Hobby’s en interesses: de ultieme vorm van arbeidsmarktcommunicatie

Inhaken op hobby’s en interesses is een slimme manier om arbeidsmarktcommunicatie in te zetten. In tal van online artikelen adviseren sollicitanten om juist hobby’s in het cv op te nemen. Vanuit het perspectief van de werkgever is het ook heel interessant om in te spelen op interesses van kandidaten.

Persoonlijke binding

Allereerst creëer je betrokkenheid vanuit de doelgroep, maar je zorgt ook voor een persoonlijke binding nog voordat de kandidaat solliciteert. Door deze hobby’s en interesses te koppelen aan wervingsvraagstukken maak je dus op slimme manier gebruik van arbeidsmarktcommunicatie. Neem een voorbeeld aan Defensie op Marktplaats, een campagne die de link legde tussen tweedehands brommeronderdelen en het aantrekken van jonge technici. Een soortgelijke campagne creëerde KLM over tweedehands merkkleding om stewardessen aan te trekken. The Next Web is misschien niet direct een hobby, maar veel marketeers zijn er wel over gepassioneerd. ABN AMRO speelde daar briljant op in met haar arbeidsmarktcommunicatie. En natuurlijk niet te vergeten alle IT-bedrijven die over de jaren bioscopen afhuurden of adverteerden met bioscoopreclames bij de première van de Star Wars trilogie of dit op andere manieren vertaalden in arbeidsmarktcommunicatie. Hoe speel je succesvol in op hobby’s en interesses van je doelgroep? Hoe zet je deze slimme manier van arbeidsmarktcommunicatie in?

Inspelen op hobby’s en interesses van je doelgroep

Succesvol inspelen op de hobby’s en interesses van je doelgroep vraagt om uitstekende doelgroepkennis, creativiteit en lef. Voordat je kan inspelen op deze voorkeuren, moeten ze eerst onderkend worden. Het leuke is, dat deze data gewoon beschikbaar is en in combinatie met verschillende andere databronnen en gesprekken met de doelgroep heel veel kleur krijgt. Neem bijvoorbeeld de hobby’s en interesses van junior en senior advocaten zoals hieronder uit het DoelgroepenDashboard.

 

Bron: Intelligence Group

Leuk campagnes op basis van data

De verschillen en overeenkomsten in hobby’s en bezigheden van deze doelgroep kunnen gecombineerd worden met kennis over gebruikte apps, mediagedrag en zelfs diepte-interviews. Op basis van deze data kunnen leuke campagnes bedacht worden, zoals bijvoorbeeld het aantrekken van (vrouwelijke) (stagiair) advocaten met een Masterclass van Margo Reuten, de eerste vrouwelijke sterrenkok in Nederland. Uit het schema hierboven blijkt namelijk dat de interesses koken en uit eten gaan hoog in de ranglijst staan. Speel hierop in met activiteiten rondom eten of samenwerkingen met speciaalzaken zoals Het Kookpunt en je doelgroep is geïnteresseerd. De nieuwe reality-serie ‘Misdaad Advocaten’ op Net5 zal het ook goed doen bij de doelgroep, al helemaal gekeken vanuit een diversiteitsoogpunt als het om vrouwen gaat.

Bron: Net5

De echte geheimen onthullen met hobby’s

De echte geheimen onthullen zich pas als je nog dieper in de analyses duikt en niet zozeer kijkt naar de belangrijkste hobby’s en interesses, maar vooral waar jouw doelgroep meer dan gemiddeld in geïnteresseerd is. Zo vertelde Suzanne van Triest op het Festival Recruitment in de Zon over het feit dat ze erachter waren gekomen dat veel vrijwilligers in de zorg een hond hadden. In hun campagnes zijn ze daarom meer honden gaan gebruiken.

Bron: Omring

Diversiteit in hobby’s en interesses

In hobby’s en interesses is ook vaak diversiteit terug te vinden, voor het geval dat je juist een groter gedeelte mannen, vrouwen, LGBT of culturele diversiteit nastreeft. De Canal Pride in Amsterdam is daar een mooi voorbeeld van als het gaat om de LGTB-community. Ook het vergroten van zichtbaarheid op de Markt Afrikaanderplein in Rotterdam of het Kwaku Festival is een effectieve manier om Surinaamse en Antilliaanse verpleegkundigen aan te trekken. Nog een voorbeeld: de hobby gaming aan IT-functies verbinden, zoals met de AIVD-kerstpuzzel is gedaan. Fanatiekelingen gaan aan de slag met het oplossen van creatieve en cryptische opdrachten op het gebied van informatiebeveiliging. Een slimme manier om de doelgroep te prikkelen! Denk ook eens aan toenemende interesse in fitness, waar functies bij Defensie, de Politie en Beveiliging mee gebaat zijn. Met Tata Steel Chess wordt slim ingespeeld op de hobby schaken en daarmee wordt de bèta-georiënteerde doelgroep aangesproken. Kijkers van de serie MegaStructures kunnen middels arbeidsmarktcommunicatie slim worden benaderd voor functies in de bouw bijvoorbeeld. De voorbeelden van hobby’s aan arbeidsmarktcommunicatie verbinden zijn talrijk.

Zend jouw voorbeeld in!

Dit is slechts een greep uit de voorbeelden die op in arbeidsmarktcommunicatieland bekend zijn. Heb je nog andere leuke voorbeelden, deel ze vooral met ons. Het zijn vaak de snoepjes van het vak én het is het ultieme instrument om contact te maken met je doelgroep, onderscheidend te zijn en -desgewenst- meer invulling te geven aan een diversiteitsstrategie.

Vernieuwen in arbeidsmarktcommunicatie?

Het inzetten van hobby’s en interesses om jouw doelgroep aan te spreken en te prikkelen om te solliciteren is één van de manieren om effectief te werven op de veranderende arbeidsmarkt. Er zijn meer slimme manieren om arbeidsmarktcommunicatie in jouw werving in te zetten met oog op de toekomst. Tijdens het seminar Arbeidsmarkttrends 2021-2025 bereid jij je 100% voor op komende ontwikkelingen in wervingsland. Vernieuwen in arbeidsmarktcommunicatie doe je als je op de hoogte bent van actuele arbeidsmarktontwikkelingen en weet hoe je daar met een onderscheidend arbeidsmarktplan op inspeelt. Aad van der Werf en Geert-Jan Waasdorp bereiden je erop voor. Lees hier verder voor meer informatie >>>>

Wil jij je meer in de breedte ontwikkelen dan is de Masterclass Arbeidsmarktcommunicatie iets voor jou. Wil je niet alleen de breedte in, maar ook de diepte? Dan is de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie (tweedaagse) of Leergang Arbeidsmarktcommunicatie (5 dagen) wellicht meer geschikt. Vind je het lastig te bepalen welke van de drie arbeidsmarktcommunicatie opleidingen die wij aanbieden, het beste aansluit op jouw wensen? Neem dan contact met ons op voor opleidingsadvies.

Nieuw van de Academie: dé oplossing voor perfect wervende vacatureteksten

Rotterdam, 17 oktober 2019 – Misschien heb je er al iets over voorbij zien komen maar we zijn nu officieel live met ons nieuwe product: Kennisportal Vacatureteksten. Dit Kennisportal is dé oplossing voor perfect wervende vacatureteksten. We vertellen je hier graag meer over.

Wat is de Kennisportal Vacatureteksten?

De Kennisportal Vacatureteksten is een altijd toegankelijke online tool waarmee je 24/7 je vacatureteksten kunt perfectioneren. Allereerst worden er acht modules beschikbaar gesteld, waarin je de essentie, de randvoorwaarden, de inhoud en de deelbaarheid van vacatureteksten onder de knie leert krijgen. Aan de hand van lesvideo’s van onze docenten Martijn Hemminga en Mariska Smits leer je alles over het schrijven van de perfecte vacaturetekst en het belang daarvan. Een les sluit je af met een kleine quiz om je kennis te toetsen. De Kennisportal Vacatureteksten biedt daarnaast de mogelijkheid om altijd en overal nieuwe artikelen te lezen over vacatureteksten en zorgt ervoor dat je kennis altijd up to date is. Je kan zelfs de vacature-toolkit inzetten om op je werk vacatureteksten onder de loep te nemen. Door hier iets meer tijd aan te besteden krijg je uiteindelijk kwalitatief betere sollicitaties binnen in een korter tijdsbestek.

Hoe helpt de Kennisportal Vacatureteksten je werving vooruit?

Het belang van vacatureteksten wordt nog altijd onderschat. Uit ‘De Stand van Werven 2020‘ is gebleken dat het verbeteren van de vacatureteksten vergeleken met 2018 met 22% is gedaald (!). Toch zijn vacatureteksten essentieel in jouw werving. Niet alleen is dit de eerste indruk die een kandidaat van jouw organisatie op doet, ook is het een begin om de conversatie met de kandidaat op gang te brengen. Een goede vacaturetekst kan de juiste kandidaat dus ook overhalen om te solliciteren. Een essentieel moment in ‘the candidate journey’ om dus op te focussen. Natuurlijk is het lastig om onder hoge prestatiedruk ook nog eens veel tijd te reserveren voor het schrijven van wervende, originele een ijzersterk opgebouwde vacatureteksten. Daarom is de Kennisportal Vacatureteksten alles wat je nodig hebt om in korte tijd grote stappen te maken in het schrijven van vacatureteksten. De eerste indruk telt, you better make it count!

Hoe werkt de Kennisportal Vacatureteksten?

De Kennisportal Vacatureteksten is 100% online. Je betaalt slecht 295 euro en krijgt dan 1 jaar lang toegang tot de portal. Als speciaal lanceringsaanbod ontvang je tot eind 2020 toegang bij inschrijving in 2019. Dit betekent dus dat je ruim 1 maand langer toegang kan krijgen afhankelijk van wanneer je inschrijft! De lessen, artikelen en de toolkit worden up to date gehouden, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Hiernaast wordt in november een Webinar georganiseerd en valt de Kennisportal Vacatureteksten te combineren met ons offline aanbod: een workshop Schrijven van vacatureteksten, die op 28 november weer van start zal gaan. De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie is met meer dan 50 trainingen dé opleider op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Wil je vrijblijvend kennis maken? Meld je dan aan voor de gratis 3 minute masterclass Vacatureteksten.

Meer weten?

Wil je meer weten over het schrijven van goede vacatureteksten? Je kunt ons contacten via: vacatureteksten@arbeidsmarktcommunicatie.eu en tel. 088-73088. Klik hier voor meer informatie over de Kennisportal Vacatureteksten.

Stand van Werven 2019/2020: Focus bij recruiters verschuift naar lange termijn

Rotterdam, 9 oktober 2019 – De focus bij recruiters is steeds minder gericht op snel vacatures vervullen, en verschuift steeds meer naar de lange termijn: hoe kun je personeel vasthouden? En hoe kun je voorsorteren richting de toekomst? Dat blijkt uit De Stand van Werven 2019/2020, een jaarlijks onderzoek onder ruim 360 recruiters en andere wervingsprofessionals, in augustus uitgevoerd door de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

In 2020 behoud van huidige werknemers prioriteit

Vorig jaar stond het verleiden en verrassen nog bovenaan de agenda, maar door de krapte zien steeds meer corporate recruiters in hoe lastig dit is, en richten ze zich vooral op hoe ze hun huidige werknemers kunnen behouden. Zo is een stijging van 5 procentpunt te zien in ‘het vasthouden van talent’ als prioriteit op de recruitmentafdeling. Ook zien wervingsprofessionals het nu als een onderwerp waarmee ze hogere ogen kunnen gooien bij hun directie (+7%). Een onderwerp als ‘Strategische personeelsplanning’ stijgt eveneens in belangstelling onder recruiters van bedrijven (+5%). Net als trouwens interne processen. Recruitmenttooling, recruitmentsystemen en automatisering scoren in elk geval alle drie hoger dan in 2018.

Vinden en leveren van goed talent is prioriteit voor bureaus

Voor recruiters die bij werving- en selectiebureaus of andere intermediairs aan de slag zijn, is in het onderzoek ook een verschuiving in focus te zien. Hier wordt juist de strijd om zo snel mogelijk goed talent te vinden en te leveren aan de klant heviger. Hierdoor nemen deze bureaus juist meer hun toevlucht tot snelle en concrete maatregelen als LinkedIn en vacaturesites, in plaats van meer duurzame, maar in eerste aanleg ook meer kostbare middelen als referral recruitment, employer branding campagnes en talentpools.

Arbeidsmarkt mogelijk aan het afkoelen

Net als in de voorgaande jaren, zijn de krapte op de arbeidsmarkt (83%) en social media (65%) in 2019-2020 de twee onderwerpen waarvan verwacht wordt dat ze de meeste invloed zullen hebben op het werk, al zijn ze in belang wel afgenomen. Zo dacht vorig jaar nog 93% dat de krappe arbeidsmarkt van invloed zou zijn op de werkzaamheden, een teken dat de arbeidsmarkt mogelijk aan het afkoelen is.

Onderzoek: De Stand van het werven 2019/2020

In augustus 2019 zijn in totaal 365 wervingsprofessionals online ondervraagd door onderzoeksbureau Intelligence Group in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Het onderzoek had tot doel om tot een totaalbeeld te komen van het vakgebied anno 2019-2020. De complete 26 pagina’s tellende rapportage De Stand van Werven 2019/2020 kan je hier gratis downloaden

Seminar Arbeidsmarkttrends 2021 – 2025

Op 14 november organiseren wij het seminar Arbeidsmarkttrends 2021 – 2025. Geert-Jan Waasdorp en Aad van der Werf vertellen deze dag welke ontwikkelingen en trends de komende jaren voor jou interessant zijn en hoe je hierop in kan spelen. Deze dag komen natuurlijk ook de resultaten uit het onderzoek De Stand van Werven 2019/2020 aan bod. Kom samen met jouw collega. Bij gezamenlijke inschrijving ontvangt de tweede persoon 25% korting met de code combi-trends. Lees meer en/of schrijf je direct in >>

 

De toekomstbestendige loopbaanprofessional

Het vak van de loopbaanprofessional is niet meer weg te denken in een dynamische arbeidsmarkt waar het steeds belangrijker wordt voor individuen om na te denken over hun loopbaanontwikkeling en toekomstbestendigheid. Niet alleen wanneer mensen gedwongen of vrijwillig van baan willen veranderen, maar ook rondom vraagstukken als digitalisering, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Let wel, nadenken over de toekomstbestendigheid geldt evenzo voor de loopbaanprofessional zelf. De doelgroep die we begeleiden verandert (en is meer en meer digital native), de middelen veranderen en daarbij verandert de arbeidsmarkt ook nog eens continu. Daarnaast zijn CMI en Noloc bezig met één gezamenlijke certificering met bijbehorende kwalificaties. Meer nog dan in het verleden wordt arbeidsmarktkennis daar een belangrijk onderdeel van. Maar hoe word je zo’n toekomstbestendige loopbaanprofessional? We geven je de 3 belangrijkste tips.

1.      Combineer data en mensenkennis

“Wie ben ik?”, “Wat wil ik?”, “Wat kan ik?” zijn nog steeds de bekendste drie loopbaanvragen die er zijn. Onlosmakelijk verbonden is de vraag: “Waar is op de arbeidsmarkt vraag naar, nu en in de toekomst?”. Het antwoord op die vraag komt echter niet voort uit gesprekken met de kandidaat (die verwacht namelijk dat jij dat weet) en ook niet uit artikelen over beroepen van de toekomst. Om te weten hoe het écht gaat op de arbeidsmarkt en veranderingen direct op te merken, zul je als loopbaanprofessional de belangrijkste en vooral betrouwbare bronnen moeten volgen en weten hoe je de informatie snel filtert en interpreteert. Stel jezelf kritische vragen zoals “Wat is fake news?” en “Hoe trek je zelf de juiste conclusies?”. In combinatie met jouw ervaring en kennis zul je hiermee in staat zijn om waardevolle en onderbouwde adviezen te geven aan kandidaten én opdrachtgevers. Zeker in een wereld waarbij er nog steeds een hoop mensen in beroepen werken die de komende jaren zullen verdwijnen, is het bieden van het juiste perspectief en weten hoe iemand arbeidsmarktfit blijft een van de belangrijkste taken van de loopbaanprofessional.

2.      Omarm de nieuwste (digitale) tools

Hoewel het een mensenvak blijft, wordt ook het loopbaanvak ‘bedreigd’ door digitalisering. Althans, wij kijken er liever naar als een verrijking van het vak. Want digitale tools helpen ons om de arbeidsmarkt transparanter te maken. Denk aan vacaturezoekmachines van Jobport, Jobdigger en JobXS die je helpen meer banen te vinden door béter te zoeken. Digitale tools zorgen ook voor een flexibelere dienstverlening door webinars en online coachplatforms als Competencer. Daarnaast zorgen e-learnings en informatievideo’s voor een beter voorbereide gesprekspartner, waardoor tijd efficiënter wordt benut in gesprekken met kandidaten. De nieuwe generatie op de arbeidsmarkt verwacht van de coach dat veel ‘on-demand’ kan, terwijl de eerdere generaties juist heel erg gebaat zijn bij hulp om beter om te gaan met digitale middelen. Dat vraagt van jou dat je minimaal wéét welke tools er zijn, wat je ermee kunt en hoe je er optimaal gebruik van maakt. Wellicht een uitdaging als je er niet voor in de wieg bent gelegd, maar wel noodzakelijk om individuen in hun loopbaan op weg te helpen.

3.      Volg de recruitmenttrends

Als we mensen moeten leren hoe je solliciteert, is het belangrijk om zelf continu de ontwikkelingen te volgen. Er geldt immers: wie het dichtste bij het vuur zit, warmt zich het meest. Loop af en toe zelf eens een dag mee met recruitment, ga regelmatig in gesprek met recruiters van verschillende organisaties, lees de vakbladen of solliciteer zelf zo nu en dan ergens. Veel van de ontwikkelingen binnen recruitment hebben direct impact op het vak van de loopbaanprofessional. Toch zijn er nog steeds loopbaanprofessionals die niet weten hoe een ATS-systeem werkt (of wat het überhaupt is) en Werf& niet kennen.

Voorbeelden van tools die impact hebben op ons werk zijn bijvoorbeeld ATS systemen, recruitment-tools zoals Harver, video-solliciteren, WhatsApp, de LoopbaanAPK, Crystal Knows, Gamification, Seedlink en natuurlijk Artificial Intelligence. Deze tools zijn misschien niet allemaal kersvers, maar een belangrijke vraag is wel hoe jij daar als loopbaanprofessional op inspeelt en wat het betekent voor de manier waarop een cv, motivatie en sollicitatie wordt opgebouwd.

Toekomstbestendig blijven?

Volg de leergang ‘Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional’

Vanaf 7 november 2019 start de leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional alweer voor de elfde keer. Tijdens de leergang gaan we niet alleen in op de toekomstbestendigheid van de loopbaanprofessional, maar laten we vooral zien hoe je op basis van onderbouwde adviezen veel meer impact kunt maken in loopbaantrajecten, ook voor mensen waar de kansen minder voor het oprapen liggen. We leren je hoe je nog veel gerichter loopbaantrajecten kunt invullen, hoe je sneller de juiste knoppen bij kandidaten kunt vinden én leren je praktisch hoe je alle overload aan informatie en tools over de arbeidsmarkt kunt bijhouden en daar waarde mee kunt creëren. Het is een combinatie van theorie en praktijk, voor de loopbaanprofessional die zichzelf wil uitdagen om eens door een andere bril te kijken.

Na de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional…

  • …weet je hoe je data interpreteert en dat is een vaardigheid die in élk vakgebied belangrijk wordt;
  • …kun je onderbouwde adviezen geven aan opdrachtgever en kandidaat;
  • …weet je arbeidsmarktgericht kijken en dat is een onderscheidende vaardigheid die door steeds meer opdrachtgevers verlangd wordt.