De achtergrond van jong talent

Om millennials te kunnen werven is het belangrijk dat je jong talent ook kan begrijpen en bereiken. Wieke Dijkstra, verbonden als docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, vertelt in deze blog meer over de achtergrond van Millennials.

Impact starters en jong talent

Millennials oftewel starters en jong talent hebben letterlijk én figuurlijk steeds meer impact op hoe we werken en leven. Letterlijk, omdat binnen een jaar méér dan een derde van de mondiale beroepsbevolking betiteld kan worden als ‘Millennial’. Figuurlijk omdat ze met hun belangrijkste missie om “het verschil te maken” steeds meer invloed hebben binnen het bedrijfsleven en onze maatschappij als zodanig. Er ontstaan steeds meer Millennial-startups zoals Corporate Rebels, Fixico,  Scribbr, Magnet.me, SendCloud en Swapfiets die op steeds grotere schaal impact hebben op hoe we werken en leven.

In 2020 bijna 60% werkenden Millennials en Z’ers

In 2020 zijn organisaties voor bijna 60% van hun prestaties afhankelijk van de jongste generaties werkenden, namelijk de Millennials en Z’ers die, op vaste óf flexibele basis, voor óf met hen werken. De opbouw van organisaties zal dan bepaald worden door de Millennials, Generatie X’ers (35%), Generatie Z’ers (24%) én nog een handvol Babyboomers (6%). Daarom is het belangrijk om deze jonge generatie te begrijpen en te weten wat zij zoeken in werk en hoe het beste met ze samen te werken. Zijn Millennials – net als iedereen – een resultaat van hun opvoeding én de tijdgeest waarin ze leven? En wat betekent dat dan? Laten we die vraag eerst eens onder de loep nemen…

Millennials en babyboomers

Millennials – ook wel Generatie Y genoemd – zijn geboren tussen 1980 en 1996. Ze danken hun naam aan het feit dat het de eerste generatie is die volwassen werd in het nieuwe millennium. Ze zijn opgevoed onder de vleugels van hun Babyboom-ouders. Babyboomers, geboren tussen 1945 en 1960, waren met héél veel – ze heten niet voor niets boomers – wat verklaart waarom er ondanks de teruglopende geboortecijfers zoveel Millennials zijn. Babyboomers kwamen vaak uit grotere gezinnen, waarin zij niet of nauwelijks inbreng hadden en eerder werden gezien als onderdeel van het gezin dan als kind op zichzelf. Juist dát zouden zij wel eens anders doen als ze zelf ouders werden!

Coachende rol ouders

Over het algemeen kregen Babyboomers later kinderen dan voorgaande generaties. Gemiddeld waren ze rond de 30 jaar. Hierdoor waren ze een stuk volwassener en daardoor dachten zij ook veel bewuster na over de opvoeding. De meeste Babyboomers namen een coachende rol op zich in plaats van die van de hiërarchische ouder die zij zelf hadden gekend. In tegenstelling tot hun eigen opvoeding, leerden zij hun kinderen dat alle meningen ertoe doen en verliep de communicatie vaak op een gelijk niveau. Ze namen de tijd om uit te leggen waarom zij bepaalde dingen van hun kinderen verlangden en betrokken ze bij veel beslissingen die impact hadden op het hele gezin.

Continue ontwikkeling

Voor Babyboom-ouders betekent iets bereiken, continue ontwikkeling en steeds weer worden uitgedaagd. Zij stimuleerden hun kinderen dan ook om vooral zichzelf te zijn en veel nieuwe dingen te leren. Ze moedigden hen aan om hun eigen keuzes te maken, uit te vinden wat ze leuk vonden, waar ze goed in waren en daar dan voor te gaan. Tot op de dag van vandaag houden Babyboomers zich hier aan door zich coachend op te stellen en hun kids continu te voorzien van feedback op hun handelen.

“Alles kan” verandert in “ik wil het nú”

Millennials groeiden op in een tijd van sterke economische groei. Hierdoor konden ze vaak direct gebruik maken van alles wat nodig was om hun doelen te bereiken. De  vraag was niet óf ze iets konden krijgen, maar wát ze zouden kiezen. Deze keuzevrijheid en de drang naar directe bevrediging van behoeften is alleen maar versterkt door het digitale tijdperk waarin we nu leven. Jong talent kan hierdoor nóg effectiever met zijn tijd kan omgaan en ook ervaart ook nog eens meer maatwerk en gemak. Dat alles direct online beschikbaar is, wakkert het ongeduld van de Millennial alleen maar aan.

 24/7 in contact met anderen

Generatie Y is de eerste generatie die is opgegroeid met alle mogelijkheden van mobiele telefonie en het internet. Ze vinden het bijvoorbeeld heel normaal dat het mogelijk is om 24/7 in contact te staan met anderen. Zij kunnen zich een niet-digitale wereld nauwelijks meer voorstellen. Daarnaast zijn Millennials door de gelijkwaardige opvoeding van hun ouders erg gericht op samenwerking en gelijkheid. Er zit echter wel een verschil in de vroege en latere Millennials. De vroege Millennials kennen de wereld zonder mobiele telefonie nog. Hierdoor hebben zij ook meer waardering voor de offline tijd die ze met vrienden besteden. De latere Millennials kijken er niet van op als de helft van een groep aan wie ze iets presenteren op zijn telefoon actief is. Voor deze groep zijn de continue prikkels van het in verbinding staan met anderen zeer verslavend. Daarmee komt écht contact steeds vaker in het gedrang.

Uniek brand

Al vanaf hun geboorte werden Millennials met een continue stroom aan reclame-uitingen overspoeld. Hierdoor hebben ze geleerd om boodschappen te filteren en werden ze gestimuleerd om kritisch te zijn ten opzichte van wat hen werd verteld. Ze stellen daarom vaker de waarom-vraag. Als het gaat om de laatste trends vertrouwen ze blindelings op hun peers. Én op hun ouders als het gaat om de meer zakelijke en relationele aspecten van het leven. Ze zien zichzelf het liefst als zeer authentiek, als een uniek brand met een eigen verhaal. En dat dragen zij graag op alle mogelijke manieren uit.

Het geluk najagen

Het leven van Millennials ligt met de komst van sociale media figuurlijk op straat, tenminste de aspecten van het leven die zij willen laten zien. Dit in combinatie met het zelfvertrouwen van Millennials en het geloof dat in hen schuilt dat alles mogelijk is, maakt dat de sociale druk om “gelukkig te zijn” enorm toeneemt. Generatie Y is  verslaafd aan steeds iets nieuws. Vooral bij jongere Millennials zijn instastories over zinderende reizen, hippe festivals, chille yogaklasjes en overheerlijke cappuccinootjes bij de favoriete koffiebar om de hoek eerder regel dan uitzondering. Prikkels zijn er om continu aan toe te geven. En al deze mooie momenten zijn er vervolgens om te delen met iedereen die het weten wil. Voor het échte leven, dat zeker niet altijd over rozen gaat, lijkt online geen plaats. Fouten maken, kwetsbaarheid of “ongelukkig zijn” zien ze als falen en niet ertoe doen. En dat is misschien wel hun grootste angst.

Jong talent begrijpen en bereiken?

Wieke Dijkstra verzorgt samen met Nynke de Jong de masterclass Werven van starters en jong talent op donderdag 4 april. Zij gaan je deze dag inspireren en leren hoe je starters kan verleiden en de daarbij behorende communicatie instrumenten. Hoe je de verwachtingen binnen de eigen organisatie kan managen. CRUSH: Coolness, Real, Unique, Self-Identification en Happy. De do’s & don’ts en unieke cijfers en feiten. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Kom je samen met een collega dan ontvangt jouw collega bij gezamenlijke inschrijving 25% korting met de code combi-millLees meer en/of schrijf snel in >>

Referral belangrijkste bron voor een nieuwe baan

20% van de mensen die een carrièreswitch maken, blijken dit te danken te hebben aan hun netwerk. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. Referrals staan hiermee nog boven o.a. uitzendbureaus en vacaturesites. Daarmee scoren referrals hoger dan bijvoorbeeld vacaturesites of uitzendbureaus. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat Nederlanders niet altijd het gedrag vertonen dat hierbij past. Bij uitvragen waar gezocht wordt naar een nieuwe baan, wordt vacaturesites (54%) als eerste genoemd, referral (34%) en open sollicitaties (32%) volgen vervolgens op gepaste afstand. Uit het onderzoek komt echter naar voren dat referral het meest effectief is. 1 op de 5 Nederlanders blijkt via het eigen netwerk een baan te vinden. Vervolgens vindt 14 procent een nieuwe baan via vacaturesites en 8 procent via uitzendbureaus.

Referral vaker van toepassing voor seniors

Uit onderzoek blijkt dat 23% van de seniors een baan vinden via referral. Junior en medior komen in 19% van de gevallen aan hun nieuwe werkgever via referral. Dat is ook logisch, want zij hebben een groter netwerk opgebouwd door de langere tijd die zij werkzaam zijn. En dat komt mooi uit voor recruiters. Referral is namelijk een relatief goedkope manier om te werven en levert bovendien goede kandidaten op.

Ook aan de slag met referral en hierover meer weten?

Heleen Stoevelaar verzorgt in april de masterclass en workshop referral recruitment. Tijdens de masterclass Referral recruitment op 9 april leer je hoe je een goede basis legt om effectief te werven via referrals. Op 25 april tijdens de workshop Referral Recruitment maak je de start naar een strategisch referral programma voor jouw organisatie, compleet met strategie, doel en idee. De workshop is een verlengstuk van de masterclass. Ze zijn beiden los te volgen, maar een combinatie is natuurlijk het effectiefst. Bij inschrijving voor beide trainingen ontvang je 290 euro korting met de kortingscode combi-ref2.

20 redenen om in 2019 te investeren in employer branding

Een organisatie krijgt een voorsprong op het binnenhalen en binnenhouden van talent door het ontwikkelen, onderhouden en uitbouwen van een sterk werkgeversmerk. Daarom is employer branding belangrijk voor elke organisatie en op elk moment. Wij hebben voor jou de 20 voordelen die employer branding zowel intern als extern biedt op een rij gezet in een e-book.

Voordelen van employer branding

Het behouden van talent is bij employer branding net zo belangrijk als talent binnenhalen. Het tegengaan van ongewenst vertrek is in een krappe arbeidsmarkt een deel van de oplossing. In dit e-book lees je 20 redenen waarom jij in 2019 met employer branding aan de slag moet. 10 interne redenen en 10 externe redenen. Met welke redenen krijg jij intern de handen op elkaar?

Hieronder een willekeurige selectie van zowel 5 redenen intern als extern. In het e-book vind je alle 20 redenen terug met een uitgebreide toelichting.

Intern

  • Engagement
  • Motivatie van medewerkers
  • Productiviteit van medewerkers
  • Ziekteverzuim tegengaan
  • Reductie directe wervingskosten
Extern
  • Werven van medewerkers
  • Hogere kwaliteit sollicitaties
  • Versterken corporate merk
  • Meer (zelf) vacatures vervullen
  • Hogere aandeelhouderswaarde

Wil jij ook een duurzame voorsprong op de arbeidsmarkt creëren?

Dinsdag 16 april vertellen Marion de Vries en Marcel van de Quast hoe jij anno 2019 succesvol kan bouwen aan jouw employer brand. Hoe je komt tot een authentieke en onderscheidende werkgeverspositionering en hoe je ervoor zorgt dat jouw hele organisatie het werkgeversmerk leeft? Ontdek in 1 dag alle ins & outs over employer branding. Van ontwikkelen tot uitbouwen. Lees hier meer en/of schrijf direct in >>

Download gratis het e-book employer branding in 2019

Nieuwsgierig geworden naar alle 20 redenen om met employer branding aan de slag te gaan? Download dan het 13 pagina’s tellende e-book ’20 redenen om in 2019 te investeren in employer branding’ door je gegevens achter te laten.

 

Werksfeer zeer belangrijk voor jong talent

Het werven van jong talent valt niet mee omdat de vraag naar millennials vele malen groter is dan het aanbod. In dit artikel geeft Nynke de Jong, docent bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, tips om deze groep te begrijpen en bereiken.

Werksfeer op nummer 1 voor jong talent

Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat de werksfeer van groot belang is bij de keuze van jong talent. Millennials willen graag eerst de sfeer proeven. Ze komen daarom ook vaak via-via binnen. Voordeel is dat ze dan al weten wat voor soort bedrijf het is en welke cultuur er heerst. Ze komen ook graag bij je langs. Ze vinden het belangrijk om kennis te maken met toekomstige collega’s en de omgeving. Inhouse dagen werken dan ook goed voor deze doelgroep. Ze kunnen dan echt kennismaken met jouw organisatie.

Vertel het originele verhaal

Natuurlijk kan je met behulp van marketing, zoals sociale media, jouw bedrijf zo goed mogelijk neerzetten. Het is echter wel van belang dat het beeld dat je schetst ook klopt. Het betreft wel een baan die je verkoopt. Het vertellen van het originele verhaal is ingewikkeld. Verschillende bedrijven kunnen een baan aanbieden met veel verantwoordelijkheid.  Daarbij is het voor de millennials belangrijk om te weten wat het verschil is en dit is een nuance. Maar onbekend maakt onbemind. Geef (potentiële) kandidaten een kijkje in jouw keuken. Bijvoorbeeld met video’s van zowel inhoud als sfeer.

Onbekend maakt onbemind

De nieuwe generatie is niet zoals de voorgaande generaties die gewend zijn dat werk ook gewoon niet lullen, maar poetsen is. Jong talent willen een baan die ze inhoudelijk leuk vinden, waar ze zich in kunnen ontwikkelen in een omgeving waar ze zich prettig voelen. Ze zijn zich bewust van de mogelijkheid dat ze kunnen kiezen en maken daar volop gebruik van.

Belicht ook de minder leuke kanten

Natuurlijk ga jij als recruiter voor de juiste match. Het is dan ook belangrijk dat je een realistisch beeld schetst en ook de minder leuke kanten belicht. Hieronder de top 10 van belangrijkste afhaakfactoren op HBO+ niveau.

Mensen komen in beweging door inhoud en ontwikkeling. Dit geldt niet alleen voor starters en jong talent. ook de generaties daarvoor vinden de inhoud van het werk belangrijk. Dan kan lastig zijn want er wordt meestal gezocht naar iemand die het trucje al kan. De meeste kandidaten daarentegen zijn juist op zoek naar een nieuwe uitdaging. De nieuwe generatie is minder bereid om concessies te doen. Zij zeggen sneller: ‘Dit vind ik niet leuk, dus dat wil ik niet (meer) doen’. Belangrijk is dus om bij deze generatie meer te managen dat niet álles leuk is in de nieuwe baan. Hou daarbij het 80/20-principe aan. 80% van de werkzaamheden moet echt leuk zijn, anders loopt de kandidaat leeg. 20% van de werkzaamheden vindt de kandidaat misschien minder leuk, maar horen er ook bij.

Jong talent is minder bereid om concessies te doen

Manage de verwachtingen aan de voorkant, bijvoorbeeld tijdens het sollicitatiegesprek. Zoek uit wat echt bij iemand past met vragen als: Wat zit in je allergie? Waar loop je op leeg? Doordat op sociale media alleen maar de leuke dingen zaken worden gedeeld, zien de kandidaten bijna nooit de moeilijke/minder leuke kanten van een baan. Hierdoor denken ze dat het heel normaal is als een 100% fantastisch is. Maar die baan bestaat niet.

Ondersteuning en coaching is belangrijk

Bij jong talent is het belangrijk om ze tijdens het uitvoeren van hun baan voldoende te ondersteunen en coachen. Zij hebben geleerd zich meer uit te spreken, ook over de inhoud van het werk. Toch moeten ze hierbij ook geholpen worden. Een manager moet dus naast vragen hoe bijvoorbeeld het weekend was, juist ook vragen waar het schuurt binnen het werk en waarom. Zo ben je tijdig op de hoogte als er onrust is of als ze willen ‘bewegen’.

Hier zijn de meeste managers minder gewend zijn. Zij zijn opgegroeid vanuit inhoud en hebben niet altijd geleerd hoe je mensen beter en groter moet maken. Een oplossing kan zijn in je team zowel een people lead als een inhoudelijke lead te benoemen, zodat er echt aandacht is voor beide aspecten. Dit helpt jouw bedrijf om jong talent vanuit hun kracht in te zetten en behouden. Vanuit een open, prettige werksfeer, waar veel besproken kan worden.

Meer weten over het werven van jong talent?

Donderdag 4 april 2019 verzorgt Nynke de Jong samen met Wieke Dijkstra de masterclass Werven van starters en jong talent. Tijdens deze masterclass word je geïnspireerd en leer je (o.a. van de doelgroep):

  • Het verleiden van starters en de daarbij behorende communicatie instrumenten
  • Het managen van verwachtingen binnen de eigen organisatie
  • CRUSH: Coolness, Real, Unique, Self-Identification en Happy
  • De generaties vergeleken: de do’s & don’ts
  • Unieke cijfers en feiten

Kom je samen met een collega dan ontvangt jouw collega bij gezamenlijke inschrijving uiterlijk 18 maart 25% korting met de code combi-mill. Lees meer en/of schrijf je direct in >>

Waarom het zo leuk is om trainer recruitment te zijn

Sandor Lokenberg is Senior Talent Acquisition Specialist en daarnaast met veel plezier verbonden als docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Op de vraag waarom het zo leuk is om te werken als trainer binnen recruitment antwoord hij: ‘Uiteraard is het overdragen van kennis en de energie die ik er van krijg reden genoeg. Maar vooral ook het leren kennen en ontmoeten van meerdere verschillende mensen.’

Sourcing en recruitment ABCtje

Een leuk voorbeeld is de afgelopen Bootcamp Sourcing & Search. Sandor was jarig en dit was voor de cursisten reden om met zijn allen een ABCtje te maken voor Sandor. Dit ABC had betrekking op dat wat de cursisten tijdens de bootcamp samen met de docenten Laura Hoogendoorn en Sandor hadden behandeld. Naast sourcing termen hoorde Sandor ook woorden die betrekking hebben op recruitment in het algemeen. Hij las pas geleden het ABC nog eens door en vroeg zich daarom af wat jij hier zou invullen aan andere woorden?

A is van Arbeidsbemiddeling
B is van Boolean
C is van Candidate Experience
D is van Droombaan
E is van Evenementen
F is van Funnel
G is van G-Mailadres
H is van Hiring manager
I  is van Internet
J is van Journey
K is van Kandidaat
L is van LinkedIn
M is van Millenials

N is van NVB
O is van Onderhandeling
P is van Potential
Q is van Querie
R is van Referral
S is van Search string
T is van Twitter
U is van Uitzendkracht
V is van Vier en veertig
W is van Werving
X is van X-generatie
Y is van Y-generatie
Z is van Z-generatie

 

Veel leren in een ontspannen sfeer

Dat de cursisten met elkaar dit ABCtje hebben geschreven maakt wel duidelijk dat men met elkaar in een ontspannen sfeer heel veel leert. Wil jij ook in een ontspannen sfeer leren om direct meer juiste kandidaten te vinden en verleiden met een toegankelijke en kandidaatgerichte sourcingsaanpak? Maandag 11 en dinsdag 12 november start alweer de vierde succesvolle Bootcamp Sourcing & Search. Tijdens deze tweedaagse training leer je de geheimen van sourcing. Je wordt geen sourcings Jedi of Ninja, maar je gaat wel veel meer talent vinden en succesvol benaderen. Lees meer en/of schrijf direct in >>