uwv en werk.nl

Waarom recruiters weinig vertrouwen hebben in UWV en werk.nl

Nederlandse recruiters blijken niet veel vertrouwen te hebben in het UWV en de daarbij horende site werk.nl, zo blijkt uit De Stand van Werven 2021. Het is het enige wervingskanaal dat ze vaker ineffectief als effectief noemen.

Alle andere gevraagde wervingskanalen in het onderzoek worden wel vaker effectief dan ineffectief genoemd. Met LinkedIn veruit op kop, zo blijkt uit het onderzoek. Geen kanaal wat recruiters zo vaak gebruiken. Al blijken de beste kandidaten volgens hen juist daar weer niet te vinden. Als je vraagt waar de beste kandidaten vandaan komen, dan noemen ze in dit onderzoek eerder zaken als videorecruitment, gamification en referral, oftewel: werving via de eigen medewerkers.

Beurzen, referral, en campusrecruitment verliezen in 2021 aan belang.

In de zevende editie van dit onderzoek is ook duidelijk de invloed te zien van de coronapandemie en de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. Dat laatste kun je bijvoorbeeld aflezen aan de flink groeiende vraag naar recruiters en andere wervingsprofessionals. Als het gaat om corona valt op dat de wervingskanalen aan belang verliezen die het altijd moesten hebben van menselijk contact, zoals campusrecruitment op universiteiten, banenbeurzen, en referral.

Sociale media steeds belangrijker

In het onderzoek valt verder het almaar grotere belang van sociale media op, als het gaat om kandidaten werven. Daarbij gaat het dus vooral om LinkedIn, in zowel de betaalde als de onbetaalde variant. Maar de ondervraagde recruiters erkennen dus ook wel dat de meeste van al deze sociale media nog weinig effectief zijn als je (kwalitatief goede) kandidaten wilt aantrekken. Oftewel: het is nodig, maar zeker niet voldoende, om via sociale media te werven.

Sociale media? Die blijken nog best ineffectief om (kwalitatief goede) kandidaten te werven.

Er is in het onderzoek ook gevraagd welke wervingsmiddelen de meeste zogeheten ‘outperformers’ opleveren. De ondervraagde recruiters blijken dan vooral te denken aan relatief nieuwe wervingskanalen als video, gamification en recruitment marketing automation. Sociale media, met name de gratis varianten daarvan, scoren op deze vraag veel slechter, zowel qua totaalaantal aannames dat eraan te danken is, als qua aantal outperformers.

UWV weinig genoemd

In die onderste regionen is dus ook UWV te vinden, samen met werk.nl, de site die zich toch ooit ten doel had gesteld een centrale plek in te nemen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Maar nog niet 1 op de 10 ondervraagde wervingsprofessionals noemt UWV of werk.nl als belangrijk voor de eigen wervingsstrategie. En van de respondenten die dat zegt wél te doen zegt 1 op de 3 het (zeer) ineffectief te noemen, tegen 1 op de 4 die het als (zeer) effectief beschouwt.

Daarmee vormen UWV en werk.nl samen het enige onderzochte wervingskanaal waarbij meer mensen aangeven het als ineffectief te zien dan als effectief. Wel neemt het aantal ondervraagden dat zegt werk.nl of UWV te gebruiken als wervingskanaal (licht) toe: van 6 en 7 procent in 2018 en 2019 naar zo’n 9 procent nu. Ook blijkt uit ander onderzoek dat er wel degelijk goede profielen te vinden zijn, en dat recruiters die wél de site gebruiken, over het algemeen heel tevreden zijn over de resultaten die het oplevert.

Richting oververhitting

Voor De Stand van Werven 2021 werden tussen februari en mei 2021 ruim 240 wervingsprofessionals ondervraagd, van wie meer dan 75% werkt in organisaties met meer dan 50 medewerkers. ‘Het lijkt wel alsof we verder gaan waar we eind 2019 zijn geëindigd’, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group en uitvoerder van het onderzoek. ‘Bij een arbeidsmarkt met een zeer lage werkloosheid, veel vraag en veel schaarste. De arbeidsmarkt lijkt nu weer richting oververhitting te gaan. Vacatures vervullen is daardoor weer de grootste prioriteit geworden, zo blijkt.’

‘Vacatures vervullen is weer de grootste prioriteit geworden.’

Maar er zijn volgens hem ook genoeg kansen om dit slimmer te doen. Bijvoorbeeld door meer recruiters op te leiden, of door de beschikbare technologie en data beter te gebruiken en te investeren in moderne middelen zoals gamification en video. ‘Dat zullen we ook wel moeten, want alleen met het leger wervingsspecialisten dat we nu hebben, wordt het lastig om de schaarste van de (nabije) toekomst op te lossen.’

Het volledige onderzoek is hier te downloaden. De komende weken volgen op deze site meer verdiepende artikelen over dit onderzoek.

Stand van Werven

review

Dit vinden oud-deelnemers van onze Leergangen Arbeidsmarktcommunicatie en Recruitment

In deze blog lees je wat onze oud-deelnemers nou echt van deze leergangen vonden.