Een goede vacaturetekst schrijven. Dat is zo makkelijk nog niet. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst opvalt tussen de 1,2 miljoen andere vacatureteksten? Volg deze 10 tips voor het schrijven van goede vacatureteksten. De eerste vijf tips lees je hieronder. De laatste vijf tips lees je hier.

Tip #1: Ga er rustig voor zitten

Neem de tijd voor het schrijven van vacatureteksten. Pak een kopje koffie en ga er rustig voor zitten. Het is heel verleidelijk om vergelijkbare vacatures klakkeloos over te nemen voor de functie die nu vervuld dient te worden. Dat is een echte no go. Zowel voor je vindbaarheid als geloofwaardigheid is dit een boosdoener. In zoekmachines worden jouw vacatureteksten met minimale verschillen door algoritmen niet als relevante content bestempeld. Hierdoor zakt je vacaturetekst in de ranking van zoekresultaten. Ook draagt het hergebruiken van vacatureteksten niet bij aan je geloofwaardigheid als werkgever. Als een potentiële kandidaat rondkijkt op jouw website en op de vacatures stuit, wil je niet dat deze potentiële werknemer afhaakt na de derde identieke inleiding. Neem dus de tijd om je te verplaatsen in de kandidaat om zo prikkelende vacatureteksten te schrijven. Zonder tijd kan je jouw vacatureteksten niet naar een hoger niveau brengen.

Tip #2: Weet wat een kandidaat zoekt

Weten waar de kandidaat naar op zoek is maakt het schrijven van een vacaturetekst veel doelgerichter. Verplaats je in de doelgroep. Wat vindt de doelgroep belangrijk? Welke eigenschappen prikkelen de doelgroep? Hoe wil de doelgroep aangesproken worden? Waar scoor je punten mee in je vacaturetekst?

Tip #3: Weet wat de hiring manager zoekt

Het klikt misschien vanzelfsprekend, weten waar de hiring manager naar op zoek is, maar dat blijkt in praktijk nog wel tegen te vallen. Een hiring manager heeft het liefst een schaap met vijf poten in dienst. Realistisch? Niet echt. Door eerst het gesprek aan te gaan met de hiring manager weet je precies waar je als bedrijf tegenaan loopt en wat de organisatie nodig heeft om vooruit te komen. Dit wetende kan je gerichter op zoek naar geschikte kandidaten, met een beperkt en realistisch eisenlijstje. Stippel samen de koers uit voordat de vacature wordt gepubliceerd.

Tip #4: Neem drempels weg

Van baan wisselen is geen alledaagse beslissing. Daar gaat veel tijd en energie in zitten. Het laatste wat je in een vacaturetekst moet doen is dus die keuze nóg moeilijker maken. Maak het makkelijk voor de (potentiële) kandidaat om informatie te vergaren over het bedrijf en de functie. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld schetst van de verwachtingen die je bij de functie en sollicitant hebt. Door in je vacaturetekst in te spelen op mogelijke twijfels van kandidaten, zorg je voor meer vertrouwen. De drempel om te solliciteren verlaag je hiermee. Check je vacaturetekst door jezelf de vraag te stellen: "Neemt mijn vacaturetekst onzekerheid en twijfels weg bij kandidaten, zodat ze gaan solliciteren?". Denk niet alleen aan zakelijke onzekerheden, maar huisvesting, reistijd, vervoer en kinderen zijn voorbeelden van belangrijke motivatoren waarom kandidaten juist wel of niet solliciteren. Duidelijkheid over de functie en deze randvoorwaarden maken het de kandidaat makkelijker om te solliciteren. Je kan het de kandidaat ook makkelijk maken door een digitaal sollicitatieformulier op je werken-bij site te integreren. Er zijn ook voorbeelden bekend waar sollicitanten zelf een afspraak in de agenda van de recruiter kunnen inplannen. Noem je tijd en plek en wij staan voor je klaar. Dat is pas gemakkelijk!

Tip #5: Maak de doelgroep enthousiast

Enthousiasme is een wereldwonder. Enthousiaste kandidaten zijn eerder geneigd te solliciteren, zonder alle vervolgstappen te hebben uitgestippeld. Enthousiasmerend schrijven doe je door het simpel te houden. Schrijf niet anders dan je zou spreken. Blijf dichtbij de identiteit van de organisatie. Door het bedrijf niet anders te laten lijken, verklein je de kans op een mismatch daarmee ook. Dat betekent niet dat je vanuit het belang van de organisatie moet spreken. Openingszinnen als "Wij zijn op zoek naar..." of "In onze zoektocht naar..." zijn teksten die sterk gericht zijn op het vervullen van de organisatiebehoeften en niet die van de kandidaat. Vorm deze zinnen om naar bijvoorbeeld "Ben jij een ..."of "Weet jij alles van ..." en prikkel de doelgroep. Open ook de deuren van jouw organisatie door te laten zien wie je bent. Geef de kandidaat eens een kijkje in de keuken. De kandidaat stelt zich namelijk ook kwetsbaar op door op jouw functie te solliciteren. Wat is de gemiddelde leeftijd binnen jouw organisatie? Hoe werken teams samen? In hoeveel jaar is het gebruikelijk door te groeien naar een senior functie? Hoe wordt de lunchpauze ingevuld, tafeltennis of een rondje wandelen? Beantwoord deze vragen of laat medewerkers dat doen en de kandidaat krijgt een heel duidelijk beeld van het type organisatie.

Meer weten?

De genoemde tips zijn slechts een greep uit de hele Kennisportal Vacatureteksten, een nieuw product van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Een belangrijk onderdeel van dit portal is de online training, waar je in 8 modules leert hoe je dé perfecte vacaturetekst schrijft. Deze online lessen kan je overal en altijd online volgen. Maar de Kennisportal Vacatureteksten bied je nog veel meer. Zo kan je hier de meest actuele artikelen lezen met betrekking tot het schrijven van vacatureteksten, heb je toegang tot verdiepende video's en podcasts die continu up to date worden gehouden, een vacaturetekst-toolkit, online community en besloten webinars met de laatste trends zodat je altijd beschikt over actuele informatie en kennis. Je kunt ons contacten via: vacatureteksten@arbeidsmarktcommunicatie.eu en tel. 088-7302888. Klik hier voor meer informatie over de portal of om je direct in te schrijven.

Je kan de online Kennisportal Vacatureteksten ook combineren met een workshop Schrijven van vacatureteksten, die op 19 maart weer van start zal gaan. Tijdens deze workshop ga je samen met docente Mariska Smits aan de slag met het optimaliseren van jouw eigen vacatureteksten met de kennis die jij hebt opgedaan uit de kennisportal Vacatureteksten. Lees meer en/of schrijf je direct in. Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.

Foto: pixabay.com