Header- and the winner is

And the winner is…

In deze blog lees je wie er met de felbegeerde titel ‘Aanstormend Spreektalent’ naar huis is gegaan op 23 september.

header-svw5

In tijden van schaarste wordt de korte termijn weer belangrijker

Nu de arbeidsmarkt snel krapper is geworden, gaat het in de boardrooms weer vaker over kortetermijnmaatregelen als vacatureteksten en candidate experience. Meer strategische onderwerpen zakken in prioriteit, zo blijkt uit De Stand van Werven 2021.

Van een bijzaak naar een hoofdzaak. Zo is de ontwikkeling van employer branding en arbeidsmarktcommunicatie in Nederland het best te omschrijven, aldus De Stand van Werven 2021, een onderzoek naar alles wat recruiters boeit, dat is uitgevoerd tussen februari en mei onder bijna 250 wervingsprofessionals. En: ‘Het is lastig om kwantitatief te duiden, maar Nederland zet internationaal al jaren de toon als het gaat om employer branding.’

‘Nederland zet internationaal al jaren de toon als het gaat om employer branding.’

Vele (internationale) onderzoeken laten een directe en duidelijke link zien tussen employer branding en de quality of hire. Met een score van 77% scoort het onderwerp employer branding in dit onderzoek ook erg hoog op effectiviteit, en blijft het ook in de top meedraaien van belangrijke bronnen om wervingsdoelen te realiseren. Niet gek dus dat het ook hier – samen met arbeidsmarktcommunicatie – tot de meest genoemde prioriteiten van recruiters wordt gerekend.

Geen hoge ogen bij directie

Maar aan al dat belang dat recruiters hechten aan employer branding zit ook een keerzijde. Als de recruiters gevraagd wordt waarmee ze hoge ogen kunnen gooien bij de directie, dan scoort het onderwerp namelijk niet bovenaan het lijstje. Dan gaat het in de eerste plaats toch om het klassieke ‘vacatures vervullen’. Zowel employer branding als arbeidsmarktcommunicatie blijken dit jaar hier zelfs tot de grootste dalers te behoren.

Zowel employer branding als arbeidsmarktcommunicatie blijken tot de grootste dalers te behoren.

Opvallend is dat veel van de meer strategische, op langere termijn gerichte, items minder belangrijk zijn geworden in de boardroom. Of het nu gaat om het verbeteren van het recruitmentproces, verbetering van de recruitmentsite, behoud van medewerkers, of om recruitmentmarketing. Juist de meer praktische en op korte termijn gerichte zaken winnen hier aan belang (denk: vacatureteksten, candidate experience, doelgroepkennis), zo blijkt uit het onderzoek.

Nadruk op het operationele

‘Misschien ook wel omdat de lange termijn onzekerder is geworden met alle disruptieve ontwikkelingen en het derhalve logischer is om meer te sturen op de korte termijn’, zo analyseert hoofdonderzoeker Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group) de conclusies uit het rapport. ‘Een ontwikkeling die voor de professionalisering en doorontwikkeling van het vak minder gunstig is. Op deze manier blijft de meeste nadruk immers liggen op het operationele.’

Welke bronnen zijn het meest van belang voor jouw employer brand?

svw-eb

In De Stand van Werven 2021 is voor het eerst gevraagd welke bronnen/middelen het meest van belang zijn voor versterking van het employer brand. De eigen recruitmentsite wordt hierbij het meest genoemd, gevolgd door (betaalde en onbetaalde) social media. Op afstand volgen (virtuele) beurzen, YouTube, kranten en tv. ‘De kanalen die 20 jaar geleden allesbepalend waren voor het employer brand, spelen daarin vandaag nog hooguit een bijrol’, aldus het rapport.

De Stand van Werven 2021

De Stand van Werven is een jaarlijks grootschalig onderzoek onder Nederlandse wervingsprofessionals. De zevende editie is recent verschenen. Het volledige onderzoek is hier te downloaden. Dit is het laatste artikel in een serie over dit onderzoek op deze site.

Header - svw 4

Waarom de beste kandidaten nog niet via sociale media komen

Sociale media worden steeds belangrijker als wervingskanaal. Maar leveren ze ook de beste kandidaten op? Dat (nog) niet, meldt De Stand van Werven 2021. Echte toppers vind je eerder via referral en sourcing, zo blijkt.

Dat sociale media steeds belangrijker worden als wervingskanaal? Het zal voor weinigen als een verrassing komen. Samen met de eigen recruitmentsite zijn sociale media inmiddels uitgegroeid tot de onbetwist meest gebruikte kanalen. Maar worden wervingsprofessionals gevraagd hoe effectief sociale media zijn, dan is het enthousiasme toch niet bijster groot, zo blijkt uit de recent verschenen zevende editie van De Stand van Werven 2021, een onderzoek naar alles wat recruiters boeit, uitgevoerd tussen februari en mei onder bijna 250 wervingsprofessionals.

Ook stagiairs scoren goed als manier om zogeheten outperformers aan te trekken.

Als het gaat om wat recruiters zien als meest effectieve wervingskanalen, dan gaan de hoofdprijzen eerder naar gamification, recruitment marketing automation, referral, talentpools, sourcing en – opvallend genoeg: detacheringsbureaus. Ook stagiairs, doorstroom van eigen medewerkers, en vakinhoudelijke activiteiten scoren goed als manier om zogeheten outperformers aan te trekken, zo laat het onderzoek zien. Waar het gaat om sociale media, dan scoort alleen de betaalde versie van LinkedIn een voldoende, met meer dan 15% outperformers.

Kansen voor het oprapen

‘Ook bij de inzet van wervingsmedia geldt dat we vooral meer doen van datgene dat we al deden’, zo analyseert hoofdonderzoeker Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group) de conclusies uit het rapport. ‘Ook al weten we dat dit suboptimale oplossingen zijn. De kansen om het slimmer te doen, liggen dan ook echt voor het oprapen.’ Waar de ondervraagde recruiters bijvoorbeeld videorecruitment en employer branding in overgrote meerderheid als (zeer) effectief beschouwen, geldt dit veel minder voor al dan niet betaalde sociale media.

‘Ook bij de inzet van wervingsmedia blijkt dat we vooral meer doen van wat we al deden.’

Toch duiken sociale media in het hele rapport geregeld op. Bijvoorbeeld als gevraagd wordt naar de meest invloedrijke onderwerpen voor 2021 (60% vindt social media hier van invloed, net na de ‘krappe arbeidsmarkt’). Of als gevraagd wordt naar de prioriteiten voor het komende jaar. Dan staan sociale media bij corporates met 57% op #4, na arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en ‘vacatures vervullen’, maar wel als veruit snelste groeier. Of tenslotte, als de respondenten de vraag krijgen welke bronnen van belang zijn om hun wervingsdoelen te realiseren. Dan scoort LinkedIn op #1, en sociale media op #2, nog vóór de eigen recruitmentsite en referral.

Maar dus niet veel outperformers

Maar hoeveel aandacht sociale media ook krijgen van de wervingsprofessionals, al met al zijn ze dus niet erg overtuigd van de werking ervan. Op zoek naar de echte toppers hechten ze dus meer geloof aan andere middelen.

Toch valt met name de enorme dominantie van LinkedIn wel in het oog. Nog maar 1 op de 5 wervingsspecialisten noemt LinkedIn niet belangrijk om de eigen doelen te halen. Zowel in betaalde als onbetaalde vorm blijkt dit inmiddels by far het belangrijkste wervingskanaal voor de Nederlandse recruitmentindustrie. Een belang wat bovendien jaar na jaar alleen nog maar toeneemt.

Nog maar 1 op de 5 recruiters ziet LinkedIn als niet zo belangrijk.

Maar gaat het om het aantrekken van de echte toppers, de groeibriljantjes, dan slaan recruiters dus andere bronnen hoger aan. ‘Interessant’, aldus Waasdorp. ‘Veel van de klassieke middelen in de arbeidsmarktcommunicatie, inclusief sociale media, blijken al met al maar een marginale rol te spelen in het aantal hires en het aantal outperformers.’

De Stand van Werven 2021

De Stand van Werven is een jaarlijks grootschalig onderzoek onder Nederlandse wervingsprofessionals. De zevende editie is recent verschenen. Het volledige onderzoek is hier te downloaden. Dit is de vierde artikel in een serie over dit onderzoek op deze site.

Header - anoniem cv

Solliciteren met een anoniem cv?

We zien steeds meer vraag naar anonieme cv’s. De kenmerken en voor- en nadelen van een anoniem cv lees je in deze blog.

Werven in coronatijd: hoe moeilijk was het nu echt?

Corona heeft op alles impact gehad, maar ook zeker op de recruitmentmarkt, blijkt uit De Stand van Werven 2021. Maar is er ook echt iets structureel veranderd? Of is het momenteel weer helemaal business as usual?

Natúúrlijk ging het in 2020 vooral over corona, ook in recruitment. De vorige editie van De Stand van Werven verscheen in een tijd dat er nog geen vuiltje aan de lucht leek. Belangrijkste onderwerpen destijds? De Brexit en de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Het lijkt al met al een eeuwigheid geleden.

De Brexit? Het lijkt een eeuwigheid geleden.

In de recent verschenen zevende editie van De Stand van Werven 2021, een onderzoek naar alles wat recruiters boeit, uitgevoerd tussen februari en mei onder bijna 250 wervingsprofessionals, is corona daarentegen wél nadrukkelijk aanwezig. Meer dan 20 keer wordt het woord genoemd in het bijbehorende rapport. En alhoewel de grootste impact nu wel achter de rug lijkt, vallen toch in veel vragen nog wel de diepe sporen op die het virus heeft achtergelaten.

Hoog in de prioriteitenlijst

Zo blijkt – weinig verwonderlijk – het onderwerp met stip binnen te komen in de prioriteitenlijst van recruiters. In de vorige editie was het – vanzelfsprekend – nog helemaal geen punt op de agenda, nu staat het al op nummer 3, na de ‘krappe arbeidsmarkt/schaarste’, en na social media. En dit terwijl bijna alle andere onderwerpen daalden op de prioriteitenlijst.

Corona stond ineens als het op 2 na hoogste punt op de agenda.

Ook bij enkele vragen heeft corona duidelijk zijn effect gehad. Zo vonden desgevraagd veel wervingsprofessionals het in 2020 moeilijk om ‘op te schalen’. Bureaus meer dan corporates, wat aangeeft hoe moeilijk veel bureaus het vorig jaar ongetwijfeld gehad hebben.

De vraag of het in 2020 moeilijk of makkelijk was om talent te vinden en te verleiden geeft overigens een behoorlijk gemengd beeld. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met enerzijds het toegenomen aantal sollicitanten, maar anderzijds ook het tijdelijk krimpende aantal vacatures. En tegelijk een arbeidsmarkt die op veel facetten ook nog gewoon als krap kon worden omschreven.

Opvallend: vooral bureaus bleken het in 2020 moeilijker te vinden om kandidaten te werven. Onder corporates is het beeld veel meer verdeeld: sommigen vonden het moeilijker, anderen waren het daarmee juist allerminst eens.

En hoe wordt het dan dit jaar? Ook hier is het beeld behoorlijk gemengd. Onder de corporate recruiters is relatief de grootste groep (helemaal) van mening dat het dit jaar niet makkelijker wordt om talent te werven, onder bureaurecruiters is het verschil nog iets groter, en verwachten ruim 4 op de 10 eerder een moeilijker wervingsperiode, tegen 3 op de 10 die juist denken dat werving makkelijker wordt.

Een echte ‘rollercoaster’

Afgelopen jaar was ‘een echte rollercoaster van stilstaan, hollen, onzekerheid, ondernemerschap, veel aanbod tot opnieuw veel schaarste’, zo analyseert hoofdonderzoeker Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group) de conclusies uit het rapport. ‘Nu lijkt het wel alsof we verder gaan waar we eindigden eind 2019. Bij een arbeidsmarkt met een zeer lage werkloosheid, veel vraag en veel schaarste. Maar het lijkt ook erop dat recruitment wel een ‘stapje terug’ heeft gehad. Dat meer professionaliteit, automatisering en impact even ‘on hold’ zijn gezet en het strategische meer is ingewisseld voor het operationele.’

‘Met alleen het huidige leger wervingsspecialisten wordt het lastig de schaarste van de (nabije) toekomst op te lossen.’

In de corona-rollercoaster wordt onder moeilijke omstandigheden ‘het beste van onszelf’ gevraagd, aldus Waasdorp. ‘En dat vertalen wij naar slimmer werven, meer tijd voor opleiden, processen optimaliseren, vertrouwen op data over wervingskanalen die renderen zowel in kwantiteit als kwaliteit. In the end zullen we toch moeten. Want alleen met het leger wervingsspecialisten dat we nu hebben, wordt het lastig om de schaarste van de (nabije) toekomst op te lossen.’

Niet alleen corona

Niet alleen corona maakt overigens zijn debuut in de prioriteitenlijst van de ondervraagde recruiters. Andere nieuwe binnenkomers zijn skills aan de ene kant, en diversiteit en inclusiviteit aan de andere. Dat laatste onderwerp heeft vooral meer aandacht gekregen sinds Black Lives Matter vorig jaar losbarstte. Het eerste onderwerp, skills, dankt zijn plek op de prioriteitenlijst bijvoorbeeld aan de grote arbeidsmarkttransitie waar corona om vroeg, en aan de discussie over (niet-)vitale beroepen en het rapport van de commissie Borstlap.

Behoud van werknemers heeft in de coronatijd fors aan belang ingeboet onder recruiters.

Opvallend is aan de andere kant dat juist behoud van werknemers in de coronatijd fors aan belang heeft ingeboet onder recruiters, net als recruitment marketing. Ook een betere candidate experience kwam uit het onderzoek van dit jaar minder als prioriteit naar voren dan in het voorgaande onderzoek. Met name bij bureaus zijn die laatste twee punten in belang afgenomen. ‘Dit zal mede ingegeven zijn doordat dezelfde onderwerpen bij klanten ook sterk aan belang hebben verloren’, aldus Waasdorp. ‘Ook voor de klant geldt immers dat vooral vacatures ingevuld moeten worden, nog meer dan voorheen.’

Méér recruiters graag

Grootste stijger op deze prioriteitenlijst is overigens: uitbreiden van het eigen team. Was dit in de vorige editie van het onderzoek nog voor 28% een prio, nu is dat toegenomen tot 43%. Een getal waarin duidelijk de huidige grote schaarste aan recruiters is terug te zien. Een klassieke reflex, zegt Waasdorp, maar daarmee nog lang niet altijd de juiste. ‘Pikant is dat de meeste van hen niet opgeleid zijn in het recruitmentvak en meestal ook maar bescheiden opgeleid worden als recruiter, zowel bij bureaus als corporates.’

‘Nog meer niet opgeleide recruiters met beperkte kwaliteiten? Dat werkt mogelijk zelfs contraproductief.’

Hij ziet daar meteen een gevaar in. ‘Nog meer niet opgeleide recruiters met beperkte kwaliteiten kosten een organisatie veel geld en dat werkt mogelijk zelfs contraproductief.’ In plaats van méér recruiters pleit hij dan ook voor: slimmer werven. ‘Bijvoorbeeld door te investeren in automatisering en digitalisering en verdere professionalisering van het recruitmentproces.’

De Stand van Werven 2021

De Stand van Werven is een jaarlijks grootschalig onderzoek onder Nederlandse wervingsprofessionals. De zevende editie is recent verschenen. Het volledige onderzoek is hier te downloaden. Dit is het derde artikel in een serie verdiepende artikelen over dit onderzoek die op deze site verschijnen.

Event voor spreektalent

Zo zag de trainingsdag voor ‘Het event voor aanstormend spreektalent’ eruit

De deelnemers van ‘Het event voor aanstormend spreektalent’ zijn op 9 september klaargestoomd voor hun presentaties op 23 september.

Header-svw2

Het gaat niet héél hard, toch automatiseert recruitment steeds verder

Het gaat niet héél hard, maar toch schrijdt de automatisering in recruitment in Nederland steeds verder voort, zo blijkt uit De Stand van Werven 2021. Maar waarom blijft het gebruik van data dan nog zo achter?

Verwacht je dit jaar meer of minder tools in te zetten voor je recruitment? Op die vraag antwoordt ruim de helft van de recruiters volmondig ‘ja, meer tools’. Het aantal recruiters dat zegt juist minder op tools te gaan vertrouwen, schommelt slechts rond de 20 procent. En gaat de productiviteit dit jaar omhoog door verder te automatiseren en te digitaliseren? Opnieuw zegt de helft van de recruiters dit te verwachten, terwijl slechts ongeveer een kwart op dit gebied eigenlijk geen hoge ambities heeft.

automatisering in recruitment

Duidelijke cijfers, in De Stand van Werven 2021, de recent verschenen zevende editie van een onderzoek naar alles wat recruiters boeit, uitgevoerd tussen februari en mei dit jaar, onder bijna 250 wervingsprofessionals, zowel aan de corporate als aan de bureaukant. Recruitment wordt dus steeds meer een vak waar technologie de dienst uitmaakt, lijkt het. De voorspelling van goeroe Kevin Wheeler, dat bijna elk onderdeel van het proces inmiddels door technologie ondersteund of zelfs volledig overgenomen kan worden, wordt steeds meer bewaarheid, als je het zo leest.

En hoe is het dan in de praktijk?

Maar er is ook een andere kant aan het verhaal. En die laat zien dat de praktijk nog niet altijd synchroon loopt met de ambities. Want de technologische verwachtingen mogen dan hooggespannen zijn, gevraagd naar hoe de automatisering in het áfgelopen jaar is doorgevoerd, blijkt de voortgang toch een stuk minder hard te lopen. Onder de corporate recruiters zegt bijvoorbeeld maar net een derde in 2020 méér recruitmenttools te zijn gaan gebruiken.

stand van werven 2021

Opvallend, want aan de andere kant zegt ook meer dan de helft van de ondervraagden vorig jaar meer productiviteit te hebben ervaren door werkzaamheden te automatiseren en te digitaliseren.

stand van werven 2021 tech

Niet hoog op de agenda

Maar ook uit andere vragen in het onderzoek blijkt dat recruitmenttooling dit jaar niet bijster hoog op de agenda staat, noch bij corporate recruiters, noch bij hun evenknieën aan bureauzijde. Vreemd, zegt hoofdonderzoeker Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group) in het rapport. ‘Het lijkt nu vooral ‘meer van hetzelfde doen’ in plaats van ‘slimmer doen’. Terwijl juist slimmer werven toch een belangrijk instrument is om de schaarste op de arbeidsmarkt te lijf te gaan.’

‘Niet méér tooling, maar de huidige tooling beter beheersen leidt vaak tot meer productiviteit.’

Al tekent hij daarbij ook aan dat het niet altijd hoeft te gaan om méér tooling. ‘Vanuit het verleden weten we dat eerder minder tooling, maar het beter beheersen van de bestaande tooling leidt tot productiviteitsverbetering. En dat het opleiden en beter maken van de bestaande recruiters leidt tot een hogere productiviteit en dat meer recruiters (van mindere kwaliteit) leidt tot afnemende meeropbrengsten, lees: lagere productiviteit.’

Waar blijven de data?

Opvallend in het onderzoek is ook dat data driven recruitment nog niet bijster hoog op de agenda staat. Zelfs niet in arbeidsmarktcommunicatie, waar al lang wordt gesproken over recruitment marketing automation, iets wat ook bij uitstek data driven kan zijn. Maar ‘data’ nemen juist af als prioriteit, net als recruitmentmarketing en het optimaliseren van het recruitmentproces.

Data driven recruitment’ neemt opvallend genoeg af als prioriteit.

‘Hierin lezen we vooral signalen dat de ingezette modernisering, digitalisering en automatisering in recruitment tijdens de coronacrisis ‘on hold’ zijn gezet en dat zelfs teruggevallen wordt op eerdere bewezen wervingstechnieken’, aldus Waasdorp. ‘Daarmee lijkt het vooral business as usual en ligt in 2021 minder de focus op verder moderniseren. Een ontwikkeling die het vak ook kan opbreken, nu de grote krapte voelbaar is op de markt.’

De Stand van Werven 2021

De Stand van Werven is een jaarlijks grootschalig onderzoek onder Nederlandse wervingsprofessionals. De zevende editie is recent verschenen. Het volledige onderzoek is hier te downloaden. Dit is het tweede artikel in een serie verdiepende artikelen over dit onderzoek die de komende weken op deze site verschijnen.

Stand van Werven

Van arbeidsmarktkennis naar arbeidsmarktperspectief

Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.