Uitreiking certificaat Leergang Arbeidsmarktkennis

Woensdag 29 oktober werd de Leergang Arbeidsmarktkennis najaar 2014 officieel afgesloten. Tijdens deze derde dag van de Leergang ontvingen alle aanwezige deelnemers hun welverdiende certificaat van docent Marjoleine van den Broek en medeoprichter en docent Geert-Jan Waasdorp.

Succesvol

De docenten kijken terug op een succesvolle eerste leergang. Op 1 oktober zijn ze van start gegaan met 13 enthousiaste deelnemers. Reden van totstandkoming was de vraag en behoefte uit de markt. “Het voor de cursisten praktisch bruikbaar maken van arbeidsmarktinformatie was voor zowel de docenten als de cursisten een mooie uitdaging.” verklaart docent Marjoleine van den Broek. “We hebben gewerkt met actuele cases van de cursisten waardoor kennis en vaardigheden die geleerd zijn in de cursus meteen voor de praktijk bruikbaar zijn gemaakt.”

Start leergang voorjaar 2015

Op woensdag 4 maart 2015 start de 2e editie van de Leergang Arbeidsmarktkennis. Deze leergang bestaat uit 3 bijeenkomsten waarin de arbeidsmarktinformatie op macro-, meso- en microniveau wordt besproken. Deze wordt doorvertaald naar concrete cases waarin oefening en de praktijk centraal staan om de stof te leren kennen en beheersen. Inschrijven is al mogelijk.

Trots op certificaat

Op bovenstaande foto staan de deelnemers aan de Leergang Arbeidsmarktkennis najaar 2014.
Van links naar rechts: Maaike Kooter, Fred Wittelings, Erik den Hertog, Dennis von Bergh, Jorg Duursma, Geert-Jan Waasdorp (docent), Floor van Delden, Joke Agterbos, Lesley Bravenboer, Mandy den Drijver, Bas De Vries en Luc Brouwer.

Slechts 1 op de 30 vacatureteksten bevat sluitingsdatum

Slechts 3,24% van de vacatureteksten van werkgevers in Nederland bevat een sluitingsdatum. Vacatures binnen zorg/welzijn en overheid vermelden het vaakst een uiterste datum waarop kandidaten kunnen solliciteren. Dit blijkt uit onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Werkgevers zetten hierdoor geïnteresseerden onvoldoende aan tot solliciteren en dan in het bijzonder latente baanzoekers.

Sluitingsdatum vooral gebruikt in non-profit

Het gebruik van sluitingsdata in vacatureteksten wordt vooral gedaan in non-profit organisaties blijkt uit het onderzoek onder bijna 50.000 vacatureteksten. Naast zorg/welzijn en overheid zitten ook nutsvoorzieningen en onderwijs/onderzoek in de top 5. De branche financieel/verzekeringen staat op de 5e plek. De top 10 ziet er zo uit:

Branche %
1 Zorg / Welzijn 11,21
2 Overheid 8,52
3 Nutsvoorzieningen 7,73
4 Onderwijs / Onderzoek 7,37
5 Financieel / Verzekeringen 4,57
6 Cultuur / Recreatie 3,36
7 Beveiliging / Brandweer / Politie 2,86
8 Administratief / call center 2,68
9 Bouw 2,51
10 Zakelijke dienstverlening 1,97

 

Sluitingsdatum vaker gebruikt bij hoogopgeleiden

Vacatureteksten voor hoogopgeleiden hebben vaker een sluitingsdatum. 61% van de onderzochte vacatureteksten bleek gericht te zijn op HBO of WO. Er zijn geen grote verschillen bij het gebruik van een sluitingsdatum bij vacatureteksten voor een fulltime of parttime baan. Dit geldt ook voor het type contract (vast of tijdelijk bijvoorbeeld).

Sluitingsdatum zet aan tot actie

Het gebruik van een sluitingsdatum in een vacaturetekst verhoogt het aantal kwalitatieve reacties. “Het aantal reacties zal een paar dagen voor de sluitingsdatum toenemen.” verklaart Martijn Hemminga, oprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en docent van de workshop Schrijven van vacatureteksten. “Kandidaten worden aangespoord om te solliciteren door een sluitingsdatum. En dan vooral latente doelgroepen, die niet per se weg hoeven, worden getriggerd door een datum.”

Workshop Schrijven van vacatureteksten

Tijdens de workshop Schrijven van vacatureteksten op dinsdag 11 november wordt uitgebreid ingegaan op het aanzetten tot solliciteren in de vacaturetekst. Een van de instrumenten hiervoor is de sluitingsdatum. Verder wordt stilgestaan bij het inhoudelijk wervend schrijven, schrijven voor optimale vindbaarheid in zoekmachines (SEO) en technisch schrijven. Deelnemers gaan actief aan de slag met hun eigen vacatureteksten. Er zijn nog twee plekken vrij voor de workshop  Schrijven van vacatureteksten op 11 november 2014 in Amersfoort.

Onderzoeksopzet

Voor het onderzoek zijn in de maanden juli t/m oktober 2014, 49.880 vacatureteksten via Jobfeed geanalyseerd. De vacatureteksten stonden op recruitmentsites van werkgevers. Dubbelingen op Jobboards zijn hieruit gehaald.

Ruim een op de drie Nederlanders wordt jaarlijks gehunt

Rotterdam, 21 oktober 2014 – Ruim één op de drie Nederlanders (35%) is het afgelopen jaar door een werkgever benaderd voor een baan. Ten opzichte van 2011 is dat een lichte stijging van +2% blijkt uit analyses ten behoeve van de workshop Searchen & sourcen van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Marketeers zijn de meest gehunte doelgroep in Nederland, gevolgd door Consultants en ICT’ers. Ruim 70% van de marketeers is het afgelopen jaar door een werkgever of intermediair benaderd voor een nieuwe baan. Bijna de helft (45%) van de mensen die werken in de Olie & Gas industrie wordt maandelijks benaderd voor een nieuwe baan.

Intensief gehunte doelgroepen vertrekken van LinkedIn

De minst gehunte doelgroepen werken in de facilitaire dienstverlening, gevolgd door verzorgenden en administratieve medewerkers. Alle drie functiegebieden waar nauwelijks sprake is van schaarste. Van de marketeers is daarentegen 70% het afgelopen jaar een of meerdere keren gepolst voor een nieuwe functie. Bijna de helft van de marketeers wordt een of meerdere keren per kwartaal benaderd.

Van de inkopers wordt ruim 20% minimaal één keer per maand benaderd. Zowel bij marketeers als bij inkopers is er een directe relatie tussen de mate waarin ze vindbaar zijn op internet en het aantal keer dat ze worden gehunt voor een nieuwe baan. Op jaarbasis scoren de marketeers het hoogst van alle beroepsgroepen.

Top-5 meest gehunte beroepen
Marketing 71%
Consultancy/advies 62%
ICT/automatisering 61%
Accountancy 56%
Directie/(interim)-management 55%

(tabel: scores op jaarbasis)

Top-5 minst gehunte beroepen
Facilitaire dienstverlening 17%
Verpleging/verzorging 20%
Administratief/secretarieel 27%
Productie 29%
Sociaal/maatschappelijk 29%

(tabel: scores op jaarbasis)

Oil & Gas industrie meest gehunte branche

Wanneer we op brancheniveau kijken zien we dat mensen die werken in de Oil & Gas industrie zeer gewild zijn. Daarvan wordt 45% maandelijks gehunt en 70% procent jaarlijks. Bij deze groep zien we ook steeds vaker dat zij zichzelf ‘onvindbaar’ of ‘onbenaderbaar’ willen maken, omdat de intensiteit waarmee zij worden benaderd steeds vaker als ‘spam’ wordt ervaren. Martijn Hemminga, medeoprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie: “Intensief gehunte doelgroepen vertrekken steeds vaker van LinkedIn en maken zichzelf ‘onvindbaar’. Searchers en sourcers grijpen dan ook steeds vaker naar de klassieke manier van hunten, door gewoon te bellen naar organisaties en de werkvloer.”

Waar moet je het over hebben als je hunt?

Aan personen die worden benaderd door een werkgever of intermediair is gevraagd waarover zij geïnformeerd willen worden op het moment dat zij worden benaderd. De vijf meest genoemde items zijn:

  1. Duidelijkheid over inhoud van de functie
  2. Duidelijkheid over salaris
  3. Functie sluit aan bij mijn opleiding/vaardigheden
  4. Duidelijk om welke werkgever het gaat
  5. Duidelijkheid over de locatie

Workshop Searchen & sourcen

Tijdens de workshop Searchen & sourcen op donderdag 20 november leren de deelnemers hoe zij doelgroepgericht kandidaten kunnen vinden via sociale media en zoekmachines. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij het benaderen om de kandidaat in beweging te krijgen. In deze blended workshop leert u online (e-learning) én klassikaal succesvol te searchen en sourcen via social media en zoekmachines.

Onderzoeksopzet

In opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie heeft Intelligence Group een analyse gemaakt vanuit het ArbeidsmarktGedragsonderzoek. In totaal zijn 7.398 personen ondervraagd in juni en juli 2014.

Tips en valkuilen bij het starten met HR Analytics

HR Analytics staan hoger op de managementagenda dan ooit tevoren. Ze geven u inzicht in uw in-, door- en zelfs uitstroom. Wij hebben 3 cases voor u geselecteerd die u de resultaten van HR Analytics laten zien. U kunt lezen hoe de organisaties zijn gestart met HR Analytics en wat de tips en valkuilen zijn.

ManpowerGroup

De strategische agenda van ManpowerGroup vermeldt sinds 3 jaar ook het thema HR Analytics. HR analist Maurits Kabel en zijn collega HR adviseur Inge de Jongh lichten toe hoe de organisatie dit tot nu toe aanpakt. De huidige resultaten zijn veelbelovend. Lees meer >>

Achmea legt de basis voor HR Metrics & Analytics

P&O Directeur Elly Ploumen zette na haar overstap naar Achmea samen met een aantal P&O managers HR Analytics binnen Achmea op de agenda. Inmiddels is de projectgroep HR Metrics en Analytics anderhalf jaar actief. Deelnemers Minke Poelstra en Brigitta Oosting vertellen wat er tot nu toe bereikt is. Lees meer >>

Hoe Capgemini data simpel beter benut

De maandelijkse HR-rapportage bij Capgemini omvat zo’n veertig pagina’s. Toch dacht HR adviseur Angela van den Hoek dat er meer uit te halen viel. Om dat aan te tonen, voerde zij als pilotproject een HR analyse uit naar de kans op verloop. Lees meer >>

Masterclass HR Analytics

HR Analytics zijn belangrijk om tot realistische plannen te komen die passen binnen de huidige personele samenstelling. Ook met plezier aan de slag met HR Analytics? Donderdag 6 november start de Masterclass HR Analytics. Deze training geeft op een nuchtere, praktische en plezierige wijze grip op HR Analytics. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, schrijf nu in.

 

1 op de 3 Nederlanders heeft afgelopen jaar gesolliciteerd

Het afgelopen jaar heeft 1 op de 3 werkzame Nederlanders actief gesolliciteerd naar een nieuwe baan. Onder callcenter medewerkers heeft bijna tweederde het afgelopen jaar gesolliciteerd. Een getal dat overeenkomt met de hoge doorloop in deze beroepsgroep en sector. Opvallend is verder dat werkzame personen in de verpleging, verzorging en bouw het minst van alle beroepsgroepen solliciteren, terwijl veel mensen in deze beroepsgroep hun baan (dreigen te) verliezen. Dit blijkt uit analyses in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie voor de training Employabilitycommunicatie onder 7.398 personen die in juni en juli 2014 zijn ondervraagd.

Afwachtende houding in verpleging en bouw

Personen die werkzaam zijn in een verzorging, bouw of productiefunctie solliciteren opvallend weinig. Gemiddeld heeft slechts 1 op de 4 personen afgelopen jaar gesolliciteerd. Dit is opvallend omdat de arbeidsmarktsituatie in deze beroepsgroepen, vooral op (v)mbo-niveau, niet goed is. In tegenstelling tot actief arbeidsmarktgedrag, zien we juist passief gedrag. Verklaringen hiervoor zijn angst, het niet zien van perspectief en het ontbreken en niet kunnen vinden van interessante vacatures. Nu veel werkgevers in de bouw en verzorging aan het reorganiseren zijn, staan werkgevers voor een extra uitdaging om deze nauwelijks mobiele groepen in beweging te brengen.  Directie en ICT’ers solliciteren ook minder dan gemiddeld. Zij kunnen zich een afwachtende houding permitteren gezien de krapte van het arbeidsmarktsegment waar zij zich in bewegen. In plaats van solliciteren, is de kans groter dat zij worden benaderd door een werkgever.

Welke beroepsgroep heeft het minst gesolliciteerd?

Verpleging/verzorging 23%
Bouw 25%
Directie/(interim)-management 25%
ICT/automatisering 25%
Productie 26%

 

Callcenter medewerkers kijken flink om zich heen

Bijna 2 op de 3 callcenter medewerkers heeft het afgelopen jaar gesolliciteerd bij een andere werkgever. Ook marketeers en personen in de PR, reclame, communicatie en grafische dienstverlening kijken uitgebreid om zich heen. “Waar functiegebieden als verzorging en bouw minder actief worden op de arbeidsmarkt op moment dat het slecht gaat, zien we juist dat personen werkzaam in sport, grafische dienstverlening en de reclamewereld erop uittrekken om nieuw werk te zoeken. Door actief te solliciteren nemen werknemers regie over hun eigen toekomst, terwijl passieve doelgroepen kansen op de arbeidsmarkt verliezen. Werkgevers en sociale partners zouden meer aan employabilitycommunicatie moeten doen om de bewustwording van deze groepen te vergroten” Aldus Geert-Jan Waasdorp, mede-oprichter Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Welke beroepsgroep heeft het meest gesolliciteerd?

Callcenter medewerker 64%
Reclame/communicatie/PR 50%
Marketing 48%
Sport 46%
Grafisch 43%

Employabiltycommunicatie

Arbeidsmarktkennis en arbeidsmarktcommunicatie zijn uitstekend te vertalen naar interne mobiliteit. Daarnaast kunt u hiermee het (externe) arbeidsmarktperspectief vergroten. De expertclass Employabilitycommunicatie op dinsdag 4 november 2014 biedt verrassende inzichten op de vragen als: Hoe laat u mensen nadenken over ‘hun plan B’? Hoe vergroot iemand zijn kans op de arbeidsmarkt? Hoe brengt u collega’s in beweging zonder dat zij in paniek schieten? Hoe komt duurzaam werken aan employability op de managementagenda?

Verantwoording

In juni en juli 2014 heeft Intelligence Group 7.398 personen ondervraagd op het gebied van employability en arbeidsmarktgedrag in het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Het AGO is een continu onderzoek dat sinds 2003 het gedrag en de voorkeur van de Nederlandse beroepsbevolking meet. In het kader van de training Employabilitycommunicatie zijn in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie analyses gemaakt op het sollicitatiegedrag.

Meer dan een kwart van de werkzame 50-plussers heeft geen CV

Rotterdam 8 oktober 2014 – Onderzoek naar de employability en inzetbaarheid van werkzame 50-plussers laat zorgwekkende resultaten zien. Meer dan een kwart van de werkzame 50-plussers heeft geen CV. Slechts een derde heeft het afgelopen jaar zijn/haar CV herzien. En maar 24% heeft het afgelopen jaar concrete stappen gezet om de kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Ondanks het geld en de aandacht die door de overheid, werkgevers en vakbonden wordt geïnvesteerd in deze groep, weet slechts een klein gedeelte zijn positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit blijkt uit recent onderzoek onder 7.398 personen door Intelligence Group in opdracht voor de Academie van Arbeidsmarktcommunicatie.

50-plusser vooral intern gericht

Bijna 80% van de werkzame 50-plussers zegt kennis en vaardigheden te hebben opgedaan die hen meer waard maken in hun huidige werk. Dat ligt in lijn met het Nederlands gemiddelde. Ook geeft ruim een derde (36%) aan kennis en/of vaardigheden te hebben opgedaan die ze leuk vinden. Maar amper een kwart van de ondervraagden heeft het afgelopen jaar kennis en/of vaardigheden verworven die de positie op de (externe) arbeidsmarkt verbeteren. Bij jongeren is dat percentage aanzienlijk hoger (40%).

Employability 50-plussers blijft achter

De groep van 50-plussers kan weerbaar en concurrerend zijn op de arbeidsmarkt, maar dan moeten ook de 50-plussers die nu een baan hebben daar actief mee aan de slag. De nu veel voorkomende interne, en op zichzelf gerichte focus maakt deze doelgroep extra kwetsbaar voor de snelle veranderingen die we binnen organisaties en de arbeidsmarkt zien. Verder zijn er andere indicaties waaruit blijkt dat hun employability achterblijft, zoals:

  • 59% heeft het afgelopen jaar geen training of opleiding gevolgd;
  • 21% heeft het afgelopen jaar gesolliciteerd. Het Nederlands gemiddelde ligt op 32%;
  • 26% van de werkzame 50-plussers heeft geen CV;
  • Slechts eenderde van de 50-plussers heeft het afgelopen jaar zijn CV herzien. Het Nederlands gemiddelde licht op 45%.

We zien een dubbel negatief effect bij werkzame 50-plussers. De leeftijd gecombineerd met het achterblijven in employability verkleint de kansen op de arbeidsmarkt extra. Werkgevers kunnen veel actiever inzetten op employabilitycommunicatie om de arbeidsmarktkansen en bewustwording onder 50-plussers te vergroten.’ Aldus Geert-Jan Waasdorp, mede-oprichter Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Employabilitycommunicatie

Dinsdag 4 november 2014 organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie de expertclass Employabilitycommunicatie. Tijdens deze expertclass wordt actuele arbeidsmarktkennis gecombineerd met bewegingsinstrumenten. Hiermee creëert u een dynamiek die de employability bevordert.

Verantwoording en meer informatie

In juni en juli 2014 heeft Intelligence Group 7.398 personen ondervraagd op het gebied van employability en arbeidsmarktgedrag in het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Het AGO is een continu onderzoek dat sinds 2003 het gedrag en de voorkeur van de Nederlandse beroepsbevolking meet. In opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie zijn analyses gemaakt op de employability van 50-plussers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert-Jan Waasdorp, mede-oprichter Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.
T: 06-48 33 72 83
E: info@arbeidsmarktcommunicatie.eu