Arbeidsmarktcommunicatie van groot belang voor wervingsprofessionals


Employer branding (73%) en arbeidsmarktcommunicatie (71%) blijven belangrijk voor wervingsprofessionals die bij corporates werken. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek De Stand van Werven 2019/2020.

Hoe verleid, verras en verbind jij talent aan jouw organisatie?

Wil jij ook aan de slag met arbeidsmarktcommunicatie voor jouw organisatie, maar heb je geen of weinig ervaring hiermee? De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie heeft een gratis arbeidsmarktcommunicatie 5-daagse ontwikkeld. Na deze 5-daagse weet jij hoe je met arbeids­markt­communicatie ervoor zorgt dat mensen op het juiste moment bij jou voor de poort staan zodat je vervolgens kunt gaan werven. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over deze 5-daagse.

Deelname is gratis

PS Geen mail ontvangen? Check svp ook even je spambox!

Dagindeling 5-daagse Arbeidsmarktcommunicatie

Na inschrijving ontvang jij een mail waarin je deze 5-daagse kan accepteren. Vervolgens ontvang je 5 werkdagen achter elkaar een mail van ons met concrete tips & tricks in de vorm van een download, e-book, checklist, video of artikel met betrekking tot de volgende onderwerpen:

Dag 1: Werving
Dag 2: Employee relationship management
Dag 3: Employer branding
Dag 4: Verbinding
Dag 5: Arbeids­markt­communicatie

Arbeidsmarktcommunicatie trainingen

Natuurlijk kan je ook direct aan de slag met arbeidsmarktcommunicatie tijdens een van onze opleidingen.

Tweedaagse Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie

Werk op 1 en 2 februari 2021 twee dagen intensief aan je arbeidsmarktcommunicatie, update je kennis én ga direct aan de slag voor jouw eigen organisatie. Lees meer en/of schrijf direct in >>

Leergang Arbeidsmarktcommunicatie

In de huidige krappe arbeidsmarkt maak je met goede arbeidsmarktcommunicatie het verschil. Ontdek tijdens de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie met start 30 maart 2021 alle facetten van het vak. Lees meer en/of schrijf direct in >>

Masterclass Arbeidsmarktcommunicatie

Tijdens deze masterclass op 23 november 2020 leer je het verschil te maken met arbeidsmarktcommunicatie. Van doelgroepgerichte werving adviezen, tot employee relationship management en van employer branding tot arbeidsmarktcommunicatiestrategie. Lees meer en/of schrijf direct in >>

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Waarom vacatureteksten meer aandacht verdienen

Het belang van een goede vacaturetekst wordt onderschat. Uit De Stand van Werven 2019/2020 is gebleken dat het verbeteren van de vacatureteksten vergeleken met 2018 met 22% is gedaald (!). Waarom wordt hier minder belang aan gehecht in 2019? En waarom wordt hier vanuit de directie minder aandacht aan besteed? Sterker nog, het belang van een goede vacaturetekst wordt onderschat. Dat terwijl persoonlijke en heldere communicatie in vacatureteksten bepalend kan zijn in de keuze van potentiële kandidaten om wel of niet te solliciteren. Talent verleiden om te solliciteren blijft de grootste uitdaging voor wervingsbureaus en werkgevers en om dat voor elkaar te krijgen moeten je vacatureteksten ijzersterk zijn! Daarnaast verhogen goed geschreven vacatureteksten jouw vindbaarheid in de jungle van vacatures. Genoeg redenen dus om voor het schrijven van je vacatureteksten de tijd te nemen. Maar hoe schrijf je een goede vacaturetekst? Aan welke randvoorwaarden moet de inhoud voldoen? Welke punten moet je niet vergeten in je vacaturetekst? En welke clichés moet je vooral vermijden? De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie neemt je mee in de wondere wereld van dé perfecte vacatureteksten.

De essentie van vacatureteksten

Vacatureteksten onbelangrijk? Dan ben je er wellicht niet van bewust dat er zo’n 1,2 miljoen vacatures online rondzwermen. Een vacaturetekst is nog steeds het meest gebruikte middel om talent te werven. Dat blijkt ook wel uit de honderdduizend hits die Google presenteert als je zoekt op ‘vacaturetekst’. Genoeg artikelen dus die jou vertellen hoe je de perfecte vacaturetekst schrijft. Je spreekt er niet alleen de juiste doelgroep op prikkelende wijze mee aan, je zorgt ook nog eens dat je tussen al die 1,2 miljoen vacatures opvalt. Met een goede vacaturetekst zet jij de eerste positieve ervaring die een kandidaat van jouw bedrijf heeft neer en je overtuigt de doelgroep om te solliciteren op de openstaande functie. De eerste indruk telt!

Randvoorwaarden van goede vacatureteksten

“Ons bedrijf is met 10 filialen gevestigd in drie landen. De organisatie is beursgenoteerd. Bij ons werken 500 medewerkers.” Ben jij al afgehaakt? Dit is een typische fout in het schrijven van vacatureteksten: schrijven vanuit de organisatie. Doe dit niet! Denk vanuit je doelgroep, wat zou een werkzoekende bij jou willen halen? Waarom zou hij of zij bij jouw organisatie willen komen werken? Gooi geen roet in het eten door algemene kennis voor de medewerkers van jouw organisatie te delen in een vacatureteksten zoals interne benamingen en salarisschalen. Het verplaatsen in de doelgroep is essentieel wil je een duidelijke boodschap overbrengen aan je doelgroep. De grootste frustratie van werkzoekenden is onduidelijkheid en vaagheid in vacatureteksten en functie-omschrijvingen. Wees concreet en relevant, door een duidelijk beeld te hebben van degene waar jij naar op zoek bent voor de functie.

Inhoudelijk goede vacatureteksten

Hoe schrijf je de perfecte vacaturetekst? Dat is niet zomaar in 5 minuten gepiept. Neem de tijd om een originele, aansprekende en wervende vacaturetekst te schrijven. Allereerst begin je met een duidelijke functietitel. Niets is zo irritant als niet weten wát de functie precies inhoudt. Tip: check van te voren welke functietitels veel gezocht worden in zoekmachines. De functietitel wordt vervolgd door een kleine introductietekst, die vaak overgenomen wordt van eerdere vacatures met veelgebruikte clichés. “Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen een dynamisch bedrijf? Wil je doorgroeien tot een expert op het gebied van …?” Dan is deze functie dé kans voor jou!”. Klinkt veelbelovend, maar woorden als ‘dynamisch’, ‘uitdaging’, ‘doorgroeien tot een expert’, ‘kans’ zeggen inhoudelijk helemaal niets over wat je precies voor werk gaat verrichten of wat jou als bedrijf uniek maakt. Vervolgens zijn de functie-eisen aan de beurt. Reality check: er bestaat geen perfecte kandidaat die jouw lijst aan harde functie-eisen passeert. Wees realistisch door hooguit vier concrete functie-eisen op te stellen. Tot slot is de afsluiting hét moment om de kandidaat over de streep te trekken om te solliciteren. Wat kan de kandidaat verwachten als hij of zij solliciteert? Wanneer sluit de vacature? En als de kandidaat er nog even over na wil denken, zorg dan voor een job alert. Een goede actiegerichte afsluiting van de vacaturetekst kan de kandidaat aanzetten tot actie.

Hoe beoordeel jij jouw vacatureteksten?

Kijk nu eens naar de vacatureteksten die jij hebt geschreven. Welk cijfer zou jij je vacaturetekst geven op basis van bovenstaande punten? De genoemde tips zijn slechts een greep uit de hele Kennisportal Vacatureteksten, een nieuw product van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, waar je in 8 modules leert hoe je dé perfecte vacaturetekst schrijft. De Kennisportal Vacatureteksten biedt de mogelijkheid om overal en altijd online lessen te volgen, artikelen te lezen en de vacaturetekst-toolkit in te zetten op je werk. Door jouw vacatureteksten onder de loep te nemen, krijg je uiteindelijk kwalitatief betere sollicitaties binnen en dat in een korter tijdsbestek. Je kan de online Kennisportal Vacatureteksten ook combineren met een workshop Schrijven van vacatureteksten, die op 19 maart weer van start zal gaan. De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie is met meer dan 50 trainingen dé opleider op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Wil je vrijblijvend kennis maken? Volg dan de eerste gratis module.

Meer weten?

Wil je meer weten over het schrijven van goede vacatureteksten? Je kunt ons contacten via: vacatureteksten@arbeidsmarktcommunicatie.eu en tel. 088-73088. Klik hier voor meer informatie over de Kennisportal Vacatureteksten.

10 tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst – deel 2


Een goede vacaturetekst schrijven. Dat is zo makkelijk nog niet. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst opvalt tussen de 1,2 miljoen andere vacatureteksten? Volg deze 10 tips voor het schrijven van goede vacatureteksten. Vorige week deelden we de eerste vijf tips uit.

Tip #6: Wees niet bang om mensen uit te sluiten

Wees met jouw vacaturetekst niet bang om mensen uit te sluiten. Noem bijvoorbeeld eigenschappen die niet bij de functie of het bedrijf passen. Ook al is de functie moeilijk te vervullen, is het nog altijd beter om de verwachtingen helder te omschrijven. Als de kandidaat zich dan niet aangesproken voelt, zou hij of zij waarschijnlijk ook niet binnen de functie of het bedrijf passen.

Tip #7: Wees concreet

Niets zo belangrijk om concreet te zijn in je vacaturetekst. Wist je dat 79% van kandidaten vindt dat vacatureteksten concreter geschreven moeten worden? En dat 53% vacatureteksten eigenlijk maar vaag vindt? [Bron: Unique | VacatureVerbeteraar | Frank van Beek] Geef in maximaal 5 functie-eisen aan waar je naar op zoek bent. Vergeet essentiële informatie als type dienstverband in aantal uren en parttime- of fulltime constructie niet te vermelden. Wees ook duidelijk naar kandidaten wat jij als organisatie te bieden hebt. Is dat een flink centje bijverdienen? Flexibele werktijden? Doorgroeimogelijkheden? Stip dit aan in je vacaturetekst met duidelijke voorbeelden van hoe dat binnen jouw organisatie nageleefd wordt.

Tip #8: Vermijd jeukwoorden

Krijg jij ook jeuk van de woorden uitdagend, dynamisch, marktconform salaris, proactief en nog vele andere inhoudsloze termen? Deze woorden zeggen namelijk niets over waar je nou écht naar op zoek bent. Bespaar jezelf de moeite en gebruik geen clichés en moeilijke woorden in je vacaturetekst.

Tip #9: Maak het visueel

Een beeld zegt meer dan duizend woorden is ook hier van toepassing. Neem een bedrijfsvideo op zodat kandidaten kunnen proeven van jouw bedrijf. Ook met foto’s creëer je naast de tekstuele uitleg meer sfeer. Het is de eerste indruk van jouw organisatie, so you better make it count!

Tip #10: Sluit actief af

Het zou zonde zijn als kandidaten de hele vacaturetekst aangehaakt blijven en jij ze op het eind verliest. Sluit dus actief af door kandidaten aan te zetten tot reageren. Je kan kandidaten in de afsluiting ook de mogelijkheid geven om vragen te stellen. Het liefst maak je het zo laagdrempelig mogelijk, door per chat, telefoon of mail te reageren. Als kandidaten nu nog niet hebben gevonden wat ze zoeken, kun je ze ook de mogelijkheid geven om een job-alert in te stellen. Dan krijgen ze een seintje wanneer er een beter passende vacature wordt gepubliceerd. Vergeet tot slot niet om een sluitingsdatum te noemen! Dit moedigt kandidaten aan om te solliciteren, ook al twijfelen ze nog een beetje. Een sluitingstermijn is een mooi duwtje in de rug van de twijfelende kandidaat.

Meer weten?

De genoemde tips zijn slechts een greep uit de hele Kennisportal Vacatureteksten, een nieuw product van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Een belangrijk onderdeel van dit portal is de online training, waar je in 8 modules leert hoe je dé perfecte vacaturetekst schrijft. Deze online lessen kan je overal en altijd online volgen. Maar de Kennisportal Vacatureteksten bied je nog veel meer. Zo kan je hier de meest actuele artikelen lezen met betrekking tot het schrijven van vacatureteksten, heb je toegang tot verdiepende video’s en podcasts die continu up to date worden gehouden, een vacaturetekst-toolkit, online community en besloten webinars met de laatste trends zodat je altijd beschikt over actuele informatie en kennis. Je kunt ons contacten via: vacatureteksten@arbeidsmarktcommunicatie.eu en tel. 088-7302888. Klik hier voor meer informatie over de portal of om je direct in te schrijven.

Je kan de online Kennisportal Vacatureteksten ook combineren met een workshop Schrijven van vacatureteksten, die op 19 maart weer van start zal gaan. Tijdens deze workshop ga je samen met docente Mariska Smits aan de slag met het optimaliseren van jouw eigen vacatureteksten met de kennis die jij hebt opgedaan uit de kennisportal Vacatureteksten. Lees meer en/of schrijf je direct in. Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.

 

 

Foto: pixabay.com

Lijken recruiters steeds meer op marketeers?

Gaan recruiters steeds meer op marketeers lijken? Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt gebruiken recruiters steeds vaker marketingtechnieken om functies te vervullen. Dit principe wordt aangeduid met recruitment marketing, oftewel conversiegestuurde arbeidsmarktcommunicatie. Uit de Stand van Werven 2019/2020 is gebleken dat het onderwerp recruitment marketing steeds hoger op de agenda van corporate wervingsprofessionals komt te staan. Werkgevers kunnen er niet meer omheen, om schaarse kandidaten aan hun organisatie te verbinden zijn moderne wervingsmethodieken vereist. Recruitment marketing is ten opzichte van 2018 met 8% in prioriteit gestegen bij wervingsprofessionals. Het (correct) toepassen van marketing tooling in de dagelijkse recruitmentpraktijk levert waardevolle informatie op die gebruikt kan worden in onder andere het effectief aanspreken van de doelgroep.

Inzet recruitment marketing

Kandidaten laten zich steeds minder makkelijk vinden en verleiden. Er gelden nieuwe spelregels in werving van talent en daarvoor zijn ook andere aanpakken nodig. Denk aan de persoonlijke benadering van kandidaten en het meten van het resultaat hiervan, door tools zoals Google Analytics in te zetten. Ook in vacatureteksten wordt meer gelet op de leesbaarheid en vindbaarheid op basis van SEO (Search Engine Optimization). Met behulp van doelgroep gegenereerde data kunnen kandidaten persoonlijker, maar ook verrassender benaderd worden. Meten is weten. Door te meten hoe mailings, jouw werken-bij site en sociale media aanslaan, weet je wat werkt en wat niet. Vervolgens kan je op basis van deze data je marketinginzet aanpassen, om slimmer te werven. De inzet van recruitment marketing scheelt recruiters ook tijd. Denk aan het automatisch doorplaatsen van vacatures via marketingtools waarbij je één vacature kan multiposten op diverse vacatureplatformen.

Tips voor recruiters

Wat kunnen recruiters leren van marketeers?

#1 Probeer nieuwe dingen en val niet in de herhaling

Het overnemen van een eerder geschreven vacature voor een huidig openstaande functie is niet de manier om een (latente) doelgroep te prikkelen. Probeer eens op een andere manier contact te maken met je doelgroep. Noem in het eerste contact via LinkedIn of andere sociale media bijvoorbeeld nog niks over een functie. Meet vervolgens wat het effect is. Gebruik voor de communicatie met kandidaten niet maar één tool. Marketeers doen immers ook niet anders dan blijven innoveren van methodes en middelen. Geen enkele marketingtechniek kan je oneindig herhalen.

#2 Laat je creativiteit de vrije loop

Een marketeer is niets zonder creativiteit. Als recruiter is het net zo belangrijk om nieuwe manieren te verzinnen om kandidaten enthousiast te maken over de organisatie én de functie. Geef potentiële kandidaten eens een kijkje binnen het bedrijf, met bijvoorbeeld een bedrijfsvideo. Neem kandidaten op creatieve wijze mee in het sollicitatieproces: welke stappen staan ze nog te wachten? Verras en wees uniek.

#3 Wees jezelf

Doe je als bedrijf niet anders voor dan je bent. Niet alleen in een vacature, maar ook in alle communicatie naar potentiële werknemers dien je een eerlijk beeld te schetsen van de organisatie. Door vooraf aan te geven hoe het bedrijf in elkaar steekt en wat voor type werknemers hier werken, voorkom je dat kandidaten valse verwachtingen hebben. Is de functie zwaar? Vraagt de functie veel flexibiliteit van werknemers? Wordt in de functie specifieke scholing verwacht? Heerst er een informele organisatiecultuur, waar eerlijkheid voorop staat? Deel het!

#4 Zet tevreden medewerkers in

Tevreden medewerkers zijn de beste ambassadeurs van jouw bedrijf. Bij recruitment marketing draait het om het creëren van positieve contactmomenten met kandidaten. Zodra tevreden medewerkers een podium krijgen en hun positiviteit richting het bedrijf uitspreken, zullen geïnteresseerde kandidaten eerder solliciteren. Dit kan door foto’s en video’s met huidige medewerkers mee te nemen in de vacature.

#5 Wees persoonlijk en geïnteresseerd

In de communicatie met kandidaten werkt oprechte interesse als een trein. Als kandidaten het gevoel hebben dat een recruiter enkel om eigen belang contact zoekt, zal het aanzetten tot solliciteren veel moeizamer gaan. Maak het in ieder contactmoment persoonlijk, door bijvoorbeeld kandidaten bij naam te noemen, door te vragen, kandidaten te bedanken voor hun interesse en te laten blijken dat je aan de slag gaat voor die persoon. Op deze manier laat je niet alleen een positieve indruk achter bij kandidaten, je onderscheid je met een persoonlijke aanpak ook van andere recruiters.

Hoe zet jij recruitment marketing in?

Klinkt dit nog niet als een bekend verhaal? We brengen je graag meer bij over recruitment marketing tijdens de masterclass op 12 december. Na deze eendaagse training weet je:

  • Latente baanzoekers te vinden in (online) communities: searchen en sourcen.
  • Doelgroepen in kaart te brengen door middel van data-analyse tools: meer resultaat door te vertrouwen op data.
  • ‘Tech’ innovaties waar je slimmer door gaat werven.
  • Doelgroepgericht te benaderen en verleiden met storytelling.
  • De kracht van impact en een goede candidate experience: van kandidaat naar ambassadeur

Inschrijven is nog mogelijk! Lees hier meer informatie en meld je aan >>

10 tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst – deel 1


Een goede vacaturetekst schrijven. Dat is zo makkelijk nog niet. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst opvalt tussen de 1,2 miljoen andere vacatureteksten? Volg deze 10 tips voor het schrijven van goede vacatureteksten. De eerste vijf tips lees je hieronder. De laatste vijf tips lees je hier.

Tip #1: Ga er rustig voor zitten

Neem de tijd voor het schrijven van vacatureteksten. Pak een kopje koffie en ga er rustig voor zitten. Het is heel verleidelijk om vergelijkbare vacatures klakkeloos over te nemen voor de functie die nu vervuld dient te worden. Dat is een echte no go. Zowel voor je vindbaarheid als geloofwaardigheid is dit een boosdoener. In zoekmachines worden jouw vacatureteksten met minimale verschillen door algoritmen niet als relevante content bestempeld. Hierdoor zakt je vacaturetekst in de ranking van zoekresultaten. Ook draagt het hergebruiken van vacatureteksten niet bij aan je geloofwaardigheid als werkgever. Als een potentiële kandidaat rondkijkt op jouw website en op de vacatures stuit, wil je niet dat deze potentiële werknemer afhaakt na de derde identieke inleiding. Neem dus de tijd om je te verplaatsen in de kandidaat om zo prikkelende vacatureteksten te schrijven. Zonder tijd kan je jouw vacatureteksten niet naar een hoger niveau brengen.

Tip #2: Weet wat een kandidaat zoekt

Weten waar de kandidaat naar op zoek is maakt het schrijven van een vacaturetekst veel doelgerichter. Verplaats je in de doelgroep. Wat vindt de doelgroep belangrijk? Welke eigenschappen prikkelen de doelgroep? Hoe wil de doelgroep aangesproken worden? Waar scoor je punten mee in je vacaturetekst?

Tip #3: Weet wat de hiring manager zoekt

Het klikt misschien vanzelfsprekend, weten waar de hiring manager naar op zoek is, maar dat blijkt in praktijk nog wel tegen te vallen. Een hiring manager heeft het liefst een schaap met vijf poten in dienst. Realistisch? Niet echt. Door eerst het gesprek aan te gaan met de hiring manager weet je precies waar je als bedrijf tegenaan loopt en wat de organisatie nodig heeft om vooruit te komen. Dit wetende kan je gerichter op zoek naar geschikte kandidaten, met een beperkt en realistisch eisenlijstje. Stippel samen de koers uit voordat de vacature wordt gepubliceerd.

Tip #4: Neem drempels weg

Van baan wisselen is geen alledaagse beslissing. Daar gaat veel tijd en energie in zitten. Het laatste wat je in een vacaturetekst moet doen is dus die keuze nóg moeilijker maken. Maak het makkelijk voor de (potentiële) kandidaat om informatie te vergaren over het bedrijf en de functie. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld schetst van de verwachtingen die je bij de functie en sollicitant hebt. Door in je vacaturetekst in te spelen op mogelijke twijfels van kandidaten, zorg je voor meer vertrouwen. De drempel om te solliciteren verlaag je hiermee. Check je vacaturetekst door jezelf de vraag te stellen: “Neemt mijn vacaturetekst onzekerheid en twijfels weg bij kandidaten, zodat ze gaan solliciteren?”. Denk niet alleen aan zakelijke onzekerheden, maar huisvesting, reistijd, vervoer en kinderen zijn voorbeelden van belangrijke motivatoren waarom kandidaten juist wel of niet solliciteren. Duidelijkheid over de functie en deze randvoorwaarden maken het de kandidaat makkelijker om te solliciteren. Je kan het de kandidaat ook makkelijk maken door een digitaal sollicitatieformulier op je werken-bij site te integreren. Er zijn ook voorbeelden bekend waar sollicitanten zelf een afspraak in de agenda van de recruiter kunnen inplannen. Noem je tijd en plek en wij staan voor je klaar. Dat is pas gemakkelijk!

Tip #5: Maak de doelgroep enthousiast

Enthousiasme is een wereldwonder. Enthousiaste kandidaten zijn eerder geneigd te solliciteren, zonder alle vervolgstappen te hebben uitgestippeld. Enthousiasmerend schrijven doe je door het simpel te houden. Schrijf niet anders dan je zou spreken. Blijf dichtbij de identiteit van de organisatie. Door het bedrijf niet anders te laten lijken, verklein je de kans op een mismatch daarmee ook. Dat betekent niet dat je vanuit het belang van de organisatie moet spreken. Openingszinnen als “Wij zijn op zoek naar…” of “In onze zoektocht naar…” zijn teksten die sterk gericht zijn op het vervullen van de organisatiebehoeften en niet die van de kandidaat. Vorm deze zinnen om naar bijvoorbeeld “Ben jij een …”of “Weet jij alles van …” en prikkel de doelgroep. Open ook de deuren van jouw organisatie door te laten zien wie je bent. Geef de kandidaat eens een kijkje in de keuken. De kandidaat stelt zich namelijk ook kwetsbaar op door op jouw functie te solliciteren. Wat is de gemiddelde leeftijd binnen jouw organisatie? Hoe werken teams samen? In hoeveel jaar is het gebruikelijk door te groeien naar een senior functie? Hoe wordt de lunchpauze ingevuld, tafeltennis of een rondje wandelen? Beantwoord deze vragen of laat medewerkers dat doen en de kandidaat krijgt een heel duidelijk beeld van het type organisatie.

Meer weten?

De genoemde tips zijn slechts een greep uit de hele Kennisportal Vacatureteksten, een nieuw product van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Een belangrijk onderdeel van dit portal is de online training, waar je in 8 modules leert hoe je dé perfecte vacaturetekst schrijft. Deze online lessen kan je overal en altijd online volgen. Maar de Kennisportal Vacatureteksten bied je nog veel meer. Zo kan je hier de meest actuele artikelen lezen met betrekking tot het schrijven van vacatureteksten, heb je toegang tot verdiepende video’s en podcasts die continu up to date worden gehouden, een vacaturetekst-toolkit, online community en besloten webinars met de laatste trends zodat je altijd beschikt over actuele informatie en kennis. Je kunt ons contacten via: vacatureteksten@arbeidsmarktcommunicatie.eu en tel. 088-7302888. Klik hier voor meer informatie over de portal of om je direct in te schrijven.

Je kan de online Kennisportal Vacatureteksten ook combineren met een workshop Schrijven van vacatureteksten, die op 19 maart weer van start zal gaan. Tijdens deze workshop ga je samen met docente Mariska Smits aan de slag met het optimaliseren van jouw eigen vacatureteksten met de kennis die jij hebt opgedaan uit de kennisportal Vacatureteksten. Lees meer en/of schrijf je direct in. Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.

 

 

Foto: pixabay.com

“Nog enthousiaster over het vak recruiter”


Zomaar een van de mooie woorden die wij van onze deelnemers mochten ontvangen aan de Leergang Recruitment met start 7 oktober. Op dinsdag 5 november werd deze geheel uitverkochte leergang afgesloten met de uitreiking van de welverdiende certificaten aan 16 leergierige en enthousiaste recruiters.

Extra leergang ingepland wegens groot succes

Deze leergang met start op 7 oktober was zo snel uitverkocht dat wij direct een nieuwe leergang in hebben gepland met start op 25 november. Deze leergang is inmiddels ook al bijna uitverkocht. Dit maakt wel duidelijk dat er een grote behoefte is aan een goede gedegen opleiding voor startende en met maximaal 3 jaar ervaring hebbende recruiters. Dat deze opleiding inmiddels naam heeft gemaakt in de markt is te danken aan de kennis, expertise en enthousiasme van onze docenten Dorien Waasdorp, Mariska Smits, Sandor Lokenberg, Babs Bloemsaat en Heleen Stoevelaar.

Altijd weer leuk om de reacties terug te lezen

Ontzettend leuk om te zien dat het gros van de deelnemers direct tijd heeft gemaakt voor het invullen van het evaluatieformulier. We kijken uit naar de laatste evaluaties. Maar we willen daar niet op wachten en delen alvast enkele van de inmiddels ontvangen evaluaties graag met jullie.

Johan Westerink : “De vakdocenten zeer bedreven in het vak en daardoor in korte tijd enorme diepgang. Door de intake van Dorien alleen goede medecursisten in de leergang.”

“In korte tijd enorme diepgang!”

Cornelis Wiersma: “Het was een erg leerzame training met echte vakprofessionals. Alle trainers waren heel erg behulpzaam, enthousiast en zijn ook bereid om je nog te helpen na de leergang.”

Marit Oude Engberink: “Het was een ontzettend intensieve leerzame leergang met superleuke inspirerende docenten en een mooie locatie. Ik heb genoten!”

“Ik heb genoten!”

Luciënne van den Hoogen -Dikhooff: “Na deelname aan de leergang recruitment ben ik alleen maar enthousiaster geworden over het vak recruiter. Wat een enthousiaste en professionele docenten. Je wordt geprikkeld om het beste uit jezelf te halen. Alle leerdoelen die benoemd worden zijn ook behandeld en ik kan met heel veel mooie kennis aan de slag.”

“Je wordt geprikkeld om het beste uit jezelf te halen!”

8,3 op Springest voor de Leergang Recruitment

Nog meer evaluaties lezen? De Leergang Recruitment scoort gemiddeld een 8,3 op de onafhankelijke vergelijkingssite Springest gebaseerd op 38 ervaringen. Binnenkort staan hier ook de ervaringen van deze laatste leergang online.

Bekijk de foto impressie van deze leergang

Deze 4 dagen werd er hard gewerkt door de deelnemers en docenten, maar er waren ook mooie momenten die door de docenten vastgelegd zijn. Hieronder kan je op deze 4 dagen terugkijken met een korte foto impressie.

Wil jij ook nog enthousiaster worden over het recruitmenvak?

Maandag 25 november gaat een extra editie van de Leergang Recruitment van start. Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar. De leergang start met een persoonlijke intake met hoofddocent Dorien Waasdorp. Zij toetst jouw motivatie en kennisniveau. Tevens wordt er een Whatsapp groep aangemaakt met de hoofddocent en medecursisten waarin jullie informatie en vragen kunnen delen. In 2 x 2 dagen ga je aan de slag met veel moderne recruitmenttooling, data, search, het DoelgroepenDashboard, de VacatureVerbeteraar en bewezen technieken zoals VIF en STAR. Na afloop is alle kennis en informatie aan bod gekomen om een vakvolwassen gesprekspartner te zijn voor opdrachtgever en kandidaat.  Lees hier meer over de leergang, download de factsheet met alle informatie en/of schrijf direct in.

Dé arbeidsmarkttrend van 2020: innoveren van wervingsprocessen

Voorbereiden op arbeidsmarkttrends zoals de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), de jacht op laatstejaars studenten en nieuwe businessmodellen in wervingsland is onoverkomelijk. Volgens Geert-Jan Waasdorp, oprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en eigenaar van Intelligence Group, is dé arbeidsmarkttrend op dit moment het innoveren van het wervingsproces. Het is in de war for talent echt noodzakelijk om de “vastgeroeste, trage en traditionele processen, die eigenlijk al 40 jaar hetzelfde zijn” aan te pakken, aldus Waasdorp.

Innovatie in het wervingsproces

Het kan niet langer op de traditionele manier waar businessmodellen verouderd zijn, waar nog altijd een papieren cv wordt gevraagd en waar een eerste en tweede selectieronde volgt. Innoveren in het wervingsproces is een must om recruiters te ontzien in de hoge werkdruk. Vaak weten ze niet beter, want het systeem is nu eenmaal verouderd. Recruiters moeten blijven functioneren, ook al hebben ze soms wel 40 vacatures te vervullen (!). De verouderde systemen waarin gewerkt wordt, helpt ook niet mee aan deze zware werkomstandigheden. Het gevolg is dat een groot deel van recruiters compleet uitgeblust raakt en degenen die het wel voor elkaar krijgen, zijn een uitzondering op de regel. Stap 1 is om deze werkdruk te verlagen. Hoe? Door te innoveren in het wervingsproces. Ontlast de recruiter in administratieve zaken en systemen, zodat je de recruiter empowered naar vakmanschap.

Verschuiving rol recruiter

De rol van de recruiter zal als gevolg van innovatie in het wervingsproces wel veranderen. Hier moet je volgens Waasdorp niet bang voor zijn. “De rol van de recruiter zal door innovaties in het proces wel veranderen, maar zeker niet verdwijnen” aldus Waasdorp. Er zijn voldoende tools op de markt die het plaatsen, verspreiden en verwerken van vacatures veel makkelijker maken. Door deze delen van het recruitmentproces te automatiseren, zoals met candidate ID, Jobboost.io, Jooble, Jobrapido, Recruitment Accelerator en nog vele andere tools gedaan kan worden, bespaart dit de recruiter tijd. In deze tijd kan de recruiter zich richten op candidate journey om het hele wervingsproces soepel te laten verlopen. “Dit geeft recruiters het gevoel serieuzer genomen te worden door de ceo en hiring managers“, stelt Waasdorp, “en daar zit ook vaak het probleem”. Hard werken kunnen recruiters wel. De vraag is hoe lang ze dat volhouden en of deze rol van de recruiter ten goede komt aan de wervingsdoelstellingen. Je bent al een heel eind in de innovatie van het wervingsproces als je jouw recruiters strategisch inzet en van toegevoegde waarde laat zijn voor het bedrijf en de wervingsvraagstukken.” Als dat niet het geval is binnen je organisatie, zou ik daarvan wakker liggen“, geeft Waasdorp aan.

Hoe begin je met innoveren?

Innovatie van het wervingsproces klinkt vanzelfsprekend, maar hoe begin je hieraan? Geert-Jan Waasdorp en Aad van der Werf (arbeidsmarktanalist en consultant bij Tempo-Team) gaan op 14 november dieper in op belangrijke arbeidsmarkttrends van 2020-2024. Niet alleen bespreken ze de innovatie van het wervingsproces, ook onderwerpen als het behoud van de recruiter in de toekomst, de WAB en employability staan op de agenda. Tijdens het Seminar Arbeidsmarkttrends 2020-2024 worden je minstens 10 nieuwe inzichten aangereikt, waarvan je er al drie de volgende dag direct kan implementeren. Neem de eerste stap in de innovatie van je wervingsproces!

Let op: bij gezamenlijke inschrijving met een collega ontvangt de tweede persoon 25% korting met de code combi-trends.*

Lees meer, download de factsheet en schrijf direct in>>

* Niet in combinatie met andere acties