Eerste editie Festival Recruitment in de Zon groot succes

Dinsdag 27 augustus 2019 was het zo ver. De allereerste editie van het Festival Recruitment in de Zon in Weelde Rotterdam. Een spannende dag voor de organisatie en sprekers. Het gehele team van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en de sprekers hadden hier hard naartoe gewerkt. Toch altijd weer spannend of alles wil lopen zoals gepland en hoe de deelnemers het ervaren.

Een meer dan geslaagde dag

Gelukkig bleek al snel dat de dag meer dan succesvol was. Er stond een warm zonnetje aan de hemel en het was rustig op de weg waardoor de deelnemers en sprekers tijdig en zonder stress binnen konden wandelen. Weelde was een perfecte locatie, passend bij een festival. De sfeer was ongedwongen en gezellig en de deelnemers konden in 6 verschillende rondes een keuze maken uit 6 inhoudelijke workshops. Zoals dit past bij een festival konden ze de keuze ter plekke maken aan de hand van het programmaboekje wat ze bij binnenkomst hadden ontvangen. Tussen de workshops zat 15 minuten waardoor ze voldoende tijd hadden om bij te praten over de workshop die ze hadden gevolgd en wat te drinken of een versnapering te pakken. Want regelmatig drinken was wel belangrijk op deze warme dag. Waarna ze op hun gemak naar de volgende workshop konden wandelen. Na de eerste 3 rondes was het tijd voor een zeer goed verzorgde lunch. Ook de sprekers hadden de workshops aangepast aan de festival sfeer. De workshops waren ongedwongen en interactief. In veel workshops gingen de deelnemers met elkaar aan de slag en na afloop had je al direct een eerste opzet of idee voor het najaar. Naast het inhoudelijke programma was er de mogelijkheid om even te ontspannen in de silent disco of tijdens een yoga sessie. Helaas was het hiervoor wel erg warm. Tevens vonden de deelnemers de inhoudelijke workshops zo interessant dat ze hier de voorkeur aan gaven.

Alleen maar enthousiaste reacties ontvangen

De evaluatieformulieren moeten we nog ontvangen en natuurlijk hebben we zelf wel een paar verbeterpunten, maar dit zijn details. Hieronder een korte samenvatting van de reacties van de deelnemers tijdens het festival en bij vertrek.

“Echt een geslaagde dag.”
“Een keer heel anders dan anders.”
“Leuke opzet. Zeker voor herhaling vatbaar.”
“Inhoud workshops ontzettend goed.”
“Een mooie inspirerende en zonnige dag.”
“Fantastische sprekers.”
“Was een leuke en leerzame dag.”
“We hebben genoten en veel nieuwe ideeën opgedaan.”
“Het voelt helemaal niet als werken.”
“Lunch was zeer goed en eens een keer heel anders dan de standaard broodjes.”
“Alles was perfect. De sfeer, opzet, inhoud workshops en lunch.”
“Wanneer is het volgende festival dan noteer ik de datum alvast.”
“Bedankt voor de goede organisatie en complimenten.”

Het was af en toe wel heel erg warm. Maar behalve dat men dit aannam als een feit was iedereen alleen maar positief en enthousiast. Alle deelnemers en sprekers enorm bedankt dat jullie ons geholpen hebben om deze dag tot een groot succes te maken. Graag tot ziens bij het volgende festival of een van onze trainingen.

Kijk terug op deze dag met deze foto impressie

Dit najaar jouw kennis updaten?

Natuurlijk gaan we het succes van het festival intern evalueren en kijken wanneer we een volgend festival gaan organiseren. Zodra dit bekend is, zal dit natuurlijk op onze website en in onze nieuwsbrief bekend gemaakt worden. Maar als je al dit najaar jouw kennis wilt updaten, is er voldoende keuze in ons najaarsprogramma.

 

 

Recruitment Leader Jan Karel Sindorff behandelt dilemma’s van recruiters

Je zal de dilemma’s in het recruitmentvak wel kennen: snelheid versus kwaliteit, de wens van de klant versus realiteit en functie-eisen versus profieleigenschappen. Recruitment Leader, Jan Karel Sindorff heeft met jarenlange recruitmentervaring een breed portfolio bij bedrijven opgebouwd. Tijdens het zomerfestival staat Jan Karel je bij met wijze raad.

Snelheid versus kwaliteit

Jan Karel stelt dat deze twee elkaar niet hoeven te bijten. Belangrijk is wel om de verwachtingen van de klant vooraf goed te managen. Er moet een realistisch beeld geschetst worden van de huidige doorloopsnelheid op de arbeidsmarkt. Ook scheelt het een hoop tijd als het profiel waar de klant naar op zoek is van te voren goed wordt uitgevraagd. Dan staan er heldere competenties en eigenschappen klaar, waar je de kwaliteit van je search en uitkomst mee verhoogt. Let wel: kwaliteit blijft langer hangen dan snelheid, stelt Jan Karel.

De wens van de klant versus realiteit

Nog een dilemma waar Jan Karel je mee kan helpen. Vaak zijn klanten heel goed in het opstellen van een lange eisenlijst, waar een kandidaat aan moet voldoen. Realistisch? Niet altijd. Daarom is het aan de recruiter om vooraf “need to have” en “nice to have” van elkaar te scheiden. Vraag de klant om de drie belangrijkste competenties waar een kandidaat aan moet voldoen. Zo bouw je een realistischer profiel op, waardoor je de klant beter van dienst kan zijn.

Functie-eisen versus profieleigenschappen

“Ik ben op zoek naar een vrouw, tussen de 30 en 40 jaar oud”. Deze vraag van de klant zegt inhoudelijk niks over de eigenschappen die een kandidaat moet bezitten. Interessant is om erachter te komen waarom de klant deze functie-eisen als bindend opstelt. Door de ‘waarom’-vraag te stellen komen profieleigenschappen boven water. “Selectie op basis van geslacht en leeftijd is irrelevant en helpen je niet de juiste kandidaat te vinden”, aldus Jan Karel.

Meer dilemma’s?

Uiteraard is iedere bedrijfsaanpak anders en verdient ieder dilemma een eigen gesprek. Daarom kan jij dinsdag 27 augustus jouw dilemma voorleggen aan Jan Karel tijdens het Zomerfestival Recruitment in de Zon. Zijn workshop ‘open podium’ biedt alle ruimte voor vragen, discussies, ervaringen en dilemma’s over het recruitmentvakgebied. Jan Karel en alle andere 19 sprekers nodigen je van harte uit!

 

25e Leergang Arbeidsmarktcommunicatie succesvol afgerond

13 jaar geleden is de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie opgericht door Martijn Hemminga en Geert-Jan Waasdorp met de eerste Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Inmiddels is de Academie uitgegroeid tot veruit de grootste opleider op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en mobiliteit. Onze opleidingen kan je als open inschrijving bij ons volgen maar ook samen met jouw team als inhouse training. Met trots mogen wij vertellen dat wij dit voorjaar de 25e Leergang Arbeidsmarktcommunicatie met groot succes hebben afgerond. Deze leergang was dit voorjaar volledig uitverkocht en de deelnemers kijken met veel enthousiasme terug op een succesvolle en leerzame vijfdaagse leergang.

In 13 jaar veel veranderd

In deze 13 jaar is er zowel qua opzet als inhoud veel veranderd bij deze leergang. Zo zijn we in 2006 begonnen met een driedaagse leergang en deze is inmiddels uitgegroeid tot een vijfdaagse leergang inclusief 5 e-trainingen, een whatsapp groep en een telefonische intake. Het arbeidsmarktcommunicatie vakgebied is in deze 13 jaar onderhevig geweest aan grote veranderingen en daarin is de Academie natuurlijk meegegaan. De leergang wordt tweemaal per jaar georganiseerd en zelfs de inhoud van een leergang in het najaar is niet exact hetzelfde als die in het voorjaar. Dit omdat de docenten Marion de Vries, Martijn Hemminga, Melle Tuik en Silene Geuze, docenten zijn die dagelijks met hun vak bezig zijn en als geen ander weten wat de laatste trends zijn en dit ook meenemen in de training.

De leergang dit voorjaar

Voorafgaand aan de leergang vond er een persoonlijke telefonische intake met alle deelnemers plaats. Doel hiervan is om per deelnemer de professionele en persoonlijke uitdagingen en drivers op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie in kaart te brengen. Vervolgens hebben de deelnemers deelgenomen aan 4 opleidingsdagen met de onderwerpen Doelgroepgericht werven, Employee Relationship Management, Employer Branding en arbeidsmarktcommunicatiestrategie. Voorafgaand aan elke opleidingsdag volgden zij een webinar zodat de theorie alvast gedeeld kon worden en er tijdens de opleidingsdagen meer tijd was voor de praktijk. Uiterlijk bij de derde opleidingsdag zijn de deelnemers na gaan denken over hun eindopdracht. Deze was geheel afhankelijk van hun persoonlijke leerdoelen, wensen en ambities. Op dag 5 hebben zij deze eindopdracht gepresenteerd aan 2 docenten en hun medecursisten en elkaar voorzien van complimenten en feedback. Hiermee konden ze met een gedegen plan terug naar hun eigen organisatie om het daar in de praktijk te brengen. Alle 16 deelnemers hebben dit voorjaar de leergang succesvol afgesloten en ontvingen hun welverdiende certificaat. De dag hebben ze afgesloten met een diner om het te vieren en nog even gezellig na te praten.

Enkele ervaringen van onze deelnemers

Natuurlijk zijn wij na afloop benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers zodat wij de leergang kunnen blijven perfectioneren. Hieronder een kleine selectie van de ervaringen die wij van de deelnemers dit voorjaar hebben mogen ontvangen.

Mirona Hartman, Stichting Anton Constandse: “Ik heb de leergang als zeer positief ervaren wat betreft de inhoud, opzet en de expertise van de trainers! Intensieve dagen op een prettige locatie. Veel informatie is aangereikt, maar goed toepasbaar in de praktijk. Combinatie met E-learning modules, lesdagen en online presentatiestof geeft een mooie basis om verder mee te gaan. De afsluitende presentatie dag liet zien dat cursisten ieder een deel van arbeidsmarktcommunicatie eruit heeft gelicht en dat het vak zoveel interessante facetten heeft.”

“Veel informatie is aangereikt, maar goed toepasbaar in de praktijk!”

Farida Heezen, Agium: “Leuke training die goed kan worden toegepast in de praktijk.”

Wendy Groenleer, Louwman Group: “Ik vond het een hele leuke en vooral inspirerende cursus! De docenten weten waar ze het over hebben, kennen zowel de theorie als praktijk en dat is fijn.”

“Ik vond het een hele leuke en vooral inspirerende cursus!”

Serena Pieterse, RENOLIT Nederland BV: “Ik vond het heel fijn om theorie in combinatie met praktijkvoorbeelden te krijgen. De opleiding is logisch opgebouwd waardoor het makkelijk te volgen is. Ook is het erg praktisch ingezet; het zet je aan het denken! Er wordt gestimuleerd om de theorie te vertalen naar de werkplek.”

Wendy Verweij, DAS: “Leuke groep, enthousiaste en kundige docenten, goede vertaling van de theorie naar praktijkoefeningen, theoretische webinars vooraf zijn een fijne manier om voor te bereiden.”

“Goede vertaling van de theorie naar praktijkoefeningen!”

Leonie Hartgers, Archipel Zorggroep: “Tijdens de leergang arbeidsmarktcommunicatie veel interessante informatie gekregen. Wat ook prettig was, is dat er een goede afwisseling zit in theorie en oefeningen. Daardoor leer je ook meer hoe je het in je eigen organisatie kan toepassen.”

Video impressie Leergang Arbeidsmarktcommunicatie

8,2 op Springest

Na afloop van iedere leergang vragen wij de deelnemers om hun ervaringen te delen op de onafhankelijke vergelijkingssite Springest. Intussen hebben wij van 57 deelnemers een evaluatie mogen ontvangen en scoort de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie gemiddeld een 8,2 waar we zeer trots op zijn.

Wil jij ook aan de slag met arbeids­markt­communicatie?

Dinsdag 24 september start de succesvolle Leergang Arbeids­markt­communicatie alweer voor de 26e keer. Intussen hebben we al ruim voldoende deelnemers voor doorgang en zijn we bijna uitverkocht. Dus wacht niet te lang met inschrijven. Lees meer, download de factsheet en/of schrijf direct in >>

Eerst even kennismaken met de leergang en de Academie? Meld je dan aan voor het gratis webinar ‘Optimaliseer je werving met arbeidsmarktcommunicatie’.

 

 

Hét teamuitje in de zon dat je niet mag missen!

Even toe aan een gezellig teamuitje in de zon om met frisse kennis en motivatie het najaar in te gaan? Heb je de escape rooms, diners en quizzen wel gezien? Dan heb je aan het Festival Recruitment in de Zon op 27 augustus niet alleen een inspirerende dag, maar ook een teambuildende dag. Neem drie collega’s mee en ontvang één gratis ticket. Die 25% korting én unieke ervaring laat je niet zomaar aan je voorbij gaan, toch?!

Festival Recruitment in de Zon

De zomer is bij uitstek dé periode om je weer op te laden en klaar te maken voor het najaar. Samen met je collega’s blik je terug op de afgelopen trends en ontwikkelingen in het wervingsvakgebied. Tegelijkertijd denkt je afdeling alvast na over de verwachtingen voor 2020. Zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Geef jouw kennis van recruitment en arbeidsmarktcommunicatie dan een (vitamine)boost! Het Festival Recruitment in de Zon maakt jou en je collega’s startklaar voor het najaar. Onderwerpen als Google for Jobs, vloggen, bloggen, employer branding, candidate journey, referral recruitment en nog veel meer komen aan bod.

Programma

Kom met collega’s en doe een berg ervaringen op door in gesprek te gaan met experts op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Per uur worden zes workshops aangeboden en je kan immers niet overal tegelijk zijn. Wissel de workshops met je collega’s af en praat elkaar tijdens de borrel bij! Hieronder vind je een schematisch overzicht van de diverse workshops die op het programma staan. Klik op deze link als je meer wilt weten over de inhoud van de workshops en de sprekers.

Groepskorting

Teamuitje in de zon? Ja! Het Festival Recruitment in de Zon staat voor de deur. Kom je met 4 personen, dan mag de 4e collega helemaal gratis deelnemen. Schrijf hiervoor samen in en kies bij inschrijving van de 4e persoon bij de actiecodes voor groepskorting en dan komt het tarief op 0 te staan.

Tot de 27e!

Bekijk de video

Eerst een indruk krijgen van het Festival Recruitment in de zon? Bekijk de video en kom alvast in zomerse arbeidsmarktcommunicatie en recruitment sferen.

10 quick wins om de workload van een recruiter te verlichten – deel 1

Uit Recruitment Kengetallen 2019 blijkt een duidelijke relatie tussen de workload van de recruiter (het aantal vacatures dat hij/zij gelijktijdig in portefeuille heeft) en de doorlooptijd, effectiviteit, fulfillment ratio en cost per hire. Wanneer de workload gemiddeld 7 vacatures bedraagt, is een recruiter in staat 67 hires per jaar te maken met een budget van iets meer dan 150.000 euro. Het gemiddelde ligt in Nederland op een workload van 13 vacatures, wat resulteert in 62 hires tegen 282.000 euro. Een lagere workload levert vijf hires meer op en bespaart 132.000 euro. Belangrijker is misschien zelfs nog dat de fulfillment ratio stijgt met 12%, wat betekent dat veel minder vacatures open blijven staan. Een directe schadepost voor de organisatie die daarmee wordt voorkomen.

Van groot belang om de workload van recruiters te verlagen

Bron: Recruitment Kengetallen 2019

Bovenstaande tabel laat duidelijk zien dat het belangrijk is dat de workload van recruiters omlaag gaat. Iets dat recruiters maar al te graag willen, zodat ze hun vak beter kunnen uitoefenen en ook van hun vak kunnen genieten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan in een periode met een recordaantal vacatures, schaarste van kandidaten en ook een groot tekort aan recruiters. Je kunt natuurlijk een lijn in het zand trekken en zeggen dat een fulltime recruiter nooit meer dan 7 vacatures in zijn/haar portefeuille kan hebben en vervolgens pas met een nieuwe vacature kan beginnen als er één is ingevuld, maar dat is veelal geen realistisch scenario. Er zijn ook andere manieren om de workload van recruiters serieus te verlagen. Daarvoor moeten we wel een paar dingen anders gaan doen, de recruiter, maar nog veel belangrijker de Recruitment- en HR Manager en de hiring manager. Recruitment Accelerator heeft 10 quick wins onder elkaar gezet die de workload van de recruiter reduceert.

#1 Implementeer Calendly

Met Calendly kan een kandidaat direct een afspraak plannen in de agenda van de recruiter of de hiring manager. Dit scheelt veel tijd in afstemming. Ook voor interne afspraken tussen een recruiter en hiring manager is dit een oplossing om als recruiter regie te houden en netjes deze aap op de schouder van de hiring manager te zetten. Naast Calendly zijn er nog andere tools zoals timetrade.com en scheduleonce.com. Meer lezen, dan is deze blog zeker een aanrader.

#2 Zeg ‘nee’ tegen onmogelijke opdrachten

Een van de belangrijkste dingen dat recruiters wordt geleerd tijdens recruitment opleidingen is om ‘nee’ te zeggen tegen onmogelijke opdrachten om het schaap met 5, 6 of zelfs meer poten te vinden. Nee zeggen is voor recruiters -en zeker bureaurecruiters- erg lastig omdat ‘we’ zo niet getraind zijn. Toch is ‘nee’ het meest krachtige instrument in de reductie van workload. Gaan werken aan een onmogelijke vacature is frustrerend en drukt de kwaliteit en effectiviteit op de andere vacatures. Ook voor de werkvreugde werkt het niet mee.

Om nee te zeggen heb je vaak ervaring nodig, en onderbouwing met data helpt daarin ook. Maar het krachtigste van ‘nee’ zeggen, is dat het intake gesprek dan pas echt begint. Nee betekent dat je met een vacaturehouder/opdrachtgever het gesprek kan aangaan om tot ‘ja’ te komen en wel haalbare criteria kunt formuleren. Om hier goed in te worden, is het aan te raden om met je collega’s tientallen keren rollenspellen te spelen om dit te leren.

#3 Vacature-intake automatisering

De vacature-intake is één van de belangrijkste onderdelen in het recruitmentproces. Maar veel van dit proces bestaat uit standaardstappen. Wat standaard is, kan worden geautomatiseerd en daar speelt de start-up Recruitment Accelerator handig op in. Op het moment dat de aanvraag binnenkomt bij de recruiter, wordt de uitnodiging om de geautomatiseerde intake in te vullen al teruggestuurd. Drie dagen later ligt er een wervingsadvies, wervingstekst en doelgroepanalyse in de mailbox en kan de werving beginnen. Daarmee wordt tijd bespaard (gemiddeld 2 weken), de hiring manager blij gemaakt, de recruiter ontlast en professionaliteit van de recruitment afdeling gewonnen. Tevens kan onderbouwd een onhaalbare vacature (de ‘nee’), worden gedraaid naar een haalbare vacature en kunnen de verwachtingen perfect worden gemanaged.

#4 Tijd in agenda hiring manager reserveren

Na het doen van de intake en nog voordat de vacature live wordt gezet, alvast een aantal blokken van bijvoorbeeld 2 x 1,5 uur reserveren in de agenda van de hiring manager voor de interviews kan ook tijdwinst opleveren. Afspraken uit de agenda halen omdat je er te veel hebt ingepland zijn eerder een cadeau voor de overvolle agenda van de hiring managers dan een belasting. Een afspraak later in het proces inplannen om met een kandidaat op korte termijn af te spreken is vaak een time (en motivatie) killer. Plan in het begin van het proces alvast interviewblokken in bij de hiring manager.

#5 Afspraken niet verzetten

Een andere belangrijke spelregel is om een gemaakte afspraak met een kandidaat (met jou als recruiter of hiring manager) nooit te verzetten. Als je begint met schuiven, dan is het einde zoek en verlies je alleen maar kostbare tijd. Tijd die je juist wilde winnen om de workload te reduceren. Afspraak is afspraak.

Alles leren over het recruitmentvak en jouw workload verlagen?

Neem dan deel aan de Leergang Recruitment. Deze succesvolle leergang gaat maandag 7 oktober voor de zesde maal van start. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. In 2×2 dagen leer je de basisprincipes van het recruitmentvak kennen en beheersen. Je leert succesvol te searchen, verleiden en interviewen. De onderdelen en tips die aan bod komen helpen jou om jouw workload zoveel mogelijk in balans te houden. Lees meer, download de factsheet en/of schrijf direct in>>

Wil jij liever kijken hoe de workload in balans gebracht kan worden voor de recruiters van jouw organisatie door je te richten op het strategische gedeelte? Dan is de Leergang Strategisch Recruitment interessant voor jou. In 2x 2 dagen leer jij naast het beheersen van de basisvaardigheden, de actuele ontwikkelingen van het vak en ga je met de trainers en medecursisten een stapje verder als het gaat om Tech, KPI’s, strategie, planning en beïnvloeden. Je leert alles om alvast invloed uit te oefenen om als senior, lead of manager gewenst advies te geven. Lees meer, download de factsheet en/of schrijf direct in>>

Nieuwsgierig naar de laatste 5 quick wins?

Lees hier de laatste 5 quick wins om de workload van recruiters te verlagen. Of meld je aan voor onze tweemaandelijks nieuwsbrief en je wordt via jouw email geïnformeerd over de de laatste nieuwsberichten en opleidingen van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.Foto: unsplash.com


Doe mee met het onderzoek ‘De Stand van Werven 2019’


De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie heeft al 5 jaar op rij jaarlijks ruim 200 professionals ondervraagd op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Dit heeft de afgelopen 5 jaar geresulteerd in de rapportage ‘De Stand van Werven’. Ook voor 2019 en 2020 willen we de verwachtingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment voor jullie in kaart brengen.

Doel van ‘De Stand van Werven’

Dit onderzoek heeft tot doel om tot een totaalbeeld te komen van het arbeidsmarktcommunicatie en recruitment vakgebied anno 2019/2020. Onder andere op het gebied van trends & ontwikkelingen, prioriteiten, hoe werven werkgevers, de effectiviteit van wervingskanalen, het gebruik van (informatie) technologie, leiders en influencers en internationaal werven. De resultaten zullen gebruikt worden voor onder andere een whitepaper, infographics, webinars en onze trainingen.

Doe mee en maak kans op mooie prijzen en als eerste inzage in de resultaten

Doe mee aan dit onderzoek door het invullen van een korte vragenlijst. Het invullen beslaat maximaal 10 minuten van jouw tijd en inspireert je meteen voor jouw plannen het komende jaar. Daarna heb je de mogelijkheid om nog een aantal vragen over de bekendheid van bepaalde spelers in het vakgebied te beantwoorden. Dit is optioneel. Als dank voor jouw deelname krijg je als eerste inzage in de resultaten van het onderzoek.

Tevens maak je door middel van het invullen van de vragenlijst kans op een van de volgende mooie prijzen (van ieder 3 ter beschikking gesteld):

Vul direct de vragenlijst in

Wil je meedoen aan het onderzoek? Vul dan direct de vragenlijst in. Wens je de resultaten van het onderzoek te ontvangen en wil je tevens kans maken op een van bovenstaande prijzen? Vul dan aan het einde van de vragenlijst jouw e-mailadres in. Het invullen van jouw e-mailadres is niet verplicht. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt.

De Stand van Werven 2018

Het onderzoek ‘De Stand van Werven 2018’ nog niet ontvangen of nog even terugkijken? Deze kan je hier downloaden.