Arbeidsmarktcommunicatie is de kunst van het maken van keuzes

Arbeidsmarktcommunicatie bestaat uit 3+1 doelstellingen nl. directe werving, employer branding en employee relationship management. De vierde doelstelling is binding. Tussen deze doelstellingen hoeft u geen keuze te maken. Afhankelijk van de wervingsbehoeften en de situatie op de arbeidsmarkt zult u de ene doelstelling meer inzetten dan de andere. Hieronder een korte toelichting op deze 3 + 1 doelstellingen van arbeidsmarktcommunicatie.

Directe werving

Directe werving heeft een grote overlap met recruitment, nl. het werven van nieuwe medewerkers. Het belangrijkste kenmerk van directe werving is dat resultaat op korte termijn zichtbaar moet zijn. Hierbij wordt online en printadvertenties het meest ingeschakeld.

Employer branding

De tweede doelstelling is het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk: Employer branding. Dit is het verkrijgen en behouden van een positieve, bij voorkeur unieke, positie als werkgever in de mindset van huidige en potentiële medewerkers en hun beïnvloeders op basis van de identiteit van de werkgever. Employer branding is een indirecte doelstelling en bedoeld om uiteindelijk bij te dragen aan indirecte werving. Het is een doelstelling voor de lange termijn. Versterken van het werkgeversmerk kost minimaal 2 jaar. Daarvoor moet u intensief en langdurig consistent en consequent communiceren naar de relevante arbeidsmarktdoelgroepen.

Employee relationship management

Dit is het opbouwen en onderhouden van contacten met potentiële doelgroepen maar ook uw huidige medewerkers. Deze derde, ook indirecte, doelstelling is zowel ondersteunend aan de doelstelling directe werving als employer branding. Door het aangaan van relaties met arbeidsmarktdoelgroepen, kunt u hen gericht benaderen om het werkgeversmerk te laden. Het is veel eenvoudiger om dat naar een gerichte groep te doen. Wanneer u op korte termijn een vacature te vervullen heeft, plaatst u geen vacature meer op een jobboard. U kijkt eerst in uw eigen bestand of hierin een geschikte kandidaat staat. Het opbouwen van relaties met potentiële medewerkers kunt u bijvoorbeeld doen met een recruitmentsysteem, nieuwsbrief, jobalert en het verzamelen van adressen op beurzen en bedrijvendagen.

Binding

Dit is ook een directe doelstelling, want arbeidsmarktcommunicatie gaat ook over de interne arbeidsmarkt. De binding van medewerkers aan het werk én de werkgever. Het heeft geen nut om nieuwe medewerkers te werven terwijl de achterdeur openstaat. Tevens vormen de eigen medewerkers de identiteit van de organisatie wat ook het uitgangspunt is voor employer branding. Deze doelstelling wordt meestal weggelaten omdat het binden en boeien van medewerkers in de meeste gevallen buiten de verantwoording voor arbeidsmarktcommunicatie valt.

[button link=”https://www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/arbeidsmarktcommunicatie/bootcamp-arbeidsmarktcommunicatie/” color=”custom” size=”medium” type=”flat” shape=”square” target=”_self” title=”Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie” gradient_colors=”#002e62″ gradient_hover_colors=”|” accent_color=”#ffffff” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” shadow=”” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie[/button]

2 en 3 februari 2017 wordt alweer de vierde Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie georganiseerd. Tijdens deze bootcamp gaan docenten Laura Baselaar en Martijn Hemminga met een kleine groep deelnemers in een informele sfeer intensief aan de slag. Korte theorieblokken worden afgewisseld met cases en werksessies waarin u werkt aan uw eigen arbeidsmarktcommunicatie. Met onderwerpen als werving, online recruitment, social media recruitment, employer branding, employee relationship management en strategie komt het gehele vakgebied aan bod. Lees hier meer en/of download de factsheet

8,7 op Springest

SpringestDe Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie scoort een 8,7 gemiddeld op de onafhankelijke vergelijkingssite Springest.

Combitarief

De bootcamp arbeidsmarktcommunicatie leent zich ideaal om samen met een collega van HR, recruitment of communicatie te volgen. u kunt dan samen uw arbeidsmarktcommunicatie optimaliseren. Bij inschrijving met 2 personen van een organisatie heeft u recht op een speciaal combitarief. Lees meer en/of download de factsheet.

Gratis naar Werf& Live op 11 mei 2017

Donderdag 11 mei 2017 vindt de tweede editie plaats van Werf& Live. Bij inschrijving uiterlijk 31 december 2016 voor de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie, ontvangt u een gratis vrijkaart voor Werf& live. Hét event voor impactvolle arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Met plenaire sprekers, impactsessies en de tweede uitreiking van de Werf& Awards.

Leergang voor loopbaanprofessionals groot succes

Dit najaar was de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessionals wederom een groot succes. De docenten Maaike Kooter en Larissa Lodewijk zijn 2,5 dag intensief aan de slag gegaan met 12 Loopbaanprofessionals van profit en non-profit organisaties.

Eindopdracht

De eerste dag stond vooral in het teken van het delen van veel kennis en informatie. Waarna de deelnemers op de tweede dag heel praktisch aan de slag konden met het vertalen van deze kennis in perspectief. Tijdens de terugkomdag presenteerden de deelnemers hun eindopdracht en werd deze besproken. Natuurlijk was er ook gelegenheid om te bespreken waar ze tegenaan liepen in de praktijk. Tot slot werd de leergang afgesloten met het uitdelen van de welverdiende certificaten aan de deelnemers.

Ervaringen deelnemers

SpringestDe leergang vond dit najaar voor de zesde keer plaats en veel van de deelnemers hebben de moeite genomen om hun ervaringen met ons te delen op de onafhankelijke vergelijkingssite Springest. Onze dank hiervoor. De leergang scoort gemiddeld een 8,5 gebaseerd op 32 ervaringen. Hieronder een kleine selectie van ervaringen aan deze laatste leergang.

Christine Salters, Burnalicious
‘In zeer korte tijd enorm veel kennis opgedaan van alle aspecten van de sterk veranderende arbeidsmarkt en hoe hierop in te spelen met loopbaankandidaten.’

Jan Berkel, Regionale Sociale Dienst De Liemers
‘Ik heb de training ervaren als intensief, waarbij veel informatie wordt gegeven. Erg prettig was de interactieve wijze waarop de training werd gegeven. Ik heb er veel van opgestoken en hoop hiermee mijn arbeidsmarktkandidaten nog beter te kunnen bedienen.’

Mirjam van Dijk, Nationale Nederlanden
‘Geweldige training met veel keennis van diverse goede websites en veel tips. De trainers Larissa en Maaike staan beiden vol enthousiasme voor de groep om hun kennis met ons te delen.’

Nog maar enkele plaatsen beschikbaar

Het succes van deze leergang is ook duidelijk te zien aan de inschrijvingen die alweer binnenstromen. Reeds 9 deelnemers hebben zich verzekerd van deelname aan de 7e editie van de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessionals die start op woensdag 18 januari 2017.

[button link=”https://www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/mobiliteit/leergang-arbeidsmarkt-gedreven-loopbaanprofessional/” color=”custom” size=”small” type=”flat” shape=”square” target=”_self” title=”Leergang Arbeidsmarkt gedreven Loopbaanprofessional” gradient_colors=”#002e62″ gradient_hover_colors=”|” accent_color=”#ffffff” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” shadow=”” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]Vroegboekactie bij inschrijving uiterlijk 30 november 2016[/button]

Deze leergang bestaat uit 3 bijeenkomsten en wordt verzorgd in nauwe samenspraak met Intelligence Group. Doel van deze leergang is om arbeidsmarktkennis over te dragen en deze te vertalen naar kansen voor werkzoekenden, werkgevers en overheden. Bij inschrijving uiterlijk 30 november 2016 met 2 personen van dezelfde organisatie, betaalt de 2e persoon slechts €  1.000,-. Lees meer en/of download de factsheet voor meer informatie. Direct inschrijven kan natuurlijk ook.

Trots op certificaat

Op bovenstaande foto staan de deelnemers aan de Leergang Arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessionals september/oktober 2016.

Deelnemers: Erica van den Berg, Jan Berkel, Harmen den Blijker, Lily Brand, Mirjam van Dijk, Jessica Exterkate, Demet Kaymak, Selma van ‘t Kruijs, Willemien Hoevenaars, Christina Renes, Christine Salters en Corine Wieringa

Van meer naar slimmer werven

Weet u het nog? Begin dit jaar heeft alweer het derde onderzoek naar de stand van zaken op het gebied van Arbeidsmarktcommunicatie en recruitment plaatsgevonden. Dit heeft geresulteerd in de Stand van Werven 2016. In dit onderzoek blijkt dat de markt van werving (arbeidsmarkcommunicatie en recruitment) volop tot leven is gekomen. Bijna alle stoplichten staan op groen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de meting in 2014 hebben kostenreductie of minder budget geen boventoon meer. Het tegenovergestelde lijkt eerder het geval. Alles kan en meer moet, zeker in vergelijking met de voorgaande jaren.

Meer impact met werving

Als de zon schijnt moet je het dak repareren. Het is precies dit moment in ons vakgebied. Nu we de wind in de rug hebben, is de de verleiding groot om de krapte te lijf te gaan op de manier zoals we dat de afgelopen jaren hebben gedaan. Meer sourcing, meer vacaturesites, meer bureaus, meer… Maar het is juist nu het moment om niet voor ‘meer’ te kiezen, maar voor slimmer. Niet meer van hetzelfde, maar juist op een andere en slimmere manier arbeidsmarktcommunicatie en recruitment inrichten om zo een beter resultaat af te dwingen. En zo meer impact te hebben met werving.

Wat zijn de prioriteiten voor u en uw afdeling?

Een van de vragen in het onderzoek is ‘Wat zijn de prioriteiten in 2016 voor u en uw afdeling? De prioriteiten op de arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentafdeling liggen logischerwijs in lijn met datgene dat impact heeft in de boardroom. Employer branding (69%) en arbeidsmarktcommunicatie (65%) staan bij corporates op respectievelijk de eerste en tweede plaats.

Uw arbeidsmarktcommunicatie slimmer inzetten?

2 en 3 februari 2017 organiseren wij de vierde editie van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie. Deze twee dagen gaan de deelnemers in een informele sfeer intensief aan de slag. Korte theorieblokken worden afgewisseld met cases en werksessies. Het hele vakgebied arbeidsmarktcommunicatie komt aan bod met onderwerpen als werving, online recruitment, social media recruitment, employer branding, employee relationship management en strategie. Lees meer en/of download de factsheet.

Samen met een collega naar de bootcamp

De bootcamp arbeidsmarktcommunicatie leent zich ideaal om samen met een collega van HR, recruitment of communicatie te volgen. u kunt dan samen uw arbeidsmarktcommunicatie optimaliseren. Bij inschrijving met 2 personen van een organisatie heeft u recht op een speciaal combitarief. Lees meer en/of download de factsheet.

8,7 op Springest

Deze Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie – opvolger van de Summer-/Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie – scoort maar liefst een 8,7 gemiddeld op de onafhankelijke vergelijkingssite Springest. Hieronder enkele ervaringen van deelnemers.

Anneke de Niet, Holland Casino: ‘Intensieve training waarbij de onderwerpen zeer duidelijk worden uitgelegd. De dagindeling is heel afwisselend en actief. De trainers zijn echt vakmensen die heel enthousiast elk onderdeel behandelen. Ontzettend leerzaam en heel veel tools meegekregen om mee aan de slag te kunnen gaan. Door de wijze waarop deze training gegeven wordt krijg je vanzelf heel veel inzicht en ideeën over je werk en je kunt niet wachten om met deze kennis te gaan werken!’

Daniëlle van Calsteren, Centric Netherlands B.V.: ‘Top ervaring. Goede docenten met ervaring, aansprekende voorbeelden om de theorie kleur te geven en heldere uitleg. Door de bootcamp ben je binnen twee dagen gewapend met goede inzichten, actiepunten en energie om verder aan de slag te gaan. Wanneer je op zoek bent naar het totaalplaatje van AMC en hoe je de strategie van jouw organisatie het best vorm kan geven, is dit een zeer goede cursus. Echt een aanrader.’

Onderzoek Stand van Werven 2016

In de eerste drie weken van januari zijn 289 wervingsprofessionals online ondervraagd door onderzoeksbureau Intelligence Group in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. 77 procent van hen was werkzaam in recruitment, gevolgd door 45 procent werkzaam in arbeidsmarktcommunicatie. Het onderzoek had tot doel om tot een totaalbeeld te komen van het vakgebied anno 2016, o.a. op het gebied van belangrijkste trends, ontwikkelingen en effectiviteit van wervingskanalen. De complete 28 pagina’s tellende rapportage Stand van Werven 2016 is gratis te downloaden.

Hoe werft u die gedreven kandidaat?

De juiste mensen worden niet verleid door (dure) wortels. Jeroen Moerenhout vraagt zich af waarom employer branding dan niet vaker inzet op vuur. Stephen R. Covey  heeft dit mooi verwoord: ‘motivatie is een vuur dat vanuit uzelf komt.’ Het gaat dus om intrinsieke motivatie.

Weg met extrinsieke motivatiefactoren

Afgelopen week stond hierover in De Correspondent nog een leuk artikel van Rutger Bregman. De boodschap in het kort: weg met extrinsieke motivatiefactoren als wortels (beloningen) en stokken (boetes). We worden er alleen maar lui en hebzuchtig van en belanden uiteindelijk in een bore-out.  Hoe voorkomen recruiters dan dat ze nietsnutten en hebzuchtigen aantrekken? Hoe werft u die kandidaat die motivatie bij zichzelf zoekt en niet alleen in zijn arbeidsvoorwaarden? Hoe zorgt u ervoor dat uw employer brand het vuur aanwakkert en u niet op de blaren laat zitten?

Zingeving, eigen keuze, trots en progressie

Volgens professor Kenneth Thomas zijn dit de vier drivers in de werkomgeving van vandaag.

  • Zingeving: het gevoel dat u aan een gemeenschappelijk en/of maatschappelijk doel werkt.
  • Eigen keuze: het gevoel dat u naar eigen normen en waarden taken kunt uitvoeren.
  • Trots: het gevoel dat u ergens goed in bent, dat u eigenaar bent van werkzaamheden.
  • Progressie: het gevoel van voortgang en de aanmoediging dat uw inspanningen echt iets opleveren.

Kortom: u raakt innerlijk gedreven als u het gevoel heeft dat u in controle bent, als u gelooft in wat u doet, als u ziet dat dingen werken en als u vertrouwen heeft in uzelf en uw prestaties. Maar hoe zorgt u in de praktijk dat uw organisatie de boei is waar de sollicitant op wil drijven?

1. Vertel uw corporate story alsof het een sprookje is

Neuro economics-pionier Paul Zak ontdekte enkele jaren geleden dat boeiende verhalen met een climax en ontknoping inlevende reacties uitlokken door de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat vertrouwen en verbinding bevordert. En dat zorgt voor motivatie. Begin uw vacaturetekst dus gerust een keertje met “Er was eens…”. Het zal helpen om uiteindelijk te kunnen zeggen: “En ze leefden nog lang en gelukkig…”

2. Wakker nieuwsgierigheid aan

Kandidaten die nieuwsgierig zijn raken niet snel verveeld, hebben een open mind, zijn gemotiveerd om te leren en nemen niets voor lief. Curiosity is the cure for boredom. Creëer daarom eens een vacaturetekst die aan het denken zet, prikkelt, verbaast en tot nader onderzoek uitnodigt.

recruitment marketing3. Elimineer de Peijnenburg-beloning

Leuk zo’n wielrennend jochie, happend naar de Peijnenburgkoek die hem wordt voorgehouden door zijn vader. Maar op de lange termijn werkt het niet en bereikt u juist het tegenovergestelde effect. Dit wordt bevestigd door diverse onderzoeken. Lariekoek dus, dat Peijnenburg-effect. Prima koek, hoor, maar geloof vooral niet dat mensen er sneller van gaan lopen.

4. Creëer een leefbaan, geen loopbaan

Steeds meer mensen zijn zich bewust van een ongezonde blindstaar op hun carrière, ook kandidaten die uw vacature lezen. Laat dus ruimte voor vrijheid en flexibiliteit, in plaats van te beginnen over ‘geen 9 tot 5’ (een eufemisme voor: u moet altijd voor ons beschikbaar zijn). Haak liever in op hobby’s, interesses en passies. Misschien het sollicitatiegesprek eens beginnen met een potje tafelvoetbal of djembé trommelen?

5. Laat wat te kiezen over

Keuzes kunnen maken bepaalt wie u bent als mens. Vermijd daarom in uw vacatureteksten woorden als ‘moet’, ‘vereist’ en ‘wordt verlangd’. Vervang ze door: ‘kan’, ‘mag’, ‘wil’ en ‘samen overeen te komen’. Een gemotiveerde kandidaat wil meer dan geld. Een blije kandidaat wordt niet gedreven door geld. Nou, vooruit: niet alléén door geld. Vermijd daarom ook te veel communicatie over salaris, benefits, condities, aansturing en beleid. Gooi het eens over een andere boeg. Vertel dus liever over: passie, prestaties, erkenning, groei, verantwoordelijkheid, opties en vooruitgang.

Behandel de kandidaat als een pauw en niet als een konijn

Het komt er op neer dat u de sollicitant geen wortel voor moet houden. Geef eens positieve feedback op hun CV. Laat ze zich trots en een expert voelen, alsof ze een kunstwerk hebben gemaakt. Behandel de kandidaat als een pauw en niet als een konijn. Het zal uiteindelijk ook uw employer brand in vuur en vlam zetten.

Aan de slag met recruitment marketing?

[button link=”https://www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/recruitment/recruitment-marketing/” color=”custom” size=”medium” type=”flat” shape=”square” target=”_self” title=”Masterclass Recruitment marketing” gradient_colors=”#002e62″ gradient_hover_colors=”|” accent_color=”#ffffff” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” shadow=”” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]Masterclass Recruitment marketing[/button]

Dinsdag 13 juni  a.s. start na het succes in het najaar van 2016 de tweede masterclass Recruitment Marketing. Kandidaten laten zich steeds minder makkelijk vinden en verleiden. Er gelden nieuwe spelregels in werving van talent en daarvoor zijn ook andere aanpakken nodig. O.a. met behulp van doelgroep data-analyse, tech, experience, verrassen, bellen en social. Tijdens deze masterclass leren de docenten Geert-Jan Waasdorp en Marieke van Heek u hoe dit aan te pakken. Lees meer en/of download de factsheet voor meer informatie. Contact opnemen kan natuurlijk ook.

jeroen moetenhout

 

Dit blog is geschreven door Jeroen Moerenhout, werkzaam bij De Staffing Groep, bedrijf in HR en staffing solutions, waar hij ondernemingen adviseert op het gebied van in-, door- en uitstroom van talent. Hij is tevens oprichter van Leefvermaak. De gehele blog kunt u tevens nalezen op Werf&.

 

Arbeidsmarktcommunicatie voor het juiste gevoel in de hele funnel

In beeld komen bij de juiste mensen gebeurt al lang niet meer met die grote brede campagne. Maar men kan ook niet blijven steken bij alleen maar de vacatureteksten. In aflevering 5 van Recruitment TV vertelt Marcel van der Quast, over wat iedere organisatie vanaf morgen zelf aan Arbeidsmarktcommunicatie kan doen. Tevens vertelt hij hoe Arbeidsmarktcommunicatie vooral voor het juiste gevoel moet zorgen. In alle fasen van het proces, de funnel of de journey.

Samenwerking

Marcel van der Quast is Teamleider Content en Social Media bij Expertisecentrum Organisatie en Personeel van de Rijksoverheid en verbonden als docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. In het interview met Veronique Oonk vertelt hij over de toegevoegde waarde van een nauwe samenwerking tussen de recruiters en arbeidsmarktcommunicatiespecialisten.

Video

Bekijk de video met het complete interview.

Woensdag 16 november organiseren wij de masterclass Employer Branding. Marcel van der Quast is deze dag een van de vier docenten. In deze masterclass leert u alle ins & outs voor het ontwikkelen, onderhouden en uitbouwen van een sterk werkgeversmerk. Met een sterk werkgeversmerk neemt u een voorsprong om talent binnen te halen en met uw organisatie te binden. Lees meer en/of download de factsheet voor meer informatie.