanhoudende en baanbrekende vernieuwer die erin geslaagd is Recruitment en Employer Branding ‘turnarounds’ in diverse organisaties te realiseren. Ze weet haar weg te vinden in complexe organisatorische structuren en welke strategische en operationele stappen te nemen teneinde werkgeverpositionering en ideale duurzame instroom te realiseren. Met een Communicatie en HR achtergrond heeft zij zich o.a. ingezet voor W&S, talentmanagement en SPP beleid, recruitment-flex integratie (resourcecenter), recruitment centralisatie, reorganisatie, selectie-testing, ATS implementatie, MTO/HR analytics, werkenbijsite ontwikkeling, recruitment en AMC analytics, social media strategie, merkbeleid, EVP ontwikkeling, internal branding, Employer Branding en AMC (campagnes).

Organisaties waarvoor ze werkte zijn: Hudson, Projob, Vodafone, HiTecs (Stork), VUmc, AkzoNobel, IKEA, Upperdeck, Compagnon, TU Delft, NN Group, Employer Brand Insights en Alliander. Waarvan ze voordeel ervaart zowel aan bureau als corporate zijde gewerkt te hebben. Laura’s manier van werken is: samen, elkaar inspireren en op zoek naar een win-win. Haar workshops bevatten interactiviteit en diverse didactische werkvormen. Haar managing stijl is coachend leidinggeven. Een ander (gepassioneerd) iets meegeven over dit mooie vak, is wat haar beweegt.

Investering

De deelnamekosten voor de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie zijn € 3.150,- (excl. BTW). Bij inschrijving uiterlijk vrijdag 31 maart 2017 voor de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie ontvangt u gratis deelname aan Werf& Live op 11 mei 2017.

De complete Leergang bestaat uit 4 Masterclasses Arbeidsmarktcommunicatie, een presentatiedag en 4 e-trainingen. In deze kosten zijn inbegrepen:

 • Uitgebreide werkmap
 • Boek ‘Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand’
 • Lunches en 1x diner
 • Drankjes en tussendoortjes
 • Gratis parkeerkaart
 • Deelnamecertificaat

Download informatie

Alle informatie overzichtelijk op een rij? Download hieronder de factsheet van de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie met alle informatie:

 • Vanaf heden houden wij u op de hoogte van onze activiteiten via een tweewekelijkse nieuwsbrief. U kunt zich hiervoor te allen tijde afmelden.