Arbeidsmarktcommunicatie vierluik: doelgroepgericht werven (deel 1)

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, is het voor veel bedrijven een behoorlijke uitdaging om nieuw talent te verbinden aan hun organisatie. Een scherpe focus op een goede arbeidsmarktcommunicatie is daarbij van groot belang. Maar wat is arbeidsmarktcommunicatie nu eigenlijk? In dit vierluik over arbeidsmarktcommunicatie, nemen we je mee naar de vier hoofddoelen van arbeidsmarktcommunicatie: Doelgroepgericht Werven,  Employee Relationship Management (ERM), Employer Branding en Verbinding.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie

Vandaag trappen we dit vierluik af met het thema: Doelgroepgericht Werven. Maar eerst gaan we nog even kijken wat arbeidsmarktcommunicatie nu uiteindelijk is. Arbeidsmarkcommunicatie is structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen met als doel het werven van en verbinden met medewerkers (vast en flex), het contact onderhouden met huidige, potentiële en oudmedewerkers (en beïnvloeders) en het positief beïnvloeden van het werkgeversimago.

Werven is aansturen op gedragsverandering 

Een directe doelstelling van arbeidsmarktcommunicatie is het werven van medewerkers: je wilt een gekwalificeerde kandidaat werven, selecteren en aannemen voor een baan. Alle andere doelstellingen werken uiteindelijk ook naar een sollicitatie of een baan toe, maar iedere doelstelling vraagt om een andere benadering. Met de communicatie kun je het gedrag van een kandidaat beïnvloeden. Door te werven vraag je de kandidaat om een gedragsverandering. Je vraagt de kandidaat om te solliciteren, een formulier in te vullen, zich in te schrijven voor een jobalert; allemaal gedragingen die zouden kunnen leiden tot een conversie.

‘GEDRAGSVERANDERING VAN EEN KANDIDAAT KAN LEIDEN TOT CONVERSIE’

De doelgroep staat centraal 

Met werven ben je al gauw geneigd vanuit de organisatie te bedenken wat je wil vertellen. Met doelgroepgericht werven zet je juist de doelgroep centraal, en redeneer je meer van buiten naar binnen toe. Richt je op de vraag wie de ideale kandidaat is die je moet hebben binnen je organisatie. Op basis van kenmerken, kun je je doelgroep bepalen. Het is belangrijk dat je de doelgroep heel goed leert kennen aan de hand van data. Waar is die doelgroep te vinden, hoe willen zij benaderd worden, hoe oriënteren zij zich? Zodoende kun je je boodschap in de wervingscampagne aanpassen op de doelgroep en behaal je het meeste resultaat.

‘EEN OPTIMALE DOELGROEPGERICHTE WERVING DOET DE HARTSLAG VAN DE DOELGROEP SNELLER KLOPPEN’

Het wervingsproces begint altijd met een intake. Aan de hand van de intake, vorm je een wervingsadvies. Zonder deze twee, kun je niet goed werven. Een optimale doelgroepgerichte werving doet de hartslag van de doelgroep sneller kloppen. Door met ze in gesprek te gaan, kom je alles over ze te weten. En wie de doelgroep goed kent en weet wat hen beweegt, zal succesvol zijn in de ‘war for talent‘.

Meer weten over doelgroepgericht werven?

Vanaf donderdag 28 maart 2019 start alweer de 25e editie van de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. De meest complete opleiding op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie in Nederland. Tijdens deze opleiding ontdek je hoe je arbeidsmarktcommunicatie het beste kunt inzetten voor jouw organisatie. Alle vier de hoofddoelen van arbeidsmarktcommunicatie komen tijdens deze leergang uitgebreid aan bod. Elk thema wordt behandeld tijdens een e-training en een masterclass. In de e-training wordt de belangrijkste theorie besproken zodat er tijdens de opleidingsdag meer nadruk op de praktijk gelegd kan worden. De 4 e-trainingen en 4 masterclasses sluit je af met een eindpresentatie op dag 5. Tijdens deze eindpresentatie staat jouw eigen praktijk centraal zodat je de leergang afsluit met een concreet eindproduct.  Lees meer en/of schrijf direct in en maak gebruik van de vroegboekactie t/m 31 januari 2019 >>

In gesprek met Giny Oosthoek: ‘De Leergang Recruitment is heel waardevol’

Giny Oosthoek is recruiter bij Mercuri Urval. Daar ondersteunt zij de consultants in het hele traject van werving en selectie of Executive Search. Haar kennis in het recruitmentvak heeft zij kracht bijgezet met de Leergang Recruitment. “De basis van theorie op het gebied van alle facetten uit het vak, ondersteund met praktijkvoorbeelden vond ik heel leerzaam”, aldus Giny.

Opbouwen van een netwerk

In deze praktische recruitmentopleiding leer je alles om kandidaten te vinden en in beweging te brengen uitgaande van je eigen recruitmentkracht. In 2 x 2 dagen ontdek je wat recruitment is, hoe je succesvol kunt searchen, verleiden en interviewen. Dat leer je van de beste docenten en trainers uit de recruitmentpraktijk. Alles voor een vliegende start om kandidaten te vinden en in beweging te brengen naar een volgende stap in hun loopbaan. En dat niet alleen: “Je bouwt daarnaast een netwerk op; je leert je medecursisten goed kennen en dat is ook na de opleiding heel waardevol”, zegt Giny erover. Alle deelnemers en docenten zitten in een WhatsApp-groep waar je tussendoor kennis kunt delen en vragen kunt stellen. Ook handig voor na de opleiding om verbonden te blijven en gebruik te maken van elkaars expertise.

‘JE LEERT JE MEDECURSISTEN GOED KENNEN EN DAT IS OOK NA DE OPLEIDING HEEL WAARDEVOL’

Een verbeterde vacature intake

In de leergang wordt onder andere aandacht besteedt aan het houden van een goede en sterke intake met vacaturehouders en opdrachtgevers. Giny vertelt: “Nu heb ik een nóg betere basis om ervoor te zorgen dat ik tijdens een vacature intake niets vergeet en alles compleet heb bij de start van een project.”

De gouden tip van Giny

Giny’s gouden tip voor recruiters is: “Behandel iedereen met heel veel respect. Sta open voor andere werkwijzen. Als gewoontedieren houden wij mensen het graag bij hetzelfde. Hoe je het altijd deed, zo doe je het makkelijk. Maar… nieuwe technieken zijn waardevol, dus probeer het uit. Leg je oor te luisteren bij hoe anderen het doen, daar kun je ook veel van opsteken. Recruiters zijn bij uitstek een groep die ervoor open staat om hun kennis te delen.”

‘LEG JE OOR TE LUISTEREN BIJ HOE ANDEREN HET DOEN, DAAR KUN JE VEEL VAN OPSTEKEN’

Bekijk het video interview met Giny

Ook je kennis en netwerk uitbreiden? 

Volg dan de Leergang Recruitment; de meest complete leergang op dit gebied. Recruitment is een vak waarin je succesvol wordt als je de basisprincipes kent en leert beheersen. Na de eerste vier succesvolle opleidingen, start op maandag 11 maart alweer de vijfde leergang. Lees meer informatie over de Leergang Recruitment en/of schrijf je direct in »

 

Generatiekloof op de werkvloer: drieluik over starters en jong talent (deel 1)

De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat de vraag naar starters en jong talent veel groter is dan het aanbod. In een drieluik over starters en jong talent laten we Nynke de Jong (bol.com) en Wieke Dijkstra (Ikinc.) aan het woord over het leren begrijpen en bereiken van deze jonge generatie. In dit eerste deel van het drieluik vertelt Nynke over de generatiekloof op de werkvloer.

Generatie Y versus de babyboomers

De jong volwassenen van vandaag (geboren tussen 1980 en 2000) vormen samen de Generatie Y, ook wel de millennials genoemd. De millennials verwerven een duidelijke plek op de arbeidsmarkt. De normen en waarden van Generatie Y hebben een grote invloed op zaken als onderwijs, werk, media en marketing. Er zijn diverse verschillen te benoemen tussen millennials en andere generaties. Hun ouders zijn veelal van de generatie X (1965-1980) en hun grootouders van de babyboomgeneratie (1940-1965). De opa’s en oma’s uit de babyboomgeneratie werkten in hun tijd hard voor de kost; een lifetime employment. Ouders uit Generatie X kregen daarin al meer vrijheid en ruimere keuzes. Tegenwoordig zijn er keuzes in overvloed, en dat zorgt veelal voor keuzestress. Het grootste verschil tussen grootouders en hun kleinkinderen is dat de jongere generatie niet meer leeft voor het werk. Een baan moet vooral aansluiten op ambities en andere levensdoelen, zoals het onderhouden van een vitaal sociaal leven. De millennials worden daardoor soms aangezien voor verwend en zelfingenomen. Maar is dat wel zo eerlijk? De jongere generatie is grootgebracht in een wereld waarin je alles kan bereiken wat je maar wilt. Kernwaarden in de opvoeding zijn het zelf mee beslissen en dicht bij jezelf blijven. Ze hebben geleerd zich uit te spreken over datgene waar zij voor staan. De oudere garde heeft meer weg van de Rotterdamse instelling ‘Niet lullen, maar poetsen’ en vinden dat ze eerst moet werken voor ze mogen meepraten. Jong talent wil best poetsen, maar wil wel eerst weten waarom. En dat vraagt om een andere insteek.

‘DE JONGERE GENERATIE IS GROOTGEBRACHT IN EEN WERELD WAARIN JE ALLES KAN BEREIKEN WAT JE MAAR WILT’

Moeten we echt vergelijken?

Het is onontkoombaar: cultuurverschillen tussen generaties zijn er nu eenmaal. We zijn allemaal het product van onze opvoeding en de tijd waarin we leven.  Maar uit ervaring blijkt ook wel dat de verschillen tussen die generaties eigenlijk helemaal niet zo groot zijn als we soms denken. We willen meestal wel hetzelfde, maar we hebben een andere kijk op de zaak en uiten ons daarin anders. Als de focus daarop gelegd wordt, kunnen we ergernissen veranderen in iets lucratiefs. Een diversiteit aan generaties op de werkvloer is juist iets om vruchten van te plukken.

 

Stigma versus torenhoge verwachtingen

De millennials van deze wereld hebben te maken met een hardnekkig stigma: ze worden gezien als bijdehand, egoïstisch en gemakzuchtig. Maar er is ook een andere kant van de medaille: er zijn zóveel indrukken te verwerken en keuzes te overwegen, dat het haast niet bij te houden is. Torenhoge verwachtingen en social media zorgen ervoor dat de hele wereld over je schouder met je meekijkt. Jong talent is geboren en getogen met het world wide web en hebben flexibel werken hoog in het vaandel staan. Zij zien niet in wat het nut is van een 9-tot-5-baan op een (saai) kantoor op een vaste werkplek. Zij werken liever tussen het sporten en persoonlijke afspraken door, wanneer het hén uitkomt. Zo ook in de avonduren als hun werk dan nog niet af is. Millennials zijn dus heus wel gemotiveerd en ambitieus, maar ze zijn niet meer van het inklokken.

‘MILLENNIALS ZIJN WEL GEMOTIVEERD EN AMBITIEUS, MAAR ZE ZIJN NIET MEER VAN HET INKLOKKEN’

Bouw aan een relatie 

Ga eens écht in gesprek met het jonge talent op je werkvloer. Wat kan er in hun ogen verbeterd worden en waarom vinden zij dat? Leer van elkaar en sta open voor elkaars kijk op de zaak. Bouw aan een relatie, in plaats van op inhoud aan te sturen. Jong talent voegt zich naar de gebruiken van het bedrijf waar ze gaan werken. Maar een open communicatie is cruciaal, want autonome talentvolle medewerkers vertrekken snel als er niet naar ze geluisterd wordt.

Meer weten over het werven van starters en jong talent?

Donderdag 4 april 2019 vindt de masterclass Werven van starters en jong talent plaats. Tijdens deze masterclass word je geïnspireerd en leer je o.a. het verleiden van starters en de daarbij behorende communicatie instrumenten, het managen van verwachtingen binnen de eigen organisatie, CRUSH: Coolness, Real, Unique, Self-Identification en Happy, de generaties vergeleken: de do’s & don’ts en unieke cijfers en feiten. Lees meer en/of schrijf direct in >>

Dorien Waasdorp geeft een kijkje in de keuken van de Leergang Recruitment

Docent Dorien Waasdorp

Dorien Waasdorp-Slotboom is werkzaam als trainer, interim HR Adviseur, spreker en trouwambtenaar. Dorien is haar loopbaan gestart als intercedent en heeft daarna altijd gewerkt binnen HR. Haar (praktijk)ervaringen vanuit het verleden neemt ze mee in haar trainingen en adviezen, gecombineerd met haar positieve instelling. Met haar enthousiasme zorgt ze dat cursisten zich op hun gemak voelen en aan het einde van de training met nieuwe, praktische, informatie naar huis gaan. Zo ook in de Leergang Recruitment, waarin je alles leert om kandidaten te vinden en in beweging te brengen, uitgaande van je eigen recruitmentkracht. Wij spraken Dorien over deze leergang.

> In maart ga jij alweer met de vijfde Leergang Recruitment van start. Wat maakt deze leergang tot een succes?

“Als je kijkt na de intensieve periode van vier dagen (2 x 2 trainingsdagen) waarin de deelnemers over heel veel onderwerpen veel praktische, up to date informatie ontvangen, zijn de deelnemers zelfverzekerder, proactiever, meer bij de tijd, inhoudelijk getraind en enthousiaster over het recruitmentvak. Het mooiste compliment als docent is dat de deelnemers direct het geleerde in de praktijk willen brengen en niet tot ‘morgen’ willen wachten.”

“HET MOOISTE COMPLIMENT ALS DOCENT IS DAT DE DEELNEMERS DIRECT HET GELEERDE IN DE PRAKTIJK WILLEN BRENGEN”


> Hoe ziet de eerste dag van zo’n leergang er dan uit?  

Docent Mariska Smits

“In de leergang zetten we de mensen aan het werk, maar vergeten we ook zeker niet de theorie. De eerste dag starten we met een grondige kennismaking (vaak tussen de 14 en 18 deelnemers per groep). Dit is immers je nieuwe netwerk. Deze kennismaking komt na de voorbereidingsopdrachten die je vóór de training al doet. Na de koffie starten we met een belangrijk onderdeel van het recruitmentproces: de vacature intake, die wordt gedoceerd door Mariska Smits. We behandelen de theorie (belangrijke stappen bij deze intake, do’s and don’ts en waarom dit überhaupt een belangrijke stap is). Daarna gaan we oefenen, zoals je dat later bij jouw vacaturehouders zou gaan doen. In de tussentijd lunchen we gezamenlijk en worden de eerste grappen al gemaakt. Het onwennige en elkaar nog niet echt kennen is dan voorbij.

Na de middagpauze gaan we doelgroepgerichte vacatureteksten schrijven. Ook behandelen we hierbij de theoretische aspecten en gaan we daarna de zelf meegenomen vacatureteksten verbeteren en versterken. Hierbij maken we gebruik van het DoelgroepenDashboard van Intelligence Group en Jobdigger. En als je nu denkt dat de intensieve dag voorbij is, heb je het mis. Na het diner hebben we een avondprogramma met onder andere het recruitment 30seconds-spel met een borrel.”

> Een pittige maar leuke eerste dag. Is de tweede dag net zo intensief?   

“Op dag twee is Sandor Lokenberg de gehele dag de docent en de deelnemers gaan dan Sourcen: laptop open en zoeken naar de juiste kandidaten die jij zoekt voor jouw organisatie. Of je nou corporate recruiter of bureaurecruiter bent, dat maakt niet uit. Op het einde van de tweede dag zal ik het ‘huiswerk’ voor dag drie en vier nader toelichten en worden er groepjes gemaakt voor de groepsopdracht voor dag vier. De appgroepjes worden daar gemaakt.

“OF JE NOU CORPORATE RECRUITER OF BUREAURECRUITER BENT, DAT MAAKT NIET UIT”

In de tussentijd worden de eerste geleerde lessen in de praktijk gebracht en worden er via de app successen gedeeld. Zo deelde een oud-deelnemer: “Een vacaturehouder gaf mij een compliment voor de professionele aanpak, de teksten die beter worden gelezen en de sollicitanten die meer passen bij de vacature. Maar ook de searchtechnieken die zijn verbeterd en dit resulteert in meer gesprekken met potentiële kandidaten.”

> Er zit een tijdje tussen de opvolgende dagen. Hoe gaat dat in zijn werk?    

Docent Babs Bloemsaat

“We starten dag drie met een terugblik op de eerste twee dagen en de tussenliggende periode. Daarna gaan we snel verder met het verleiden van kandidaten. Als je de kandidaten via een search hebt gevonden, willen we ze verleiden. Dat doet docent Babs Bloemsaat als geen ander. Zij leert jou jezelf te onderscheiden van andere recruiters, waardoor je wél succes hebt met je kandidaten. In de middag ga ik verder met Interviewen van kandidaten (Starr), communicatietheorie en feedback. Het theoretische gedeelte combineren we met veel oefenen. Het is een zeer interactieve dag met verschillende werkvormen. Na het gezamenlijke diner is er tijd om je persoonlijke presentatie voor je eindopdracht verder af te maken, alsmede de groepsopdracht verder te verfijnen.

Op dag vier gaat Heleen Stoevelaar aan de slag met Candidate Experience. Na een dagdeel hebben de deelnemers een concreet plan gemaakt die ze kunnen inzetten bij hun eigen organisatie (of hun collega’s, want die profiteren ook van deze nieuwe kennis). De middag staat in het teken van de twee presentaties die we kritisch beoordelen als jury. En bij een goed gevolg sluiten we trots af met het uitdelen van de welverdiende certificaten. De leergang is afgerond en het was geweldig!”

Dit zeggen oud-deelnemers erover:

“Echt een top ervaring! Een opleiding die ik iedereen kan aanraden, of je nou ervaren of nog maar startend bent in de Wereld der Recruitment.”

“Een leerzame en gezellige leergang. Tijdens de leergang ben ik meer te weten gekomen over de verschillende aspecten binnen recruitment en hoe je deze met balans kunt inzetten. Verder zijn de trainers beschikbaar voor het stellen van vragen, verdieping opzoeken en tips. Het heeft mij inzicht gegeven in waar ik sta als recruiter. Tot slot heb ik nu een leuk netwerk opgedaan (ook veel van de deelnemers zelf geleerd) in vier gezellige dagen.”

 


Ook deelnemen?

Na vier succesvolle opleidingen, start op maandag 11 maart 2019 alweer de vijfde Leergang Recruitment. In deze praktische opleiding recruitment van 2 x 2 dagen leer je wat recruitment is, hoe je succesvol kunt searchen, verleiden en interviewen. Dat leer je van de beste docenten en trainers uit de recruitmentpraktijk. Alles voor een vliegende start om kandidaten te vinden en in beweging te brengen naar hun volgende stap in hun loopbaan.
Lees meer informatie over de Leergang Recruitment, download de factsheet of schrijf je direct in »

Webinar ‘Maak het verschil als Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional’

Maaike Kooter, docent van de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional, neemt geïnteresseerden mee in de veranderende arbeidsmarkt en de impact op het vak van de loopbaanprofessional. Daarin gaf ze, als voorproefje op de Leergang, alvast een kijkje in de arbeidsmarkt van nu en de toekomst en laat ze zien hoe je het verschil kunt maken als Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional.

Onderwerpen die worden besproken zijn:

  • De belangrijkste arbeidsmarktontwikkelingen & trends
  • Hoe bied je mensen perspectief?
  • Jouw rol als (arbeidsmarktgedreven) loopbaanprofessional in een continue veranderende markt

De insteek is praktisch en inspirerend, zodat je ook na het volgen van dit webinar een aantal relevante take-aways meeneemt. Gericht op iedere loopbaanprofessional die zich voortdurend wil blijven ontwikkelen en zich op een onderscheidende manier in de markt wilt zetten.

Schrijf je gratis in voor de replay van het webinar

Replay Webinar ‘Maak het verschil als Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional’

Meer weten over de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional?

Dit webinar is gegeven in het kader van de succesvolle Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional. Wanneer de volgende Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional start, kun je terugvinden op de trainingspagina. De leergang wordt op Springest beoordeeld met een 8,5! Deze leergang is echt iets voor loopbaanprofessionals die zich willen laten bijpraten over de laatste trends en ontwikkelingen en meer grip willen hebben en houden op de arbeidsmarkt van vandaag, morgen en de toekomst.

In de praktijk blijft het vaak lastig om grip te krijgen op de snel veranderende arbeidsmarkt en deze informatie concreet te vertalen naar:

  • Individuele arbeidsmarktkansen
  • Concreet perspectief/uitzicht op een baan
  • Openstaande vacatures
  • Interessante werkgevers en hiring managers
  • Opleidingsplannen
  • Maatwerktrajecten gebaseerd op de vraag vanuit de arbeidsmarkt

Tijdens deze leergang leer je deze kennis te vertalen naar concreet perspectief voor werkzoekenden en medewerkers die in beweging moeten komen.
Lees meer, download de factsheet en/of schrijf je direct in >>

 

Trots lanceren wij ons nieuwe logo en huisstijl

De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie luidt 2019 in met een nieuw logo en huisstijl. De Academie staat voor kwaliteit. Onze opleidingen zijn actueel, inspirerend, interactief, direct toepasbaar… én veelzijdig. En die veelzijdigheid laten we terugkomen in ons nieuwe logo en huisstijl.

Oude logo

Nieuwe logo

Veelzijdig

We zijn sinds de oprichting in 2006 gegroeid naar een dynamisch bedrijf met een goede naam in de markt. Wij verzorgen (incompany) trainingen en meerdaagse opleidingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en mobiliteit en zijn veruit de grootste opleider in Nederland op dit gebied. Ons nieuwe logo is in de vorm van een diamant met 6 zijdes en die zijdes staan voor de veelzijdigheid van de Academie.

  1. Altijd actueel
  2. Inspirerend
  3. Interactief
  4. Direct toepasbaar
  5. Hoog gewaardeerd
  6. Docenten zijn experts

Kleurrijk

Van het vertrouwde blauw zijn wij overgestapt naar een kleurrijke look waarin de bekende blauwe kleur nog wel terugkomt. Hiermee laten we zien dat wij nog steeds dezelfde betrouwbare organisatie zijn met ambities voor de toekomst.

Informelere schrijfstijl

In het najaar van 2018 hebben we reeds gekozen voor een informelere schrijfstijl die past bij de moderne en toegankelijke organisatie die we zijn. Dit is onder andere terug te zien in onze teksten op de website, contacten met onze deelnemers en in alle andere (online) communicatiemiddelen. De komende tijd gaan we deze minder formele en meer eigentijdse schrijfstijl samen met het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl verder doorvoeren op onze website en in al onze communicatie-uitingen.

Tot ziens bij een van onze trainingen

We hopen je in 2019 te mogen begroeten bij een van onze trainingen! Bekijk hier ons complete aanbod >>