Een goede vacaturetekst schrijven. Dat is zo makkelijk nog niet. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst opvalt tussen de 1,2 miljoen andere vacatureteksten? Volg deze 10 tips voor het schrijven van goede vacatureteksten. Vorige week deelden we de eerste vijf tips uit.

Tip #6: Wees niet bang om mensen uit te sluiten

Wees met jouw vacaturetekst niet bang om mensen uit te sluiten. Noem bijvoorbeeld eigenschappen die niet bij de functie of het bedrijf passen. Ook al is de functie moeilijk te vervullen, is het nog altijd beter om de verwachtingen helder te omschrijven. Als de kandidaat zich dan niet aangesproken voelt, zou hij of zij waarschijnlijk ook niet binnen de functie of het bedrijf passen.

Tip #7: Wees concreet

Niets zo belangrijk om concreet te zijn in je vacaturetekst. Wist je dat 79% van kandidaten vindt dat vacatureteksten concreter geschreven moeten worden? En dat 53% vacatureteksten eigenlijk maar vaag vindt? [Bron: Unique | VacatureVerbeteraar | Frank van Beek] Geef in maximaal 5 functie-eisen aan waar je naar op zoek bent. Vergeet essentiële informatie als type dienstverband in aantal uren en parttime- of fulltime constructie niet te vermelden. Wees ook duidelijk naar kandidaten wat jij als organisatie te bieden hebt. Is dat een flink centje bijverdienen? Flexibele werktijden? Doorgroeimogelijkheden? Stip dit aan in je vacaturetekst met duidelijke voorbeelden van hoe dat binnen jouw organisatie nageleefd wordt.

Tip #8: Vermijd jeukwoorden

Krijg jij ook jeuk van de woorden uitdagend, dynamisch, marktconform salaris, proactief en nog vele andere inhoudsloze termen? Deze woorden zeggen namelijk niets over waar je nou écht naar op zoek bent. Bespaar jezelf de moeite en gebruik geen clichés en moeilijke woorden in je vacaturetekst.

Tip #9: Maak het visueel

Een beeld zegt meer dan duizend woorden is ook hier van toepassing. Neem een bedrijfsvideo op zodat kandidaten kunnen proeven van jouw bedrijf. Ook met foto's creëer je naast de tekstuele uitleg meer sfeer. Het is de eerste indruk van jouw organisatie, so you better make it count!

Tip #10: Sluit actief af

Het zou zonde zijn als kandidaten de hele vacaturetekst aangehaakt blijven en jij ze op het eind verliest. Sluit dus actief af door kandidaten aan te zetten tot reageren. Je kan kandidaten in de afsluiting ook de mogelijkheid geven om vragen te stellen. Het liefst maak je het zo laagdrempelig mogelijk, door per chat, telefoon of mail te reageren. Als kandidaten nu nog niet hebben gevonden wat ze zoeken, kun je ze ook de mogelijkheid geven om een job-alert in te stellen. Dan krijgen ze een seintje wanneer er een beter passende vacature wordt gepubliceerd. Vergeet tot slot niet om een sluitingsdatum te noemen! Dit moedigt kandidaten aan om te solliciteren, ook al twijfelen ze nog een beetje. Een sluitingstermijn is een mooi duwtje in de rug van de twijfelende kandidaat.

Meer weten?

De genoemde tips zijn slechts een greep uit de hele Kennisportal Vacatureteksten, een nieuw product van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Een belangrijk onderdeel van dit portal is de online training, waar je in 8 modules leert hoe je dé perfecte vacaturetekst schrijft. Deze online lessen kan je overal en altijd online volgen. Maar de Kennisportal Vacatureteksten bied je nog veel meer. Zo kan je hier de meest actuele artikelen lezen met betrekking tot het schrijven van vacatureteksten, heb je toegang tot verdiepende video's en podcasts die continu up to date worden gehouden, een vacaturetekst-toolkit, online community en besloten webinars met de laatste trends zodat je altijd beschikt over actuele informatie en kennis. Je kunt ons contacten via: vacatureteksten@arbeidsmarktcommunicatie.eu en tel. 088-7302888. Klik hier voor meer informatie over de portal of om je direct in te schrijven.

Je kan de online Kennisportal Vacatureteksten ook combineren met een workshop Schrijven van vacatureteksten, die op 19 maart weer van start zal gaan. Tijdens deze workshop ga je samen met docente Mariska Smits aan de slag met het optimaliseren van jouw eigen vacatureteksten met de kennis die jij hebt opgedaan uit de kennisportal Vacatureteksten. Lees meer en/of schrijf je direct in. Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.

Foto: pixabay.com