e-commerce

Hoe zet je de e-commerce principes in voor recruitment marketing?

efficient

Is jouw recruitment al efficiënt?

Efficiënte recruitment begint met een goede basis. Het in kaart brengen van de behoeften van het bedrijf waarvoor je werft en deze laten aansluiten op het recruitmentproces. Alleen zijn de behoeften van januari nu compleet anders door de huidige situatie. Slim om deze weer even op een rijtje te zetten en aan de slag te gaan met jouw recruitment efficiëntie!

Plaats de missie en visie van jouw bedrijf in de nieuwe situatie

Begin bij de kern: wat is de missie en visie van het bedrijf? De (nieuwe) werknemers moeten aligned zijn met de initiatieven en doelen van het bedrijf. Hoe kun jij deze missie en visie plaatsen in de huidige situatie?

Gebruik deze revisie vervolgens om toe te passen op:

  • De bedrijfsdoelen
  • Redesigns van de vacatures
  • Herstructureren van de workforce
  • Implementeren van nieuwe onboarding programma’s

Alles is tenslotte naar online verschoven en we moeten de 1,5 meter afstand houden.

Goede basis neerleggen?

Neem deel aan onze Leergang Recruitment waar we een goede basis leggen voor recruitment in de huidige situatie en daarna. We leren je goede interviewtechnieken (en oefenen deze met je), hoe je een goed voorstel maakt voor jouw hiringmanager of opdrachtgever en geven een crash course sourcen en searchen. Sluit je aan voor 8 juni! Wees snel want we zijn bijna vol en laten maximaal 16 personen deelnemen, uiteraard rekeninghoudend met de huidige regels van het RIVM en Rijksoverheid:

Aanpassen van de interviewtechnieken

Een half jaartje geleden zat de kandidaat nog face 2 face tegenover je en nu bellen ze in via een videocall programma. Dat is even schakelen! Paar tips om dit goed op te pakken:

  • Kandidaten zijn door deze verandering wat nerveuzer dan normaal. De kandidaten zijn wat onwennig met de software, zien zichzelf terug op het scherm en horen hun eigen stem. Dat is even schrikken en onwennig. Geef aan dat je begrijpt dat het spannend is en maak een luchtige opmerking om het ijs te breken.
  • Start een kwartier van tevoren op. Je werkt met software, dus er kan van alles misgaan. Check of je webcam het doet, je microfoon aanstaat en of het lukt met inloggen op de videocall software.
  • Bereid een agenda voor en houdt een structuur aan. Door het scherm krijg je minder lichaamstaal mee en hoe gek het ook klinkt, daardoor kan een videosollicitatie uitlopen. Het hebben van een agenda voorkomt dit en zet ook een duidelijke verwachting bij de kandidaat. Dit zorgt ook weer voor meer rust in het videogesprek.

Lees meer tips in onze blog over Remote Recruitment:

Wetgeving voor online recruitment

De wetgeving rondom de GDPR en AVG waren al belangrijk, maar nu al helemaal. De privacy staat door de digitalisering in de huidige periode op scherp. Kun jij de privacy van de Zoom sollicitaties met kandidaten waarborgen? Waar sla je alle data van kandidaten op?

Plan een meeting in en loop met je team door het volgende:

  • Cookies
  • Sollicitatieformulieren
  • Mailinglijsten
  • Type software waar data van kandidaten, medewerkers, prospects, etc. opgeslagen worden

Vergeet dit niet voor te bereiden om een goede meeting te hebben. Op de website van de Rijksoverheid kun je alle eisen terugvinden waarmee je rekening moet houden.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dat kunnen wij ons voorstellen. Graag helpen wij je met het organiseren van jouw recruitment, in welke categorie dan ook. Bekijk het aanbod van onze opleidingen om dit gericht aan te pakken:

 

 

Welke employer branding stellingen kloppen er daadwerkelijk?

Er doen vele stellingen de ronde met betrekking tot employer branding. Wij zijn benieuwd welke stellingen daarover ook daadwerkelijk kloppen. Dit hebben we voorgelegd aan Marcel van der Quast die als docent verbonden is aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Hij verzorgt onder andere de Masterclass Employer Branding.

Marcel van der Quast

Disclaimer

Voordat we de stellingen voorleggen, wil Marcel starten met een disclaimer. Hij wil namelijk best reageren op de stellingen maar niet meedoen aan een strijd van employer branding tegen de rest van de wereld. Dit ligt Marcel toe met ‘Te vaak lees ik een stelling in een bepaalde variatie van ‘Employer branding is dood. Het gaat tegenwoordig om …’ Vul dan zelf maar een woord in uit de categorie: employee experience, employee branding, recruitment marketing, etc.’ Hier stoort hij zich aan, want employer branding is alles behalve dood. Zoals er ook nog steeds kranten bestaan en er mensen tv kijken. En net als recruiters die mensen bellen ook nog steeds vakwerk is. Employer Branding is een prachtig vakgebied en biedt oplossingen voor heel veel HR-problemen en -uitdagingen. Juist in combinatie met al die aangrenzende vakgebieden. Marcel geeft aan zelf van huis uit een communicatiemens te zijn. Met die achtergrond loopt hij al lang rond in de wervingswereld. Dat vindt hij waanzinnig leuk, vooral omdat je met een communicatieblik anders naar die wereld kijkt. Maar het mooie van die wereld vindt hij dat er veel meer smaken in rondlopen dan alleen communicatiemensen. Dat geeft andere invalshoeken en oplossingen. Marcel is ook heel erg van samen, want samen kom je tot de beste oplossingen. Veel meer en-en dan of-of. Dat klinkt soft, en je kunt er niet van die prikkelende clickbait-koppen van maken. Maar hij meent het wel, en gelooft er heilig in. Dat gezegd hebbende geeft hij aan het natuurlijk wel erg leuk te vinden om op de stellingen te reageren.

Stelling #1: Employer branding is geen vak

Als Marcel echt een keuze moet maken tussen eens en oneens dan kiest hij voor eens dat employer branding geen vak is. Hij is van mening dat het een manier is om naar de wereld te kijken, een mindset. Bij alles wat je als werkgever doet is je werkgeversmerk het uitgangspunt. Het is je verhaal als werkgever. Vervolgens ga je vanuit dat verhaal alles doen met verschillende mensen, doelgroepen en doelstellingen. Dus zowel in- en extern en bij in-,  door- en uitstroom. Jouw employer brand is daarbij je uitgangspunt, je houvast, je kompas. Het maakt uiteindelijk niet uit wie ermee aan de slag gaat. Employer branding kan dus prima een onderdeel zijn van het HR-, recruitment of communicatievak.

Stelling #2: Werkgeversmerk is hetzelfde als het productmerk

Marcel is daar niet mee eens. Wel is hij van mening dat je het ook niet geforceerd los moet trekken van het consumentenmerk. Juist dat merk kan je namelijk ook enorm helpen. Uiteindelijk gaat het om de optelsom in het hoofd van de doelgroep over jouw organisatie. Daarbij telt elk contact. Of dit nu een voorbijrijdende bestelbus is, een blikje in de supermarkt of een commercial over dat product. Belangrijk is om goed te bepalen wat het werkgeversmerk daaraan moet toevoegen. .

Stelling #3: Employer branding is achterhaald, er zijn tegenwoordig modernere middelen

Ook met deze stelling is Marcel het oneens. Natuurlijk als bij employer branding nog steeds gedacht wordt aan brede niet-doelgroepgerichte campagnes op tv en in de krant, dan is dat achterhaald. Employer branding is dat al lang niet meer. Zoals aangegeven in de eerste stelling gaat het om een manier van denken. De laatste jaren is er heel veel veranderd en er zijn heel veel nieuwe manieren om employer branding in de praktijk te brengen. Het vakgebied verandert dagelijks. Dat is alleen maar mooi maar daardoor is employer branding niet achterhaald.

Stelling #4: Een employer brand kun je verzinnen

Zoals te verwachten is Marcel het ook met deze stelling niet eens. Natuurlijk kan je een employer brand verzinnen. Maar dit is natuurlijk niet slim. De mensen die bij je werken, vormen samen je employer brand. Je bent dus al een employer brand. Bij jouw werknemers zit het gevoel en het verhaal waarom het bijzonder is om bij jouw organisatie te gaan werken. Dat gevoel van de werknemers moet je ophalen en opschrijven en vervolgens daarmee naar je doelgroepen gaan. Belangrijk is natuurlijk dat je ervoor zorgt dat het een aantrekkelijk verhaal is, maar het moet ook blijven kloppen met de praktijk. Vertel altijd de waarheid, maar bedenk wel goed met welk deel van de waarheid je begint.

Voor employer branding heb je een lange adem nodig

Employer branding is de basis voor alles wat je doet als werkgever en moet een constant proces zijn. Het is dan ook belangrijk voor organisaties om te kiezen voor structurele employer branding. In tijden van krapte wens je dat je er 2 jaar geleden aan begonnen bent. Dus het advies voor elke organisatie die nog niet gestart is met het opbouwen van een werkgeversmerk is om geen dag langer te wachten en van start te gaan met het bouwen aan het employer brand van de organisatie.

Wil jij ook direct van start met employer branding?

Op 22 september 2022 verzorgt Marcel de Masterclass Employer Branding. Tijdens een besloten live stream gaat Marcel met een kleine groep deelnemers aan de slag. Hij leert je het belang van authenticiteit door van binnenuit jouw werkgeversmerk te versterken. Met concrete ken- en stuurgetallen kun je hiermee onderbouwd aan de slag. Ook ontdek je hoe je tot een onderscheidende werkgeverspositionering komt. Afsluitend krijg je aan de hand van een uitvoerig stappenplan met vele praktijkvoorbeelden handvatten om zelf aan de slag te gaan met employer branding. Lees meer en/of schrijf je direct in >>

Masterclass-Employer-Branding

 

Foto: pixabay.com

De eerste online masterclass van Geert-Jan Waasdorp

Mijn eerste online masterclass… was top om te doen, en goed gegaan. Dat is natuurlijk raar om van jezelf te zeggen, maar na 16 jaar fysieke masterclasses was dit toch echt iets nieuws. En het is me meer dan goed bevallen.

Met dank aan de groep

Natuurlijk ligt dat aan de groep waarmee we deze online class Recruitment Marketing hebben gedaan (Dank je wel Roxanne, Erik, Niek, Casper en Christine). Deze was klein, interactief, je zag elkaar continu in het scherm en we hebben ook goed kunnen lachen. Qua ritme en opzet was het goed. Zo ben ik nog nooit 7 minuten voor de officiële start, ook echt kunnen beginnen. Iets wat nog nooit eerder was gebeurd. Maar ook de start na de pauzes waren precies op tijd. Vanzelfsprekend ben ik wel iets uitgelopen 😉, maar dat waren enkele minuten. En pikant… niemand hoefde zich te haasten op het einde om de trein te halen of eerder weg te gaan om de files te vermijden. Ook geen gerommel met parkeerkaarten.

Door een kleine groep is er natuurlijk aandacht voor iedereen. Dat kan virtueel uitstekend. Door de online opzet is de focus op de stof en op datgene dat je leert veel intensiever. Ook – en dat vind ik echt een plus- wordt alles opgenomen zodat je het later nog een keer kunt terugkijken als iets te snel ging, te veel informatie was, je tijdelijk een dipje had of natuurlijk de docent het ‘vaag’ had uitgelegd.

Learnings

Mijn learnings die we gaan doortrekken in de volgende online classes:

  • Kleine groepen
  • Interactie middels een quiz, enquête en mensen actief om input vragen
  • Spelregels stellen rondom mute, telefoongebruik e.d.
  • Online classes doen in enkele sprints van 1 a 1,5 uur
  • Alles opnemen en delen
  • De online class foto maken

Netwerkmomenten

Natuurlijk is er ook een downside.. het echte contact is er niet en derhalve mis je netwerkmomenten. Ook als je met een grotere groep bent, krijg je nog meer input én inspiratie van anderen. Daarvoor organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en Werf& mooie events zoals o.a. Festival Recruitment in de zon 2020, arbeidsmarkttrends 2021-2025 en Werf& live. Dit zijn mooie momenten om elkaar live te treffen en verder kennis en ervaringen uit te wisselen.

Er volgen meer Live online classes

Inmiddels staan er veel meer online classes op de site van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Zoals:

En houd de website in de gaten want er gaan er nog veel meer volgen. … zorg dat je je snel inschrijft voor deze online classes. Ze zitten sneller vol dan normaal 😉.

Blog door Geert-Jan Waasdorp

Geert-Jan Waasdorp is o.a. oprichter van Intelligence Group. In 2006 richtte hij samen met Martijn Hemminga de Academie voor Arbeids­markt­communicatie op. Hij is een fervent blogger en ondernemer en leeft de arbeids­markt in al haar facetten. Lees meer>>

 

 

Foto: pixabay.com