Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, is het voor veel bedrijven een behoorlijke uitdaging om nieuw talent te verbinden aan hun organisatie. Een scherpe focus op een goede arbeidsmarktcommunicatie is daarbij van groot belang. Maar wat is arbeidsmarktcommunicatie nu eigenlijk? In dit vierluik over arbeidsmarktcommunicatie, nemen we je mee naar de vier hoofddoelen van arbeidsmarktcommunicatie: Doelgroepgericht Werven,  Employee Relationship Management (ERM), Employer Branding en Verbinding.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie

Vandaag trappen we dit vierluik af met het thema: Doelgroepgericht Werven. Maar eerst gaan we nog even kijken wat arbeidsmarktcommunicatie nu uiteindelijk is. Arbeidsmarkcommunicatie is structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen met als doel het werven van en verbinden met medewerkers (vast en flex), het contact onderhouden met huidige, potentiële en oudmedewerkers (en beïnvloeders) en het positief beïnvloeden van het werkgeversimago.

Werven is aansturen op gedragsverandering 

Een directe doelstelling van arbeidsmarktcommunicatie is het werven van medewerkers: je wilt een gekwalificeerde kandidaat werven, selecteren en aannemen voor een baan. Alle andere doelstellingen werken uiteindelijk ook naar een sollicitatie of een baan toe, maar iedere doelstelling vraagt om een andere benadering. Met de communicatie kun je het gedrag van een kandidaat beïnvloeden. Door te werven vraag je de kandidaat om een gedragsverandering. Je vraagt de kandidaat om te solliciteren, een formulier in te vullen, zich in te schrijven voor een jobalert; allemaal gedragingen die zouden kunnen leiden tot een conversie.

'GEDRAGSVERANDERING VAN EEN KANDIDAAT KAN LEIDEN TOT CONVERSIE'

De doelgroep staat centraal 

Met werven ben je al gauw geneigd vanuit de organisatie te bedenken wat je wil vertellen. Met doelgroepgericht werven zet je juist de doelgroep centraal, en redeneer je meer van buiten naar binnen toe. Richt je op de vraag wie de ideale kandidaat is die je moet hebben binnen je organisatie. Op basis van kenmerken, kun je je doelgroep bepalen. Het is belangrijk dat je de doelgroep heel goed leert kennen aan de hand van data. Waar is die doelgroep te vinden, hoe willen zij benaderd worden, hoe oriënteren zij zich? Zodoende kun je je boodschap in de wervingscampagne aanpassen op de doelgroep en behaal je het meeste resultaat.

'EEN OPTIMALE DOELGROEPGERICHTE WERVING DOET DE HARTSLAG VAN DE DOELGROEP SNELLER KLOPPEN'

Het wervingsproces begint altijd met een intake. Aan de hand van de intake, vorm je een wervingsadvies. Zonder deze twee, kun je niet goed werven. Een optimale doelgroepgerichte werving doet de hartslag van de doelgroep sneller kloppen. Door met ze in gesprek te gaan, kom je alles over ze te weten. En wie de doelgroep goed kent en weet wat hen beweegt, zal succesvol zijn in de 'war for talent'.

Meer weten over doelgroepgericht werven?

Vanaf donderdag 28 maart 2019 start alweer de 25e editie van de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. De meest complete opleiding op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie in Nederland. Tijdens deze opleiding ontdek je hoe je arbeidsmarktcommunicatie het beste kunt inzetten voor jouw organisatie. Alle vier de hoofddoelen van arbeidsmarktcommunicatie komen tijdens deze leergang uitgebreid aan bod. Elk thema wordt behandeld tijdens een e-training en een masterclass. In de e-training wordt de belangrijkste theorie besproken zodat er tijdens de opleidingsdag meer nadruk op de praktijk gelegd kan worden. De 4 e-trainingen en 4 masterclasses sluit je af met een eindpresentatie op dag 5. Tijdens deze eindpresentatie staat jouw eigen praktijk centraal zodat je de leergang afsluit met een concreet eindproduct.  Lees meer en/of schrijf direct in en maak gebruik van de vroegboekactie t/m 31 januari 2019 >>