Wat een verschil hé? Recruiten midden in moeilijke economische tijden en nu! Er wordt al jaren gesproken over ‘the war for talent’ - en voor sommige doelgroepen voelden we die strijd ook al een poos - maar voor de meeste recruiters wordt de concurrentie om talent de laatste maanden pas echt voelbaar. Waar het posten van een vacature en opvragen van wat referrals midden in de crisis nog wel aardige sollicitaties opleverde, beseffen we ons steeds meer dat we het daarmee niet meer gaan redden de komende jaren.

En dus slaan we allemaal aan het sourcen. Maar hoe doet u dat nu succesvol? Hoe onderscheidt u uzelf? En hoe zorgt u ervoor dat de mensen die u benadert, ook echt bij u terugkomen? Om u daarmee op weg te helpen heb ik 5 do’s en 5 don’ts voor u op een rij gezet.

5 Do’s bij sourcen

1. Begin met heel goed begrijpen wat u zoekt!

Een goede vacature intake is van onschatbare waarde. Zorg ervoor dat u inzicht krijgt in wat de perfecte kandidaat nu doet en in de jaren hiervoor gedaan zou kunnen hebben en bij welke bedrijven. Gebruik de experts in het team om zoveel mogelijk criteria te vinden waarop u kan zoeken. En dan heb ik het niet over soft skills, maar over kennis van tools of systemen, behaalde certificaten, afkortingen die de kenners gebruiken in hun dagelijkse werk etc. Het resultaat is een lijstje must-haves en nice-to-haves waarop u gaat zoeken. Dit gaat het verschil maken tussen eindeloos irrelevante profielen bekijken en snel de juiste mensen vinden in uw search.

2. Vraag zoveel mogelijk ‘peer profiles’ op

De vraag stellen ‘heeft u mensen in gedachten die u wel zou willen kunnen klonen’, kan enorm veel opleveren. Zo heb ik uit persoonlijke ervaring vele voorbeelden dat functie-eisen ineens een andere lading krijgen (denk aan die ‘must-have Master’s degree’, die ineens flexibeler wordt omdat die perfecte interimmer van vorig jaar ‘slechts’ een Bachelor had). Maar doe dit ook om uw searches sneller gericht te kunnen maken. Met een beetje mazzel, haalt u uit een LinkedIn profiel van deze voorbeelden een hele rits aan skills die u in uw search kunt gebruiken, of de ideale universiteit & afstudeer richting.

3. Begin met zoeken naar de perfecte kandidaat, concessies doen kan later nog

Niets vervelender dan een benaderde en geïnteresseerde kandidaat later vertellen dat een gesprek er toch niet in zit. Zorg er liever voor dat u eerst zoekt naar de echte perfecte match, waarvoor u alle must-haves en nice-to-haves kunt afvinken. Iedere positieve reactie die u daarvan krijgt, is dan ook een direct halleluja momentje! Vindt u die perfecte match niet? Of heeft niemand van uw top 10 interesse? Vraag uzelf dan af hoe realistisch het profiel is waarnaar u zoekt en of u wel de juiste keywords heeft om op te zoeken. Is dat allemaal in orde? Pak dan verder op uw search door één voor één een nice-to-have uit uw search te halen en ga voor 90% match.

4. Make your first message count

Het succes van uw search valt of staat met uw eerste benadering. Wat het perfecte eerste bericht is, ligt aan de stijl van uw doelgroep en aan uw eigen stijl. Het is belangrijk trouw te blijven aan beide. Maar het allerbelangrijkste is dat u het bericht schrijft vanuit het perspectief van degene die u benadert. What’s in it for them? Een bericht als “Jij bent precies wat ik zoek voor vacature X omdat wij iets van je nodig hebben” zal heel anders resoneren dan de focus leggen op wat voor kans op groei en ontwikkeling uw vacature iemand kan bieden.

5. Meet de feedback die u krijgt uit de markt

De reacties op uw benadering kunnen u veel vertellen over de kandidatenmarkt voor een specifieke vacature, maar ook over uw aanpak. U wint er daarom veel mee als u bijhoudt wat deze reacties zijn. Krijgt u veel positieve reacties vanuit bepaalde bedrijven? Mooie kans om u daar nog wat meer op te richten! Of haken er meerdere kandidaten af op arbeidsvoorwaarden? Dan mikt u mogelijk op iets te senior mensen. Heeft u geen flitsend CRM systeem waarin u dit bij kan houden? Dan komt u al een heel eind met een ouderwets excelletje.

5 Dont's bij sourcen

1. Ga niet met kruit schieten

Er zijn helaas nog steeds veel recruiters die 50 man tegelijk benaderen omdat ze matchen op hun LinkedIn boolean. Soms zelfs zonder de profielen te bekijken. En dan ook nog allemaal met dezelfde standaard template inmail. Ik hoop dat ik u niet hoef uit te leggen waarom dat geen goed idee is.

2. Benader niet een heel team tegelijk met hetzelfde bericht

Ga eens bij uzelf na wat u zou doen als u merkt dat uw hele team is benaderd voor dezelfde baan. Ik zou zelf wel 2x nadenken voordat ik positief reageer. Collega’s praten met elkaar, vergeet dat niet.

3. Als u op uw zoekopdracht 200+ hits heeft, ga ze dan niet 1 voor 1 bekijken

U heeft waarschijnlijk nog wat extra zoekcriteria nodig als u zoveel zoekresultaten krijgt. De betere aanpak in deze situatie is terug naar de tekentafel te gaan. Heeft u echt al uw must-haves en nice-to-haves scherp en meegenomen in uw search? Mik op 20 tot max 50 zoekresultaten om mee te beginnen. Sourcen is veel leuker als ieder profiel dat u bekijkt aardig in de buurt komt bij wat u zoekt.

4. Staar u niet blind op LinkedIn

Hoewel LinkedIn een heel waardevolle source is voor veel doelgroepen, is het niet voor alle doelgroepen de ideale plek om te benaderen. Voor die paar echt hele goede mensen die u tegenkomt in een search, loont het om alternatieven te zoeken voor de benadering. Reageert die ene topper niet via LinkedIn? Misschien is diezelfde persoon wel heel actief op Twitter en reageert hij daar wel op een DM. En er zijn verschillende tools beschikbaar om directe contactgegevens van mensen te zoeken. Wees creatief in het middel en de boodschap van uwe benadering.

5. Denk niet te luchtig over u kennis van uw vacature

Benadert u een doelgroep die u eigenlijk niet helemaal begrijpt? Doe dan wat research voordat u mensen gaat benaderen. Kandidaten met een Javascript profiel benaderen voor een Java developer vacature is een situatie die u wilt voorkomen. Dit zijn het soort praktijken waardoor recruiters een slechte naam krijgen onder technici.

Uw sourcing skills verder ontwikkelen?

Ik hoop dat deze do’s & don’ts u alvast een stukje vooruit helpen! Wilt u meer tips & tricks en hulp bij het ontwikkelen van uw sourcing skills? Schrijf u dan in voor de Bootcamp Sourcing & Search op 8 en 9 november. Tijdens deze tweedaagse training leren wij u de geheimen van sourcing. U wordt geen sourcings Jedi of Ninja, maar u gaat wel veel meer talent vinden en succesvol benaderen. Schrijf uiterlijk 15 september in en ga gratis naar het Werf& Selectie jaarcongres. Lees hier meer, download de factsheet en/of schrijf direct in >>

Of neem deel aan de vierde succesvolle Leergang Recruitment met start op maandag 5 november. In deze 2 maal tweedaagse leergang leert u wat recruitment is en hoe u succesvol kunt searchen, verleiden en interviewen. De tweede dag staat geheel in het teken van searchen en sourcen met Sandor Lokenberg als docent. Bij inschrijving uiterlijk 1 september ontvangt u een vrijkaart voor het Werf& Selectie Jaarcongres op 16 oktober a.s. Lees hier meer, download de factsheet en/of schrijf direct in >>

Blog door Laura Hoogendoorn

Laura Hoogendoorn is een allround recruitment professional met 13 jaar ervaring op het gebied van recruiten en sourcen van kandidaten in schaarse markten. Laura is een van de docenten tijdens de Bootcamp Sourcing & Search.  Lees meer>>